Thunberg tar styret
Mandag den 6. februar var siste dagen av det russiske mesterskapet i Moskva. Melnikov vant de to siste distansene på 2.34,9 og 19.04,1. Den eneste andre brukbare løperen var Platon Ippolitov med 2.37,4 og 19.10,2. Ville landet noen gang reises seg av aska igjen?
Onsdag den 8. februar gikk Sigurd Moen en 1500 m på 2.29,6 i et poengløp for DSK. Han holder et jamt bra nivå på distansen.
Torsdag den 9. var det poengløp på Hamar. Distansen var 500 m og vinnertida var 47,5 både i senior og junior ved hhv. Johannes Larsen og Bjarne Johansen. Det holdt akkurat til å gå inn på delt 30.-plass på sesongstatistikken. Vi må merke oss at nr. 4 i senior var den 45 år gamle Peter Sinnerud med 48,8. Her var han vel omgitt av elevene sine. Men de hadde litt igjen til nivået fra den gode gamle Hamar-tida på 90-tallet.
Samme dag var det pointsløp i Trondhjem også, og her sesongdebuterte Sverre Aune med 48,9 og 2.36,5. Ville han komme i form til VM? Eller hadde han slutta å satse?
Denne torsdagen begynte også et 3-dagers pokalløp i Lake Placid der alle de beste amerikanske amatørløperne var med og to av de beste kanadierne. Det var to trofeer det handla om, et såkalt internasjonalt diamanttrofé der kremen av eliten var plukka ut og invitert: William Steinmetz, den internasjonale utendørsmesteren, Roy McWhirter, den amerikanske mesteren, Charles Jewtraw, sølvvinner både i det amerikanske mesterskapet og det internasjonale mesterskapet, Charles Gorman og Joe Moore som var nr. 3 og 4 i det internasjonale mesterskapet. Her var det bare finaler og ingen forsøksheat. Resten av de påmeldte konkurrerte om noe de kalte den internasjonale sølvpokalen. I diamantkonkurransen vant Steinmetz begge distansene første dag, 220 yards på 19,8 og 1 mile på 2.56,0, og leda etter første dag med 60 poeng foran Moore og McWhirter, 25 og Jewtraw 5. Jewtraw måtte dele tredjeplassen på milløpet med McWhirter, dommerne klarte ikke å skille dem. Derfor fikk de 5 poeng hver mot 10 som var det vanlige for tredjeplasser. Dette skulle vise seg å være viktig for sluttoppgjøret. I sølvkonkurransen vant Paul Forsman 220 yards på 19,6 og Richard Donovan ¾ mile på 2.20,0. Donovan og Forman leda etter første dag med 30 poeng foran Edward Gloster og Harry Kaskey, 20 og Leslie Boyd og Gus Fetz, 10.
Fredag den 10. fortsatte stevnet i Lake Placid med 440 yards og ¾ mile i diamantkonkurransen og ½ og 1 mile i sølvkonkurransen. Vinnerne av førstnevnte var hhv. Steinmetz igjen på 38,2 og Jewtraw på 2.22,4. Sammenlagt etter første dag leda Steinmetz med 110 poeng foran Jewtraw, 55, Moore 40, McWhirter 25 og Gorman 10. Richard Donovan vant begge sølvkonkurransene på hhv. 1.37,4 og 2.55,0. Han leda også sammenlagt etter to dager med 90 poeng foran Forsman, 30, Gloster, Kaskey, William Murphy og Fred Buendgen, 20, Boyd, Fetz, Valentine Bialas og Herman Perleberg 10.
Samtidig begynte det amerikanske mesterskapet for proffer i en liten skøytehall i Cleveland, Ohio. Det var dette mesterskapet det hadde vært håp om å få Oscar Mathisen med på, men de forhandlingene hadde gått i stå. To av de andre inviterte deltakerne hadde også uteblitt, Don Baker fra New York og den gamle mesteren Edmund Lamy fra Saranac Lake. Den 31-år gamle Lamy hadde slått Bobby McLean i en match over 440 yards, ½ mile og 1 mile hjemme i Saranac Lake den 20. januar og var nok fornøyd med det. Men Everett McGowan fra St. Paul, som hadde slått Bobby over 226 yards og 1 mile i St. Paul var modig nok til å stille. Bobby hadde slått Lamy og Baker i en match i Boston den 10. januar, så proffsirkuset hadde fått aktiviteten bra opp igjen etter at Oscar Mathisen blåste liv i det gjennom besøket sitt i 1917 til 1919.
I tillegg til Bobby og Everett var Ben O’Sickey fra Clevland med, og så hadde de lokka den 42 år gamle Norval Baptie ut på konkurransearanaen for første gang denne sesongen. Året før hadde han tapt to matcher mot McGowan, men så hadde han slått både McGowan og de to O’Sickey-brødrene i en match over 6 distanser i Philadelphia i mars. Bobby og Everett var hhv. 27 og 21 år gamle og unghestene i dette sirkuset.
Bobby hadde altså fått seg noen trøkker siden han fikk den store i Kristiania i 1920, men han hadde fortsatt tru på seg sjøl og muligheten til å gjenopprette ryet sitt her mot den nye unge stjerna McGowan.
Men det begynte ikke så bra. På 220-yardsløpet, som var den første øvelsen, sto han igjen i starten og fikk bare 3. plass. Det var faktisk hjemmefavoritten O’Sickey som vant med 20,4. Etter første løp var poengstillinga O’Sickey 40, Baptie 30, McLean 20 og McGowan 10.
Neste øvelse, ¾-milsløpet, klarte han derimot å vinne, med 2.25,0. Igjen var Baptie nr. 2 og McGowan nr. 4, så sammenlagt lå nå O’Sickey, Baptie og McLean likt med 60 poeng mens yngstemann McGowan hadde 20.
På 1 engelsk mil gikk det bedre for McGowan, det var han og McLean det handla om, for O’Sickey og Baptie falt og Baptie blei diska for «rough tactics». Høres litt ufint ut. Bobby klarte å slå den unge rivalen sin og fikk tida 3.11,8. Dermed tok han ledelsen etter første dag med 100 poeng foran O’Sickey som hadde 80, Baptie som hadde 60 og McGowan som hadde 50.
Lørdag den 11. tok den internasjonale mesterskapsserien til ISU endelig til igjen med EM i Helsinki. Men det internasjonale tilsnittet var nokså skuffende. Ole Olsen og Theodor Pedersen hadde reist videre etter nordiska spelen, men Roald Larsen og Oskar Olsen hadde reist hjem. Ikke en gang Blomgren tok seg bryet med å reise over Botniska viken. Og hva med spelen-vinneren Skutnabb? Han var ikke å se. Det var ikke bare en skuffelse. Det var en hån. Men Olsen og Pedersen blei tatt godt imot. Til unnskyldning for unnasluntrerne kan det sies at det blir mye reising når det bare er ei uke mellom EM og VM. Tegningene av de norske gjestene er fra Helsingin Sanomat.
Mesterskapet samla en stor folkemengde rundt landbanen i Kaisaniemi. Skøyteværet var dessverre ikke det beste med kraftig kastevind. Temperaturen var rundt null grader, men iskvaliteten var ikke all verden siden det hadde vært mildt noen dager.
Men man fikk ta den isen man fikk. Første par på 500 m var Valter Tverin mot Eino Korhonen fra Viipuri. Tverin gikk bra og kom inn på 47,0, et tjuetall meter foran Korhonen, som fikk 49,5. Veteransprinteren fra Hämeenlinna, Lauri Helander, sparka godt fra på den bløte isen og var ikke langt unna ledertida med 47,4, han beseira parkameraten Danska ganske klart og var den eneste i feltet bortsett fra Ravander, som ikke hadde gått et løp siden 1920, som satte sesongbeste.
Thunberg hadde fått Bergström som makker denne gangen, et nokså umake par. Uten pes kom han inn på 46,2, bare 4/10 bak den finske rekorden, som så ut til å ha overlevd nok et angrep.
Brødrene Belewicz gikk i 4. par. Lillebror Harald så ut til å ha ledelsen på vekslingssida, men Aksel tok parseieren til slutt. Tidene var 48,2 og 48,8. Wallenius var en god sprinter, men fikk heller ikke pes fordi makkeren Gösta Strömstén i 5. par falt og brøyt løpet. 47,6 på Wallenius var litt under pari.
Ole Olsen hadde fått den tregeste av alle, førkrigsløperen Bror Ravander, som makker. Han hadde ingen problemer med å distansere makkeren med nærmere ei halv langside og fikk 48,1, ei god og tjenlig tid under de rådende omstendighetene.
Det var store forventninger til Tuomainen etter den harde kampen han kjempa mot Thunberg i det finske mesterskapet da de sto likt i plassiffer og bare tidspoenga kunne skille dem. Det var jo Tuomainen som hadde den seigliva finske rekorden på 45,8, Det kunne nok ikke ventes noe nytt angrep på den, men noe på 46-tallet burde han da klare iallfall. I stedet gikk han dette daffe og daue løpet på 48,5. Folk kjente han ikke igjen. Hadde Tuomainen sendt en stedfortreder?
Theodor Pedersen, som gikk i aleine i siste par, gikk også litt under pari og kom inn på 48,6. Han var kanskje redd for å ta for mange plassifferpoeng fra lagkameraten.
500 m 1.Clas Thunberg FIN 46,2 2.Valter Tverin FIN 47,0 3.Lauri Helander FIN 47,4 4.Asser Wallenius FIN 47,6 5.Ole Olsen NOR 48,1 6.Aksel Belewicz FIN 48,2 7.Arvo Tuomainen FIN 48,5 8.Theodor Pedersen NOR 48,6 9.Ilmari Danska FIN 48,8 Harald Belewicz FIN 48,8 11.Eino Korhonen FIN 49,5 12.Waldemar Bergström FIN 50,3 13.Theodor Lönnfors FIN 50,7 14.Bror Ravander FIN 52,0 Gösta Strömstén FIN fall, brutt
Aksel Belewicz prøvde å henge seg på Ole Olsen noen runder i 1. par på 5000 m, men måtte snart slippe, og avstanden økte fort. Ole var tett opp i ryggen på makkeren da han gikk i mål på 9.25,9, Belewicz fikk 10.05,7.
Bergström gikk mot Korhonen i neste par, men kunne ikke røre tida til Olsen og kom inn på 9.42,7.
Så kom Thunberg mot Tverin, og dette var det store nummeret for det store publikummet. Thunberg åpna hardt og lå 4 sekunder foran Olsen allerede etter 3 runder. Så ga han det fra seg igjen og halvveis lå de likt. Men nå ga han ikke fra seg mer. Runde for runde kopierte han passeringstidene til nordmannen, og publikum, som var vel informert om det, heia og ropte og ville gjerne være i skoa til mannen som ensom kjempa mot utenverdenen der nede på isen. Siste runde kom og fortsatt lå de likt! Thunberg var sliten og viste det, men han tok fram litt ekstra finsk sisu og kjørte den siste runda 7/10 fortere enn nordmannen. 9.25,2 kom på tavla, herolden ropte det ut til folket i svingene som ikke så den og den nasjonale begeistringa fylte det fullpakka stadionet. Thunberg var ikke aleine heller forresten. Tverin kom litt i bakgrunnen for den intenst spennende kampen, men han fulgte godt på og gikk kanskje sitt livs løp på 9.28,8. Kanskje det ikke var helt slutt med medaljesjanser for sesongen allikevel?
I 4. par slo Danska Harald Belewicz med 9.57,1 mot 10.04,9 og i 5. gikk Wallenius antakelig nokså vindblåst og iallfall uinsipirert på 9.51,6, mens Helander ikke klarte mer enn 10.37,0. Han er visst bare sprinter nå.
Men storparten av publikummet gikk ikke hjem før etter 6. par der Tuomainen skulle møte Pedersen. Publikumsyndlingen åpna hardt og nordmannen var straks akterutseilt. Men snart begynte Tuomainen å tape sekund for sekund i sammenlikninga med tidene til Olsen, og mot slutten begynte til og med Pedersen å nærme seg bakfra igjen. De gikk i mål på 9.42,8 og 9.51,9. Hva hadde skjedd? Jo, etter det finske mesterskapet da Thunberg vant med en hårsbredd til tross for at han kom rett fra sjukesenga, hadde Tuomainen lagt seg riktig i sælan på treninga og gått runde på runde over isen på Pyhäjärvi og Näsijärvi hjemme i Tampere for å ta igjen det tapte. Skikkelig hardt hadde han kjørt, og etter hvert hadde han kjørt så hardt at han ikke hadde noe mer å kjøre med.
Gösta Strömstén slo førkrigsløperen Ravander med 9.56,6 mot 10.41,6 i siste par.
5000 m 1.Clas Thunberg FIN 9.25,2 2.Ole Olsen NOR 9.25,9 3.Valter Tverin FIN 9.28,8 4.Waldemar Bergström FIN 9.42,7 5.Arvo Tuomainen FIN 9.42,8 6.Asser Wallenius FIN 9.51,6 7.Theodor Pedersen NOR 9.51,9 8.Gösta Strömstén FIN 9.56,6 9.Ilmari Danska FIN 9.57,1 10.Harald Belewicz FIN 10.04,9 11.Aksel Belewicz FIN 10.05,7 12.Eino Korhonen FIN 10.06,8 13.Lauri Helander FIN 10.37,0 14.Bror Ravander FIN 10.41,6 Theodor Lönnfors FIN ikke stilt
Sammenlagt etter første dag 1.Clas Thunberg FIN 2 2.Valter Tverin FIN 5 3.Ole Olsen NOR 7 4.Asser Wallenius FIN 10 5.Arvo Tuomainen FIN 12 6.Lauri Helander FIN 15 Theodor Pedersen NOR 15 8.Aksel Belewicz FIN 16 Waldemar Bergström FIN 16 9.Ilmari Danska FIN 17,5 Harald Belewicz FIN 18,5 11.Eino Korhonen FIN 22 14.Bror Ravander FIN 26
Det virker duka for Thunberg. Synd at ikke Tuomainen kan gjøre noen motstand slik han gjorde i FM. Trekning for søndagen: 1500 m: 1. Olsen-A. Belevicz, 2. Tuomainen-Pedersen, 3. Ravander-Strömstén, 4. Thunberg-Tverin, 5. Helander-Wallenius, 6. Danska-H. Belewicz, 7. Korhonen, Bergström. 10000 m: 1. Thunberg-Olsen, 2. Tuomainen-Wallenius, 3. Helander-Ravander, 4. Tverin-Bergström, 5. Pedersen-Strömstén, 6. A. Belewicz-Korhonen, 7. Danska-H. Belewicz. Tross alt en bra meny, eller hva?
Østerrikerne arrangerte nasjonalt mesterskap denne lørdagen på Wörthersee ved Klagenfurt. Alle deltakerne kom fra Klagenfurt eller Wien. Peter Briggl fra Klagenfurt vant alle distansene på 49,2, 2.38,3 og 9.46,0. Nr. 2 og 3 i mesterskapet, Helmut Kofler og Paul Bombig, var også fra Klagenfurt, men nr. 4 av de 4 deltakerne, Stefan Pelischek, var fra Wien. Klagenfurteren Egon Schmidt vant juniormesterskapet på 1500 m med ei vinnertid på 2.58,1. Markus Ebner vant mesterskapet for nybegynnere på 1000 m med 1.53,0. Han slo de andre med 9 sekunder eller mer og kan ha et visst potensial.
Hjemme i Norge hadde Harald Strøm fått perm fra befestningene i Kristiansand og deltok på et stevne i Larvik der han gikk 10000 m på 19.17,3 på mildværstung is. Greit med ei lita gjennomkjøring foran VM. Stevnet var opprinnelig ikke approbert med 10000 m, men han hadde bedt spesielt om å få den på programmet, og arrangøren, IF Fram, la ikke vrangsida til. Tida hans på 500 m, 51,0, og differansen ned til toeren, Marcus Johannessen, som gikk på 21.03,7, tyder på at han kunne vise litt av hvert på Frogner neste helg.
På Kongsberg viste også Sigurd Moen god VM-form med 8.59,5. I et juniorløp på Frogner vant Einar Kristiansen 5000 m med 9.38,1 i mildvær og på bløt is foran Henrik Monsen som hadde 9.47,5. Begge var fra Kristiania IF. Attraksjonen her var franskmannen Léon Quaglia, som hadde reist oppover for å smake litt på VM-isen. Han stilte i en oppsiktvekkende rød, hvit og blå sweater og gikk i par med Fredrik Mikkelsen fra Hamar, som han distanserte klart fra start. Men i andre runde gikk han over ende i svingen og seila bortover den våte isen i den fine sweateren. Men han kom seg opp og fullførte på 9.56,1, som 8.-plass. Kunne holdt til andreplass uten fall, kanskje. Armand Carlsen var nr. 5 med 9.49,3.
På første dag av det sveitsiske mesterskapet i St. Moritz gikk Alexander Spengler og Hans Hermann fra Davos 500 m på hhv. 47,2 og 48,8. De to var også først på 1500 m med hhv. 2.58,6 og 3.06,4. Disse 500 m-tidene står ikke i rimelig forhold til dette, men vi kjenner jo sveitserne og de lange lunsjpausene deres. Sola kan tære godt på isen i mellomtida. Tross alt gikk Spengler på 2.42,8 under det internasjonale stevnet i Davos, der han også hadde 48,6 på 500 m.
På avslutningsdagen av premiekonkurransene i Lake Placid var det Charles Jewtraw som hadde dagen i diamantkonkurransen. Han vant begge distansene, ½ og 3 engelske miles, på hhv. 1.45,8 og 10.26,8. Skikkelige lureløp begge to, og da var Jewtraw ustoppelig. Dette var akkurat det han trengte for å slå sammenlagtlederen Steinmetz, som hadde 110 poeng etter to dager, mens Jewtraw hadde 55. Seier gir 30 poeng etter dette systemet. Men siden Steinmetz klarte å sikre seg tredjeplassen i halvmilsløpet var det han som var vinneren allikevel siden tredjeplass gir 10 poeng. Det var Steinmetz som kunne løfte det store trofeet, International Diamond Trophy. Sammenlagtlista er altstå 1. William Steinmetz, Chicago 120, 2. Charles Jewtraw, Lake Placid 115, 3. Joe Moore, New York 60, 4. Charles Gorman, St. John 40 og Roy McWhirter, Chicago 25
I sølvkonkurransen om International Silver Cup lå Richard Donovan fra St. Paul klart i teten etter de to første dagene med 90 poeng. Premiene her var veldig spredd, og det var pare Paul Forsman fra New York med 30 poeng som hadde en sjanse til å ta han igjen. Ingen andre hadde mer enn 20. Første øvelse var 440 yards. Heldigvis for konkurrentene hans fikk ikke Donovan premie i det løpet, det var for kort for han. Men siden Paul Forsman også blei uten premie, var pokalkonkurransen avgjort og Donovan kunne løfte sølvpokalen allerede før det siste løpet, 3-milsløpet. De gikk det allikevel, og det var et enda større lureløp enn det til diamantløperne, det gikk på 12.17,0. Men Donovan vant det også med Bialas på andreplass. Sammenlagtlista her blir da 1. Richard Donovan, St. Paul 120, 2. Harry Kaskey, Chicago, 50, 3. Paul Forsman og William Murphy, New York og Valentine Bialas, Lake Placid, 30, 6. Edward Gloster, Toronto, Fred Buendgen, Chicago, Robert Hearn, Brooklyn og Herman Perleberg, Cleveland, 20, 10. Leslie Boyd, Lake Placid og Gus Fetz, Chicago 10. Donovan håpa vel at han ville bli invitert til diamantkonkurransen neste år etter denne overbevisende innsatsen.
I et ekstraløp satte Gladys Robinson fra Toronto ny verdensrekord på 220 yards for kvinner med 23,8.
Det profesjonelle USA-mesterskapet i Clevland, Ohio fortsatte med 440 yards som dagens første distanse. Bobby McLean vant denne også, på 43,0, og leda nå mesterskapet med 140 poeng mot Baptie og O’Sickey som hadde 90 poeng og McGowan som hadde 70.
Nå kunne han avgjøre hele greia ved å vinne halvmilsløpet, og det gjorde han på 1.33,4, med Baptie som toer akkurat som i det første løpet. Dermed var poengstillinga McLean 180, Baptie 120, O’Sickey 110 og McGowan 80.
Det siste løpet var 2 engelske mil, og det gikk til sistemannen McGowan, som fikk tida 6.01,4, som er ei bra tid til å være en sånn liten bane, så dette løpet hadde nok gått bedre unna enn de andre. Siden O’Sickey blei sist, delte de to premiepengene for tredjeplassen, med 120 plassifferpoeng hver. McLean la nok ikke så mye i det, men tok andreplassen foran Baptie, og skåra 210 poeng mot 140 for sammenlagttoeren Baptie.
Avisene skriver ikke så mye om dette mesterskapet, ikke en gang i Chicago, hjembyen til McLean. De skriver mer om amatørmesterskapet i Lake Placid. Så det kan virke som om pressekorpset har blitt enige om å ikke være så begeistra for dette proffsirkuset.
Av andre nyheter kan vi nevne at tirsdag den 7. vedtok det franske nasjonale medisinakademiet, å ta opp Marie Curie som medlem, som første kvinne i det eller noen av de andre franske vitenskapelige akademiene. De austalske pilotene Ray og Mark Parer krærja rett etter takeoff fra Boulder, Vest-Australia, omtrent halvveis i forsøket sitt på å fly Australia rundt. De brukte en Farman F.E.2, og et usedvanlig langsomt fly må det ha vært siden de hadde brukt bortimot 4 måneder på turen til nå.
Torsdag den 9, undertegna president Warren G. Harding loven om krigslovskommisjonen som innebar at det skulle settes ned en kommisjon for å utarbeide vilkår for tilbakebetaling av de amerikanske krigslåna til ententemaktene. Dette skulle nok bli en fin stimulans til den amerikanske økonomien. Men diverse statsledere begynte nok å skjelve litt i buksene.
fredag den 10. falt den russiske rubelen til en verdi på ca. 0,000002 amerikanske dollar på den internasjonale valutabørsen. Før krigen hadde det gått 1,94 rubler på en amerikansk dollar. Sovjetstyret responderte med å utstede en ny rubel som skulle være verdt 10000 av den gamle. Samme dag foretok IRA nok et rutemessig angrep mot en nordirsk politistasjon, denne gangen I Clady, county Tyrone, og stakk av etter å ha skutt en konstabel.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Roald Larsen NOR 44,3 Frogner 18.12.1921 2.Axel Blomqvist SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922 3.Clas Thunberg FIN 45,8 Kaisaniemi Helsinki 14.1.1922 4.Ivar Bostén SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922 5.Martin Sæterhaug NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922 6.Theodor Pedersen NOR 46,2 Frogner 18.12.1921 7.Arvo Tuomainen FIN 46,3 Tampere 1.1.1922 Erling Søberg NOR 46,3 Hamar 5.1.1922 Asser Wallenius FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Eric Blomgren SWE 46,3 Stockholm st 4.2.1922 11.Oskar Olsen NOR 46,4 Bislett 29.1.1922 12.Verner Eriksson SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922 13.Julius Skutnabb FIN 46,6 Stockholm st 4.2.1922 14.Sigurd Syversen NOR 46,7 Moss 15.1.1922 15.Aksel Belewicz FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Walter Tverin FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 17.Harald Belewicz FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Harald Strøm NOR 47,0 Kristiansand 5.2.1922 19.Arne Larsen NOR 47,1 Frogner 18.12.1921 Ole Olsen NOR 47,1 Bislett 29.1.1922 21.Knut Sundheim NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Marcus Johannessen NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Leonard Johannessen NOR 47,2 Hamar 19.1.1922 Jakob Hansen NOR 47,2 Bislett 30.1.1922 Alexander Spengler SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922 25.Harald Halvorsen NOR 47,3 Frogner 18.12.1921 Osman Dieseth NOR 47,3 Bislett 28.1.1922 27.Lauri Helander FIN 47,4 Kaisaniemi Helsinki 11.2.1922 28.Erik Wingnér SWE 47,5 Stockholm st 28.1.1922 Sigurd Moen NOR 47,5 Bislett 29.1.1922 Kristian Strøm NOR 47,5 Hamar 5.2.1922 Johannes Larsen NOR 47,5 Hamar 9.2.1922 Bjarne Johansen NOR 47,5 Hamar 9.2.1922
1000 m menn 1.Eric Blomgren SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922 2.Axel Blomqvist SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922 3.Erik Wingnér SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922 4.Samuel Carlsson SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922 5.Gustaf Andersson SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922 6.Harry Wahlberg SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922 7.Erik Augustsson SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922 8.Birger Ericsson SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922 9.Henning Westin SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922 10.Emanuel Bergsman SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922 11.Gustaf Wiberg SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922 12.Elis Larsson SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922 13.Sven Larsson SWE 1.50,8 Stockholm st 26.1.1922 Georg Andersen NOR 1.50,8 Frogner 29.1.1922 15.Eugen Jansson SWE 1.51,1 Stockholm st 11.1.1922 16.Arne Gjervan NOR 1.51,7 Trondhjem 9.2.1922 17.Sven Carlbom SWE 1.52,0 Stockholm st 11.1.1922 John Ahlstrand SWE 1.52,0 Stockholm st 12.1.1922 19.Peter Sinnerud NOR 1.53,0 Hamar 8.1.1922 Sven Kjellström SWE 1.53,0 Stockholm st 11.1.1922 Markus Ebner AUT 1.53,0 Klagenfurt 11.2.1922 23.E Nilsson SWE 1.54,0 Stockholm st 11.1.1922 24.Haakon Pedersen NOR 1.54,2 Frogner 29.1.1922 25.Olof Landgren SWE 1.54,3 Stockholm st 12.1.1922 26.Amund Wikeby NOR 1.55,0 Hamar 8.1.1922 27.Eyvind Lund NOR 1.55,3 Frogner 29.1.1922 28.Bicker Caarten NED 1.55,4 Amersfoort 8.2.1922 29.Wollert Nygren NOR 1.55,7 Frogner 29.1.1922 30.Walter Grund GER 1.55,8 Garmisch 24.1.1922
1500 m menn 1.Roald Larsen NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922 2.Ole Olsen NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922 3.Harald Strøm NOR 2.27,2 Kristiansand 5.2.1922 4.Clas Thunberg FIN 2.27,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 5.Sigurd Moen NOR 2.28,2 Bislett 28.1.1922 6.Jakov Melnikov RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922 Julius Skutnabb FIN 2.29,0 Stockholm stadion 5.2.1922 8.Eric Blomgren SWE 2.29,5 Stockholm stadion 5.2.1922 9.Arvo Tuomainen FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922 10.Theodor Pedersen NOR 2.30,9 Bislett 28.1.1922 Asser Wallenius FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 12.Knut Sundheim NOR 2.31,4 Bislett 28.1.1922 13.Jakob Hansen NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922 14.Johan Nilsen NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922 15.Oskar Olsen NOR 2.32,2 Bislett 28.1.1922 16.Paul Bombig AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922 17.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922 18.Kristian Strøm NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922 19.Walter Tverin FIN 2.33,5 Kaisaniemi Helsinki 15.1.1922 Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Thorstein Eng NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Alfred Johannessen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 23.Erling Søberg NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922 24.Harald Halvorsen NOR 2.33,8 Bislett 28.1.1922 25.Aksel Belewicz FIN 2.34,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 26.Arne Larsen NOR 2.34,4 Bislett 29.1.1922 27.Sverre Jacobsen NOR 2.34,8 Hamar 12.1.1922 Rolv Gihle NOR 2.34,8 Bislett 28.1.1922 29.Erling Olsen NOR 2.34,9 Bislett 28.1.1922 30.Axel Blomqvist SWE 2.35,0 Stockholm stadion 5.2.1922
3000 m menn 1.Max Tetzner NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921 2.Walter Grund GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922 3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921 4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922 5.Eugen Freytag GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922 6.Jan Paarlberg NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922 7.Härtl GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922 8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921 9.Willem Kos NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922 10.Rolf Stöhr GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922 11.Helmut Kofler AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922 12.Hölss GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922 13.Otto Kölper GER 6.38,8 Altona 4.2.1922 14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922 15.B de Boer NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921 16.Harry Krul NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921 17.Max de Levie NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921 18.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921 19.Willy Kölper GER 6.56,2 Altona 4.2.1922 20.Harm Bartelds NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921 21.Hans Tetzner NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921 22.K Stein GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922 23.W J Duursema NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921 24.Adami GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922 25.Topp GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922 26.Hainz GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922 27.Steinhausen GER 7.43,0 Garmisch 24.1.1922
5000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922 2.Ole Olsen NOR 8.47,8 Bislett 29.1.1922 3.Sigurd Moen NOR 8.51,3 Bislett 29.1.1922 4.Julius Skutnabb FIN 8.58,0 Stockholm stadion 5.2.1922 5.Arvo Tuomainen FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 6.Clas Thunberg FIN 9.01,5 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 7.Harald Strøm NOR 9.02,8 Kristiansand 5.2.1922 8.Roald Larsen NOR 9.03,8 Frogner 15.1.1922 9.Eric Blomgren SWE 9.06,9 Stockholm st 29.1.1922 10.Mikal Mikkelsen NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922 11.Erling Olsen NOR 9.10,4 Drammen 22.1.1922 12.Waldemar Bergström FIN 9.11,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 Theodor Pedersen NOR 9.11,0 Stockholm stadion 5.2.1922 14.Knut Sundheim NOR 9.12,4 Bislett 29.1.1922 15.Walter Tverin FIN 9.13,6 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 Platon Ippolitov RUS 9.13,6 Moskva 5.2.1922 17.Oskar Olsen NOR 9.14,8 Drammen 22.1.1922 18.Rolv Gihle NOR 9.17,0 Bislett 29.1.1922 19.Gustaf Andersson SWE 9.17,1 Stockholm stadion 5.2.1922 20.Bernt Evensen NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922 21.Asbjørn Steffensen NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922 22.Jakob Hansen NOR 9.20,7 Bislett 24.1.1922 Øivind Martinsen NOR 9.20,7 Bislett 29.1.1922 24.Asser Wallenius FIN 9.21,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 25.Osman Dieseth NOR 9.21,9 Bislett 28.1.1922 26.Kristian Strøm NOR 9.23,0 Hamar 5.2.1922 27.Rolf Backe NOR 9.24,0 Bislett 28.1.1922 28.Birger Holst NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922 Ragnvald Olsen NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922 30.Christfried Burmeister EST 9.24,8 Riga 28.1.1922
10000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922 2.Ole Olsen NOR 18.00,2 Frogner 14.1.1922 3.Roald Larsen NOR 18.12,6 Davos 29.1.1922 4.Julius Skutnabb FIN 18.25,4 Stockholm stadion 4.2.1922 5.Eric Blomgren SWE 18.33,2 Stockholm stadion 4.2.1922 6.Arvo Tuomainen FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 7.Waldemar Bergström FIN 18.37,2 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 8.Erling Olsen NOR 18.43,3 Frogner 14.1.1922 9.Sigurd Moen NOR 18.47,9 Frogner 14.1.1922 10.Walter Tverin FIN 18.53,2 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 11.Clas Thunberg FIN 19.00,8 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 12.Theodor Pedersen NOR 19.01,1 Frogner 14.1.1922 13.Gustaf Andersson SWE 19.01,7 Stockholms st 28.1.1922 14.Platon Ippolitov RUS 19.10,2 Moskva 6.2.1922 15.Harald Strøm NOR 19.17,3 Larvik 11.2.1922 16.Ilmari Danska FIN 19.21,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 17.Gösta Strömstén FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 18.Karl Johansson SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922 19.Roberts Vithofs LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 20.Øivind Martinsen NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922 21.Paul Bombig AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922 22.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922 23.Asser Wallenius FIN 19.33,5 Tampere 22.1.1922 24.Oskar Olsen NOR 19.35,1 Stockholm stadion 4.2.1922 25.Alfred Johannessen NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922 26.Johan Nilsen NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922 27.Knut Sundheim NOR 19.41,6 Frogner 14.1.1922 28.Alfred Jokinen FIN 19.49,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 29.Folke Larsson SWE 19.50,7 Stockholms st 28.1.1922 30.Erik Augustsson SWE 19.52,5 Stockholms st 28.1.1922
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860 2.Harald Strøm NOR 45,6-2.24,7-8.27,7-17.32,8 197,153 3.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 4.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 5.Roald Larsen NOR 44,3-2.22,4-8.47,4-18.10,6 199,037 6.Clas Thunberg FIN 44,3-2.23,2-8.44,9-18.15,0 199,273 7.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 8.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 9.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 10.Ole Olsen NOR 46,1-2.25,6-8.40,0-17.38,7 199,568 11.Ole Mamen NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915 12.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628 13.Jakov Melnikov RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655 14.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 15.Julius Skutnabb FIN 46,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 201,707 16.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 17.Frithjof Paulsen NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102 18.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 19.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147 20.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 21.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 22.Eric Blomgren SWE 46,3-2.28,1-8.48,2-18.01,8 202,577 23.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 24.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 25.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 26.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 27.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 28.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 29.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 30.Sigurd Moen NOR 47,5-2.28,2-8.46,9-18.07,0 203,950 31.Walter Tverin FIN 45,8-2.28,5-8.57,5-18.23,6 204.230 32.Theodor Pedersen NOR 45,9-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,362 33.Bobby McLean USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440 34.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 35.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 36.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 37.Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955 38.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053 39.Waldemar Bergström FIN 48,0-2.31,1-8.45,5-18.06,1 205,222 40.Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462 41.Franz F. Wathén FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 42.Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602 43.Vladimir Kalinin RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770 44.Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952 45.Rolf Reiersen NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103 46.Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143 47.Stener Johannessen NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163 48.Ernst Cederlöf SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170 49.Magnus Johansen NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373 50.Oluf Steen NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450