Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka



Rekord på rekord

Det var ikke noen stor mangel på skøytestoff sommeren 1918, tydeligvis, og som den første av flere norske aviser brakte Jarlsberg og Larviks Amtstidene tirsdag den 20. august et utdrag av en artikkel fra Minneapolis-avisa Vikværingen av en Harry Svendsen som la ut om Oscar Mathisens bedrifter i Amerika. Åpenbart et partsinnlegg, men med flere nye interessante detaljer. Jeg gjengir det eksakt slik det står med alle ortografiske og tallmessige særegenheter, bortsett fra at jeg bytter ut den gotiske skrifta og legger inn noen avsnitt, begge for å gjøre det mer leselig:

Naar vi kaster et blik tilbake over norsk sport og idræt, er der intet, som har fremhævet Norge mere end skøitesporten. Helt fra Axel Paulsens dage har nordmændene vist sig som mestre paa dette omraade, og vi mindes lysende navne som Harald Hagen, Olav Rønne (Olav Rønne?? – min anm.), Sinnerud, Rudolf Gundersen, Peder Østlund, Sigurd Mathisen, — ja, vi kunde gjerne nævne mange flere, men intet navn staar der mere glans av end Oscar Mathisen.
(Her har Amta klipt bort et sammendrag av de europeiske skøyteprestasjonene til Oscar.)
Oscar Mathisen med frue reiste hit til Amerika den 29. oktober 1916 med „Kristianiafjord” og ankom til Newyork. Han fik da straks en anelse om de store vanskeligheter han hadde at overvinde. Han fortæller selv om sit første forsøk paa indendørs bane: „Jeg tok langsiden i ét tak og svingen i væggen og lurte noksaa stygt paa hvordan det skulde gaa.” Men han tok allikevel fat, og det viste sig snart, at han ogsaa er mester paa disse stuegulv.
Første gang han løp her i Minneapolis var vinteren 1917, og hans motstander var en av de bedste løpere, Amerika har hat, nemlig John Nilsson. Oscar vandt overlegent og satte ny inden- og utendørs-rekord paa enmilen med 2.34 og tre femtedel (sic). Vi skal senere komme tilbake til denne rekord.
Det var alt med undtagelse av nogen opvisninger for sæsonen 1916—17. Oscar utfordret ogsaa Baptie og Mc. Lean, men kom ikke til nogen forstaaelse med dem paa grund av de urimelig korte distancer, som han aldrig hadde gaat før.
Saa kom sæsongen 1917—18, og løpene med Robert Mc. Lean i Chicago. Forholdene var her av saa stor betydning, at det fortjener en anmerkning. Banen i Chicago er verdens største indendørs. Men den er kunstig, d. v. s. isen er kunstig og kan derfor benyttes hele aaret. Mc. Lean er født i Chicago og er derfor saa at si opvokset paa denne skøitebane, og da Oscar desuten trænet paa utendørs bane, er det let at se grunden for Mc. Leans seir. Mc. Lean kalder sig selvfølgelig verdensmester, en titel, som det forresten ikke tar svært meget at erobre her i Amerika.
Der blev saa arrangert et løp mellem Oscar og Norval Baptie, som foregik paa Hippodrome Skating Rink i Minneapolis. Avisene her i byen har ikke git grei nok forklaring, derfor vil jeg gjøre det her. Avtalen mellem Oscar og Baptie var at banen skulde utlægges som den var 1916 (sic) under løpene mellem Oscar og Johnny Nilsson. Den var da 10 runder til milen. Ja, Tom Eck, Bapties Manager, forsøkte at lægge banen mere rund, for som han la den, var den i 1916 12 fot for lang for hver runde, eller 120 fot til 10 runder, som blev regnet for en mil. Men Oscar sa, at det var det samme, bare banen blev lagt, saa han kunde faa langsider og ikke bare svinger. Efter en del diskussion blev banen lagt ut efter forrige aars maal, og var saaledes 120 fot for lang for milen. Løpene begyndte næste aften med 220 yards. Baptie vandt dette løp paa 20 sekunder. Den tid blev notert som ny verdensrekord.
Nu kommer det merkelige: Northwestern Skating Association vilde ikke anerkjende Oscars rekord paa enmilen, 2.34 og tre femtedels sekund, paa grund av, at banen er for kort, og denne gang sier Tom Eck og flere med ham, at banen er 120 fot for lang til milen, og det er samme bane, som rekorden for enmilen blev sat paa.
Næste løp var halvmilen. Dette løp var det mest spændende, jeg har set, og jeg har set mange skøiteløp. Jeg skal forsøke at gjengi litt av stemningen, som hersket. En siger „De vakke no rart i, at’n Oscar tapte 220, for han derre Baptie starta jo, føre skudde gik.” En anden: „Bare vent til halvmila, saa komer nok ’n Oscar tel aa vise ’n skohæla.” Nogen andre var nede og tok sig en hjertestyrkning, mens man ventet. Der var egte Frogner-stemning paa Hippodromen den kveld.
Endelig kom løperne ut og blev mottat med begeistring. De stillet sig til start. Jeg vil her anmerke de amerikanske løperes enestaaende høreevne, idet de starter længe før skuddet gaar, og faar saaledes en 6 a 8 fots forsprang. Baptie opfanget lyden, før skuddet gik og fik saaledes et forsprang, som han beholdt de 4 første runder. Spændingen var irriterende(sic), da skuddet gik for siste runde. Baptie anstrengte sig til det yderste, men til ingen nytte, idet Oscar gled over linjen som første mand. Jubelen var stor, og man kunde høre én, som sang: „Han derre Baptie, ja han var fæl, men bedst er ’n Oscar likevæl.”
Tremilen var næste løp. Baptie la sig her simpelthen ned og skyldte paa, at han hadde ødelagt sine skøiter.
Torsdag kom, og jeg gik naturligvis opp paa banen, og hvad fik jeg se? Jo Baptie og hans Manager hadde simpelthen forandret banen tvertimot alle slags sportsregler og faat en cirkel istedetfor en Oval. Jeg skulde ikke sagt saa meget om det, hadde de endda git Oscar besked, saa han i hvert fald kunde faat anledning til at prøve banen. For jeg er overbevist om, at Oscar kunde slaat Baptie i alt over 220 yards. Og toppunktet kom, da Baptie uten videre satte stoler som merker rundt i svingene, for, som nogen spottende bemerket, at ha noget at sitte og hvile sig paa under 1- og 2 milen, saa han ikke behøvet at lægge sig paa den kolde is.
Flere av de tilstedeværende raadet Oscar til ikke at løpe under disse forhold, og resultatet blev, at Baptie løp 440-yarden alene og selvfølgelig vant overlegent. Dette var løpene med Baptie.
Søndag tok løpene med Mc. Lean sin begyndelse. Første løp var 220 yards, som Mc Lean vandt efter en flyvende start. Naar jeg sier flyvende start, mener jeg Mc Leans maate at starte paa, som ikke vilde bli godkjendt noget sted ellers. Han løper nemlig i en rund ring paa startplassen hele tiden og har derfor fart. Internasjonale regler sier, at man skal staa stille paa linjen, til skuddet gaas eller flaget falder.
Milen var det næste løp, som Oscar vandt ovelegent, og saa kom 2-milen. I dette løp forekom det mig, som om der var noget, som holdt igjen for Oscar. Han gikk ikke godt, og grunden var vel den korte hvile, mellom disse haarde løp, nemlig bare 15 a 20 minutter. Mc Lean hadde 5 massører til at arbeide paa sig og kunde derfor bli færdig paa denne korte tid, mens Oscar hadde bare en. Nok av det, Mc Lean vandt løpet og har derfor al ære av det.
Tirsdag aften aapnedes med 440-yards løp. Mc Lean var her en 6 a 8 fot bortover banen, før startskuddet lød, og de kom ind efter mine begreper likt, og løpet skulde være erklært dødt, eller hvis det skulde gis til nogen, saa skulde Oscar hat det paa grund av de 6 a 8 fot, Mc Lean stjal i starten.
Halvmilen var det næste. Her viste Oscar, at han hadde begyndt at forstaa „gamen.” idet han holdt et vaakent øie med Mc Leans bevægelser, vistnok fast bestemt paa, at denne gang skulde ikke Mc Lean faa noget forsprang. Dommerne og starterne var ogsaa vaakne, idet løperne maatte starte om igjen tre gange, før de kom avsted. Oscar ledet, og saa kom det fatale, idet Mc Lean i tredje runde faldt — efter alle kunstens regler. Merkværdig forresten. Oscar, som har gaat paa disse baner et aar, har ikke faldt én gang, og disse løpere, som ikke er vandt til andre baner, falder, saa fort der er utsigt til at tape et løp. „Daarlige sportsmænd” er den eneste benævnelse for sligt.
Men Oscar viste dem, at han er den bedste allikevel, idet han i Superior 14 dage efter satte tre nye verdensrekorder paa indendørs bane. Han løp halvmilen paa 1.12(sic) og milen paa 2,32.2(sic) og tremilen paa 8.12(sic), og det var under opsyn av Superior bys Mayor og politichef, og banen var lagt ut av to av byens ingeniører.
I mars løp han med Harley Davidson, som han beseiret med lethet i 220 yards, 440 yards og halvmilen. Endda var Davidson fræk nok til at skrive i Chicagoaviserne, at han slog Oscar i 220 yards.
Dette er alt, som har foregaat hittil. Jeg slutter med haab om, at næste vinter vil bringe fred over landet og mere anledning til at dyrke sporten, og alle, som interesserer sig for skøite- og skisport, kommer sammen og faar istand en forening, som der kan staa respekt av over hele verden, for evnerne mangler vi ikke — bare, bare enighet.

Imens pågikk slaget om Amiens. Den tyske våroffensiven var gjort om til en retrett, og territoriene de hadde kjempa seg til om våren gikk tapt ett for ett. Torsdag den 8. august rykka britiske, kanadiske, australske og franske styrker 13 km fram med støtte av 500 stridsvogner og tok nesten 30000 krigsfanger. Den 9. sto kampen om Montdidier, 3,5 mil sørøst for Amiens, og den 10. beslutta tyskerne å trekke seg tilbake til den sterkt befesta Hindenburg-linja og oppga dermed alt det nyerobra territoriet.

Fredag den 9. beslutta den britiske regjeringa å anerkjenne det tsjekkoslovakiske nasjonalrådet som forvalter av det framtidige statsstyret for Tsjekkoslovakia. Tsjekkere og slovaker i eksil hadde begynt å slutte seg sammen i foreninger etter krigsutbruddet i 1914 i håp om å få egne land etter krigen. Tomáš Masaryk grunnla Den tsjekkiske utlandskomiteen, en samlende tsjekkisk organisasjon, i Paris i november 1915, og da slovaker også slutta seg til, skifta de kort etter navn til Det tsjekkoslovakiske nasjonalrådet. De var aktive og effektive gjennom hele krigen og rekrutterte mange tsjekkere og slovaker i øst og vest til den tsjekkoslovakiske legionen.

Tirsdag den 13. august satte italienske alpinister en verdensrekord da de slo østterikerne i slaget om San Matteo, en fjelltopp i Ortler-kjeden som østerrikerne hadde kontrollert til da. Det var verdens høyeste militære slag til da i 2800 meters høyde over havet. Rekorden sto til 1999 da India og Pakistan møttes i Kargil-krigen i omtrent eksakt det dobbelte av denne høyden.

René FonckOnsdag den 14. august satte den franske flygeren René Fonck også en verdensrekord da han i sin trufaste SPAD S.XII skøyt ned 3 tyske fly på 10 sekunder. Flya kræsja innen 100 meters avstand fra hverandre. Krigen gikk virkelig ikke tyskernes vei nå. Fonck var Frankrikes og egentlig hele Ententens svar på Den røde baron med 75 bekrefta luftseire. Og det kan være atskillig flere, for han gjorde krav på 142 seire som ikke kunne bekreftes. Bildet viser Fonck med en rest etter et tysk fly han har ødelagt.

Curtiss 18TNok en rekord gikk føyka mandag den 19. august da en Curtiss 18T Wasp trippeldekker fløy vannrett i hele 262 kilometer i timen. Hvem hadde fantasert om slike svimlende hastigheter bare 100 år før?

Bildene er fra Wikipedia.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oskar Olsen           NOR 44,9 Frogner       19.1.1918
2.Kristian Strøm        NOR 45,3 Frogner       19.1.1918
3.Sigurd Syversen       NOR 45,9 Frogner       19.1.1918
4.Theodor Pedersen      NOR 46,0 Dælenenga    30.12.1917
5.Martin Sæterhaug      NOR 46,4 Frogner       16.2.1918
6.Gunerius Schou        NOR 46,6 Kongsberg     17.2.1918
7.Ole Mamen             NOR 46,7 Dælenenga      6.1.1918
8.Roald Larsen          NOR 47,0 Frogner       19.1.1918
9.Eric Blomgren         SWE 47,1 Frogner       16.2.1918
10.Axel Blomqvist       SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918
11.Gustav Gulbrandsen   NOR 47,4 Frogner       19.1.1918
12.Frithjof Paulsen     NOR 47,5 Frogner      16.12.1917
(Norval Baptie          USA 47,6 Chicago       14.4.1918)
13.Hans Trygve Hansen   NOR 47,8 Frogner      16.12.1917
Max Kniel               SUI 47,8 Davos          3.2.1918
Gustaf Wiberg           SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918
16.Eugen Berntzen       NOR 48,0 Dælenenga      6.1.1918
Frithjof Lindteigen     NOR 48,0 Kongsberg     13.1.1918
Ernst Kleven            NOR 48,0 Drammen       10.2.1918
19.Alfred Christiansen  NOR 48,1 Frogner       20.1.1918
Petrus Axelson          SWE 48,1 Frogner       16.2.1918
Alf Horne               NOR 48,4 Kongsberg     17.2.1918
Jakov Melnikov          RUS 48,4 Moskva DP     18.2.1918
Bjørn Refsum            NOR 48,4 Horten         3.3.1918
Eugen Engebretsen       NOR 48,4 Horten         3.3.1918
25.Rolf Reiersen        NOR 48,5 Frogner       20.1.1918
Erling Søberg           NOR 48,5 Hamar         24.2.1918
Birger Halvorsen        NOR 48,5 Hamar         10.3.1918
28.Rolf Larsen          NOR 48,6 Dælenenga      6.1.1918
Olav Olsen              NOR 48,6 Frogner       16.2.1918
30.Harald Strøm         NOR 48,7 Horten         3.3.1918
Knut Sundheim           NOR 48,7 Horten         3.3.1918
1000 m menn
1.R. Hoerde           AUT 1.48,2 Wien          5.2.1918
2.Torleif Ranum       NOR 1.49,4 Trondheim    10.3.1918
3.Rudolf Scmidt       AUT 1.49,8 Wien          5.2.1918
4.H. Brück            AUT 1.51,5 Wien          5.2.1918
5.Bjarne Hval         NOR 1.53,0 Drammen      10.2.1918
6.Amund Arnes         NOR 1.54,4 Trondhjem    20.1.1918
7.Rolf Backe          NOR 1.55,1 Frogner      10.2.1918
8.Peder Arndt         NOR 1.55,4 Drammen      17.2.1918
9.Aksel Belewicz      FIN 1.55,6 Helsinki      6.1.1918
10.Harry Halvorsen    NOR 1.56,6 Frogner      10.2.1918
11.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki      6.1.1918
Alf Mortensen         NOR 1.56,7 Drammen      10.2.1918
13.Willy Braarud      NOR 1.56,8 Frogner      10.2.1918
14.Julius Skutnabb    FIN 1.57,0 Helsinki      6.1.1918
15.Andorf Bjørnlund   NOR 1.58,0 Tvedestrand  17.2.1918
16.Trygve Buran       NOR 1.58,2 Trondheim    10.3.1918
17.Sverre Larsen      NOR 1.58,5 Frogner      10.2.1918
18.Alfred Strömstén   FIN 1.58,8 Helsinki      6.1.1918
19.Lorang Andresen    NOR 1.59,2 Frogner      10.2.1918
20.Harald Grønneberg  NOR 1.59,4 Drammen      17.2.1918
21.Leif Hamborgstrøm  NOR 1.59,7 Drammen      17.2.1918
22.Eugen Johannessen  NOR 2.00,0 Drammen      17.2.1918
23.Arthur Lyngbakken  NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917
24.Arne J. Larsen     NOR 2.00,9 Frogner      10.2.1918
25.Osman Dieseth      NOR 2.01,0 Frogner      10.2.1918
Karl Linder           NOR 2.01,0 Tvedestrand  17.2.1918
27.Thorleif Mortensen NOR 2.01,5 Drammen      10.3.1918
28.Kjell Solberg      NOR 2.01,7 Horten       17.2.1918
29.Hroar Hagen        NOR 2.01,8 Frogner      10.2.1918
30.Finn Gramstad      NOR 2.02,0 Tvedestrand  17.2.1918
1500 m menn
1.Kristian Strøm         NOR 2.25,1 Frogner      20.1.1918
2.Frithjof Paulsen       NOR 2.28,0 Frogner      17.2.1918
3.Eric Blomgren          SWE 2.28,3 Frogner      17.2.1918
4.Clas Thunberg          FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918
5.Olav Olsen             NOR 2.29,1 Frogner      17.2.1918
6.Theodor Pedersen       NOR 2.30,1 Frogner      17.2.1918
Martin Sæterhaug         NOR 2.30,1 Frogner      17.2.1918
8.Hans Trygve Hansen     NOR 2.30,3 Frogner      17.2.1918
Gustav Gulbrandsen       NOR 2.30,3 Frogner      17.2.1918
10.Sigurd Syversen       NOR 2.30,5 Frogner      17.2.1918
11.Oskar Olsen           NOR 2.30,9 Frogner      20.1.1918
Jakov Melnikov           RUS 2.30,9 Moskva DP    19.2.1918
13.Axel Blomqvist        SWE 2.31,1 Frogner      17.2.1918
14.Petrus Axelson        SWE 2.31,3 Frogner      17.2.1918
15.Ole Mamen             NOR 2.32,9 Dælenenga     6.1.1918
16.Julius Skutnabb       FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918
17.Ole Olsen             NOR 2.33,4 Horten        3.3.1918
18.Arvo Tuomainen        FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918
19.Roald Larsen          NOR 2.35,0 Frogner      20.1.1918
20.Harald Strøm          NOR 2.36,1 Horten        3.3.1918
21.Gustaf Wiberg         SWE 2.36,2 Frogner      17.2.1918
22.Knut Sundheim         NOR 2.36,2 Horten        3.3.1918
23.Erling Gulbrandsen    NOR 2.36,3 Frogner      19.1.1918
Rolv Hellum              NOR 2.36,3 Frogner      19.1.1918
25.Vasilij Ippolitov     RUS 2.36,5 Moskva DP    19.2.1918
26.Lauri Helander        FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918
27.Eugen Berntzen        NOR 2.36,8 Frogner      19.1.1918
28.Aksel Belewicz        FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918
Øivind Hansen            NOR 2.36,9 Frogner      16.2.1918
30.Bjørn Refsum          NOR 2.37,4 Frogner      19.1.1918
3000 m menn
1.Erik Olsson          SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
2.Olov Wickman         SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
3.Harry Wahlberg       SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
4.G. Fagerberg         SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
5.A. Gustafsson        SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
6.G. Johansson         SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
7.N. Håkansson         SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
8.Olof Landgren        SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
9.R. Lundstedt         SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
10.Sixten Olsson       SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
11.Clarence von Rosen  SWE 7.54,3 Lundsberg               6.3.1918
12.Miles Flach         SWE 7.54,6 Lundsberg               6.3.1918
13.Beyeler             SUI 8.06,6 Bern                    3.2.1918
14.Winkler             SUI 8.21,0 Bern                    3.2.1918
15.Carl-Oskar Crafoord SWE 8.21,5 Lundsberg               6.3.1918
16.Rinia               SUI 8.26,4 Bern                    3.2.1918
17.Erik Martin         SWE 8.37,4 Lundsberg               6.3.1918
18.Bertil Arborén      SWE 8.48,0 Lundsberg               6.3.1918
5000 m menn
1.Ole Mamen            NOR 8.37,0 Dælenenga      5.1.1918
2.Roald Larsen         NOR 8.50,4 Dælenenga      5.1.1918
3.Kristian Strøm       NOR 8.53,4 Frogner       20.1.1918
4.Frithjof Paulsen     NOR 8.56,5 Frogner       20.1.1918
5.Theodor Pedersen     NOR 8.59,7 Dælenenga      5.1.1918
6.Sigurd Syversen      NOR 9.00,0 Dælenenga      5.1.1918
7.Ole Olsen            NOR 9.00,9 Frogner       17.2.1918
8.Olav Olsen           NOR 9.04,6 Frogner       17.2.1918
9.Eric Blomgren        SWE 9.06,6 Frogner       17.2.1918
10.Gustav Gulbrandsen  NOR 9.07,2 Frogner       20.1.1918
11.Petrus Axelson      SWE 9.09,1 Frogner       17.2.1918
12.Martin Sæterhaug    NOR 9.11,1 Frogner       17.2.1918
13.Jakov Melnikov      RUS 9.12,0 Moskva DP     18.2.1918
14.Hans Trygve Hansen  NOR 9.13,0 Frogner       17.2.1918
15.Mikhail Bojtler     RUS 9.16,0 Moskva DP     18.2.1918
16.Wilhelm Larsen      NOR 9.19,5 Dælenenga      5.1.1918
17.Oskar Olsen         NOR 9.21,3 Frogner       17.2.1918
18.Eugen Berntzen      NOR 9.21,7 Dælenenga      5.1.1918
19.Axel Blomqvist      SWE 9.22,7 Frogner       17.2.1918
20.Rolv Hellum         NOR 9.25,8 Dælenenga      5.1.1918
21.Gustaf Wiberg       SWE 9.26,0 Frogner       17.2.1918
22.Verner Ericsson     SWE 9.27,7 Frogner       17.2.1918
23.Henry Aahlander     NOR 9.29,5 Dælenenga      5.1.1918
24.Vasilij Ippolitov   RUS 9.30,0 Moskva DP     18.2.1918
25.Sverre Jacobsen     NOR 9.32,0 Larvik        20.1.1918
26.Knut Sundheim       NOR 9.33,3 Frogner       23.1.1918
27.Rolf Reiersen       NOR 9.35,0 Frogner       23.1.1918
28.Hans Onstad         NOR 9.37,0 Drammen       24.2.1918
29.Leif Eggan          NOR 9.37,4 Trondheim      2.2.1918
30.Aleksandr Gazenfus  RUS 9.39,0 Moskva DP     18.2.1918
10000 m menn
1.Kristian Strøm      NOR 18.25,2 Frogner       16.2.1918
2.Frithjof Paulsen    NOR 18.30,1 Frogner       16.2.1918
3.Jakov Melnikov      RUS 18.38,8 Moskva DP     19.2.1918
4.Ole Mamen           NOR 18.41,7 Frogner       16.2.1918
5.Clas Thunberg       FIN 18.44,8 Helsinki Kai  20.1.1918
6.Olav Olsen          NOR 18.54,7 Frogner       16.2.1918
7.Julius Skutnabb     FIN 18.56,5 Helsinki Kai  20.1.1918
8.Eric Blomgren       SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918
9.Vasilij Ippolitov   RUS 19.01,0 Moskva DP     19.2.1918
10.Roald Larsen       NOR 19.03,8 Frogner       19.1.1918
11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner       19.1.1918
12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner       16.2.1918
13.Theodor Pedersen   NOR 19.05,5 Frogner       16.2.1918
14.Petrus Axelson     SWE 19.07,0 Frogner       16.2.1918
15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai  20.1.1918
16.Ole Olsen          NOR 19.08,9 Trondhjem     23.2.1918
Martin Sæterhaug      NOR 19.09,9 Frogner       16.2.1918
18.Oskar Olsen        NOR 19.15,0 Frogner       19.1.1918
19.Arvo Tuomainen     FIN 19.29,6 Helsinki Kai  20.1.1918
20.Axel Blomqvist     SWE 19.30,7 Frogner       16.2.1918
21.Arvo Jalovaara     FIN 19.41,0 Helsinki Kai  20.1.1918
Aleksanr Gazenfus     RUS 19.41,0 Moskva DP     19.2.1918
23.Paul Poss          SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918
24.Verner Eriksson    SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918
25.Sigurd Syversen    NOR 19.44,2 Frogner       16.2.1918
26.Sverre Aune        NOR 19.45,4 Trondhjem     23.2.1918
27.Gustaf Wiberg      SWE 19.51,5 Frogner       16.2.1918
28.Axel Eriksson      SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918
29.Gösta Strömstén    FIN 19.58,6 Helsinki Kai  20.1.1918
30.Atte Lindqvist     FIN 20.01,4 Helsinki Kai  20.1.1918
3000 m kvinner
1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen            NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm            NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov         RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov        RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer             AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund             NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen                 NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Martin Sæterhaug          NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
9.Moje Öholm                SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
10.Jakov Melnikov           RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113
11.Henning Olsen            NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Gunnar Strömstén         FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
13.Jaap Eden                NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
14.Julius Skutnabb          FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
15.Sverre Aune              NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847
16.Johan Schwartz           NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
17.Platon Ippolitov         RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
18.Rudolf Gundersen         NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
19.Sigurd Mathisen          NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
20.Arvo Tuomainen           FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450
21.Eric Blomgren            SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502
22.Trygve Lundgreen         NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler            GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang             NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen         NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen         NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström          FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson           SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund            FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey              FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin         RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin            FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.15,5 207,442
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.29,9-9.00,0-18.51,9 206,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,4-2.35,4-9.32,0-19.59,6 216,380
Aksel Belewicz FIN 48,9-2.35,2-9.38,2-20.12,3 219,068
Harald Strøm             NOR 48,7-2.36,1
Ole Olsen                NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-19.08,9 212,468
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 47,8-2.30,3-9.07,2-19.05,4 209,890
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-19.03,8 208,063
Rolf Reiersen NOR 51,2-2.38,1-9.35,0
Eugen Berntzen NOR 48,0-2.37,0-9.21,7
Olav Olsen NOR 47,3-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,765
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5