Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaAlt er fullendt

For hundre år sida i dag, søndag den 8. februar 1920, var det ikke så gode forhold i nordre havn i Helsinki under klubbløpet til Helsingfors skridskoklubb. Julius Skutnabb vant de to resterende distansene på 2.37,2 og 19.49,9. Milseieren delte han med Waldemar Bergstršm. De gikk dødt løp i par. Sikkert underholdende for det frammøtte publikummet, noen hundre var det vel.

Det var brukbare forhold andre dag av det svenske mesterskapet på Stockholms stadion, men det er ting som tyder på at de fikk besøk av litt fønvind utpå kvelden de også. Eric Blomgren vant begge dagens SM-titler med 2.29,3 og 9.06,3. Axel Blomqvist tok sølv på 1500 m med 2.33,4 foran Karl-Arvid Hagstedt 2.36,6. Hagstedt tok sølv på 5000 m med 9.30,8 og Samuel Carlsson fra SASK tok bronse med 9.35,4.

Men det var altså i Norge det skjedde. Været denne søndagen var ikke så godt som dagen før. Det hadde blåst opp en frisk bris fra sør og termometeret hadde gått opp til 4–5 varmegrader. Isen var fortsatt ganske fast og hard, men ikke så stålblank som dagen før. Tribunene var helt tettpakka nå, alt som var igjen av billetter var solgt tross de stive prisene. Ville de solgt like mange av disse dyre billettene hvis Oscar hadde seira på begge distanser første dag og alt egentlig var avgjort?

Oscar forteller at han hadde gått og lagt seg med en gang han kom hjem etter tapet mot McLean. Men soving blei det mindre av. Han blei liggende og gruble og fantasere om hva han skulle gjøre av seg hvis han tapte denne matchen. Kina ville kanskje være langt nok vekk. Han forteller at han til og med fabulerte om å sette seg ei kule for panna. Timene gikk på denne måten og han ba legene sine tynt om å få sovepulver, men de nekta plent, det ville svekke de fysiske evnene hans foran konkurransene dagen etter. Fikk han et øyeblikks blund på øya så var han straks inne i et slikt mareritt der man går og går og ikke kommer av flekken.

Til slutt måtte han stå opp og gjøre seg klar. Han hadde en avtale med grosserer Willbergh om å bli henta kl. 12, og når han går ut for å sette seg i bilen med kona, hører han ei ytring fra folkemengden som hadde samla seg rundt utgangen i Bogstadveien. – Ågubbavarmeivæl så bleik som’n er! Ikke det mest oppbyggelige.

Oscar var tidlig ute på banen og folk var helt ville, mange hadde nok fyrt godt opp tross forbudet. Kongefamilien ankom noen minutter før 13, nå er også dronninga med. Oscar svinger innom dem for å takke for den fine amuletten han hadde fått av Maud, og som han bar på brystet sammen med flagget. Maud ser alvorlig på han og sier – De vinne, herr Mathisen. Hun hadde nok vært litt i tvil. Oscar nikka og lovte majesteten at han skulle gjøre hva han kunne. Tegningene av Johan Bull er fra Morgenbladet.

Bobby McLean av Johan Bull

Klokkene sjekkes. Publikumslyden stilner på tribunene. Løperne går til startstrekene. Oscar trekker ytre bane, altså siste indre. Starteren løfter flagget. Der går starten! Men de har vært for tidlig ute, starteren kaller dem tilbake. Så er de klare igjen.

Starten går. McLean starter forrykende, han er forbi før svingen er halvgått. 300-meterpasseringa er uhørt. Avstanden øker fortsatt, det ser stygt ut. Publikum roper fortvilt: «Heng i Oscar!» «Ta’n!» «Gå på!» Men Oscar er mer tålmodig nå. Ved 700-meterpasseringa er det oppe i 35 meter. Publikumslydene begynte å bli mer resignerte. Men nå tar Oscar hardere i. På vekslingssida krysser han langt bak, men avstanden minker merkbart, og publikum begynner å få litt annen lyd. Ved passering 1100 meter er han bare 10 meter bak i ytre, og på vekslingssida ser han at motstanderen er sliten og støtter seg på knea. Han blir mer seierssikker. Amerikaneren kjemper i yttersvingen, men på oppløpssida er Oscar foran, og han vinner 1 meter, 2 meter, 3 meter mot mål.

Ett sekund etter målpassering var det helt stille på stadion. Så brøyt det løs. Ei yr samstemt glede. Hatter og stokker og flasker og noteringsskjemaer med stoppeklokker føyk gjennom lufta. Noen strigråt. Noen fikk ikke fram en lyd. Vilt fremmede kasta seg rundt halsen på hverandre. Etter noen minutter kom tidene opp på tavla: 2.27,8 og 2.28,2. Det er ikke rekordforhold i dag.

Kunstløperparet frk. Solveig og herr Arthur setter i gang igjen og hornmusikken spiller. Klokka nærmer seg 13.25 og Bobby McLean kommer ut og stiller opp til start på 10000 m. Men hvor er Oscar? Har han tatt en McLean?

Noen minutter etter 1500-meteren hadde Scanlon vært på døra til Oscar i garderoben. Han lurte på om pausa kunne forlenges med et kvarter. Bobby hadde kasta opp etter løpet (et ikke ukjent fenomen når man åpner for hardt på en 1500-meter) og følte seg ikke bra. Oscar sa ok, det var greit, og belaga seg på å starte kl. 13.40.

Men Scanlon hadde visst glemt å fortelle Bobby om dette. Og sannelig hadde han ikke glemt det for seg sjøl også, for kl. 13.25 var Scanlon på døra igjen. – Asker! Askerrr! Are you ready? Come on, Askerr!

Han fortalte at tida var ute og at de bare venta på Oscar, og hvis han ikke kom ut med en eneste gang, ville de forkynne kontraktsbrudd osv. osv.

Oscar spratt opp, tredde skøytelissene så noenlunde i full fart og styrta på dør. McLean sto på startstreken i indre bane og starteren var klar med flagget oppe. Ikke før var Oscar på startstreken så kom startsignalet, – Ready! Go!

McLean sprinter i vei som han pleier, Oscar lar han gå. Avstanden øker raskt på vekslingssida. Men så … han glemmer å veksle! Oscar veiver med handa for å varsle funksjonærene. Svingdommeren går ut i banen og stopper amerikaneren. Oscar farer forbi i indre bane. Etter en kort konferanse med svingdommeren får McLean fortsette, forutsatt at han går ut i ytre bane.

Løpet fortsetter med Oscar klart i teten. Men amerikaneren setter opp ei veldig fart igjen og haler raskt innpå. I 4. runde går han forbi og drar fra. De neste rundene øker avstanden til 70–80 meter, men der stabiliserer det seg. 4800 meter passeres og avstanden øker litt igjen. I 13. runde foretar McLean et rykk, antakelig er det planlagt. Igjen øker avstanden raskt. Publikum ser på i åndeløs spenning. Dette ser ikke bra ut. Skal Oscar sprekke igjen slik som på 5000 m? Men han ser mer komfortabel ut med rolige lange tak.

De neste rundene øker avstanden slik at Oscar begynner på svingen når amerikaneren passerer mål. Publikum begynner å belage seg på et nytt nederlag, denne amerikanske sprinteren er visst bedre til langdistanseløper enn noen hadde tenkt. Hvordan kan Oscar greie dette?

Men tempoet er ikke så høyt lenger, og når det er 8 runder igjen, begynner Oscar å øke farta. Støtt og sikkert nærmer han seg, og jubelen stiger. McLean virker ustø og kjørt. Han støtter seg på knea igjen.

20. runde, løperne er på samme langside, og hjemmefavoritten nærmer seg fort.

21. runde, Oscar går opp på sida av McLean. Men amerikaneren samler seg til et rykk igjen og drar fra.

Det varer ikke lenge. I 22. runde går Oscar forbi igjen, og nå er Bobby ferdig.

Nå er det Oscar som kjører i 1500 m-tempo, og de neste rundene går i en fei. Oscar forteller at jubelen høres helt til Røa, ifølge et ørevitne. Når han nærmer seg mål, ser han McLean foran seg, han har resignert. Oscar Mathisen går i mål som profesjonell verdensmester. Publikum begynner å storme banen før rivalen er ferdig med løpet sitt. Talla kommer på tavla: 18.39,1 og 19.19,4. Ikke noen topptider, men løpsopplegget var suboptimalt, og det var ikke rekordforhold.

Seiersscenene er eventyrlige. Vinneren løftes opp av mengden og bæres rundt banen. Grosserer Willbergh har bekosta en gedigen laurbærkrans og overrekker den til mesteren. Den får hard medfart på æresrunda. Noen hadde ei flaske og ga seierherren å drikke av den. Det er uvisst om innholdet holdt lovlig prosent. Tegningen fra «Mitt livs løp» har opprinnelig stått i bladet Veslefrik.

Oscar presses opp av folkemengden

Han kom seg velberga inn i garderoben. Men mengden ville ha mer, så han måtte ut på verandaen og vise seg. Det var ikke mulig å si noe, alt drukna i det øredøvende levenet. Så han tok ut det lille norske flagget som han alltid hadde gått med under løp, folda det ut og holdt det fram. Mengden bare ga seg over. Også taperen McLean fikk sin del av den allmenne forsoninga. Stevneoppmannen arkitekt O. Sverre utbrakte et tre ganger tre hurra for han og publikum stemte i så lufta skalv. Scanlon ropte leve Norge og leve Amerika og mengden stemte i det også.

Etterpå var det samling i et lokale i klubbhuset av Oscar og Bobby, forretningsførere, dommere, fru Sigrid og noen få andre for å godkjenne og undertegne dommerprotokollene. Så gikk det med enda litt mer sjampanje og flere holdt taler. Grosserer Willbergh takka amerikanerne for at de kom og hadde fullført stevnet på en sportsmanlik måte i samsvar med avtalen. McLean svarte at han håpa at han hadde vist samme sportsånd som Oscar gjorde i Amerika og takka alle nordmenn for fair behandling fra først til sist. Scanlon greip også ordet og roste Oscars egenskaper som skøyteløper og menneske i høye toner, «men,» forteller Oscar at han sa til slutt, «jeg tror man må holde med meg når jeg sier at Bobby er en god taper.» Og McLean ga Oscar handa over bordet og gratulerte han med seieren. Så skilte alle lag i den hjerteligste stemning.

Oscar forteller at da de kom ut, var det fortsatt en stor folkehop der som ga dem stormende bifall da de steig inn i bilen til grossereren og kjørte bort. En eller annen stakk et par flasker med noe godt i oppi bilen, og de kjørte nedover Kirkeveien fulgt av rungende hurrarop. Dette ga mersmak og de bestemte seg for å kjøre en tur rundt i byen. De blei møtt med jubel og begeistring overalt som man kan vente. I Bygdøy Allé var kongen og dronninga ute og spaserte og Haakon hilste underdanig med hatten mens Maud vinka med lommetørklet. På Karl Johan var det uframkommelig med de store folkemengdene som var ute og lufta begeistringa si. Også i Bogstadveien var det fullt av folk som hilste Oscar og frue med nye ovasjoner da de endelig var ferdige med turen og skulle inn.

Ut på kvelden kom noen venner og ville ha dem med på utestedet «Speilen» (speilsalen på Grand hotell). De takka pent nei fordi de var mer stemt for å hvile ut etter anstrengelsene, og for å motta alle festtelegramma som telegrafbud kom på døra med hver halvtime utover kvelden fra alle mulige avsendere fra trampskipspassasjerer til statsminister Gunnar Knudsen.

Og Bobby McLean går inn på adelskalenderen som nr. 28 og trenger Otto Andersson ut fra de 30 beste.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oscar Mathisen   NOR 43,3 Frogner    7.2.1920
2.Bobby McLean    USA 43,7 Frogner    7.2.1920
3.Kristian Strøm   NOR 44,9 Frogner   17.1.1920
4.Martin Sæterhaug  NOR 45,4 Frogner   17.1.1920
Sigurd Syversen    NOR 45,4 Frogner   17.1.1920
Frithjof Lindteigen  NOR 45,4 Frogner   17.1.1920
7.Harald Strøm    NOR 45,6 Frogner   17.1.1920
8.Ole Mamen      NOR 46,0 Frogner   17.1.1920
9.Arvo Tuomainen   FIN 46,1 Tampere   17.1.1920
Theodor Pedersen   NOR 46,1 Frogner   17.1.1920
Johan Nilsen     NOR 46,1 Frogner   18.1.1920
12.Roald Larsen    NOR 46,3 Frogner   17.1.1920
13.Eugen Berntzen   NOR 46,4 Frogner   17.1.1920
14.Johan Narvestad  NOR 46,5 Frogner   17.1.1920
15.Axel Blomqvist   SWE 46,8 Stockholm St 15.1.1920
Rolv Gihle      NOR 46,8 Frogner   18.1.1920
17.Frithjof Paulsen  NOR 46,9 Frogner   17.1.1920
18.Erling Søberg   NOR 47,0 Dælenenga  11.1.1920
19.Verner Eriksson  SWE 47,2 Stockholm St 15.1.1920
Erik Wingnér     SWE 47,2 Stockholm St 15.1.1920
21.Ole Olsen     NOR 47,3 Frogner   17.1.1920
Øivind Martinsen   NOR 47,3 Frogner   17.1.1920
Øivind Hansen     NOR 47,3 Frogner   17.1.1920
Eric Blomgren     SWE 47,3 Stockholm St 7.2.1920
25.Marcus Johannessen NOR 47,4 Moss     11.1.1920
Hans Trygve Hansen  NOR 47,4 Frogner   17.1.1920
Aksel Belewicz    FIN 47,4 Helsinki NH  7.2.1920
28.Knut Sundheim   NOR 47,5 Frogner   17.1.1920
Hilmar Engebretsen  NOR 47,5 Frogner   18.1.1920
30.Gustav Gulbrandsen NOR 47,6 Frogner   17.1.1920
Ernst Kleven     NOR 47,6 Frogner   18.1.1920
Sverre Jacobsen    NOR 47,6 Drammen   25.1.1920
1000 m menn
1.Max Kniel      SUI 1.45,0 Davos    25.1.1920
2.Alfred Kaltenbrunner SUI 1.46,0 Davos    25.1.1920
3.Aksel Irgen Nilsen  NOR 1.48,4 Frogner   1.2.1920
4.Hans Picker     SUI 1.52,6 Davos    25.1.1920
5.Gjert A Gjertsen   NOR 1.55,3 Frogner   1.2.1920
6.Erik Sundberg    NOR 1.55,7 Frogner   1.2.1920
7.Hans Walvig     NOR 1.58,7 Frogner   1.2.1920
8.Olaf Andersen    NOR 2.03,3 Frogner   1.2.1920
9.Alfred Mayer     NED 2.07,0 Davos    25.1.1920
10.Kaare Holth     NOR 2.08,7 Frogner   1.2.1920
11.Hans Hermann    SUI 2.11,4 Davos    25.1.1920
12.Asbjørn Ottersen  NOR 2.36,1 Fredrikshald 1.2.1920
13.Helge Torvø     NOR 2.36,9 Fredrikshald 1.2.1920
1500 m menn
1.Kristian Strøm   NOR 2.24,4 Frogner   18.1.1920
2.Martin Sæterhaug  NOR 2.25,8 Frogner   18.1.1920
3.Frithjof Paulsen  NOR 2.26,0 Frogner   18.1.1920
4.Ole Mamen      NOR 2.26,1 Frogner   18.1.1920
5.Ole Olsen      NOR 2.26,2 Frogner   18.1.1920
6.Harald Strøm    NOR 2.26,5 Horten    25.1.1920
7.Arvo Tuomainen   FIN 2.27,6 Helsinki Kai 25.1.1920
8.Oscar Mathisen   NOR 2.27,8 Frogner    8.2.1920
9.Bobby McLean    USA 2.28,2 Frogner    8.2.1920
10.Rolf Reiersen   NOR 2.28,6 Frogner   18.1.1920
11.Roald Larsen    NOR 2.28,7 Frogner   18.1.1920
12.Eric Blomgren   SWE 2.29,3 Stockholm St 7.2.1920
13.Theodor Pedersen  NOR 2.29,7 Frogner   18.1.1920
14.Sverre Aune    NOR 2.30,1 Trondhjem   1.2.1920
15.Olav Olsen     NOR 2.30,2 Trondhjem   1.2.1920
16.Hans Trygve Hansen NOR 2.30,7 Frogner   18.1.1920
17.Sigurd Syversen  NOR 2.30,8 Frogner   18.1.1920
Øivind Martinsen   NOR 2.30,8 Frogner   18.1.1920
Johan Nilsen     NOR 2.30,8 Drammen   25.1.1920
20.Sigurd Moen    NOR 2.31,2 Drammen   25.1.1920
21.Eugen Berntzen   NOR 2.31,6 Horten    25.1.1920
22.Gustav Gulbrandsen NOR 2.31,8 Frogner   18.1.1920
23.Knut Sundheim   NOR 2.32,8 Frogner   18.1.1920
24.Axel Blomqvist   SWE 2.33,4 Stockholm St 7.2.1920
25.Ernst Granstrøm  NOR 2.33,5 Frogner   17.1.1920
Clas Thunberg     FIN 2.33,5 Helsinki Kai 25.1.1920
27.Harald Halvorsen  NOR 2.34,0 Drammen   25.1.1920
28.Leif Eggan     NOR 2.34,1 Frogner   17.1.1920
Øivind Hansen     NOR 2.34,1 Frogner   18.1.1920
30.Rolv Gihle     NOR 2.34,2 Frogner   17.1.1920
3000 m menn 
1.Henrik Morén   SWE 6.03,0 Norrköping 1.2.1920
2.David Eriksson  SWE 6.21,4 Norrköping 1.2.1920
3.Sigfrid Lundgren SWE 6.24,5 Norrköping 1.2.1920
4.Hans Davidsson  SWE 6.45,8 Örebro  27.1.1920
5.Sven Andersson  SWE 7.06,0 Örebro  27.1.1920
6.Hans Friström  SWE 7.10,2 Norrköping 1.2.1920
3.Yngve Lätt    SWE 7.38,4 Örebro  27.1.1920
4.Bror Lidén    SWE 8.10,4 Örebro  20.1.1920
5000 m menn 
1.Kristian Strøm   NOR 8.38,0 Frogner   18.1.1920
2.Ole Olsen      NOR 8.40,0 Frogner   18.1.1920
3.Frithjof Paulsen  NOR 8.40,7 Frogner   18.1.1920
4.Harald Strøm    NOR 8.45,8 Frogner   18.1.1920
5.Ole Mamen      NOR 8.46,4 Frogner   18.1.1920
6.Arvo Tuomainen   FIN 8.50,9 Tampere   18.1.1920
7.Bobby McLean    USA 8.53,7 Frogner    7.2.1920
8.Øivind Martinsen  NOR 8.54,5 Frogner   18.1.1920
9.Hans Trygve Hansen NOR 8.56,2 Frogner   18.1.1920
10.Rolf Reiersen   NOR 8.57,6 Frogner   18.1.1920
11.Theodor Pedersen  NOR 8.59,4 Frogner   18.1.1920
12.Olav Olsen     NOR 9.00,7 Trondhjem   1.2.1920
13.Martin Sæterhaug  NOR 9.01,3 Frogner   18.1.1920
14.Sverre Aune    NOR 9.01,7 Trondhjem   1.2.1920
15.Julius Skutnabb  FIN 9.03,3 Helsinki NH  7.2.1920
16.Oscar Mathisen   NOR 9.05,0 Frogner    7.2.1920
17.Eric Blomgren   SWE 9.05,3 Stockholm St 27.1.1920
18.Roald Larsen    NOR 9.05,4 Frogner   18.1.1920
19.Gustav Gulbrandsen NOR 9.06,6 Frogner   18.1.1920
20.Waldemar Bergström FIN 9.08,6 Helsinki NH  7.2.1920
21.Roberts Vithofs  LAT 9.12,7 Tampere   18.1.1920
22.Johan Narvestad  NOR 9.13,5 Frogner   18.1.1920
23.Sigurd Syversen  NOR 9.14,6 Frogner   18.1.1920
24.Knut Sundheim   NOR 9.14,8 Frogner   18.1.1920
Rolv Hellum      NOR 9.15,0 Frogner   18.1.1920
26.Øivind Hansen   NOR 9.18,5 Frogner   18.1.1920
27.Eugen Berntzen   NOR 9.20,0 Frogner   18.1.1920
28.Leif Eggan     NOR 9.21,9 Trondhjem   1.2.1920
29.Ilmari Danska   FIN 9.25,0 Helsinki NH  7.2.1920
30.Erling Olsen    NOR 9.28,3 Frogner    7.1.1920
10000 m menn
1.Frithjof Paulsen   NOR 18.10,1 Trondhjem  31.1.1920
2.Olav Olsen      NOR 18.12,5 Trondhjem  31.1.1920
3.Arvo Tuomainen    FIN 18.15,1 Tampere   17.1.1920
4.Ole Mamen      NOR 18.16,8 Frogner   17.1.1920
5.Harald Strøm     NOR 18.18,2 Trondhjem  31.1.1920
6.Kristian Strøm    NOR 18.21,1 Frogner   17.1.1920
7.Ole Olsen      NOR 18.21,7 Trondhjem  31.1.1920
8.Oscar Mathisen    NOR 18.39,1 Frogner    8.2.1920
9.Roald Larsen     NOR 18.46,7 Trondhjem  31.1.1920
10.Sverre Aune     NOR 18.47,7 Trondhjem  31.1.1920
11.Waldemar Bergström FIN 18.56,6 Helsinki Kai 25.1.1920
12.Eric Blomgren    SWE 18.59,7 Stockholms St 7.2.1920
13.Øivind Martinsen  NOR 18.59,9 Frogner   17.1.1920
14.Roberts Vithofs   LAT 19.00,6 Tampere   17.1.1920
15.Theodor Pedersen  NOR 19.02,6 Frogner   17.1.1920
16.Martin Sætherhaug  NOR 19.08,4 Frogner   17.1.1920
17.Rolf Reiersen    NOR 19.16,0 Frogner   17.1.1920
18.Bobby McLean    USA 19.19,4 Frogner    8.2.1920
19.Gustav Gulbrandsen NOR 19.20,4 Frogner   17.1.1920
20.Clas Thunberg    FIN 19.27,3 Helsinki Kai 25.1.1920
21.Hans Trygve Hansen NOR 19.28,7 Frogner   17.1.1920
22.Leif Eggan     NOR 19.28,9 Trondhjem  31.1.1920
23.Sigurd Syversen   NOR 19.29,5 Trondhjem  31.1.1920
24.Knut Sundheim    NOR 19.42,1 Frogner   17.1.1920
25.Eugen Berntzen   NOR 19.43,4 Frogner   17.1.1920
26.Alfred Strömstén  FIN 19.43,8 Helsinki Kai 25.1.1920
27.Rolv Hellum     NOR 19.44,4 Frogner   17.1.1920
28.Atte Lindqvist   FIN 19.45,3 Helsinki Kai 25.1.1920
29.Karl-Arvid Hagstedt SWE 19.48,0 Stockholms St 7.2.1920
30.Julius Skutnabb   FIN 19.49,9 Helsinki NH  8.2.1920

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen         NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
8.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
9.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
10.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
11.Harald Strøm       NOR 45,6-2.26,5-8.45,8-18.18,2 201,923
12.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,986
13.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
14.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
15.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,146
16.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,196
17.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,226
18.Ole Olsen        NOR 47,3-2.26,2-8.40,0-18.07,0 202,383
19.Julius Skutnabb     FIN 47,1-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,606
20.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,856
21.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,086
22.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,116
23.Eric Blomgren      SWE 46,3-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,201
24.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
25.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
26.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
27.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
28.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
29.Theodor Pedersen     NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
30.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,461
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,136
Roald Larsen NOR 46,3-2.28,7-8.50,4-18.46,7 205,242
Rolf Reiersen NOR 47,1-2.28,6-8.57,6-19.16,0 208,193
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,637
Waldemar Bergström FIN 48,2-2.32,1-8.46,0-18.06,1 205,805
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940