Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaThunberg tar styret

Mandag den 6. februar var siste dagen av det russiske mesterskapet i Moskva. Melnikov vant de to siste distansene på 2.34,9 og 19.04,1. Den eneste andre brukbare løperen var Platon Ippolitov med 2.37,4 og 19.10,2. Ville landet noen gang reises seg av aska igjen?

Onsdag den 8. februar gikk Sigurd Moen en 1500 m på 2.29,6 i et poengløp for DSK. Han holder et jamt bra nivå på distansen.

Torsdag den 9. var det poengløp på Hamar. Distansen var 500 m og vinnertida var 47,5 både i senior og junior ved hhv. Johannes Larsen og Bjarne Johansen. Det holdt akkurat til å gå inn på delt 30.-plass på sesongstatistikken. Vi må merke oss at nr. 4 i senior var den 45 år gamle Peter Sinnerud med 48,8. Her var han vel omgitt av elevene sine. Men de hadde litt igjen til nivået fra den gode gamle Hamar-tida på 90-tallet.

Samme dag var det pointsløp i Trondhjem også, og her sesongdebuterte Sverre Aune med 48,9 og 2.36,5. Ville han komme i form til VM? Eller hadde han slutta å satse?

Denne torsdagen begynte også et 3-dagers pokalløp i Lake Placid der alle de beste amerikanske amatørløperne var med og to av de beste kanadierne. Det var to trofeer det handla om, et såkalt internasjonalt diamanttrofé der kremen av eliten var plukka ut og invitert: William Steinmetz, den internasjonale utendørsmesteren, Roy McWhirter, den amerikanske mesteren, Charles Jewtraw, sølvvinner både i det amerikanske mesterskapet og det internasjonale mesterskapet, Charles Gorman og Joe Moore som var nr. 3 og 4 i det internasjonale mesterskapet. Her var det bare finaler og ingen forsøksheat. Resten av de påmeldte konkurrerte om noe de kalte den internasjonale sølvpokalen. I diamantkonkurransen vant Steinmetz begge distansene første dag, 220 yards på 19,8 og 1 mile på 2.56,0, og leda etter første dag med 60 poeng foran Moore og McWhirter, 25 og Jewtraw 5. Jewtraw måtte dele tredjeplassen på milløpet med McWhirter, dommerne klarte ikke å skille dem. Derfor fikk de 5 poeng hver mot 10 som var det vanlige for tredjeplasser. Dette skulle vise seg å være viktig for sluttoppgjøret. I sølvkonkurransen vant Paul Forsman 220 yards på 19,6 og Richard Donovan ¾ mile på 2.20,0. Donovan og Forman leda etter første dag med 30 poeng foran Edward Gloster og Harry Kaskey, 20 og Leslie Boyd og Gus Fetz, 10.

Fredag den 10. fortsatte stevnet i Lake Placid med 440 yards og ¾ mile i diamantkonkurransen og ½ og 1 mile i sølvkonkurransen. Vinnerne av førstnevnte var hhv. Steinmetz igjen på 38,2 og Jewtraw på 2.22,4. Sammenlagt etter første dag leda Steinmetz med 110 poeng foran Jewtraw, 55, Moore 40, McWhirter 25 og Gorman 10. Richard Donovan vant begge sølvkonkurransene på hhv. 1.37,4 og 2.55,0. Han leda også sammenlagt etter to dager med 90 poeng foran Forsman, 30, Gloster, Kaskey, William Murphy og Fred Buendgen, 20, Boyd, Fetz, Valentine Bialas og Herman Perleberg 10.

Samtidig begynte det amerikanske mesterskapet for proffer i en liten skøytehall i Cleveland, Ohio. Det var dette mesterskapet det hadde vært håp om å få Oscar Mathisen med på, men de forhandlingene hadde gått i stå. To av de andre inviterte deltakerne hadde også uteblitt, Don Baker fra New York og den gamle mesteren Edmund Lamy fra Saranac Lake. Den 31-år gamle Lamy hadde slått Bobby McLean i en match over 440 yards, ½ mile og 1 mile hjemme i Saranac Lake den 20. januar og var nok fornøyd med det. Men Everett McGowan fra St. Paul, som hadde slått Bobby over 226 yards og 1 mile i St. Paul var modig nok til å stille. Bobby hadde slått Lamy og Baker i en match i Boston den 10. januar, så proffsirkuset hadde fått aktiviteten bra opp igjen etter at Oscar Mathisen blåste liv i det gjennom besøket sitt i 1917 til 1919.

I tillegg til Bobby og Everett var Ben O’Sickey fra Clevland med, og så hadde de lokka den 42 år gamle Norval Baptie ut på konkurransearanaen for første gang denne sesongen. Året før hadde han tapt to matcher mot McGowan, men så hadde han slått både McGowan og de to O’Sickey-brødrene i en match over 6 distanser i Philadelphia i mars. Bobby og Everett var hhv. 27 og 21 år gamle og unghestene i dette sirkuset.

Bobby hadde altså fått seg noen trøkker siden han fikk den store i Kristiania i 1920, men han hadde fortsatt tru på seg sjøl og muligheten til å gjenopprette ryet sitt her mot den nye unge stjerna McGowan.

Men det begynte ikke så bra. På 220-yardsløpet, som var den første øvelsen, sto han igjen i starten og fikk bare 3. plass. Det var faktisk hjemmefavoritten O’Sickey som vant med 20,4. Etter første løp var poengstillinga O’Sickey 40, Baptie 30, McLean 20 og McGowan 10.

Neste øvelse, ¾-milsløpet, klarte han derimot å vinne, med 2.25,0. Igjen var Baptie nr. 2 og McGowan nr. 4, så sammenlagt lå nå O’Sickey, Baptie og McLean likt med 60 poeng mens yngstemann McGowan hadde 20.

På 1 engelsk mil gikk det bedre for McGowan, det var han og McLean det handla om, for O’Sickey og Baptie falt og Baptie blei diska for «rough tactics». Høres litt ufint ut. Bobby klarte å slå den unge rivalen sin og fikk tida 3.11,8. Dermed tok han ledelsen etter første dag med 100 poeng foran O’Sickey som hadde 80, Baptie som hadde 60 og McGowan som hadde 50.

De norske gjesteneLørdag den 11. tok den internasjonale mesterskapsserien til ISU endelig til igjen med EM i Helsinki. Men det internasjonale tilsnittet var nokså skuffende. Ole Olsen og Theodor Pedersen hadde reist videre etter nordiska spelen, men Roald Larsen og Oskar Olsen hadde reist hjem. Ikke en gang Blomgren tok seg bryet med å reise over Botniska viken. Og hva med spelen-vinneren Skutnabb? Han var ikke å se. Det var ikke bare en skuffelse. Det var en hån. Men Olsen og Pedersen blei tatt godt imot. Til unnskyldning for unnasluntrerne kan det sies at det blir mye reising når det bare er ei uke mellom EM og VM. Tegningene av de norske gjestene er fra Helsingin Sanomat.

Mesterskapet samla en stor folkemengde rundt landbanen i Kaisaniemi. Skøyteværet var dessverre ikke det beste med kraftig kastevind. Temperaturen var rundt null grader, men iskvaliteten var ikke all verden siden det hadde vært mildt noen dager.

Men man fikk ta den isen man fikk. Første par på 500 m var Valter Tverin mot Eino Korhonen fra Viipuri. Tverin gikk bra og kom inn på 47,0, et tjuetall meter foran Korhonen, som fikk 49,5. Veteransprinteren fra Hämeenlinna, Lauri Helander, sparka godt fra på den bløte isen og var ikke langt unna ledertida med 47,4, han beseira parkameraten Danska ganske klart og var den eneste i feltet bortsett fra Ravander, som ikke hadde gått et løp siden 1920, som satte sesongbeste.

Thunberg hadde fått Bergström som makker denne gangen, et nokså umake par. Uten pes kom han inn på 46,2, bare 4/10 bak den finske rekorden, som så ut til å ha overlevd nok et angrep.

Brødrene Belewicz gikk i 4. par. Lillebror Harald så ut til å ha ledelsen på vekslingssida, men Aksel tok parseieren til slutt. Tidene var 48,2 og 48,8. Wallenius var en god sprinter, men fikk heller ikke pes fordi makkeren Gösta Strömstén i 5. par falt og brøyt løpet. 47,6 på Wallenius var litt under pari.

Ole Olsen hadde fått den tregeste av alle, førkrigsløperen Bror Ravander, som makker. Han hadde ingen problemer med å distansere makkeren med nærmere ei halv langside og fikk 48,1, ei god og tjenlig tid under de rådende omstendighetene.

Det var store forventninger til Tuomainen etter den harde kampen han kjempa mot Thunberg i det finske mesterskapet da de sto likt i plassiffer og bare tidspoenga kunne skille dem. Det var jo Tuomainen som hadde den seigliva finske rekorden på 45,8, Det kunne nok ikke ventes noe nytt angrep på den, men noe på 46-tallet burde han da klare iallfall. I stedet gikk han dette daffe og daue løpet på 48,5. Folk kjente han ikke igjen. Hadde Tuomainen sendt en stedfortreder?

Theodor Pedersen, som gikk i aleine i siste par, gikk også litt under pari og kom inn på 48,6. Han var kanskje redd for å ta for mange plassifferpoeng fra lagkameraten.

500 m
1.Clas Thunberg    FIN 46,2
2.Valter Tverin    FIN 47,0
3.Lauri Helander   FIN 47,4
4.Asser Wallenius   FIN 47,6
5.Ole Olsen      NOR 48,1
6.Aksel Belewicz   FIN 48,2
7.Arvo Tuomainen   FIN 48,5
8.Theodor Pedersen  NOR 48,6
9.Ilmari Danska    FIN 48,8
Harald Belewicz    FIN 48,8
11.Eino Korhonen   FIN 49,5
12.Waldemar Bergström FIN 50,3
13.Theodor Lönnfors  FIN 50,7
14.Bror Ravander   FIN 52,0
Gösta Strömstén    FIN fall, brutt

Aksel Belewicz prøvde å henge seg på Ole Olsen noen runder i 1. par på 5000 m, men måtte snart slippe, og avstanden økte fort. Ole var tett opp i ryggen på makkeren da han gikk i mål på 9.25,9, Belewicz fikk 10.05,7.

Bergström gikk mot Korhonen i neste par, men kunne ikke røre tida til Olsen og kom inn på 9.42,7.

Så kom Thunberg mot Tverin, og dette var det store nummeret for det store publikummet. Thunberg åpna hardt og lå 4 sekunder foran Olsen allerede etter 3 runder. Så ga han det fra seg igjen og halvveis lå de likt. Men nå ga han ikke fra seg mer. Runde for runde kopierte han passeringstidene til nordmannen, og publikum, som var vel informert om det, heia og ropte og ville gjerne være i skoa til mannen som ensom kjempa mot utenverdenen der nede på isen. Siste runde kom og fortsatt lå de likt! Thunberg var sliten og viste det, men han tok fram litt ekstra finsk sisu og kjørte den siste runda 7/10 fortere enn nordmannen. 9.25,2 kom på tavla, herolden ropte det ut til folket i svingene som ikke så den og den nasjonale begeistringa fylte det fullpakka stadionet. Thunberg var ikke aleine heller forresten. Tverin kom litt i bakgrunnen for den intenst spennende kampen, men han fulgte godt på og gikk kanskje sitt livs løp på 9.28,8. Kanskje det ikke var helt slutt med medaljesjanser for sesongen allikevel?

I 4. par slo Danska Harald Belewicz med 9.57,1 mot 10.04,9 og i 5. gikk Wallenius antakelig nokså vindblåst og iallfall uinsipirert på 9.51,6, mens Helander ikke klarte mer enn 10.37,0. Han er visst bare sprinter nå.

Men storparten av publikummet gikk ikke hjem før etter 6. par der Tuomainen skulle møte Pedersen. Publikumsyndlingen åpna hardt og nordmannen var straks akterutseilt. Men snart begynte Tuomainen å tape sekund for sekund i sammenlikninga med tidene til Olsen, og mot slutten begynte til og med Pedersen å nærme seg bakfra igjen. De gikk i mål på 9.42,8 og 9.51,9. Hva hadde skjedd? Jo, etter det finske mesterskapet da Thunberg vant med en hårsbredd til tross for at han kom rett fra sjukesenga, hadde Tuomainen lagt seg riktig i sælan på treninga og gått runde på runde over isen på Pyhäjärvi og Näsijärvi hjemme i Tampere for å ta igjen det tapte. Skikkelig hardt hadde han kjørt, og etter hvert hadde han kjørt så hardt at han ikke hadde noe mer å kjøre med.

Gösta Strömstén slo førkrigsløperen Ravander med 9.56,6 mot 10.41,6 i siste par.

5000 m
1.Clas Thunberg   FIN 9.25,2
2.Ole Olsen     NOR 9.25,9
3.Valter Tverin   FIN 9.28,8
4.Waldemar Bergström FIN 9.42,7
5.Arvo Tuomainen   FIN 9.42,8
6.Asser Wallenius  FIN 9.51,6
7.Theodor Pedersen  NOR 9.51,9
8.Gösta Strömstén  FIN 9.56,6
9.Ilmari Danska   FIN 9.57,1
10.Harald Belewicz  FIN 10.04,9
11.Aksel Belewicz  FIN 10.05,7
12.Eino Korhonen   FIN 10.06,8
13.Lauri Helander  FIN 10.37,0
14.Bror Ravander   FIN 10.41,6
Theodor Lönnfors   FIN ikke stilt
Sammenlagt etter første dag
1.Clas Thunberg  FIN 2
2.Valter Tverin  FIN 5
3.Ole Olsen    NOR 7
4.Asser Wallenius FIN 10
5.Arvo Tuomainen  FIN 12
6.Lauri Helander  FIN 15
Theodor Pedersen  NOR 15
8.Aksel Belewicz  FIN 16
Waldemar Bergström FIN 16
9.Ilmari Danska  FIN 17,5
Harald Belewicz  FIN 18,5
11.Eino Korhonen  FIN 22
14.Bror Ravander  FIN 26

Det virker duka for Thunberg. Synd at ikke Tuomainen kan gjøre noen motstand slik han gjorde i FM. Trekning for søndagen: 1500 m: 1. Olsen-A. Belevicz, 2. Tuomainen-Pedersen, 3. Ravander-Strömstén, 4. Thunberg-Tverin, 5. Helander-Wallenius, 6. Danska-H. Belewicz, 7. Korhonen, Bergström. 10000 m: 1. Thunberg-Olsen, 2. Tuomainen-Wallenius, 3. Helander-Ravander, 4. Tverin-Bergström, 5. Pedersen-Strömstén, 6. A. Belewicz-Korhonen, 7. Danska-H. Belewicz. Tross alt en bra meny, eller hva?

Østerrikerne arrangerte nasjonalt mesterskap denne lørdagen på Wörthersee ved Klagenfurt. Alle deltakerne kom fra Klagenfurt eller Wien. Peter Briggl fra Klagenfurt vant alle distansene på 49,2, 2.38,3 og 9.46,0. Nr. 2 og 3 i mesterskapet, Helmut Kofler og Paul Bombig, var også fra Klagenfurt, men nr. 4 av de 4 deltakerne, Stefan Pelischek, var fra Wien. Klagenfurteren Egon Schmidt vant juniormesterskapet på 1500 m med ei vinnertid på 2.58,1. Markus Ebner vant mesterskapet for nybegynnere på 1000 m med 1.53,0. Han slo de andre med 9 sekunder eller mer og kan ha et visst potensial.

Hjemme i Norge hadde Harald Strøm fått perm fra befestningene i Kristiansand og deltok på et stevne i Larvik der han gikk 10000 m på 19.17,3 på mildværstung is. Greit med ei lita gjennomkjøring foran VM. Stevnet var opprinnelig ikke approbert med 10000 m, men han hadde bedt spesielt om å få den på programmet, og arrangøren, IF Fram, la ikke vrangsida til. Tida hans på 500 m, 51,0, og differansen ned til toeren, Marcus Johannessen, som gikk på 21.03,7, tyder på at han kunne vise litt av hvert på Frogner neste helg.

På Kongsberg viste også Sigurd Moen god VM-form med 8.59,5. I et juniorløp på Frogner vant Einar Kristiansen 5000 m med 9.38,1 i mildvær og på bløt is foran Henrik Monsen som hadde 9.47,5. Begge var fra Kristiania IF. Attraksjonen her var franskmannen Léon Quaglia, som hadde reist oppover for å smake litt på VM-isen. Han stilte i en oppsiktvekkende rød, hvit og blå sweater og gikk i par med Fredrik Mikkelsen fra Hamar, som han distanserte klart fra start. Men i andre runde gikk han over ende i svingen og seila bortover den våte isen i den fine sweateren. Men han kom seg opp og fullførte på 9.56,1, som 8.-plass. Kunne holdt til andreplass uten fall, kanskje. Armand Carlsen var nr. 5 med 9.49,3.

På første dag av det sveitsiske mesterskapet i St. Moritz gikk Alexander Spengler og Hans Hermann fra Davos 500 m på hhv. 47,2 og 48,8. De to var også først på 1500 m med hhv. 2.58,6 og 3.06,4. Disse 500 m-tidene står ikke i rimelig forhold til dette, men vi kjenner jo sveitserne og de lange lunsjpausene deres. Sola kan tære godt på isen i mellomtida. Tross alt gikk Spengler på 2.42,8 under det internasjonale stevnet i Davos, der han også hadde 48,6 på 500 m.

På avslutningsdagen av premiekonkurransene i Lake Placid var det Charles Jewtraw som hadde dagen i diamantkonkurransen. Han vant begge distansene, ½ og 3 engelske miles, på hhv. 1.45,8 og 10.26,8. Skikkelige lureløp begge to, og da var Jewtraw ustoppelig. Dette var akkurat det han trengte for å slå sammenlagtlederen Steinmetz, som hadde 110 poeng etter to dager, mens Jewtraw hadde 55. Seier gir 30 poeng etter dette systemet. Men siden Steinmetz klarte å sikre seg tredjeplassen i halvmilsløpet var det han som var vinneren allikevel siden tredjeplass gir 10 poeng. Det var Steinmetz som kunne løfte det store trofeet, International Diamond Trophy. Sammenlagtlista er altstå 1. William Steinmetz, Chicago 120, 2. Charles Jewtraw, Lake Placid 115, 3. Joe Moore, New York 60, 4. Charles Gorman, St. John 40 og Roy McWhirter, Chicago 25

I sølvkonkurransen om International Silver Cup lå Richard Donovan fra St. Paul klart i teten etter de to første dagene med 90 poeng. Premiene her var veldig spredd, og det var pare Paul Forsman fra New York med 30 poeng som hadde en sjanse til å ta han igjen. Ingen andre hadde mer enn 20. Første øvelse var 440 yards. Heldigvis for konkurrentene hans fikk ikke Donovan premie i det løpet, det var for kort for han. Men siden Paul Forsman også blei uten premie, var pokalkonkurransen avgjort og Donovan kunne løfte sølvpokalen allerede før det siste løpet, 3-milsløpet. De gikk det allikevel, og det var et enda større lureløp enn det til diamantløperne, det gikk på 12.17,0. Men Donovan vant det også med Bialas på andreplass. Sammenlagtlista her blir da 1. Richard Donovan, St. Paul 120, 2. Harry Kaskey, Chicago, 50, 3. Paul Forsman og William Murphy, New York og Valentine Bialas, Lake Placid, 30, 6. Edward Gloster, Toronto, Fred Buendgen, Chicago, Robert Hearn, Brooklyn og Herman Perleberg, Cleveland, 20, 10. Leslie Boyd, Lake Placid og Gus Fetz, Chicago 10. Donovan håpa vel at han ville bli invitert til diamantkonkurransen neste år etter denne overbevisende innsatsen.

I et ekstraløp satte Gladys Robinson fra Toronto ny verdensrekord på 220 yards for kvinner med 23,8.

Det profesjonelle USA-mesterskapet i Clevland, Ohio fortsatte med 440 yards som dagens første distanse. Bobby McLean vant denne også, på 43,0, og leda nå mesterskapet med 140 poeng mot Baptie og O’Sickey som hadde 90 poeng og McGowan som hadde 70.

Nå kunne han avgjøre hele greia ved å vinne halvmilsløpet, og det gjorde han på 1.33,4, med Baptie som toer akkurat som i det første løpet. Dermed var poengstillinga McLean 180, Baptie 120, O’Sickey 110 og McGowan 80.

Det siste løpet var 2 engelske mil, og det gikk til sistemannen McGowan, som fikk tida 6.01,4, som er ei bra tid til å være en sånn liten bane, så dette løpet hadde nok gått bedre unna enn de andre. Siden O’Sickey blei sist, delte de to premiepengene for tredjeplassen, med 120 plassifferpoeng hver. McLean la nok ikke så mye i det, men tok andreplassen foran Baptie, og skåra 210 poeng mot 140 for sammenlagttoeren Baptie.

Avisene skriver ikke så mye om dette mesterskapet, ikke en gang i Chicago, hjembyen til McLean. De skriver mer om amatørmesterskapet i Lake Placid. Så det kan virke som om pressekorpset har blitt enige om å ikke være så begeistra for dette proffsirkuset.

Av andre nyheter kan vi nevne at tirsdag den 7. vedtok det franske nasjonale medisinakademiet, å ta opp Marie Curie som medlem, som første kvinne i det eller noen av de andre franske vitenskapelige akademiene. De austalske pilotene Ray og Mark Parer krærja rett etter takeoff fra Boulder, Vest-Australia, omtrent halvveis i forsøket sitt på å fly Australia rundt. De brukte en Farman F.E.2, og et usedvanlig langsomt fly må det ha vært siden de hadde brukt bortimot 4 måneder på turen til nå.

Torsdag den 9, undertegna president Warren G. Harding loven om krigslovskommisjonen som innebar at det skulle settes ned en kommisjon for å utarbeide vilkår for tilbakebetaling av de amerikanske krigslåna til ententemaktene. Dette skulle nok bli en fin stimulans til den amerikanske økonomien. Men diverse statsledere begynte nok å skjelve litt i buksene.

fredag den 10. falt den russiske rubelen til en verdi på ca. 0,000002 amerikanske dollar på den internasjonale valutabørsen. Før krigen hadde det gått 1,94 rubler på en amerikansk dollar. Sovjetstyret responderte med å utstede en ny rubel som skulle være verdt 10000 av den gamle. Samme dag foretok IRA nok et rutemessig angrep mot en nordirsk politistasjon, denne gangen I Clady, county Tyrone, og stakk av etter å ha skutt en konstabel.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Roald Larsen     NOR 44,3 Frogner 18.12.1921
2.Axel Blomqvist    SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922
3.Clas Thunberg     FIN 45,8 Kaisaniemi Helsinki 14.1.1922
4.Ivar Bostén      SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922
5.Martin Sæterhaug   NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922
6.Theodor Pedersen   NOR 46,2 Frogner 18.12.1921
7.Arvo Tuomainen    FIN 46,3 Tampere 1.1.1922
Erling Søberg      NOR 46,3 Hamar 5.1.1922
Asser Wallenius     FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Eric Blomgren      SWE 46,3 Stockholm st 4.2.1922
11.Oskar Olsen     NOR 46,4 Bislett 29.1.1922
12.Verner Eriksson   SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922
13.Julius Skutnabb   FIN 46,6 Stockholm st 4.2.1922
14.Sigurd Syversen   NOR 46,7 Moss 15.1.1922
15.Aksel Belewicz    FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Walter Tverin      FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
17.Harald Belewicz   FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Harald Strøm      NOR 47,0 Kristiansand 5.2.1922
19.Arne Larsen     NOR 47,1 Frogner 18.12.1921
Ole Olsen        NOR 47,1 Bislett 29.1.1922
21.Knut Sundheim    NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Marcus Johannessen   NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Leonard Johannessen   NOR 47,2 Hamar 19.1.1922
Jakob Hansen      NOR 47,2 Bislett 30.1.1922
Alexander Spengler   SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922
25.Harald Halvorsen   NOR 47,3 Frogner 18.12.1921
Osman Dieseth      NOR 47,3 Bislett 28.1.1922
27.Lauri Helander    FIN 47,4 Kaisaniemi Helsinki 11.2.1922
28.Erik Wingnér     SWE 47,5 Stockholm st 28.1.1922
Sigurd Moen       NOR 47,5 Bislett 29.1.1922
Kristian Strøm     NOR 47,5 Hamar 5.2.1922
Johannes Larsen     NOR 47,5 Hamar 9.2.1922
Bjarne Johansen     NOR 47,5 Hamar 9.2.1922
1000 m menn 
1.Eric Blomgren    SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922
2.Axel Blomqvist    SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922
3.Erik Wingnér     SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922
4.Samuel Carlsson   SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922
5.Gustaf Andersson   SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922
6.Harry Wahlberg    SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922
7.Erik Augustsson   SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922
8.Birger Ericsson   SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922
9.Henning Westin    SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922
10.Emanuel Bergsman  SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922
11.Gustaf Wiberg    SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922
12.Elis Larsson    SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922
13.Sven Larsson    SWE 1.50,8 Stockholm st 26.1.1922
Georg Andersen     NOR 1.50,8 Frogner 29.1.1922
15.Eugen Jansson    SWE 1.51,1 Stockholm st 11.1.1922
16.Arne Gjervan    NOR 1.51,7 Trondhjem 9.2.1922
17.Sven Carlbom    SWE 1.52,0 Stockholm st 11.1.1922
John Ahlstrand     SWE 1.52,0 Stockholm st 12.1.1922
19.Peter Sinnerud   NOR 1.53,0 Hamar 8.1.1922
Sven Kjellström    SWE 1.53,0 Stockholm st 11.1.1922
Markus Ebner      AUT 1.53,0 Klagenfurt 11.2.1922
23.E Nilsson      SWE 1.54,0 Stockholm st 11.1.1922
24.Haakon Pedersen   NOR 1.54,2 Frogner 29.1.1922
25.Olof Landgren    SWE 1.54,3 Stockholm st 12.1.1922
26.Amund Wikeby    NOR 1.55,0 Hamar 8.1.1922
27.Eyvind Lund     NOR 1.55,3 Frogner 29.1.1922
28.Bicker Caarten   NED 1.55,4 Amersfoort 8.2.1922
29.Wollert Nygren   NOR 1.55,7 Frogner 29.1.1922
30.Walter Grund    GER 1.55,8 Garmisch 24.1.1922
1500 m menn 
1.Roald Larsen     NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922
2.Ole Olsen      NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922
3.Harald Strøm     NOR 2.27,2 Kristiansand 5.2.1922
4.Clas Thunberg    FIN 2.27,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
5.Sigurd Moen     NOR 2.28,2 Bislett 28.1.1922
6.Jakov Melnikov    RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922
Julius Skutnabb    FIN 2.29,0 Stockholm stadion 5.2.1922
8.Eric Blomgren    SWE 2.29,5 Stockholm stadion 5.2.1922
9.Arvo Tuomainen    FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922
10.Theodor Pedersen  NOR 2.30,9 Bislett 28.1.1922
Asser Wallenius    FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
12.Knut Sundheim    NOR 2.31,4 Bislett 28.1.1922
13.Jakob Hansen    NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922
14.Johan Nilsen    NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922
15.Oskar Olsen     NOR 2.32,2 Bislett 28.1.1922
16.Paul Bombig     AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922
17.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922
18.Kristian Strøm   NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922
19.Walter Tverin    FIN 2.33,5 Kaisaniemi Helsinki 15.1.1922
Asbjørn Steffensen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Thorstein Eng     NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Alfred Johannessen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
23.Erling Søberg    NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
24.Harald Halvorsen  NOR 2.33,8 Bislett 28.1.1922
25.Aksel Belewicz   FIN 2.34,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
26.Arne Larsen     NOR 2.34,4 Bislett 29.1.1922
27.Sverre Jacobsen   NOR 2.34,8 Hamar 12.1.1922
Rolv Gihle       NOR 2.34,8 Bislett 28.1.1922
29.Erling Olsen    NOR 2.34,9 Bislett 28.1.1922
30.Axel Blomqvist   SWE 2.35,0 Stockholm stadion 5.2.1922
3000 m menn 
1.Max Tetzner   NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921
2.Walter Grund   GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922
3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921
4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922
5.Eugen Freytag  GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922
6.Jan Paarlberg  NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922
7.Härtl      GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922
8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921
9.Willem Kos    NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922
10.Rolf Stöhr   GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922
11.Helmut Kofler  AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922
12.Hölss      GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922
13.Otto Kölper   GER 6.38,8 Altona 4.2.1922
14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922
15.B de Boer    NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921
16.Harry Krul   NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921
17.Max de Levie  NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921
18.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921
19.Willy Kölper  GER 6.56,2 Altona 4.2.1922
20.Harm Bartelds  NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921
21.Hans Tetzner  NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921
22.K Stein     GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922
23.W J Duursema  NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921
24.Adami      GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922
25.Topp      GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922
26.Hainz      GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922
27.Steinhausen   GER 7.43,0 Garmisch 24.1.1922
5000 m menn 
1.Jakov Melnikov     RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922
2.Ole Olsen        NOR 8.47,8 Bislett 29.1.1922
3.Sigurd Moen       NOR 8.51,3 Bislett 29.1.1922
4.Julius Skutnabb     FIN 8.58,0 Stockholm stadion 5.2.1922
5.Arvo Tuomainen     FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
6.Clas Thunberg      FIN 9.01,5 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
7.Harald Strøm      NOR 9.02,8 Kristiansand 5.2.1922
8.Roald Larsen      NOR 9.03,8 Frogner 15.1.1922
9.Eric Blomgren      SWE 9.06,9 Stockholm st 29.1.1922
10.Mikal Mikkelsen    NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922
11.Erling Olsen      NOR 9.10,4 Drammen 22.1.1922
12.Waldemar Bergström   FIN 9.11,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
Theodor Pedersen     NOR 9.11,0 Stockholm stadion 5.2.1922
14.Knut Sundheim     NOR 9.12,4 Bislett 29.1.1922
15.Walter Tverin     FIN 9.13,6 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
Platon Ippolitov     RUS 9.13,6 Moskva 5.2.1922
17.Oskar Olsen      NOR 9.14,8 Drammen 22.1.1922
18.Rolv Gihle       NOR 9.17,0 Bislett 29.1.1922
19.Gustaf Andersson    SWE 9.17,1 Stockholm stadion 5.2.1922
20.Bernt Evensen     NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922
21.Asbjørn Steffensen   NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922
22.Jakob Hansen      NOR 9.20,7 Bislett 24.1.1922
Øivind Martinsen     NOR 9.20,7 Bislett 29.1.1922
24.Asser Wallenius    FIN 9.21,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
25.Osman Dieseth     NOR 9.21,9 Bislett 28.1.1922
26.Kristian Strøm     NOR 9.23,0 Hamar 5.2.1922
27.Rolf Backe       NOR 9.24,0 Bislett 28.1.1922
28.Birger Holst      NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922
Ragnvald Olsen      NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922
30.Christfried Burmeister EST 9.24,8 Riga 28.1.1922
10000 m menn 
1.Jakov Melnikov     RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922
2.Ole Olsen        NOR 18.00,2 Frogner 14.1.1922
3.Roald Larsen      NOR 18.12,6 Davos 29.1.1922
4.Julius Skutnabb     FIN 18.25,4 Stockholm stadion 4.2.1922
5.Eric Blomgren      SWE 18.33,2 Stockholm stadion 4.2.1922
6.Arvo Tuomainen     FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
7.Waldemar Bergström   FIN 18.37,2 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
8.Erling Olsen      NOR 18.43,3 Frogner 14.1.1922
9.Sigurd Moen       NOR 18.47,9 Frogner 14.1.1922
10.Walter Tverin     FIN 18.53,2 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
11.Clas Thunberg     FIN 19.00,8 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
12.Theodor Pedersen    NOR 19.01,1 Frogner 14.1.1922
13.Gustaf Andersson    SWE 19.01,7 Stockholms st 28.1.1922
14.Platon Ippolitov    RUS 19.10,2 Moskva 6.2.1922
15.Harald Strøm      NOR 19.17,3 Larvik 11.2.1922
16.Ilmari Danska     FIN 19.21,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
17.Gösta Strömstén    FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
18.Karl Johansson     SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922
19.Roberts Vithofs    LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
20.Øivind Martinsen    NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922
21.Paul Bombig      AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922
22.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922
23.Asser Wallenius    FIN 19.33,5 Tampere 22.1.1922
24.Oskar Olsen      NOR 19.35,1 Stockholm stadion 4.2.1922
25.Alfred Johannessen   NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922
26.Johan Nilsen      NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922
27.Knut Sundheim     NOR 19.41,6 Frogner 14.1.1922
28.Alfred Jokinen     FIN 19.49,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
29.Folke Larsson     SWE 19.50,7 Stockholms st 28.1.1922
30.Erik Augustsson    SWE 19.52,5 Stockholms st 28.1.1922

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Harald Strøm       NOR 45,6-2.24,7-8.27,7-17.32,8 197,153
3.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
4.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
5.Roald Larsen       NOR 44,3-2.22,4-8.47,4-18.10,6 199,037
6.Clas Thunberg       FIN 44,3-2.23,2-8.44,9-18.15,0 199,273
7.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
8.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
9.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
10.Ole Olsen        NOR 46,1-2.25,6-8.40,0-17.38,7 199,568
11.Ole Mamen        NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
12.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
13.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
14.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
15.Julius Skutnabb     FIN 46,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 201,707
16.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
17.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
18.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
19.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147
20.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
21.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
22.Eric Blomgren      SWE 46,3-2.28,1-8.48,2-18.01,8 202,577
23.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
24.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
25.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
26.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
27.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
28.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
29.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
30.Sigurd Moen       NOR 47,5-2.28,2-8.46,9-18.07,0 203,950
31.Walter Tverin      FIN 45,8-2.28,5-8.57,5-18.23,6 204.230
32.Theodor Pedersen     NOR 45,9-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,362
33.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
34.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
35.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
36.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
37.Olav Olsen        NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
38.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
39.Waldemar Bergström    FIN 48,0-2.31,1-8.45,5-18.06,1 205,222
40.Sigurd Syversen     NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462
41.Franz F. Wathén     FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 
42.Nikita Najdenov     RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
43.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
44.Petrus Axelson      SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
45.Rolf Reiersen      NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103
46.Axel Blomqvist      SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
47.Stener Johannessen    NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163
48.Ernst Cederlöf      SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170
49.Magnus Johansen     NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373
50.Oluf Steen        NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,137
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Ilmari Danska FIN 47,3-2.31,7-9.18,3-19.10,0 211,197
Aksel Belewicz FIN 45,2-2.27,6-9.05,9-19.17,9 206,885
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,638
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Knut Sundheim NOR 46,9-2.30,8-9.04,9-18.53,0 208,307
Harald Halvorsen NOR 47,3-2.32,6-9.30,3-19.22,2 213,307
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 48,0-2.34,8-9.17,0-20.01,0 215,350
Erling Olsen NOR 48,2-2.31,0-9.09,6-18.31,3 209,058
Asbjørn Steffensen NOR 47,1-2.30,3-9.14,5-20.06,8 212,990
Asser Wallenius FIN 46,3-2.30,9-9.21,7-19.33,5 210,845
Osman Dieseth NOR 47,2-2.34,6-9.20,3
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 50,8-2.36,8-9.18,5
Ragnvald Olsen NOR 48,3-2.38,1-9.27,4
Johan Nilsen NOR 46,0-2.29,7-9.11,2-19.17,9 208,915
Trygve Barø NOR 60,6
Aksel Nilsen NOR 46,3-2.30,8-9.41,2
Armand Carlsen NOR 50,9-2.38,5-9.30,9
Ernst Granstrøm NOR 47,8-2.33,5-9.35,0-20.00,3 216,482
Bertel Backman FIN 51,3-2.52,4-9.53,8
Uuno Pietilä FIN 53,4-2.54,2-9.52,1
Wollert Nygren NOR 53,9-2.59,4
Einar Hagen NOR 55,2-2.59,1
Ivar Ballangrud NOR 57,3-3.12,1
Lauri Helander FIN 46,5-2.28,6-9.39,5-20.09,0 214,433
Jakob Enge Hansen NOR 47,2-2.31,8-9.20,7
Marcus Johannessen NOR 47,2-2.32,9-9.28,1-19.54,4 214,697
Arne Larsen NOR 47,1-2.33,5-9.56,9
Dagfinn Elnæs NOR 48,2-2.34,9-9.41,6
Carsten Christensen NOR 51,7
Kolbjørn Andersen NOR 56,3-3.05,3
Erling Søberg NOR 46,3-2.33,0-9.25,0-20.31,0 215,350
Gustaf Andersson SWE 49,0-2.36,0-9.17,1-19.01,7 213,793
Toivo Ovaska FIN 49,2-2.40,7-9.49,1-20.15,5 222,452
Fredrik Mikkelsen NOR 51,1-2.39,1-9.39,5
Sverre Jacobsen NOR 47,6-2.34,4-9.32,0
Leonard Johannessen NOR 47,2-2.33,9-9.47,4
Rolf Backe NOR 47,9-2.36,4-9.36,2
Harald Belewicz FIN 48,5-2.37,5-9.34,0-20.03,8 218,590
Christfried Burmeister EST 48,6-2.36,7-9.19,3-19.04,6 213,993
Mikal Mikkelsen NOR 48,6-2.38,5-9.09,8
Per Holtung NOR 63,7
Hugo Nygren NOR 60,0
Ørnulf Daasnes NOR 59,3