Sterke finner på besøk
Mandag den 17. februar hadde også finnene et løp for aldersbestemte på nordre havn i Helsinki. R. Kankkonen vant begge distanser for yngste klasse, 35Ð40 år, 1000 m på 1.53,1 og 2500 m på 4.52,7. Gustav A. Vänttinen vant de samme distansene for klasse 40-45 år på 1.57,6 og 5.01,7, og Theodor Baltscheffski (EM-deltaker 1898 og VM-deltaker 1902 og 1903) vant de samme for klasse over 50 år med 1.58,1 og 5.08,5.
Amerikanske aviser rapporterer at 18 år gamle Charles Jewtraw gikk 440 yards samme dag på 38,0 på en utendørsbane i Lake Placid. Det er ei god tid som er på høyde med de beste profftidene. Men det tilsvarer ikke bedre enn 46 og noe på 500 m. Løpet skal ha inngått i et allroundmesterskap for den nordlige delen av staten New York og det var 4 distanser denne dagen og Jewtraw vant alle sammen. Men allroundmesterskapet gikk over tre dager, lørdag, søndag og mandag, og han var bare med den siste dagen. De fire seirene ga han tredjeplass i mesterskapet etter Ray Bryant og Jim Hennessy.
I Winnipeg var det et vinterkarnival med hurtigløp på mandagen. Det var 4 distanser. ¼ mile (440 yards), ½ mile, 1 mile og 3 miles. Mike Goodman, som er Manitoba-mester, vant sammenlagt med seier i kvartmils- og tremilsløpet, andreplass i halvmilsløpet og tredjeplass i milløpet. For det fikk han 12 poeng. Nr. 2 var Harry Thorne, som er Ontario-mester. Han vant halvmilsløpet og var nr. 2 i kvartmils- og tremilsløpet og fikk 7 poeng. Dette henger i hop hvis de får 5 poeng for seier og 1 poeng for 2.- eller 3.-plass. Vinneren av milløpet var Eddie Stubbs, et lokalt talent.
Tirsdag den 18. februar hadde Söder-foreningene i Stockholm ei vinteridrettstevling på Hammarby sjö der Erik Augustsson vant 10000 m på 20.47,5.
Samme dag hogg den ukrainske innvandreren Ivan Palahnjuk ekstra hardt i antrasittstuffen i Lattimer Mines, Pennsylvania. Men det var ikke av sinne, det var av lykke. For kona hans, Anna, lå i barsel og skulle gi han en sønn som skulle hete Volodymyr (enn så lenge).
Torsdag den 20. februar var det pointsløp i Drammen. Det var ganske gode forhold og Henry Aahlander vant begge distansene på 49,4 og 2.37,4. Bjørn Refsum var toer på 500 m med 49,5 og Olaf Moen var nr. 2 på 1500 m med 2.42,1. Den 21 år gamle lillebroren til Olaf hadde også fått seg et par skøyter nå og hadde lyst til å prøve seg. Han fikk lov til å starte sammen med juniorene. Det gikk ganske bra, han vant juniorløpet overlegent på 2.44,8. Virker ganske lovende dette, eller hva? Å, glemte jeg å fortelle om navnet? Jo, han heter Sigurd.
Dette var også dagen da kommunistiske demonstranter storma redaksjonen til den sosialdemokratiske avisa Népszava i Budapest. 7 personer blei drept i sammenstøtet. Den ungarske regjeringa, som ennå ikke hadde et folkevalgt parlament bak seg, begynte å arrestere ledende kommunister og stengte kommunistavisa Vörös Újság.
Fredag den 21. februar begynte utendørsmesterskapet for de amerikanske øststatene i Lake Placid. Men dette var de facto et amerikansk, for ikke å si nordamerikansk mesterskap, for ikke bare fikk flere løpere fra Chicago og en fra Milwaukee lov til å starte, men kanadierne Russell Wheeler og Harry Cody starta også. Illinois og Wisconsin regnes tradisjonelt som del av veststatene. California, Colorado og andre ting enda lengre vest var mest for villmark å regne. Iallfall skøytemessig. Årsaken til denne utvida deltakelsen er at amerikanerne ikke hadde fått somla seg til å arrangere det årlige nasjonale og internasjonale mesterskapet sitt. Det hadde nok noe med krigen å gjøre. Men Lake Placid-mesterskapet ser ut til å fungere som ei god erstatning for det. Det var 28 deltakere, gode værforhold og 5000 tilskuere hver dag. Bildet er fra Brooklyn Daily Eagle.
Dagens program var 220 yards og ½ engelsk mil og forsøk på 1 engelsk mil. Og i tråd med skremmeskuddet han hadde avfyrt på mandag med 38,0 på kvartmila var det 18 år gamle Charles Jewtraw fra arrangørbyen som blei forgrunnsfiguren. Han vant ikke bare begge finalene, men også alle tre forsøksheata han stilte opp i. Og tidene var gode. Spesielt 220-yardstida i finalen som igjen var tangering av den verdensrekorden som blei tangert så mange ganger sesongen før.
Resultater:
220 yards finale 1.Charles Jewtraw, Lake Placid 20,0 2.Ed Horton, Saranac Lake 3.Charles Fisher, Milwaukee ½ mile finale 1.Jewtraw 1.20,0 2.Fisher 3.Joe Moore, NY Ice Palace 1 mile 1. heat 1.Jewtraw 2.54,8 2.William Steinmetz, Chicago 3.James Hennessy, Lake Placid 4.David Shultz, Chicago 2. heat 1.Moore 2.53,2 2.Ray Bryant 3.Fisher 4.Russ Wheeler, Montreal 5.Martin Topper, Chicago Sammenlagt etter 1. dag: 1.Jewtraw 10 2.Fisher 5 3.Horton 3
Samme dag blei den sosialdemokratiske ministerpresidenten av Bayern, Kurt Eisner, skutt ned og drept av grev Anton von Arco auf Valley da han var på vei til det bayerske parlamentet for å kunngjøre at han trakk seg som ministerpresident.
Og i Tblisi uroppførte den georgiske komponisten Zacharia Paliasjvili den første operaen sin Abesalom da Eteri, bygd på folkeeposet Eteriani (eller Etheriani). Musikken var klassisk, men farga av georgiske folketoner.
Finnene sendte de 4 beste løperne sine, Skutnabb, Tuomainen, Bergström og Danska til det nordiske mesterskapet på Frogner. Håpet om å få med Thunberg var ute. Det finske forbundet var steilt. Men det var noen gode løpere igjen hjemme også. I Mariehamn på Åland vant Walter Tverin to distanser på 55,6 og 11.02,0 lørdag den 22. februar. I Åbo vant Joachim Kurtén 500 m på 49,8 og Bror Ravander 5000 m på 10.00,7. Vind og snøvær begge steder var mindre heldig for resultatene.
Det var skøyteaktivitet i Sverige også, med løp i Gävle og Västerås, men svenskene hadde også sendt sine 4 beste til Frogner, og da blir det ikke så mye igjen.
Dette nordiske mesterskapet på Frogner er kanskje litt undervurdert i skøytehistorisk sammenheng. Men i datida var interessen enorm. Det hadde gått fire lange, tunge år uten samkvem med noen andre enn de få svenskene som kunne utrette noe på isen, og bare utsiktene til endelig å få finnene hit igjen var nok til å få praten til å summe på kafeer og restauranter av forskjellig farge og andre steder hvor folk samla seg på en vinterdag i 1919. Oppå det kan vi legge det ynkverdige nederlaget som de tre norske skøyteheltene Mamen, Paulsen og Oskar Olsen hadde lidd på havna i Helsinki helga før. Disse finnene virka uhyggelig sterke. Kristian Strøm hadde kanskje vært heldig som holdt seg hjemme i Horten til jubileumsstevnet for klubben slik at han slapp å få slike pletter på ryet sitt. Til forsvar for innsatsen til disse finlandsfarerne kunne det kanskje føres at de hadde hatt en stormfull ferd over Bottenvika dagen før stevnet. Men likevel. Diskusjonene gikk. Alt var uvisst. Men nå skulle man få visshet.
Dagen opprant uten at den var noen riktig vakker skøytedag slik som helga før. Det var skya og det snødde litt og det blåste en sur bris fra nord-nordøst. Men det var et par kuldegrader, og det var alt den kommunale banemesteren Zakken Johansen trengte for å lage glatt is, så glatt som han kunne få den. En ekspertise som Zakken var uovertruffen på i denne tidsperioden.
Banen var kransa av 10000 tilskuere, som var mye på en lørdag. Riktig nok var halvparten skolebarn som hadde fått fribilletter av klubben. Men det var en vanlig framgangsmåte siden de fleste jobba på lørdagene og ikke kunne ta seg fri for å gå på skøyteløp. Uansett hadde ikke Stadion sett så mange tilskuere på en lørdag siden Oscar Mathisens avskjedsløp i 1916.
Stadion var også pent pynta med flagg – svenske, norske og nå også det nye finske korsflagget. Etter avisomtalene å dømme hadde de imidlertid ikke fått tak i riktig flagg, det var svart og hvitt i stedet for blått og hvitt. Kanskje de ikke hadde sett det annet enn på svart-hvite bilder før?
Etter at kunstløperne hadde holdt på med figurøvelser siden kl. 11, sto første par på startstreken kl. 14.30 som annonsert, og blei flagga av garde nokså presist på streken. Det var sjølveste Skutnabb, antakelig forhandsfavoritten, siden han vant det internasjonale stevnet i Helsinki, som gikk i par med landsmannen Ilmari Danska. Normalt skulle han altså gått sammen med Kristian Strøm, men det er tydelig at de har bestemt seg for å følge reglene her for en gangs skyld og foretok ei helt tilfeldig trekning. Danska var kjent som en bra sprinter, men her fikk han bank av Skutnabb, som hadde sprinten som sin svakeste distanse. Danska leda til ut på oppløpssida, men mesterskapsfavoritten avslutta bedre og pressa seg foran. Tidene var 47,5 og 47,8. Det var gode tider i forhold til det man hadde sett hittil denne sesongen, og tangering av årsbeste for Skutnabb. Men tvilerne begynte å melde seg nå. Ville dette holde på denne isen?
Harald Strøm og Frithjof Paulsen var regna som typiske langdistanseløpere, men Paulsen hadde forbedra seg atskillig på sprinten denne sesongen og tok bronse på distansen i Finland nylig til tross for at han ikke fikk noe særlig til på de andre distansene. Den nye Strøm viste seg imidlertid som en like god sprinter, og det var bare så vidt at Paulsen fikk pressa seg foran. Tidene var 47,7 og 47,8, som var pers igjen for Strøm. Altså holdt teten til Skutnabb seg ennå, men det ville nok være å vente at de beste iallfall gikk ned på 45-tallet. Tredje par var de to beste svenskene, Blomgren og Blomqvist. Sistnevnte var sprinteren av dem, men nå blei han beseira av Blomgren. Tidene var gode: 46,3 og 46,7. Med dette kunne Blomgren faktisk ha sjanser i sammendraget. Han hadde nok forberedt seg godt til mesterskapet. Tida var pers for Blomgren og han gikk forbi Sigurd Mathisen og Arvo Tuomainen på adelskalenderen og la seg på 18.-plass.
Så kom 4. par med Kristian Strøm og Oskar Olsen, de to antatt beste nordmennene på distansen. De satte opp ei helt anna fart enn de som hadde gått til nå og kniva intenst om seieren. Olsen lå hele tida et par meter foran Strøm, og det var ikke helt riktig taktikk, for håpet var at han skulle legge seg mellom Strøm og de finske favorittene slik at Strøm fikk et par poengs forsprang på dem. Heldigvis for Strøm kom Olsen ut av balanse like før mål og deisa over ende slik at Strøm allikevel vant paret med 44,8 mot 45,1. Det var jo glimrende for Strøm, og differansen var akkurat passe. Ingen kunne vel presse seg inn imellom der? Strøm var bare 1/10 bak persen sin og Olsen bare 2/10 bak sin. Han kunne nok slått den uten det fallet. Men han slo iallfall kneet sitt i fallet og trakk seg derfor fra 10000 m.
Noe videre referat er ikke lagt ut for 500 m, bortsett fra at i et seinere par gikk Arvo Tuomainen mot Sverre Aune. Og det var gutt som kunne gå! Han gikk med lange, kraftfulle skjær og kunne minne litt om Strunnikov i stilen. Og da han var i mål, viste det seg at han hadde trumfa den norske taktikken. For han fikk 45,0 og klarte faktisk å legge seg inn mellom Kristian Strøm og Oskar Olsen. Olsen kunne like godt ha holdt seg på beina. Her fikk vi altså se et eksempel på finskeflaks, et meget sjeldent fenomen.
Men oppladninga til Tuomainen foran dette mesterskapet var også ganske uvanlig. Han hadde egentlig ikke tenkt å dra, men så ombestemte han seg i siste øyeblikk. Over Stockholm og Charlottenberg nådde han Østbanestasjonen i samme øyeblikk som Skutnabb og Danska starta som første par på 500&nsbp;m. Toget var 1 time og 50 minutter forsinka. Han kjente tidsskjemaet godt og visste at han var seint ute, så han hadde telegrafert etter bil i Charlottenborg. Den sto og venta på Østbanen, og da bar det sporenstreks opp til Frogner der han fikk kledd seg om, tatt på seg skøytene, og stilt til start på det som skulle bli hans livs beste 500 meter.
Tuomainen og Aune persa med henholdsvis 8 og 7 tideler og det betydde at Aune klatra på adelskalenderen og passerte både Julius Skutnabb, Jaap Eden og Gunnar Strömstén og la seg helt oppe på 12.-plass, rett bak Henning Olsen, mens Tuomainen passerte Blomgren igjen og 5 andre løpere inkludert Skutnabb, og la seg på 15.-plass rett bak Eden. Av andre gode tider kan vi nevne spesielt Martin Sæterhaug, som gikk på 45,7, og Henning Olsen, som hadde lagt seg i trening igjen av bekymring for alle disse sterke finnene. Men ei ukes trening holdt ikke til mer enn 46,8, sjøl i 1919, og han var skuffa over det og trakk seg fra resten av stevnet.
500 m 1.Kristian Strøm NOR 44,8 2.Arvo Tuomainen FIN 45,0 3.Oskar Olsen NOR 45,1 m/fall 4.Martin Sæterhaug NOR 45,7 5.Eric Blomgren SWE 46,3 6.Sigurd Syversen NOR 46,4 7.Olav Olsen NOR 46,6 Theodor Pedersen NOR 46,6 9.Axel Blomqvist SWE 46,7 Eugen Berntzen NOR 46,7 11.Henning Olsen NOR 46,8 12.Sverre Aune NOR 46,9 Hans Trygve Hansen NOR 46,9 14.Rolf Reiersen NOR 47,1 15.Julius Skutnabb FIN 47,5 16.Frithjof Paulsen NOR 47,7 Roald Larsen NOR 47,7 18.Ilmari Danska FIN 47,8 Harald Strøm NOR 47,8 Helge Björk SWE 47,8 Ole Mamen NOR 47,8 22.Erling Søberg NOR 48,1 23.Verner Eriksson SWE 48,7 24.Gustav Gulbrandsen NOR 48,8 25.Øivind Hansen NOR 48,9 26.Waldemar Bergström FIN 50,1
Første par på 10000 m var Blomgren og Syversen. Svensken gikk et plettfritt og stilreint milløp som han fikk bra med applaus for, og slo sprinteren Syversen med over et minutt. Tidene var 18.28,4 og 19.33,6. Ny sesongbeste for Blomgren.
Andre par var Skutnabb mot Paulsen. Paulsen var like sjanseløs her som i Helsinki og har tydeligvis mista den gode formen fra sesonginnledninga. Tok bottenviksturen så hardt på? Skutnabb hadde nok litt for dårlig 500 m til å forsvare det favorittstempelet som han hadde skaffa seg der, men han gikk godt i den sure nordavinden. Han bomma på ledertida med 1/10 sekund, så finskeflaksen hadde nok normalisert seg igjen allerede. Paulsen fikk 19.05,3. Det var klar ny sesongbeste for Skutnabb.
Det er mulig at den tidelen kan ha gått tapt i en episode som gjengis i Social-Demokraten. Omtrent halvveis i løpet, da Paulsen definitivt så ut til å gå mot tap og lå nesten ei halv runde bak Skutnabb, suste det ei tomflaske over hodene på publikummerne i nordre sving og ned på banen der den gikk i knas så glassbitene føyk over isen bare noen få meter foran Skutnabb, som manøvrerte uanfekta forbi glasskåra. Rudolf Gundersen, som var rundeanviser, fikk sopt dem vekk ganske raskt med hjelp fra et par funksjonærer. Snart oppsto det en tumult i tilskuermassene, og det gjalla rop som ÇPå synderen!È, ÇUt me’n!È, ÇKast’n over gjerdet!È, ÇDrep’n!È Han blei identifisert, trekt fram og gitt en ordentlig omgang med slag, spark, lugging og skalling før de skyssa han ut av porten. Etterpå fikk Skutnabb store ovasjoner hver gang han passerte nordre sving.
Roald Larsen og Helge Björk ga publikum anledning til å konsumere en hel del te med noe godt i der de dreiv og gikk rundt på henholdsvis 19.42,8 og 20.36,8. Men ingen gikk, eller nesten ingen, for de ville se Kristian Strøm mot Tuomainen i 9. par. Både Larsen og Björk hadde gått over 40 sekunder fortere på distansen tidligere i sesongen.
I fjerde par gikk Ilmari Danska sammen med den «lovende unge» løperen Harald Strøm. De holdt følge lenge, men etter halvgått løp sleit Strøm seg fra og gikk i mål på 18.36,1 etter en framifrå sluttspurt. Danska fikk 18.55,5, som var over 50 sekunder under den gamle persen hans.
5. par var Blomqvist mot Berntzen. Nordmannen hadde ikke noe å si her, og Blomqvist viste framgang på distansen og satte sesongbeste med 18.59,1. Berntzen fikk 19.34,1, som var pers med over 2 minutter.
Så skulle milslukeren Waldemar Bergström for første gang vise hva han kunne på norsk is. Etter sisteplassen på 500 m hadde han blitt satt i par med Øivind Hansen, som hadde nest dårligste 500-metertid av dem som skulle gå. Bergström var i bedre form enn på lenge og inspirert av å endelig få vise seg fram i en større sammenheng enn det han hadde blitt tilbydd til nå. Han hadde brutt igjennom i pokalkampen på slutten av sesongn 1914 med et sensasjonelt løp på 8.46,0 blant reservene, tilfeldigvis samme tid som Skutnabb og fortsatt delt finsk rekord. Alt som het internasjonale mesterskap hadde gått han hus forbi, til nå. Så han durte på det han var kar om i den sure nordavinden, og Waldemar Bergström var ikke lite til kar. Hansen blei bare lengre og lengre etter. Halvveis blei han passert med ei runde og mot slutten nærma det seg ei til. Løpet karakteriseres som kraftfullt, om ikke stilfullt, og han fikk sikkert sin velfortjente jubel og applaus etter å ha gått i mål til klar ledelse på 18.06,1, som var ny pers og bare 2 sekunder bak den finske bestetida til Strömstén fra Davos 1908. Noe på 17.30-tallet ville vel dette holdt til under ideelle Frogner-forhold. Hansen fikk 19.34,9. Bildet er fra Finskt Idrottsblad.
Sverre Aune og Rolf Reiersen utgjorde 8. par Trønderen gikk ganske bra på 18.49,0, som var klar sesongbeste, mens Reiersen fikk 19.38,6, som var pers med over minuttet.
Men dette var bare forspillet til det paret som alle hadde venta på, Kristian Strøm mot Arvo Tuomainen. Hele første halvdelen av løpet gikk de side om side. Ingen ville vike. Men så. Finnen begynte å vise seg sterkere. Og han seig fra. Avstanden økte. Kunne den norske favoritten ta igjen dette? Nei, han kunne ikke. Da Tuomainen gikk i mål ny pers, eksakt 10 sekunder bak Bergström, var norgesmesteren ei langside etter. Han fikk 18.27,8, og det var flaks, noen få tideler foran Blomgren og Skutnabb på 18.28.
Også Kristian Strøm kom altså til kort. Attpå til hadde Tuomainen også hatt transportproblemer over Bottenvika, og var ikke framme i Kristiania før lørdag morgen. Oppgitte norske skøytefans spøkte med at han ennå hadde hurtigtogsfarta i kroppen. Det er rart hvordan det føles å bli slått, sjøl om det bare er av finnene. Bare Oscar kunne komme hjem snart. Men vi får se. Det er ennå en hel dag igjen, og Strøm har de to beste distansene sine igjen.
Nå begynte folk for alvor å toge ut av banen for å gå hjem i den sure snoen. Men det var enda 3 par igjen. Det første var Olav Olsen som slo Pedersen med 19.15,3 mot 19.31,5.
I det 11. paret hadde Hans Trygve Hansen og Sæterhaug en hard kamp. Hansen gikk seierrik ut av den med 18.51,0 mot 18.52,8. Han satte pers med 14,4 sekunder.
Siste par var ikke noen hvem som helst, Ole Mamen, mot svensken Verner Ericsson. Mamen gikk et kraftfullt løp med en energi som ikke sto tilbake for finnene. Litt ukollegialt plasserte han seg foran Kristian Strøm med 18.26,2. Svensken gikk også ganske bra og kom i mål på 19.21,6.
10000 m 1.Waldemar Bergström FIN 18.06,1 2.Arvo Tuomainen FIN 18.16,1 3.Ole Mamen NOR 18.26,2 4.Kristian Strøm NOR 18.27,8 5.Eric Blomgren SWE 18.28,4 6.Julius Skutnabb FIN 18.28,5 7.Harald Strøm NOR 18.36,1 8.Sverre Aune NOR 18.49,0 9.Hans Trygve Hansen NOR 18.51,0 10.Martin Sæterhaug NOR 18.52,8 11.Ilmari Danska FIN 18.55,5 12.Axel Blomqvist SWE 18.59,1 13.Frithjof Paulsen NOR 19.05,3 14.Olav Olsen NOR 19.15,3 15.Verner Eriksson SWE 19.21,6 16.Theodor Pedersen NOR 19.31,5 17.Sigurd Syversen NOR 19.33,6 18.Eugen Berntzen NOR 19.34,1 19.Øivind Hansen NOR 19.34,9 20.Rolf Reiersen NOR 19.38,6 21.Roald Larsen NOR 19.42,8 22.Helge Björk SWE 20.36,8
Sammenlagt etter 1. dag 1.Arvo Tuomainen FIN 4 2.Kristian Strøm NOR 5 3.Eric Blomgren SWE 9 4.Martin Sæterhaug NOR 13 5.Sverre Aune NOR 18,5 6.Julius Skutnabb FIN 19 7.Hans Trygve Hansen NOR 19,5 8.Ole Mamen NOR 20,5 Axel Blomqvist SWE 20,5 Olav Olsen NOR 20,5 11.Sigurd Syversen NOR 22 12.Theodor Pedersen NOR 22,5 13.Waldemar Bergström FIN 23 14.Harald Strøm NOR 24,5 15.Eugen Berntzen NOR 26,5 16.Frithjof Paulsen NOR 27,5 17.Ilmari Danska FIN 28,5 18.Rolf Reiersen NOR 32 19.Verner Eriksson SWE 35 20.Roald Larsen NOR 35,5 21.Helge Björk SWE 39,5 22.Øivind Hansen NOR 40
Samme dag avslutta amerikanerne mesterskapet for øststatene i Lake Placid (egentlig i praksis et fullt amerikansk eller nordamerikansk mesterskap siden det var med representatner for veststatene og Canada) med følgende resultater:
440 yards finale 1.Charles Jewtraw, Lake Placid 38,6 2.Ed Horton, Saranac Lake 3.Russell Wheeler, Montreal 1 mile finale 1.Jewtraw 2.53,6 2.David Shultz, Chicago 3.James Hennessy, Lake Placid 3 miles 1.Jewtraw 9.15,4 2.Ray Bryant, Lake Placid 3.Charles Fisher, Milwaukee Sammenlagt: 1.Jewtraw 25 2.Fisher 7 3.Horton 6
3-milsløpet blei som venta et spurtoppgjør der de tre medaljevinnerne rykka fra feltet i siste runde. Halvveis i sisterunda kom Fisher på etterskudd, men de to andre jaga hverandre helt til mål.
Med seier på samtlige 5 distanser lå veien til ei proffkarriere åpen for Jewtraw. Men hva blir det nå til med disse proffene? Proffaktiviteten var merkelig laber i sammenlikning med den frenetiske aktiviteten året før. Norval Baptie hadde på ny annonsert at han hadde lagt opp. (Siden skulle det vise seg at det igjen var en tom trusel.) Morris Wood og Edmund Lamy slikka såra sine. Bobby McLean og Art Staff var på turné der de viste kunster og gikk sprintoppvisning på små innendørsbaner. Det kunne man gjøre gode penger på så lenge man hadde et ry å vise til. Et ry man satte på spill ved å gå matcher.
Oscar Mathisen kunne nok gjort det samme. Men han var ikke noen sirkushest. Og han hadde ikke så mye å vise til på kunstløpsfronten. Avisene hadde meldt om at det var avtalt en match mellom han og Staff i Chicago Arena i slutten av februar. Men nå så det ut til at staff var for opptatt med denne turneen sin. I stedet skulle Oscar gå en match i Eau Claire mot Charles Nelson, som han hadde slått grundig i St. Paul Hippodrome året før. Hadde Nelson blitt noe bedre siden det? Antakelig var det litt penger å tjene. Den var beramma til den kommende søndagen, altså 23. februar. Bildet er fra lakeplacidolympicsites.com.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Kristian Strøm NOR 44,8 Frogner 22.2.1919 2.Arvo Tuomainen FIN 45,0 Frogner 22.2.1919 3.Oskar Olsen NOR 45,1 Frogner 22.2.1919 4.Martin Sæterhaug NOR 45,7 Frogner 22.2.1919 5.Eric Blomgren SWE 46,3 Frogner 22.2.1919 6.Sigurd Syversen NOR 46,4 Frogner 22.2.1919 7.Olav Olsen NOR 46,6 Frogner 22.2.1919 Theodor Pedersen NOR 46,6 Frogner 22.2.1919 9.Axel Blomqvist SWE 46,7 Frogner 22.2.1919 Eugen Berntzen NOR 46,7 Frogner 22.2.1919 11.Henning Olsen NOR 46,8 Frogner 22.2.1919 12.Jakov Melnikov RUS 46,9 Moskva DP 1.2.1919 Sverre Aune NOR 46,9 Frogner 22.2.1919 Hans Trygve Hansen NOR 46,9 Frogner 22.2.1919 15.Roald Larsen NOR 47,0 Horten 15.2.1919 16.Rolf Reiersen NOR 47,1 Frogner 22.2.1919 17.Frithjof Paulsen NOR 47,2 Trondhjem 26.1.1919 18.Ilmari Danska FIN 47,3 Tampere Näsij 8.2.1919 Aksel Belewicz FIN 47,3 Tampere Näsij 8.2.1919 Gustav Gulbrandsen NOR 47,3 Horten 15.2.1919 21.Marcus Johannessen NOR 47,4 Dælenenga 16.2.1919 Leonard Johannessen NOR 47,4 Dælenenga 16.2.1919 23.Julius Skutnabb FIN 47,5 Tampere Näsij 8.2.1919 24.Erling Søberg NOR 47,8 Hamar 26.1.1919 Gunerius Schou NOR 47,8 Frogner 9.2.1919 Harald Strøm NOR 47,8 Frogner 22.2.1919 Helge Björk SWE 47,8 Frogner 22.2.1919 Ole Mamen NOR 47,8 Frogner 22.2.1919 29.Rudolf Gundersen NOR 47,9 Frogner 9.2.1919 30.Erling Nilsen NOR 48,0 Dælenenga 16.2.1919
1000 m menn 1.Max Kniel SUI 1.46,2 Davos 2.2.1919 2.Alfred Kaltenbrunner SUI 1.48,2 Davos 2.2.1919 3.Aksel Nilsen NOR 1.49,5 Frogner 16.2.1919 4.Alexander Spengler SUI 1.51,0 Davos 2.2.1919 5.Alf Holt NOR 1.51,3 Frogner 16.2.1919 Osman Dieseth NOR 1.51,3 Frogner 16.2.1919 7.Trygve Johansen NOR 1.51,6 Frogner 16.2.1919 8.Reidar Schelmann NOR 1.52,2 Dælenenga 30.1.1919 Rolf Sollie NOR 1.52,2 Frogner 16.2.1919 10.Olaf Hansen NOR 1.52,7 Hamar 9.2.1919 11.R. Kankkonen FIN 1.53,1 Helsinki NH 17.2.1919 12.Kristian Eng NOR 1.53,6 Frogner 16.2.1919 13.Sigurd Kristiansen NOR 1.53,7 Frogner 16.2.1919 14.Arne Lommerud NOR 1.54,1 Hamar 9.2.1919 15.Roar Aronsen NOR 1.55,5 Frogner 16.2.1919 16.Dagfin Sæther NOR 1.56,5 Frogner 16.2.1919 17.Birger Holst NOR 1.56,9 Dælenenga 30.1.1919 18.Bjarne Johansen NOR 1.57,1 Hamar 9.2.1919 19.Sverre Lindberg NOR 1.57,2 Dælenenga 30.1.1919 20.Gustav A. Vänttinen FIN 1.57,6 Helsinki NH 17.2.1919 21.Emil Leicht SUI 1.57,8 Davos 2.2.1919 22.Theodor Baltscheffski FIN 1.58,1 Helsinki NH 17.2.1919 23.Hans Johansen NOR 1.58,4 Frogner 16.2.1919 24.Erik Sundberg NOR 1.59,0 Frogner 16.2.1919 25.Fredrik Mikkelsen NOR 1.59,1 Hamar 9.2.1919 Kaare Breien NOR 1.59,1 Frogner 16.2.1919 27.Sverre Halvorsen NOR 1.59,3 Frogner 16.2.1919 Ragnvald Olsen NOR 1.59,3 Frogner 16.2.1919 29.Erling Sjøen NOR 1.59,7 Frogner 16.2.1919 30.Aleksander Andrejeff FIN 1.59,8 Helsinki NH 17.2.1919
1500 m menn 1.Kristian Strøm NOR 2.25,3 Horten 16.2.1919 2.Jakov Melnikov RUS 2.25,8 Moskva DP 2.2.1919 3.Julius Skutnabb FIN 2.26,7 Helsinki NH 16.2.1919 4.Arvo Tuomainen FIN 2.27,4 Helsinki NH 16.2.1919 5.Martin Sæterhaug NOR 2.28,4 Trondhjem 26.1.1919 Sigurd Syversen NOR 2.28,4 Horten 16.2.1919 7.Eric Blomgren SWE 2.29,8 Horten 16.2.1919 8.Harald Strøm NOR 2.30,0 Horten 16.2.1919 9.Sverre Aune NOR 2.30,1 Horten 16.2.1919 10.Nikolaj Ivanov RUS 2.31,0 Moskva DP 2.2.1919 11.Ilmari Danska FIN 2.31,7 Helsinki NH 16.2.1919 Ole Mamen NOR 2.31,7 Helsinki NH 16.2.1919 13.Joachim Kurtén FIN 2.32,4 Helsinki NH 16.2.1919 Gustav Gulbrandsen NOR 2.32,4 Horten 16.2.1919 14.Aksel Belewicz FIN 2.32,6 Helsinki NH 16.2.1919 15.Frithjof Paulsen NOR 2.32,7 Trondhjem 26.1.1919 16.Bror Ravander FIN 2.33,2 Helsinki NH 16.2.1919 17.Konstantin Postnikov RUS 2.33,6 Moskva DP 2.2.1919 18.Marcus Johannessen NOR 2.33,8 Dælenenga 16.2.1919 19.Leonard Johannessen NOR 2.33,9 Dælenenga 16.2.1919 20.Roald Larsen NOR 2.34,5 Horten 16.2.1919 21.Nikita Najdenov RUS 2.34,7 Moskva DP 2.2.1919 Axel Blomqvist SWE 2.34,7 Stockholm HS 2.2.1919 23.Ole Olsen NOR 2.34,8 Horten 16.2.1919 24.Øivind Martinsen NOR 2.34,9 Dælenenga 16.2.1919 25.Oskar Olsen NOR 2.35,0 Helsinki NH 16.2.1919 Walter Tverin FIN 2.35,0 Helsinki NH 16.2.1919 27.Gunerius Schou NOR 2.35,7 Dælenenga 16.2.1919 28.Theodor Pedersen NOR 2.35,8 Stockholm st 9.2.1919 29.Johan Nilsen NOR 2.35,9 Dælenenga 16.2.1919 30.Hilmar Engebretsen NOR 2.36,3 Dælenenga 16.2.1919
3000 m menn 1.Max Tetzner NED 6.20,4 Zwolle 8.2.1919 2.Jacques de Koning NED 6.22,4 Zwolle 8.2.1919 3.Albert Wajer NED 6.27,8 Zwolle 8.2.1919 4.Coen de Koning NED 6.41,4 Zwolle 8.2.1919 5.Harry Krul NED 6.46,8 Zwolle 8.2.1919 6.G. J. Faber NED 6.55,8 Zwolle 8.2.1919 7.Ernst Walter MŸller GER 6.56,0 Lietzensee Berlin 16.2.1919 8.Harm Bartelds NED 6.57,2 Zwolle 8.2.1919 B. de Boer NED 6.57,2 Zwolle 8.2.1919 10.J. Reynders NED <7.00,9 Zwolle 8.2.1919 11.Walter Grund GER 7.04,2 Lietzensee Berlin 16.2.1919 12.Phillippus Adrian NED 7.05,6 Zwolle 8.2.1919 13.Grady van Engen NED 7.06,2 Zwolle 8.2.1919 14.Nils Molander SWE 7.07,4 Lietzensee Berlin 16.2.1919 15.Hans Tetzner NED 7.15,8 Zwolle 8.2.1919 16.Evert van Linge NED 7.16,4 Zwolle 8.2.1919 17.R. H. Aukema NED 7.19,2 Zwolle 8.2.1919 18.P. J. Crucq NED 7.20,2 Zwolle 8.2.1919 19.H. J. Bartelink NED 7.24,0 Zwolle 8.2.1919 20.P. T. A. Kok NED <7.35,9 Zwolle 8.2.1919 21.J. van Engen NED <7.45,9 Zwolle 8.2.1919
5000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 8.45,2 Moskva DP 1.2.1919 2.Kristian Strøm NOR 8.49,8 Horten 16.2.1919 3.Julius Skutnabb FIN 8.49,9 Helsinki NH 16.2.1919 4.Arvo Tuomainen FIN 8.58,4 Helsinki NH 16.2.1919 5.Eric Blomgren SWE 9.02,4 Horten 16.2.1919 Ole Olsen NOR 9.02,4 Horten 16.2.1919 7.Harald Strøm NOR 9.03,0 Horten 16.2.1919 8.Waldemar Bergström FIN 9.04,7 Helsinki NH 16.2.1919 9.Roald Larsen NOR 9.06,5 Horten 16.2.1919 10.Ole Mamen NOR 9.06,7 Helsinki NH 16.2.1919 11.Sverre Aune NOR 9.07,2 Horten 16.2.1919 12.Nikita Najdenov RUS 9.08,0 Moskva DP 1.2.1919 Nikolaj Ivanov RUS 9.08,0 Moskva DP 1.2.1919 14.Martin Sæterhaug NOR 9.08,3 Horten 16.2.1919 15.Øivind Martinsen NOR 9.12,1 Dælenenga 15.2.1919 16.Sigurd Syversen NOR 9.14,4 Horten 16.2.1919 17.Gustav Gulbrandsen NOR 9.14,8 Horten 16.2.1919 18.Axel Blomqvist SWE 9.15,1 Stockholm st 9.2.1919 Bror Ravander FIN 9.16,0 Helsinki NH 16.2.1919 20.Frithjof Paulsen NOR 9.16,7 Stockholm st 9.2.1919 21.Roberts Vithofs LAT 9.18,7 Helsinki NH 16.2.1919 22.Henry Aahlander NOR 9.21,2 Dælenenga 15.2.1919 23.Ilmari Danska FIN 9.22,3 Helsinki NH 16.2.1919 24.Walter Tverin FIN 9.22,6 Helsinki NH 16.2.1919 25.Nils Nilsen NOR 9.23,9 Dælenenga 15.2.1919 Erling Nilsen NOR 9.23,9 Dælenenga 15.2.1919 27.Joachim Kurtén FIN 9.25,6 Helsinki NH 16.2.1919 28.Oskar Olsen NOR 9.26,6 Helsinki NH 16.2.1919 29.Olaf Moen NOR 9.27,0 Dælenenga 15.2.1919 30.Verner Eriksson SWE 9.27,5 Stockholm st 9.2.1919
10000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 17.48,7 Moskva DP 2.2.1919 2.Waldemar Bergström FIN 18.06,1 Frogner 22.2.1919 3.Ole Olsen NOR 18.07,3 Horten 15.2.1919 4.Nikita Najdenov RUS 18.09,1 Moskva DP 2.2.1919 5.Arvo Tuomainen FIN 18.16,1 Frogner 22.2.1919 6.Nikolaj Ivanov RUS 18.23,4 Moskva DP 2.2.1919 7.Kristian Strøm NOR 18.23,6 Horten 15.2.1919 8.Ole Mamen NOR 18.26,2 Frogner 22.2.1919 9.Eric Blomgren SWE 18.28,4 Frogner 22.2.1919 10.Julius Skutnabb FIN 18.28,5 Frogner 22.2.1919 11.Harald Strøm NOR 18.34,2 Horten 15.2.1919 12.Martin Sæterhaug NOR 18.43,8 Horten 15.2.1919 13.Sverre Aune NOR 18.49,0 Frogner 22.2.1919 14.Hans Trygve Hansen NOR 18.51,0 Frogner 22.2.1919 15.Ilmari Danska FIN 18.55,5 Frogner 22.2.1919 16.Roald Larsen NOR 18.58,8 Horten 15.2.1919 17.Axel Blomqvist SWE 18.59,1 Frogner 22.2.1919 18.Gustav Gulbrandsen NOR 19.03,6 Horten 15.2.1919 19.Frithjof Paulsen NOR 19.05,0 Stockholm st 8.2.1919 20.Verner Eriksson SWE 19.12,1 Stockholm st 8.2.1919 21.Olav Olsen NOR 19.15,3 Frogner 22.2.1919 22.Theodor Pedersen NOR 19.27,0 Stockholm st 8.2.1919 23.Sigurd Syversen NOR 19.28,4 Horten 15.2.1919 24.Oskar Olsen NOR 19.29,2 Stockholm st 8.2.1919 25.Eugen Berntzen NOR 19.34,1 Frogner 22.2.1919 26.Øivind Hansen NOR 19.34,9 Frogner 22.2.1919 27.Alfred Strömstén FIN 19.37,9 Tampere Näsij 9.2.1919 28.Rolf Reiersen NOR 19.38,6 Frogner 22.2.1919 29.John Olsen NOR 19.42,2 Horten 15.2.1919 30.Roberts Vithofs LAT 19.42,6 Helsinki Kai 2.2.1919
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960 2.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 3.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 4.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 5.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 6.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 7.Ole Mamen NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415 8.Jakov Melnikov RUS 46,6-2.25,8-8.45,2-17.48,7 201,155 9.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 10.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 11.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 12.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147 13.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 14.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 15.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.27,3-8.54,4-18.16,1 202,345 16.Julius Skutnabb FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707 17.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 18.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 19.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 20.Eric Blomgren SWE 46,3-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,202 21.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 22.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 23.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 24.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 25.Frithjof Paulsen NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968 26.Theodor Pedersen NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462 27.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 28.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 29.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 30.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053