Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka



Send the Marines

Art StaffEtter å ha tilbrakt hele våren på Broadway med å vise fram kunstene sine, fikk Bobby McLean den 5. juni endelig den innkallinga til flyvåpenet som han hadde reklamert med siden desember. Det var egentlig marinen som rekrutterte han siden USA ikke hadde flyvåpen som egen forsvarsgrein på denne tida. Han fikk ikke bildet sitt i avisa i forbindelse med innkallinga, men det gjorde Arthur Staff da han blei innkalt den 16. juni. Han skulle også til marinen, kanskje han også hadde flydrømmer. Og med dette var hele Chicagos skøyteløperelite plutselig i det militære. Roy McWhirter var den første som gikk den veien, han fikk ikke noen skøytesesong. På slutten av sesongen var det Sigurd «Brick» Larsens tur. Så måtte Fred Buendgen (Buengen?) inn på vårparten og i juni altså de to siste. Men Chicago har hundrevis av dyktige skøyteløpere, så den lider ingen skøyteløpernød uansett hvordan det går.

I mellomtida hadde det jo skjedd litt forskjellig. Fredag den 24. hadde Béla Bartók premiere på den nye operaen sin, A kékszakállú herceg vára, på Det kongelige ungarske operahuset i Budapest. Den er sjølbiografisk og bygger på det franske folkeeventyret Le barbe bleu. Librettoen er av Béla Bálasz. Hvis du ikke er så stiv i ungarsk, men vil følge librettoen, kan du søke den opp som «Bluebeard’s Castle», «Le château de Barbe-Bleu» eller «Herzog Blaubarts Burg». Den er også oversatt til dansk og svensk, men disse versjonene er ikke lagt ut på nett.

Ottomanerne fortsatte angrepskrigen mot armenerne, som fikk lite bistand fra de to andre partnerne sine i den transkaukasiske republikken. Tatarene var ytterst ottomanvennlige og georgierne var lite lystne på å ta opp kampen med ottomanerne. Søndag den 26. mai erklærte de den demokratiske republikken Georgia og oppløste dermed den føderative demokratiske republikken Transkaukasia. Det var tyskerne som hadde deltatt som meklere under forhandlingene i Trapezunt som hadde oppmuntra dem til det skrittet. Tyskerne, som var sultne på olja i Baku, hadde all interesse av en transkaukasisk splittelse.

Mandag den 27. mai hadde tyskerne identifisert et nytt svakt punkt på vestfronten mellom Reims og Soissons der 4 britiske divisjoner hadde blitt postert for å hvile ut etter den første delen av våroffensiven. De hadde gravd seg ned på en strategisk viktig høyde med en vei kalt Chemin des Dames. Denne høyden hadde skifta eier flere ganger i løpet av krigen, og i forrige slag om den seira franskmennene med så store tap at det utløste mytteri i hæren. Derfor hadde britene blitt postert tett i skyttergravene for å styrke forsvaret av den.

Angrepet begynte om morgenen med 4000 kanoners artilleri og påfølgende gassangrep. Særlig britene som satt tett i tett på høyden fikk store tap. Forsvarerne blei tatt på senga. Tyskerne rykka fram 15 km allerede den første dagen og tok hele 50000 krigsfanger. Erich Ludendorff, den tyske øverstkommanderende på vestfronten, hadde egentlig tenkt seg dette som en avledningsmanøver for å dirigere tropper bort fra Flandern, der han hadde planlagt hovedangrepet. Men framrykkinga gikk overraskende fort og nå var det under 10 mil igjen til Paris. Sjansen var der til å sette inn et avgjørende støt.

Tirsdag den 28. erklærte både Armenia og Aserbajdsjan seg sjølstendige. Samme dag dolka georgierne armenerne ytterligere i ryggen ved å undertegne ei forsvarspakt med ottomanernes alliansepartner Tyskland mot erobringsforsøk fra det bolsjevikiske Russland. Avtalen innebar at tyskerne anerkjente Georgia men også at de avsto en god del territoriell suverenitet og i gagnet blei et protektorat. Tyskerne pakka av gårde en Kaukasus-ekspedisjon som skulle oppfylle avtalen.

Samtidig forhandla bolsjevikene med tyskerne for å få dem til å stoppe den ottomanske marsjen mot Baku. Tyskerne lovte å hjelpe dem mot å la Georgia i fred og gi tyskerne 25 % av oljeproduksjonen.

Denne tirsdagen kom også amerikanske tropper før første gang i kamp med tyskerne da de erobra Cantigny fra dem, en landsby 6 mil sørøst for Amiens.

Tyskerne rykka videre fram til de blei stoppa ved elva Marne mandag den 3. juni. Der hadde de blitt stoppa en gang før, i et blodig slag i september 1914.

Armenerne hadde de siste dagene av mai utkjempa harde kamper med ottomanerne i Sardarapat, Kara Kilisse og Bash Abaran der de hindra framrykkinga av tallmessig overlegne ottomanske styrker og påførte dem store tap. Likevel rykka ottomanerne fram og tirsdag den 4. juni måtte armenerne godta ydmykende vilkår i fredsavtalen i Batumi i Georgia mellom Det ottomanske imperiet, Armenia, Aserbajdsjan og Georgia. De måtte avgi over halvparten av landområdet sitt, demilitarisere resten og overlate ansvaret for å forsvare den til tyrkerne. Alle armenere i Aserbajdsjan hadde å pakke seg ut. Det kunne kanskje vært like greit å fortsette å krige. Men iallfall hadde de en liten flekk igjen som de kunne kalle sin egen.

Onsdag den 29. og torsdag den 29. mail pågikk slaget om Skra-di-Legen, et bulgarsk fort på grensa til Hellas nordvest for Saloniki. Bulgaria hadde vært en nyttig alliert for sentralmaktene tidligere i krigen, men nå mista de dette viktige fortet og flere andre viktige mål etter et konsentrert angrep fra 3 greske divisjoner med fransk og britisk materiell og logistisk hjelp. Alle motangrep var nytteløse. Grekerne hadde holdt seg ute av krigen inntil sommeren 1917 fordi de ikke kunne bestemme seg for hvilken side de skulle delta på. Kong Konstantin I var tyskvennlig av familiære grunner og regjeringa under Venizelos var ententevennlig, så det var litt vanskelig. Men sommeren 1917 abdiserte kongen, så da var det fritt fram. Slaget skulle vise seg å være et vendepunkt i balkankrigen.

Torsdag den 6. juni hadde tyskerne rykka fram og utvida fronten slik at de nå hadde bare 56 km igjen til Paris. Men den raske framrykkinga hadde strekt forsyningslinjene og det begynte å gå i stå. Dessuten hadde amerikanerne mange kampklare tropper i Frankrike nå og begynte å gjøre seg gjeldende. Med amerikanerne fikk denne krigen se en tredje tilnærmingsmåte til krigføring. Mens de kontinentale europeerne slakta hverandre ned i kald beregning uten egentlig å være sinte på hverandre og finnene myrda hverandre i iskaldt blåhvitt hat, tok amerikanerne det som sport og mora seg stort over å knerte så mange tyskere de kunne.

Spesielt var det marinesoldatene som tøffa seg naturligvis, og da franskmennene, som retirerte foran den tyske angrepsbølgen mandag den 3., oppforda dem til å trekke seg tilbake, sa kaptein Lloyd Williams, født i Berryville, Virginia, «Retreat? Hell, we just got here.» Amerikanerne holdt en front på 2 km, stoppa den tyske framrykkinga og gikk til motangrep. På torsdagen avanserte marinesoldatene gjennom en høy hveteåker mot kraftig tysk geværild. Førstesersjant Dan Daly, født i Glen Cove, New York og med felterfaring fra Filippinene, Santo Domingo, Haiti, Peking og Vera Cruz, ropte: «Come on, you sons of bitches, do you want to live forever?» og skreiv seg dermed inn i historiebøkene.

Uavhengighetserklæringene til Aserbajdsjan og de andre transkaukasiske republikkene var en stygg strek i regninga for Baku-sovjetet, som hadde ofra så mange menneskeliv (ikke sine egne da) for å beholde kontrollen over Baku-olja. Den 13. april hadde de etablert den såkalte Baku-kommunen og hadde kontrollen der, mens aserbajdsjanerne hadde valgt Jelisavetpol (dagens Ganja) langt øst i landet som hovedstad. Baku-kommunen hadde rådighet over militære styrker som besto for det meste av russere og armenere og noen bolsjevikvennlige tatarer og formelt var en del av den sovjetiske røde hæren. Torsdag den 6. fikk de ordre om å gå til angrep på Jelisavetpol. Naturligvis hadde jo da ikke aserbajdsjanerne noe annet valg enn å be Istanbul om hjelp. Og ottomanerne var mer enn villige.

Fredag den 7. juni arresterte engelskmennene, som ifølge vestfrontens britiske øverstkommanderende Donald Haig var «defenders of the Freedom of mankind» 70 høvdinger av egba-nasjonen i kronkolonien Nigeria som hadde protestert og gjort opprør mot tvangsarbeid og skatteoppkrevinger.

Lørdag den 8. juni ankom den tyske Kaukasus-ekspedisjonen på 3000 mann til havnebyen Poti i Georgia.

Samme dag etablerte representanter fra den folkevalgte konstituerende nasjonalforsamlinga i Russland seg i Samara, 600 km øst-sørøst for Moskva, som ei lovlig russisk regjering i motsetning til de bolsjevikiske bandittene. I Samara sto de under beskyttelse av det tsjekkoslovakiske frikorpset, som hadde trekt østover i motsetning til det polske, som opererte på østfronten og nylig hadde blitt eliminert av tyskerne.

Etter at bolsjevikene hadde oppløst nasjonalforsamlinga i januar, hadde medlemmene først prøvd å operere i Petrograd noen dager, så hadde de flykta til Kyiv da situasjonen blei uholdbar, og da bolsjevikene inntok Kyiv den 28. januar, hadde de reist hver til sitt.

De sosialistrevolusjonære og mensjevikene bestemte seg for å agere innafor sovjetsystemet i stedet, og utover ettervinteren og våren vant de valg etter valg i lokale sovjeter rundt omkring og en etter en blei de bolsjevikiske delegatene til det øverste sovjetet i den nye hovedstaden Moskva hjemkalt. Dette var ikke holdbart for bolsjevikene og derfor begynte de å annullere valgresultater og oppløse antibolsjevikiske sovjeter.

Siden det så ut til å være umulig å bli kvitt usurpatorene innafra, var det ikke noe annet å gjøre enn å etablere ei alternativ lovlig regjering. Bare noen få medlemmer av nasjonalforsamlinga var i Samara i starten. Flere kom til etter hvert, men de var aldri mer enn et par hundre. De som var til stede den 8. juni etablerte en komité av medlemmer av den konstituerende nasjonalforsamlinga, Komitet tsjlenov utsjreditelnogo sobranija eller Komutsj blant venner. Den skulle operere på vegne av nasjonalforsamlinga inntil den kunne samle seg på nytt. I starten besto den av 5 sosialistrevolusjonære, Vladimir Volskij, formannen, og Ivan Brusjvit, Prokopij Klimusjkin, Boris Fortunatov og Ivan Nesterov.

Søndag 9. juni satte tyskerne inn et nytt angrep med 21 divisjoner på en 37 km brei front langs elva Metz litt lengre nord enn det forrige. Denne gangen hadde franskmennene blitt advart gjennom forhør av krigsfanger, derfor gjorde ikke bombardementet forut for angrepet så mye skade. Likevel rykka tyskerne fram 9 km de første to dagene.

Ottomanerne ville ha kontroll over jernbanen og rørledningene som gikk gjennom Tblisi i Georgia. Men Georgia sto nå under tysk beskyttelse, og etter noen sammenstøt mellom den tyske Kaukasus-ekspedisjonen og ottomanske avdelinger nord i Armenia ved Vorontsovka (dagens Tashir), ga tyskerne mandag den 10. juni beskjed til Istanbul om at de ville trekke seg fra alt militært samarbeid hvis de ikke holdt opp med det tøyset. Denne truselen virka, og ottomanerne ga seg med å plage armenere for ei stund og konsentrerte seg om å få kontroll over Baku.

Tirsdag den 11. juni stoppa et fransk motangrep med 4 divisjoner og 150 tanks det tyske angrepet og dagen etter blei det avblåst. Motangrepet kom overraskende på tyskerne, for nå begynte bensinmangelen å bli prekær og de kunne ikke sende opp så mange speiderfly som før. Det hasta med å få kontroll over Baku.

Onsdag den 12. juni hadde Komutsj med tsjekkoslovakernes hjelp etablert en ny front i den pågående russiske borgerkrigen ikke langt fra Perm der storhertug Mikhail Aleksandrovitsj, broren til Nikolaj II, var internert. Storhertugen hadde sagt at at han ikke ville ha trona uten støtte av ei folkevalgt nasjonalforsamling og hadde gjort en nærmest edwardiansk skandale da han gifta seg med en borgerlig og til og med fraskilt person. Derfor var han en naturlig kandidat som samlende figur for antibolsjevikene. Fire bolsjeviker som hadde blitt befridd fra tsarens fengsel etter revolusjonen, bestemte seg for at det ikke var noen vits i å la klassefienden leve i det håpet. De kidnappa Mikhail og sekretæren Nicholas Johnson, som insisterte på å få være med, kjørte dem inn i skogen og skøyt dem ned i morgentimene den 13. juni. Lenin og det lokale sovjetet godkjente likvidasjonen.

Torsdag den 13. juni var 30000 egbaer i Nigeria i fullt opprør, de saboterte jernbaneanlegg, drepte agenter for koloniherrene og forlangte å få utlevert de arresterte høvdingene.

Lørdag den 15. juni lanserte østerrikerne sin egen våroffensiv ved Piave-elva i nordøst-Italia. De avanserte, men med store tap, bl.a. skal ca. 20 tusen soldater ha drukna i den flomstore elva.

Imens var løvet fortsatt junigrønt, bokfinkene sang om kapp for å markere territoriene sine og torsken svømte i Atlanteren, uaffisert av ubåtene.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oskar Olsen           NOR 44,9 Frogner       19.1.1918
2.Kristian Strøm        NOR 45,3 Frogner       19.1.1918
3.Sigurd Syversen       NOR 45,9 Frogner       19.1.1918
4.Theodor Pedersen      NOR 46,0 Dælenenga    30.12.1917
5.Martin Sæterhaug      NOR 46,4 Frogner       16.2.1918
6.Gunerius Schou        NOR 46,6 Kongsberg     17.2.1918
7.Ole Mamen             NOR 46,7 Dælenenga      6.1.1918
8.Roald Larsen          NOR 47,0 Frogner       19.1.1918
9.Eric Blomgren         SWE 47,1 Frogner       16.2.1918
10.Axel Blomqvist       SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918
11.Gustav Gulbrandsen   NOR 47,4 Frogner       19.1.1918
12.Frithjof Paulsen     NOR 47,5 Frogner      16.12.1917
(Norval Baptie          USA 47,6 Chicago       14.4.1918)
13.Hans Trygve Hansen   NOR 47,8 Frogner      16.12.1917
Max Kniel               SUI 47,8 Davos          3.2.1918
Gustaf Wiberg           SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918
16.Eugen Berntzen       NOR 48,0 Dælenenga      6.1.1918
Frithjof Lindteigen     NOR 48,0 Kongsberg     13.1.1918
Ernst Kleven            NOR 48,0 Drammen       10.2.1918
19.Alfred Christiansen  NOR 48,1 Frogner       20.1.1918
Petrus Axelson          SWE 48,1 Frogner       16.2.1918
Alf Horne               NOR 48,4 Kongsberg     17.2.1918
Jakov Melnikov          RUS 48,4 Moskva DP     18.2.1918
Bjørn Refsum            NOR 48,4 Horten         3.3.1918
Eugen Engebretsen       NOR 48,4 Horten         3.3.1918
25.Rolf Reiersen        NOR 48,5 Frogner       20.1.1918
Erling Søberg           NOR 48,5 Hamar         24.2.1918
Birger Halvorsen        NOR 48,5 Hamar         10.3.1918
28.Rolf Larsen          NOR 48,6 Dælenenga      6.1.1918
Olav Olsen              NOR 48,6 Frogner       16.2.1918
30.Harald Strøm         NOR 48,7 Horten         3.3.1918
Knut Sundheim           NOR 48,7 Horten         3.3.1918
1000 m menn
1.R. Hoerde           AUT 1.48,2 Wien          5.2.1918
2.Torleif Ranum       NOR 1.49,4 Trondheim    10.3.1918
3.Rudolf Scmidt       AUT 1.49,8 Wien          5.2.1918
4.H. Brück            AUT 1.51,5 Wien          5.2.1918
5.Bjarne Hval         NOR 1.53,0 Drammen      10.2.1918
6.Amund Arnes         NOR 1.54,4 Trondhjem    20.1.1918
7.Rolf Backe          NOR 1.55,1 Frogner      10.2.1918
8.Peder Arndt         NOR 1.55,4 Drammen      17.2.1918
9.Aksel Belewicz      FIN 1.55,6 Helsinki      6.1.1918
10.Harry Halvorsen    NOR 1.56,6 Frogner      10.2.1918
11.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki      6.1.1918
Alf Mortensen         NOR 1.56,7 Drammen      10.2.1918
13.Willy Braarud      NOR 1.56,8 Frogner      10.2.1918
14.Julius Skutnabb    FIN 1.57,0 Helsinki      6.1.1918
15.Andorf Bjørnlund   NOR 1.58,0 Tvedestrand  17.2.1918
16.Trygve Buran       NOR 1.58,2 Trondheim    10.3.1918
17.Sverre Larsen      NOR 1.58,5 Frogner      10.2.1918
18.Alfred Strömstén   FIN 1.58,8 Helsinki      6.1.1918
19.Lorang Andresen    NOR 1.59,2 Frogner      10.2.1918
20.Harald Grønneberg  NOR 1.59,4 Drammen      17.2.1918
21.Leif Hamborgstrøm  NOR 1.59,7 Drammen      17.2.1918
22.Eugen Johannessen  NOR 2.00,0 Drammen      17.2.1918
23.Arthur Lyngbakken  NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917
24.Arne J. Larsen     NOR 2.00,9 Frogner      10.2.1918
25.Osman Dieseth      NOR 2.01,0 Frogner      10.2.1918
Karl Linder           NOR 2.01,0 Tvedestrand  17.2.1918
27.Thorleif Mortensen NOR 2.01,5 Drammen      10.3.1918
28.Kjell Solberg      NOR 2.01,7 Horten       17.2.1918
29.Hroar Hagen        NOR 2.01,8 Frogner      10.2.1918
30.Finn Gramstad      NOR 2.02,0 Tvedestrand  17.2.1918
1500 m menn
1.Kristian Strøm         NOR 2.25,1 Frogner      20.1.1918
2.Frithjof Paulsen       NOR 2.28,0 Frogner      17.2.1918
3.Eric Blomgren          SWE 2.28,3 Frogner      17.2.1918
4.Clas Thunberg          FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918
5.Olav Olsen             NOR 2.29,1 Frogner      17.2.1918
6.Theodor Pedersen       NOR 2.30,1 Frogner      17.2.1918
Martin Sæterhaug         NOR 2.30,1 Frogner      17.2.1918
8.Hans Trygve Hansen     NOR 2.30,3 Frogner      17.2.1918
Gustav Gulbrandsen       NOR 2.30,3 Frogner      17.2.1918
10.Sigurd Syversen       NOR 2.30,5 Frogner      17.2.1918
11.Oskar Olsen           NOR 2.30,9 Frogner      20.1.1918
Jakov Melnikov           RUS 2.30,9 Moskva DP    19.2.1918
13.Axel Blomqvist        SWE 2.31,1 Frogner      17.2.1918
14.Petrus Axelson        SWE 2.31,3 Frogner      17.2.1918
15.Ole Mamen             NOR 2.32,9 Dælenenga     6.1.1918
16.Julius Skutnabb       FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918
17.Ole Olsen             NOR 2.33,4 Horten        3.3.1918
18.Arvo Tuomainen        FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918
19.Roald Larsen          NOR 2.35,0 Frogner      20.1.1918
20.Harald Strøm          NOR 2.36,1 Horten        3.3.1918
21.Gustaf Wiberg         SWE 2.36,2 Frogner      17.2.1918
22.Knut Sundheim         NOR 2.36,2 Horten        3.3.1918
23.Erling Gulbrandsen    NOR 2.36,3 Frogner      19.1.1918
Rolv Hellum              NOR 2.36,3 Frogner      19.1.1918
25.Vasilij Ippolitov     RUS 2.36,5 Moskva DP    19.2.1918
26.Lauri Helander        FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918
27.Eugen Berntzen        NOR 2.36,8 Frogner      19.1.1918
28.Aksel Belewicz        FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918
Øivind Hansen            NOR 2.36,9 Frogner      16.2.1918
30.Bjørn Refsum          NOR 2.37,4 Frogner      19.1.1918
3000 m menn
1.Erik Olsson          SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
2.Olov Wickman         SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
3.Harry Wahlberg       SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
4.G. Fagerberg         SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
5.A. Gustafsson        SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
6.G. Johansson         SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
7.N. Håkansson         SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
8.Olof Landgren        SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
9.R. Lundstedt         SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
10.Sixten Olsson       SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
11.Clarence von Rosen  SWE 7.54,3 Lundsberg               6.3.1918
12.Miles Flach         SWE 7.54,6 Lundsberg               6.3.1918
13.Beyeler             SUI 8.06,6 Bern                    3.2.1918
14.Winkler             SUI 8.21,0 Bern                    3.2.1918
15.Carl-Oskar Crafoord SWE 8.21,5 Lundsberg               6.3.1918
16.Rinia               SUI 8.26,4 Bern                    3.2.1918
17.Erik Martin         SWE 8.37,4 Lundsberg               6.3.1918
18.Bertil Arborén      SWE 8.48,0 Lundsberg               6.3.1918
5000 m menn
1.Ole Mamen            NOR 8.37,0 Dælenenga      5.1.1918
2.Roald Larsen         NOR 8.50,4 Dælenenga      5.1.1918
3.Kristian Strøm       NOR 8.53,4 Frogner       20.1.1918
4.Frithjof Paulsen     NOR 8.56,5 Frogner       20.1.1918
5.Theodor Pedersen     NOR 8.59,7 Dælenenga      5.1.1918
6.Sigurd Syversen      NOR 9.00,0 Dælenenga      5.1.1918
7.Ole Olsen            NOR 9.00,9 Frogner       17.2.1918
8.Olav Olsen           NOR 9.04,6 Frogner       17.2.1918
9.Eric Blomgren        SWE 9.06,6 Frogner       17.2.1918
10.Gustav Gulbrandsen  NOR 9.07,2 Frogner       20.1.1918
11.Petrus Axelson      SWE 9.09,1 Frogner       17.2.1918
12.Martin Sæterhaug    NOR 9.11,1 Frogner       17.2.1918
13.Jakov Melnikov      RUS 9.12,0 Moskva DP     18.2.1918
14.Hans Trygve Hansen  NOR 9.13,0 Frogner       17.2.1918
15.Mikhail Bojtler     RUS 9.16,0 Moskva DP     18.2.1918
16.Wilhelm Larsen      NOR 9.19,5 Dælenenga      5.1.1918
17.Oskar Olsen         NOR 9.21,3 Frogner       17.2.1918
18.Eugen Berntzen      NOR 9.21,7 Dælenenga      5.1.1918
19.Axel Blomqvist      SWE 9.22,7 Frogner       17.2.1918
20.Rolv Hellum         NOR 9.25,8 Dælenenga      5.1.1918
21.Gustaf Wiberg       SWE 9.26,0 Frogner       17.2.1918
22.Verner Ericsson     SWE 9.27,7 Frogner       17.2.1918
23.Henry Aahlander     NOR 9.29,5 Dælenenga      5.1.1918
24.Vasilij Ippolitov   RUS 9.30,0 Moskva DP     18.2.1918
25.Sverre Jacobsen     NOR 9.32,0 Larvik        20.1.1918
26.Knut Sundheim       NOR 9.33,3 Frogner       23.1.1918
27.Rolf Reiersen       NOR 9.35,0 Frogner       23.1.1918
28.Hans Onstad         NOR 9.37,0 Drammen       24.2.1918
29.Leif Eggan          NOR 9.37,4 Trondheim      2.2.1918
30.Aleksandr Gazenfus  RUS 9.39,0 Moskva DP     18.2.1918
10000 m menn
1.Kristian Strøm      NOR 18.25,2 Frogner       16.2.1918
2.Frithjof Paulsen    NOR 18.30,1 Frogner       16.2.1918
3.Jakov Melnikov      RUS 18.38,8 Moskva DP     19.2.1918
4.Ole Mamen           NOR 18.41,7 Frogner       16.2.1918
5.Clas Thunberg       FIN 18.44,8 Helsinki Kai  20.1.1918
6.Olav Olsen          NOR 18.54,7 Frogner       16.2.1918
7.Julius Skutnabb     FIN 18.56,5 Helsinki Kai  20.1.1918
8.Eric Blomgren       SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918
9.Vasilij Ippolitov   RUS 19.01,0 Moskva DP     19.2.1918
10.Roald Larsen       NOR 19.03,8 Frogner       19.1.1918
11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner       19.1.1918
12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner       16.2.1918
13.Theodor Pedersen   NOR 19.05,5 Frogner       16.2.1918
14.Petrus Axelson     SWE 19.07,0 Frogner       16.2.1918
15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai  20.1.1918
16.Ole Olsen          NOR 19.08,9 Trondhjem     23.2.1918
Martin Sæterhaug      NOR 19.09,9 Frogner       16.2.1918
18.Oskar Olsen        NOR 19.15,0 Frogner       19.1.1918
19.Arvo Tuomainen     FIN 19.29,6 Helsinki Kai  20.1.1918
20.Axel Blomqvist     SWE 19.30,7 Frogner       16.2.1918
21.Arvo Jalovaara     FIN 19.41,0 Helsinki Kai  20.1.1918
Aleksanr Gazenfus     RUS 19.41,0 Moskva DP     19.2.1918
23.Paul Poss          SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918
24.Verner Eriksson    SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918
25.Sigurd Syversen    NOR 19.44,2 Frogner       16.2.1918
26.Sverre Aune        NOR 19.45,4 Trondhjem     23.2.1918
27.Gustaf Wiberg      SWE 19.51,5 Frogner       16.2.1918
28.Axel Eriksson      SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918
29.Gösta Strömstén    FIN 19.58,6 Helsinki Kai  20.1.1918
30.Atte Lindqvist     FIN 20.01,4 Helsinki Kai  20.1.1918
3000 m kvinner
1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen            NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm            NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov         RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov        RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer             AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund             NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen                 NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Martin Sæterhaug          NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
9.Moje Öholm                SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
10.Jakov Melnikov           RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113
11.Henning Olsen            NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Gunnar Strömstén         FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
13.Jaap Eden                NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
14.Julius Skutnabb          FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
15.Sverre Aune              NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847
16.Johan Schwartz           NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
17.Platon Ippolitov         RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
18.Rudolf Gundersen         NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
19.Sigurd Mathisen          NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
20.Arvo Tuomainen           FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450
21.Eric Blomgren            SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502
22.Trygve Lundgreen         NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler            GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang             NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen         NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen         NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström          FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson           SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund            FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey              FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin         RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin            FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.15,5 207,442
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.29,9-9.00,0-18.51,9 206,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,4-2.35,4-9.32,0-19.59,6 216,380
Aksel Belewicz FIN 48,9-2.35,2-9.38,2-20.12,3 219,068
Harald Strøm             NOR 48,7-2.36,1
Ole Olsen                NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-19.08,9 212,468
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 47,8-2.30,3-9.07,2-19.05,4 209,890
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-19.03,8 208,063
Rolf Reiersen NOR 51,2-2.38,1-9.35,0
Eugen Berntzen NOR 48,0-2.37,0-9.21,7
Olav Olsen NOR 47,3-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,765
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5