Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaFor 100 år sida i dag hadde noen svenske offiserer vært på ulvejakt i grensetraktene og havna tilfeldigvis i Norge. Dette førte til en episode, som av svenske aviser mentes å kunne bli behandla med noe mer takt, og den norske oppførselen beskrives som bornert. Samtidig er det jihad i Jemen, 40000 beduiner er i felten, og tyrkerne sender 30 bataljoner med mitraljøseavdelinger. I København meldes det om et tilfelle av spedalskhet. Det er ei islandsk innvandrerkvinne som er ramma, og sjukdommen behandles ved isolasjon i hjemmet. Og så er det brutt ut pest i Mandsjuria. Den spores tilbake til murmeldyrpassere. De europeiske legene er maktesløse. De innfødte er først likegyldige, så bryter det ut panikk og masseflukt. Redde seg hvo som kan. Pesten sprer seg med uhyggelig fart og krever en mengde liv.

Tidlig på forsesongen bringer avisene et intervju med Oscar Mathisen, som vil de skal sette inn at han ikke vil delta som amatør denne vinteren. Så får han spørsmålet:
–Men derimod som Professionist?
–Det kan jeg just ikke sige. Eller rettere: jeg kan ikke sige noget om den Ting.
–Men De har vel fremdeles Planer om at gjøre store Ting paa Skøiter?
–Den svenske Skøiteløper Øholm, som ihøst kom hjem fra Amerika, er, som De ved, Professionist. Han har skrevet til mig om forskjellige ting, hvad Skøitesporten angaar.
–Han vil formodentlig, at De straks skal følge hans Eksempel, og blive Professionist? Kanske har han foreslaaet Dem en Dyst paa Skøiter?
–Kanske.
–Nu ivinter?
–Nei.
–Til neste vinter?
–Ja.
–Og De tager imod Udfordringen?
–Kanske.
–Saa blir De altsaa alligevel Professionist?
–Baade ja og nei. Vær bare saa venlig at skrive at jeg ikke skal løbe som Amatør. Det er ihvertfald sikkert.

Men første nyttårsdag finner vi han på Frogner. Det er sterk snøstorm og Jacob Frang vinner en 500 m på 51,0. Oscar stiller til start på en 1000 m utafor konkurranse og kommer i mål i full vinterdrakt. Det rapporteres ikke om noen tid.

Onsdagen etter arrangerer Magnus Johansens nye klubb, Kristiania Idrætsforening, et fellesstartløp på 10000 m på sin bane Bislett. Flere hundre tilskuere heier den nye hjemmefavoritten fram til seier på 20.11,0, foran Stener Johannessen, som kom 1,6 sekunder bak. Trygve Aulie vant juniorklassa med 21.40,0, 1/10 foran Einar Berntsen.

Omtrent samtidig legger arkitekt Herman B. Schirmer ut utkast til jernbaneplan for Kristiania, med Øst- og Vestbanene sammenknytta ved hjelp av et spor som fulgte strandkanten. Katalonia-nasjonalisten og den seinere republikanske statsministeren Alejandro Lerroux y Garcia blir utsatt for et bombeangrep i Barcelona, men overlever. 148 nordmenn i Hamburg sender følgende til Riksmålsforbundet: Den Maatte, hvorpaa Landsmaalet nu forsøkes trumfet frem, tvinger alle Riksmaalets Venner til i samlet Flok at yde Motstand.
Vi undertegnede Nordmænd i Hamburg, som alene i Riksmaalets rene Bevarelse ser en sikret Bestaaen av Uttrykket for vor høieste Kultur, ønsker at bevidne Riksmaalsforeningen vor dype Sympati og Medinteresse og samtidig yde vort bidrag til dens Fond.
Ledsaget av 845 mark som bidrag til RMF.

Siste søndag, den 8., var det NM-uttaksstevne på Frogner. Det var 1000 tilskuere og stor tilstrømning av løpere, rundt 80 stilte på startstreken. Stevnet var ikke ferdig før ved 5-tida. Da var det mørkt, og de fleste av de 1000 hadde gått hjem. Tydeligvis må det ha vært noen slags form for belysning, for det er mørkt som natta ved 5-tida på 60 grader nord den 8. januar. Forholda var ikke optimale, og nykommeren Stener Johannessen vant begge distanser på 2.44,4 og 9.45,6.

Roald AmundsenRobert Falcon ScottRobert PearyOmtrent på samme tida la Robert Peary fram bevis på at han hadde nådd Nordpolen for den amerikanske kongressen. De godtok bevisa, og ga han tittelen kontreadmiral som lønn for strevet. Og Roald Amundsen, som satte kursen sørover da han fikk nyss om bragden, var nå framme ved barriera i Hvalbukta nede i Antarktis med Fram, der han gjorde landgang den 14. Mannskapet var intakt, og hundskapet var mer enn intakt, for det hadde økt fra 97 til 116 siden man seilte fra Kristiansand et halvt år før. Ti dager før hadde rivalen Scott slått leir ved Rossøya en 7-800 kilometer lengre vest.

Mens Amundsen og resten av det nimanns overvintringslaget hans pakker ut sakene sine, tar skøytesesongen til for alvor hjemme i gamlelandet. Det er stevner i Horten, Kragerø, Skien, Notodden og på Hamar, og ikke mindre enn to store stevner i Kristiania. En innsender uttrykker seg skeptisk til det, og mener at det ikke er heldig å tynne ut det økonomiske grunnlaget for klubbene med slike stevnekollisjoner. Det er vel tegn som tyder på at Martinus Lørdals klubb KIF, nå med fjorårets beste norske løper bortsett fra den diskvalifiserte Mathisen på laget, føler seg rede til å utfordre storebror KSK.

På Bislett arrangerte KIF stafettløp over 10000 m. Fellesstart forrige uke og nå stafett. Var skøytesporten i ferd med å gå i hundene? A-laget til KIF med Aulie, Engebretsen og Berntsen på laget vant med 18.38,5. Det var gode forhold denne gangen, og det nye klubbmedlemmet Magnus Johansen annonserte at han ville prøve å slå den nå 9 år gamle norgesrekorden til Sigurd Mathisen på 10000 m. Men han klarte det ikke og kom inn på 18.59,0, som var banerekord. 37 år gamle Karinius Larsen-Stai gikk 5000 m på 9.15,0, bare 1,8 bak persen fra det legendariske Hamar-VM 1895, da Eden satte den ennå gjeldende milrekorden og lavlandsrekorden på 1500 m. Flere resultater har vi ikke fra dette stevnet. Si fra hvis du har mer.

På Frogner er det pointsløp, som samtidig teller som klubbens endelige NM-uttak og uttak til det internasjonale stevnet i Stockholm. Sigurd Mathisen årsdebuterer og vinner 500 m:

1.Sigurd Mathisen  47,0
2.Thoralf Thoresen  47,8 p
3.Trygve Lundgreen  48,0 p
Carsten Carlsen   48,0
5.Einar Staff.KIF  48,1 p
6.Aksel Mathiesen  49,4 p
7.Stener Johannessen 49,8
8.Olaf Hansen    50,2
9.Jacob Frang.KIF  52,0f

Magnus Herseth vinner juniorenes 500 m på ei god tid, men det er jamt om andreplassen:

1.Magnus Herseth  48,3 p
2.Reidar Gundersen 49,7 p
Ragnvald Mathiesen 49,7
4.Thoralf Hansen  49,8 p
5.Einar Mathiesen  49,9 p
Oscar Larsen    49,9 p
7.Wilhelm Wolff   50,0 p
8.Otto Haug     50,7 p
9.Olaf Iversen   51,0 p
Sigurd Syversen   51,0 p
11.Yngvar Jacobsen 51,8 p
12.Karl Gulbrandsen 52,0

I pausen kommer det som alle har venta på: Oscar Mathisen skal gjøre et forsøk på å døyve verdensrekorden på 500 m. Han starter aleine og med ei fart som gir lykkelige anelser, men så skjærer han ut i ytre sving og gir opp. Noen minutter seinere bærer det påny i vei. Farta er svimlende, men det blir ikke verdensrekord, bare lavlandsrekord: 45,3, tidelen bedre enn hans egen fra Hamar seint i mars året før.

Trygve Lundgreen vant 5000-meteren, foran Stener Johannessen, som forbedra persen sin med nesten halvminuttet etter å ha starta sesongen med 10.01,6. Kan se ut til at vi har ei ny skøytestjerne i emning her.

1.Trygve Lundgreen  9.13,2 p
2.Stener Johannessen 9.16,3 p
3.Sigurd Mathisen  9.22,3
4.Olaf Hansen    9.30,0
5.Aksel Mathiesen  9.30,2 p
6.Olaf Iversen    9.39,0 p
7.Jakob Frang    9.44,2
8.Thoralf Thoresen  9.51,2 p

Lundgreen og Mathisen delte seieren sammenlagt med 4 poeng. Lundgreen og Johannessen hadde begge 11 i pointsløpserien, men her gikk Johannessen foran med en smule bedre sammenlagt tid. Dermed blir han klubbens representant ved stevnet i Stockholm, mens han får med seg Mathisen, Lundgreen og Aksel Mathiesen til NM.

Dagens reklame: Kjøp Freia Standard Kakao, agentur: Joh. F. Bratt.
Freia Standard Kakao