Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka

Nummer 1

For hundre år sida i dag fikk alle deltakerne ved det internasjonale stevnet i Davos en ny sjanse på 5000 meter, til tross for at det bare var Oscar og Sigurd Mathisen som hadde fått feil rundeanvisning (eller blei det vist feil runder for alle sammen?) Det var bare tre andre deltakere denne mandagen i tillegg til Mathisen-brødrene, Franz Schilling og et par lokale løpere, Walther Linke og Roy Weibel. Jeg veit ikke om det fortsatt var snø og vind. Kanskje været var bedre. Alle løperne forbedra seg kraftig siden lørdagen, men ingen så kraftig som Mathisen-brødrene, sjølsagt.

Oscar går antakelig sammen med Sigurd i dette løpet. Og Sigurd trakk broren sin godt opp de første par rundene, før han slapp taket og gikk sitt eget løp. De første rundene var også superraske, akkurat som i fjor. Jeg sammenlikner med et rekordskjema som består av en åpning på 61 og deretter 41,5-runder. Åpninga til Oscar var 60, og så kom to 39-runder. Allerede 6 sekunder foran skjemaet. Tilskuerne (de få som sannsynligvis var til stede) begynte å være en sensasjon. De neste rundene gikk på 41 og 40, og forspranget var nå på 8 sekunder! Hadde han tenkt å gå på 8.20, eller hva? Men nå begynte han å merke tempoet, og gikk opp til 42 og 43. Da tapte han to sekunder igjen og lå 6 foran. 3000 m blei passert på 5.04. Han måtte slite for å holde tempoet nå, og anstrengte seg for å få mest mulig ut av den berømte glien. Det kom en ny 43-runde. Så en til. Forspranget krympa til 3 sekunder. Dette var ikke fort nok, men visste han det? Sannsynligvis ikke, siden den eneste lagkameraten hans befant seg på den andre sida av banen, i ferd med å gå sitt livs 5000 m. Det kom en ny 43-runde. Han trengte to 42-runder nå, så ville han greie det. Siste runde. Passeringstidtakeren noterte tida, og ville ha rista på hodet hvis han hadde hatt et skjema, for rundetida var 44. Sliten satte Oscar inn de siste kreftene og passerte målstreken. Tida blei annonsert. 8.40,2 – så nære! Men skuffelse igjen. Han trakk på skuldrene. Iallfall hadde han tusenmeterrekorden.

Det han ikke visste var at med denne tida passerte han Østlund på adelskalenderen og var på toppen for første gang. Denne plassen skulle han inneha lenge, som vi veit. Ingen har hatt den lengre. Akkurat som broren forbedra Sigurd persen sin med eksakt 9,6 sekunder, og klatra fra 10. til 7. plass.

I den andre enden av tabellen gikk Franz Gregoritsch inn på 195. og siste plass på adelskalenderen da han fullførte sin første 5000 m ved et stevne i Klagenfurt for hundre år sida i går. For hundre år sida i dag forbedra han 10000-meteren sin med tre og et halvt minutt, og klatra to plasser, forbi J Vervoort og W Gronert. Sjølsagt gjelder dette bare resultater som er kjente for oss. Det er uten tvil mange andre, kanskje også av Gregoritsch sjøl.