Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka



Skutnabb!

Både Oscar og klubbkameraten Bjarne Frang hadde konkurrert og reist mye denne minneverdige sesongen, og nå da VM-tittelen var i havn, hadde det vært vel fortjent med en hvil, syntes de. Men det gjensto ennå en pokalmatch i Helsingfors som det kunne vært fint å sikre seg et napp i. Og så var det de stakkars trønderne, som hadde blitt snytt for publikumsyndlingens nærvær under norgesmesterskapet sitt. Så det var ikke fred å få, Ingen overtalelseskunster fikk ligge uprøvd, og det vanka både vakre og ikke fullt så vakre ord. Derfor lå de nå her i sovevognene og lytta til skinnegangens monotone klang, Oscar, Bjarne Frang, Trygve Lundgreen og Sigurd Syversen. Et par trøndere eller en hortenser kunne det vel vært fint å ha med også, for det finske laget var sterkt. Men pokalkampen var bare ei intern affære mellom hovedstadsklubbene, slik hadde det vært fra starten. Det var noen som mente det burde bli regulære landskamper i regi av forbundet, men pokalkampene var populære, og klubbene hadde lite lyst til å gi slipp på noe av inntektene.

I motsetning til mange tidligere finnekamper de siste åra, som hadde gått under parodiske forhold med mildvær og regn, smilte værgudene nå blide til arrangørene. Helga før hadde klubben arrangert VM i kunstløp med svensken Sandahl som vinner i vakkert vintervær, og det gode været hadde holdt seg uka igjennom. Isen på Norra Hamnen var blank og lekker. Det eneste som ødela litt var en variabel vind. Et tusentall entustiastiske tilskuere koste seg i seinvintersola. Diskusjonen og veddemåla gikk høyt og utsiktene for de forskjellige løperne blei analysert grundig av det sakkyndige publikummet.

Stevnet starta kl. 3 etter at damene hadde gjort unna de obligatoriske figurene sine. Første par var Walter Tverin og Emerik Larsson, der finnen vant klart med ny pers 46,4. Neste par var også finsk-svensk med Gunnar Strömstén mot Paul Poss. Også her var finnen klart best med 47,4.

Så kom hjemmefavoritten Wickström, som etter sedvane var satt opp i par med antatt beste utlending, verdensmesteren Oscar Mathisen. Det blei hard kamp om parseieren, men i andre halvdel av løpet dro verdensmesteren det etter hvert i land med 45,3 mot 46,5.

Bjarne Frang var imidlertid ikke skremt. Han hadde venta 44-tall på denne gode isen. I par med den tidligere europamesteren og 44-mannen Öholm, den beste svenske sprinteren, fikk han lett spill og gikk i mål 1/10 foran verdensmesteren.

Den beste svensken Paul Zerling gikk i neste par mot Syversen, men falt og brøyt løpet. Den norske parkameraten Syversen skuffa også med 48,6. Og i siste par vant Skutnabb klart over Lundgreen med 47,2 mot 48,6, slik at det norske forspranget til tross for dobbeltseieren ikke blei så stort allikevel.

500 m:
1.Bjarne Frang       45,2 BR
2.Oscar Mathisen     45,3
3.Walter Tverin      46,4 p
4.WŠinö Wickström    46,5
5.Julius Skutnabb    47,2 p
6.Moje Öholm         47,3
7.Gunnar Strömstén   47,4
8.Trygve Lundgreen   48,6
Sigurd Syversen      48,6
10.Paul Poss         49,6
11.Emerik Larsson    49,9 tp
Paul Zerling fall

KSK 10 HSK 12 SASK 23
ekstrapar
1.Axel Lindholm      48,2
2.Waldemar Bergström 50,4 p

Etter ei kort pause der oldboysløperne Martinus Lørdahl og Theodor Baltscheffsky gikk en 1500 m som nordmannen vant på 2.59,0 mot 3.01,5, var det klart for 5000 m. Første par var Mathisen og Öholm. Oscar åpna moderat på 43–44-runder, men etter en god spurt sneik han seg under 9 minutter, 8.59,1. Ei bra tid. Öholm var nesten ei runde bak, men heia-ropa fra de tilreisende svenske tilskuerne fulgte han likevel helt til mål.

I andre par gikk Wickström mot den langbeinte svensken Poss. Han angreip Oscars tid fra start, men matcha ikke sluttspurten og kom inn på 9.00,4. Tverin i tredje med klart forbedra langdistanseform slo Frang med ei halv runde og gikk inn på 9.06,8. Strömstén hadde ingen problemer med den stivt skøytende Larsson i neste par og kom inn på 9.05,9. I femte par hadde Lundgreen en hard motstander i den beste svensken Zerling. Han hadde ikke vært riktig den samme gamle i det siste, men nå fant han fram langdistanseformen igjen og gikk inn på ei av sine beste 5000 m-tider: 9.01,1. Zerling fikk 9.09,6.

Alt normalt så langt? Tja, det var litt påfallende hvor lite forsprang verdensmesteren hadde. Den 25-årige nykomlingen Julius Skutnabb, som hadde pers på 10.34,1 før sesongen, sto på startstreken i siste par sammen med Sigurd Syversen og tenkte at nå skulle han virkelig vise hva han var god for. Den nåværende persen hans på 9.12,3 kunne trenge litt overhaling. Det hadde gått rykter om spektakulære tider på treningsrundene, så publikum var nok litt spent på hva de ville få se. Og han tro til fra start. Det gikk i 41- og 42-runder, og publikum hoia og skreik mens de rista på huet. Dette var verdensrekordtempo! Det kunne da umulig holde til mål? Midtveis var forspranget til Mathisen 15 sekunder. Og Skutnabb sprakk ikke, han bare kjørte på. Da klokka ringte var forspranget så å si det samme, og han gikk den siste runda i kjølvannet av den distanserte parkameraten under et sammenhengende jubelbrøl. Så fulgte noen minutters spent taushet mens tidtakerne sammenlikna klokkene sine og førte protokoll. Endelig blei tida annonsert: 8.46,0 og 12 sekunder foran den gamle finske rekorden til Wathén fra 1903. Og jubelstormen kunne bryte løs for alvor. Samtidig fikk Syversen 9.24,9, som betydde problemer for laget hans.

Skutnabb på vei mot 8.46,0

Nå var lørdagsstevnet over, og siden det var kaldt, begynte publikum å strømme hjem til byen. Men det var et ekstrapar, som besto av reservene Waldemar Bergström og Axel Lindholm fra arrangørklubben. Bergström følte seg også i god form og ville se hva denne fine isen var god for. Så han satte i vei og merka snart at han kunne følge rundene til Skutnabb. Litt om litt stoppa malstrømmen av publikum opp, de få hundre som var igjen ante at noe var i gjære. Runde for runde gikk og differansen var aldri mer enn et sekund til ledertida. Jubelen økte fra de fåtallige publikumsrestene. Så ringte klokka for siste runde. Han var et sekund etter, og folk med klokker på tribunene ante at han ikke ville greie det. Men Bergström spurta med vilje og sisu, og etter målgangen blei tidtakerne stående lenge og diskutere hva han skulle få som tid, inntil tidsdommeren skar igjennom og sa: «Det nytter ikke, begge må få den samme tida.»

5000 m:
1.Julius Skutnabb    8.46,0 p NR BR
2.Oscar Mathisen     8.59,1
3.WŠinö Wickström    9.00,4 p
4.Trygve Lundgreen   9.01,1
5.Gunnar Strömstén   9.05,9
6.Walter Tverin      9.06,8 p
7.Paul Zerling       9.09,6 p
8.Paul Poss          9.18,6
9.Sigurd Syversen    9.24,9
10.Bjarne Frang      9.26,0
11.Moje Öholm        9.42,3
12.Emerik Larsson    9.42,9

HSK 9 KSK 14 SASK 22 / HSK 21 KSK 24 SASK 45
ekstrapar
1.Waldemar Bergström 8.46,0 p TNR TBR
2.Axel Lindholm      9.13,0 p

I morgen kl. 1 starter nye konkurranser med 1500 og 10000 m for hurtigløperne og ny 1500 m for old boys, med Lørdahl og Baltscheffsky som i dag og A. Brunström og 56 år gamle F. Liljeberg som nykommere. Om kvelden er det friløp og parløp for kunstløperne.