Rekord og kjolekast
Lørdag den 18. mars var skøytesesongen over for de fleste. Men i Tampere inviterte de til internasjonale løp. Dessverre fikk de ikke noen internasjonal respons, siden de internasjonale løperne hadde gått over til å nyte våren i stedet for å dyrke skøytesporten. Men de kunne kanskje angre, for i Tampere var det vindstille, sol og et par kuldegrader, ideelt fra morgenen av.
Det var bare spørsmål om hvem, Thunberg eller Wallenius, som ville ta rekorden, den seigliva rekorden til Tuomainen fra 1915 på 45,8 som hadde motstått over et par dusin harde angrep siden det. Tuomainen sjøl var ferdig for sesongen. Han hadde overtatt som banemester og hadde mye av ansvaret for at rekorden hans endelig blei slått. Thunberg kom allerede i første par og gikk et godt løp. Klokkene viste 44,9, og rekorden var endelig historie. Dessverre beskrives ikke løpet noe nærmere i noen av de samtidige mediene.
Dette la press på Wallenius. Men han blei nervøs og klarte ikke årsbestetida si en gang. Han kom inn på 46,3, likt med veteranen Tverin. Toivo Ovaska, Lauri Helander og Alfred Jokinen delte fjerdeplassen med 47,2. William Kanerva fikk 48,0, Gösta Strömstén 48,8 og Waldemar Bergström og Erkki Salminen 49,0. Det var mange klare persforbedringer, bl.a. på Ovaska og Jokinen som begge hadde 48,7 fra før. Strömstén gikk under 50 for første gang. Urho Salminen vant 500 m for junior på 48,6.
Første par på 10000 m var Ovaska og Helander. Ovaska kjørte bra på hele veien tross at han var helt uten pes unntatt de to gangene han passerte sprinteren Helander. Belønninga var dagens andre klare nye pers med 18.50,5, nesten halvannet minutt under den gamle. Helander fullførte iallfall og fikk 20.40,6. Heltemodig gjort.
Thunberg og Tverin var et mye bedre par med tett kamp hele veien. Thunberg fikk et overtak litt over midtveis, men vant ikke med mer enn 4,6 sekunder. Tider 18.46,3 og 18.50,9.
Tredje par var Bergström mot Gösta Lindholm. Milslukeren Bergström var ikke forberedt på at det skulle bli løp så seint på vinteren og var ute av trening. Dessuten hadde det vært en lang sesong med mange harde milløp. Han fulgte passeringstidene til Thunberg lenge, men satte inn litt mer krefter på slutten og spurta inn til 18.42,9. Lindholm satte pers med over et minutt og gikk i mål på 19.12,2.
Wallenius fikk godt følge av Jokinen i første del av fjerde par, så falt klubbkameraten av. Han prøvde å presse seg under tida til Tverin, men måtte gi seg på det og kom inn på 18.53,8. Jokinen fikk 19.10,6. Det var klare perser på begge.
Denne vårsesongens overraskelsesmann Gösta Strömstén hadde fått en dårlig makker i sprinteren William Kanerva. Bergström som leda distansen følte seg nok ikke trygg allikevel, og Strömstén la seg ganske riktig foran passeringstidene hans fra starten og bare økte på. Sluttida 18.33,9 var klar ny pers og distanseseier. Storebror Gunnar humra nok tilfreds hvis han så på. Kanerva fikk 21.07,6, tatt igjen med 3 runder.
Etter første dag leda Thunberg med 4 plassifferpoeng foran Tverin 7, Wallenius og Ovaska 8, Strömstén 9, Jokinen og Bergström 11.
Av andre nyheter kan vi nevne at det var et fryktelig skrekkvelde i Ukraina etter at opprøret var slått ned. Massearrestasjoner, tortur og henrettelser hørte til dagens orden. Tsjekaen gikk fra dør til dør og gjennomsøkte hus etter våpen- og ammunisjonslager. Eventuelle verdisaker blei også konfiskert. Nøden var stor etter at bolsjevikene hadde konfiskert kornet fra de vidstrakte ukrainske markene for å berge seg fra den allmenne hungersnøden. De overlevende måtte grave massegraver til de døde. Dette leser jeg i ei borgerlig avis og det er kanskje et islett av borgerlig propaganda. Men kjenner vi disse bolsjevikene rett, er det nok ikke langt unna sannheten.
Tirsdag den 14. mars overga gruvearbeiderne i Fordsburg i Sør-Afrika seg etter et 75 minutters artilleribombardement. Opprørerne la ned våpna sine to dager etter.
Samme dag arresterte britene den kenyanske nasjonalisten Harry Thuku. Han var kikuyu, men hadde gått på misjonsskole og lært engelsk og fått seg engelsk navn. Deretter hadde han jobba som setter i ei avis for engelskmennene. Fra 1918 hadde han jobba på telegrafen til koloniens statskasse i Nairobi. Der kunne han plukke opp mye lærdom om stats- og kolonistyring og begynte å interessere seg for politikk. Fra 1920 til 1921 var han sekretær i Kikuyuforbundet og i 1921 stifta han et ungdomsforbund for kikuyuene og så Østafrikaforbundet, den første multietniske politiske organisasjonen i øst-Afrika, som også tok opp kvinnelige medlemmer i motsetning til mange europeiske og europainspirerte organisasjoner på denne tida.
Koloniherrene hadde slått til seg så mye land at kikuyuene følte seg trua på livsgrunnlaget. Mange måtte ta seg lønnsarbeid, men da var man prisgitt nykkene til herrefolket. For nybyggerne var de innfødte en slags indianere, fremmedelementer som fikk være i fred hvis de ikke forstyrra den økonomiske virksomheten deres. Og noe av at de organiserte seg for å fremme rettighetene sine skulle de iallfall ikke ha. De hadde planer om å forby organisasjonene, og arrestasjonen var en del av disse planene.
Torsdag den 16. mars proklamerte Ahmed Fuad pasja seg som konge av Egypt, kong Fuad den første. Før krigen var Egypt et sultanat under det ottomanske imperiet, med Hussein Kamel, en eldre bror av Ahmed, som sultan. I løpet av krigen mista ottomanerne Egypt og britene blei de nye herrene eller beskytterne. Sultanatet hade blitt et protektorat. Hussein døde i 1917 og Ahmed blei ny sultan. I 1919 gjorde egypterne opprør mot den britiske beskyttelsen, for ikke å si okkupasjonen, og det førte til at britene anerkjente Egypt som uavhengig stat den 28. februar 1922. De forbeholdt seg imidlertid overhøyhet over utenriks- og militærsaker. Likevel tenkte nok Ahmed eller altså Fuad I på det da han satte seg på trona etter kroningsseremonien at han nå var den første formelt suverene herskeren over Egypt siden Kleopatra. Var nesten 2 tusen års uår og ulykke endelig forbi? Dette med militær- og utenrikssakene var foreløpig en liten hemsko, men i tidas fylde ville det kanskje bli anledning til å bøte på det. Egypt hadde vært stort og rikt og de som herska over det på vegne av de forskjellige imperieherskerne, hadde hatt stor makt. Men full formell suverenitet hadde de ikke hatt, og særlig ikke over militær- og utenrikssaker.
I Nairobi var det protester mot arrestasjonen av Harry Thuku. Østafrikaforbundet oppfordra til streik og Mary Muthoni Nyanjiru leda demonstrasjonene. Hun var kikuyu, og det var vanlig at kikuyukvinnene var underdanige, men det var under forutsetning at mennene tok ansvar og gjorde jobben sin som skikkelige mannfolk. Onsdag den 15. var det en fredelig demonstrasjon som endte med forbønn for arrestanten på god kristelig maner. Men på torsdagen samla mer enn 7000 demonstrater seg rundt politistasjonen og forlangte å få han utlevert.
Først sendte de en delegasjon på 6 menn som fikk et møte med viseguvernøren. Viseguvernøren prøvde å berolige dem ved å si at de bare oppbevarte Thuku til saka hans kunne komme for retten. Det skulle ikke tilstøte han noe vondt. Viseguvernøren ba delegasjonen om å oppfordre den store flokken av streikende løsarbeidere til å gå hjem.
Delegasjonen på 6 marsjerte tilbake til flokken. De gjorde som den store koloniherren hadde bedt om. Ba de streikende om å gå hjem samtidig som de informerte dem om at Harry Thuku ville bli stilt for retten og ikke slippes fri. Noen begynte å spre seg, vant til å adlyde som de var. Men flertallet rikka seg ikke, og nå tok ei gruppe på 200 kvinner under ledelse av Nyanjiru initiativet.
Hun stilte seg i spissen for kvinnene, dro kjolen over hodet og ropte til mennene i delegasjonen: «Ta kjolen min og gi meg buksene dine! Dere er feige og korrupte! Hva venter vi på? Lederen vår er der inne. Vi må redde han!» Dette var ikke noe spontant innfall, men en kikuyu-tradisjon, en måte å egge mennene til kamp på hvis de nølte. Og det virka. Mengden storma ulende mot porten til politistasjonen. Men det hadde ikke den ønska effekten. For politiet hadde skytevåpen. Og de kan ha fått hjelp av askarier, innfødte soldater som var i kolonimaktas tjeneste. De fikk iallfall hjelp av flere hvite nybyggere som kom rekende fra et hotell og tenkte at de kunne være til hjelp når de så alle disse svartingene samle seg. Som nybyggere med respekt for seg sjøl hadde de også skytevåpen.
Mary Muthoni Nyanjiru var en av de første som døde, og det var minst 20 og kanskje opp til 100 andre dødsofre da britene brukte tsarens metode, «spre dem med geværild». Hun er den eneste av kvinnene som er kjent ved navn og vi har ikke noen bilder av henne, men hun er ikke glemt og har siden versert høyt i ære i kenyansk folklore og historietradisjon.
Fredag den 17. sendte Italia tropper til fristaten Fiume for å avsette fascisten Giovanni Giurati, som hadde tatt makta i fristaten ved et kupp to uker før. Men i motsetning til fascistene, som hadde som mål å få fristaten annektert til Italia, forega italienerne å være der bare på politioppdrag i samsvar med Rapallo-traktaten, som regulerte tilhørigheten til diverse landområder i bunnen av Adriaterhavet.
Samme dag gjorde amerikanske tolltjenestemenn et kjempebeslag da de borda den tomasta skonnerten Clara etter en gunfight og kunne konfiskere 48000 flasker skotsk whisky. Det var et beslag verdt en fest, tenker jeg. Men det spørs om det var noen andre enn fisken i East River som fikk glede av whiskyen.
Det var stor lykke i husholdninga til Salah Ben Ammar i Tunisia da yndlingskona hans nedkom med ei datter.
Lørdag den 18. fikk Gandhi dommen sin for oppvigleri i en rettssal i Ahmedabad i India. Seks år. Vel, det gjaldt å benytte dem godt.
I Treffurt i det prøyssiske Sachsen var også høyskolelæreren Karl Bahr hoppende glad fordi kona hans Hedwig ga han en pen, kjekk og klok liten gutt.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Roald Larsen NOR 43,6 Frogner 18.2.1922 2.Clas Thunberg FIN 44,1 Frogner 18.2.1922 3.Oskar Olsen NOR 45,1 Frogner 18.2.1922 4.Harald Strøm NOR 45,2 Frogner 18.2.1922 5.Walter Tverin FIN 45,4 Frogner 18.2.1922 Theodor Pedersen NOR 45,4 Frogner 18.2.1922 7.Axel Blomqvist SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922 8.Aksel Belewicz FIN 45,6 Frogner 18.2.1922 9.Asser Wallenius FIN 45,8 Tampere 5.3.1922 10.Eric Blomgren SWE 45,9 Frogner 18.2.1922 Julius Skutnabb FIN 45,9 Frogner 18.2.1922 12.Ivar Bostén SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922 Jakov Melnikov RUS 46,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 14.Martin Sæterhaug NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922 Knut Sundheim NOR 46,1 Frogner 18.2.1922 Ole Olsen NOR 46,2 Frogner 18.2.1922 17.Arvo Tuomainen FIN 46,3 Tampere 1.1.1922 Erling Søberg NOR 46,3 Hamar 5.1.1922 Sigurd Moen NOR 46,4 Frogner 18.2.1922 20.Verner Eriksson SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922 21.Sigurd Syversen NOR 46,7 Moss 15.1.1922 22.Arne Larsen NOR 46,8 Frogner 12.2.1922 Ilmari Danska FIN 46,8 Frogner 12.2.1922 24.Harald Belewicz FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 25.Waldemar Bergström FIN 47,1 Frogner 18.2.1922 26.Marcus Johannessen NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Leonard Johannessen NOR 47,2 Hamar 19.1.1922 Jakob Hansen NOR 47,2 Bislett 30.1.1922 Alexander Spengler SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922 Alfred Jokinen FIN 47,2 Tampere 18.3.1922 Toivo Ovaska FIN 47,2 Tampere 18.3.1922 Lauri Helander FIN 47,2 Tampere 18.3.1922
1000 m menn 1.Roald Larsen NOR 1.32,9 Frogner 12.2.1922 2.Oskar Olsen NOR 1.34,5 Frogner 12.2.1922 3.Julius Skutnabb FIN 1.35,4 Frogner 12.2.1922 4.Alrfred Johannessen NOR 1.38,2 Frogner 12.2.1922 5.Ole Olsen NOR 1.38,4 Hamar 13.3.1922 6.Clas Thunberg FIN 1.38,7 Frogner 22.2.1922 7.Eric Blomgren SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922 8.Harald Halvorsen NOR 1.39,8 Hamar 13.3.1922 9.Arne Larsen NOR 1.40,0 Hamar 13.3.1922 10.Axel Blomqvist SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922 11.Erik Wingnér SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922 12.Samuel Carlsson SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922 13.Gustaf Andersson SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922 14.Erling Søberg NOR 1.43,2 Hamar 13.3.1922 15.Harry Wahlberg SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922 Walter Tverin FIN 1.43,9 Frogner 22.2.1922 17.Alexander Spengler SUI 1.44,2 St. Moritz 12.2.1922 18.Aksel Belewicz FIN 1.44,3 Frogner 22.2.1922 19.Erik Augustsson SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922 20.Fredrik Mikkelsen NOR 1.45,0 Hamar 23.2.1922 21.Ilmari Danska FIN 1.45,3 Frogner 22.2.1922 Mikal Mikkelsen NOR 1.45,3 Hamar 23.2.1922 23.Birger Ericsson SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922 24.Erik Olsson SWE 1.45,9 Stockholm st 19.2.1922 25.Mikael Nilsen NOR 1.46,0 Hamar 23.2.1922 26.Henning Westin SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922 27.Arvid Røberg NOR 1.46,2 Hamar 23.2.1922 28.Olaf Hansen NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922 Gustav Larsen NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922 30.Emanuel Bergsman SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922
1500 m menn 1.Roald Larsen NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922 2.Clas Thunberg FIN 2.22,8 Frogner 19.2.1922 3.Harald Strøm NOR 2.25,3 Frogner 19.2.1922 4.Sigurd Moen NOR 2.26,1 Frogner 19.2.1922 5.Ole Olsen NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922 6.Julius Skutnabb FIN 2.27,1 Frogner 19.2.1922 7.Walter Tverin FIN 2.27,2 Frogner 19.2.1922 8.Eric Blomgren SWE 2.27,9 Frogner 19.2.1922 9.Aksel Belewicz FIN 2.28,5 Frogner 19.2.1922 10.Jakov Melnikov RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922 11.Waldemar Bergström FIN 2.29,2 Frogner 19.2.1922 Oskar Olsen NOR 2.29,2 Frogner 19.2.1922 13.Ilmari Danska FIN 2.29,3 Frogner 19.2.1922 14.Knut Sundheim NOR 2.29,5 Frogner 19.2.1922 15.Theodor Pedersen NOR 2.29,7 Frogner 19.2.1922 16.Arvo Tuomainen FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922 Asser Wallenius FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 18.Erling Olsen NOR 2.31,7 Frogner 19.2.1922 19.Jakob Hansen NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922 Vasilij Ippolitov RUS 2.31,8 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 21.Johan Nilsen NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922 22.Paul Bombig AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922 Platon Ippolitov RUS 2.32,6 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 24.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922 25.Kristian Strøm NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922 26.Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Thorstein Eng NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Alfred Johannessen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Arne Larsen NOR 2.33,5 Frogner 12.2.1922 30.Erling Søberg NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
3000 m menn 1.Max Tetzner NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921 2.Walter Grund GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922 3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921 4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922 5.Eugen Freytag GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922 6.Jan Paarlberg NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922 7.Härtl GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922 8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921 9.Willem Kos NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922 10.Rolf Stöhr GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922 11.Helmut Kofler AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922 12.Hölss GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922 13.Otto Kölper GER 6.38,8 Altona 4.2.1922 14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922 15.B de Boer NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921 16.Willy Kölper GER 6.41,6 Garmisch 21.1.1922 17.Harry Krul NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921 18.A Gruber GER 6.48,8 Garmisch 21.1.1922 19.Steinhausen GER 6.52,2 Garmisch 21.1.1922 20.Max de Levie NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921 Härtl GER 6.52,6 Garmisch 21.1.1922 22.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921 23.Harm Bartelds NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921 24.Hans Tetzner NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921 25.K Stein GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922 26.W J Duursema NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921 27.Adami GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922 28.Topp GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922 29.Hainz GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922 30.Runge GER 7.34,4 Garmisch 21.1.1922
5000 m menn 1.Harald Strøm NOR 8.26,5 Frogner 18.2.1922 2.Ole Olsen NOR 8.38,1 Frogner 18.2.1922 3.Clas Thunberg FIN 8.41,8 Frogner 18.2.1922 4.Roald Larsen NOR 8.43,8 Frogner 18.2.1922 5.Sigurd Moen NOR 8.46,3 Frogner 18.2.1922 6.Jakov Melnikov RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922 7.Erling Olsen NOR 8.48,1 Frogner 18.2.1922 8.Julius Skutnabb FIN 8.49,4 Frogner 18.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 8.49,6 Frogner 18.2.1922 10.Waldemar Bergström FIN 8.49,7 Frogner 18.2.1922 11.Walter Tverin FIN 8.52,4 Frogner 18.2.1922 12.Platon Ippolitov RUS 8.54,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 13.Jakov Melnikov RUS 8.59,8 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 14.Arvo Tuomainen FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 15.Oskar Olsen NOR 9.00,6 Frogner 18.2.1922 16.Vasilij Ippolitov RUS 9.03,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 Theodor Pedersen NOR 9.03,3 Frogner 18.2.1922 18.Ilmari Danska FIN 9.04,2 Frogner 18.2.1922 19.Henrik Monsen NOR 9.06,4 Bislett 22.2.1922 20.Knut Sundheim NOR 9.06,8 Frogner 18.2.1922 21.Rolv Gihle NOR 9.07,0 Bislett 22.2.1922 22.Gustaf Andersson SWE 9.08,1 Frogner 18.2.1922 23.Asser Wallenius FIN 9.08,3 Kuopio 18.2.1922 24.Einar Kristiansen NOR 9.09,0 Bislett 22.2.1922 25.Toivo Ovaska FIN 9.09,4 Kuopio 18.2.1922 26.Mikal Mikkelsen NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922 27.Eino Korhonen FIN 9.14,1 Kuopio 18.2.1922 28.Gösta Strömstén FIN 9.16,9 nordre havn Helsinki 12.3.1922 29.Aksel Belewicz FIN 9.18,1 Frogner 18.2.1922 30.Bernt Evensen NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922
10000 m menn 1.Harald Strøm NOR 17.37,5 Frogner 19.2.1922 2.Ole Olsen NOR 17.43,6 Frogner 19.2.1922 3.Waldemar Bergström FIN 17.54,1 Frogner 19.2.1922 4.Jakov Melnikov RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922 5.Julius Skutnabb FIN 17.59,3 Frogner 19.2.1922 6.Erling Olsen NOR 18.01,3 Frogner 19.2.1922 7.Roald Larsen NOR 18.04,1 Frogner 19.2.1922 8.Sigurd Moen NOR 18.05,6 Frogner 19.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 18.09,0 Frogner 19.2.1922 10.Clas Thunberg FIN 18.10,2 Frogner 19.2.1922 11.Platon Ippolitov RUS 18.15,0 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 12.Walter Tverin FIN 18.21,7 Frogner 19.2.1922 13.Gösta Strömstén FIN 18.33,9 Tampere 18.3.1922 14.Arvo Tuomainen FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 15.Gustaf Andersson SWE 18.42,5 Frogner 19.2.1922 16.Ilmari Danska FIN 18.44,6 Frogner 19.2.1922 17.Oskar Olsen NOR 18.45,6 Frogner 19.2.1922 18.Knut Sundheim NOR 18.49,7 Frogner 19.2.1922 19.Toivo Ovaska FIN 18.50,5 Tampere 18.3.1922 20.Vasilij Ippolitov RUS 18.51,7 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 21.Asser Wallenius FIN 18.53,8 Tampere 18.3.1922 22.Theodor Pedersen NOR 18.55,8 Frogner 19.2.1922 23.Mikal Mikkelsen NOR 19.02,9 Hamar 11.3.1922 24.Sverre Jacobsen NOR 19.07,5 Hamar 11.3.1922 25.Aksel Belewicz FIN 19.09,0 Frogner 19.2.1922 26.Alfred Jokinen FIN 19.10,6 Tampere 18.3.1922 27.Gösta Lindholm FIN 19.12,2 Tampere 18.3.1922 28.Karl Johansson SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922 29.Roberts Vithofs LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 30.Øivind Martinsen NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860 2.Harald Strøm NOR 45,2-2.24,7-8.26,5-17.32,8 196,633 3.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 4.Roald Larsen NOR 43,6-2.22,4-8.43,8-18.04,1 197,652 5.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 6.Clas Thunberg FIN 44,1-2.22,8-8.41,8-18.10,2 198,390 7.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 8.Ole Olsen NOR 46,1-2.25,6-8.38,1-17.38,7 199,378 9.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 10.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 11.Ole Mamen NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915 12.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628 13.Jakov Melnikov RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655 14.Julius Skutnabb FIN 45,9-2.25,7-8.46,0-17.59,3 201,072 15.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 16.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 17.Sigurd Moen NOR 46,4-2.26,1-8.46,3-18.05,6 202,020 18.Frithjof Paulsen NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102 19.Eric Blomgren SWE 45,9-2.27,9-8.48,2-18.01,8 202,110 20.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 21.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147 22.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 23.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 24.Walter Tverin FIN 45,4-2.27,2-8.52,4-18.21,7 202,792 25.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 26.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 27.Waldemar Bergström FIN 47,1-2.29,2-8.45,5-17.54,1 203,088 28.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 29.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 30.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 31.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 32.Theodor Pedersen NOR 45,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 203,862 33.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 34.Bobby McLean USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440 35.Oskar Olsen NOR 44,9-2.29,2-9.00,6-18.37,2 204,553 36.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 37.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 38.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 39.Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955 40.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053 41.Erling Olsen NOR 48,1-2.31,0-8.48,1-18.01,3 205,308 42.Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462 43.Franz F. Wathén FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 44.Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602 45.Vladimir Kalinin RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770 46.Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952 47.Rolf Reiersen NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103 48.Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143 49.Stener Johannessen NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163 50.Ernst Cederlöf SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170