Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaLavlandsrekord!

Europamesterskapet 1909 samla bare 6 deltakere, og arrangørklubben hadde sjøl bidratt til den lave deltakelsen ved å holde ungarsk mesterskap som skateoff, og det de to siste dagene før EM. En merkverdig ordning, uortodoks allerede den gangen. Sannsynligvis en beslutning tatt i siste øyeblikk, kanskje etter diskusjoner mellom en fraksjon som ville la alle de beste ungarske løperne starte slik det var vanlig i Norden, og en som ville ha et kompakt, handplukka mesterskap slik det var vanlig i mellom-Europa. De ville vel unngå å få jubileumsstevnet sitt skjemt av alt for mange treige titusenmetere. Allerede den gangen et viktig poeng for hurtigløpssporten som publikumsidrett. Åpenbart var den allerede på vikende front i Budapest, siden det ikke var tvil om at det var kunstløpet som var hovedattraksjonen denne helga.

I første par på 500 m møtte Sigurd Mathisen Schilling, og rekordmannen la fort parkameraten bak seg. Tida hans var god, 47,8 mot wienerens 50,6. S møtte Mannó Öholm, som gikk fra han med kraftige tak. Svensken håpte ennå å forsvare europamesterskapet sitt, og smilte fornøyd da tida blei annonsert: 46,4 – over et sekund foran rekordmannen og ny lavlandspers. Hjemmebaneløperen forbedra seg iallfall siden det ungarske mesterskapet, men 48,7 var ikke et av hans beste løp. I siste par hadde østerrikeren Bohrer, som også måtte regnes som hjemmeløper i denne epoken, akkurat som i fjor overraskende nok vært så heldig å trekke den antatt hardeste konkurrenten sin om mesterskapet, denne gangen i form av den unge nordmanne Oscar Mathisen. Oscar følte seg sikker på sprinten sin nå. Han visste hva som skulle til for å vinne den. Og han gikk sitt livs 500, kasta seg inn i svingene med en hittil ukjent dristighet. Snart hadde han fått en ledelse, økte den gjennom svingen og kanskje gikk han inn i siste sving bare et par meter bak parkameraten, som også gikk sitt beste lø og kom inn på 46,7, ny lavlandspers, mens tida til Oscar var fantastisk: 45,6 – ny lavlandsrekord. Tydeligvis var isen ypperlig i dag.

500m:
1.Oscar Mathisen 45,6
2.Moje Öholm   46,4
3.Thomas Bohrer  46,7
4.Sigurd Mathisen 47,8
5.Miltiades Mannó 48,7
6.Franz Schilling 50,6

I pausen gikk kunstløperne gjennom de obligatoriske figurene sine. Applausen var stor og helhjerta. Tydelig mer helhjerta enn under 500-meteren. Tilskuerne var nok mer på hjemmebane her. Det var en svenske som var tittelforsvarer her også: Ulrich Salchow. Faktisk hadde han hele seks europamesterskap å forsvare. Og han forsvarte dem godt. Knapt nok en feil gjorde han, og bare den østerrikske og en av de tyske dommerne vågde å holde han som noe annet enn nr. 1. Lily Kronberger var enerådig i dameklassen, mest på grunn av at den eneste konkurrenten hennes, fru Dorothy Greenhough-Smith, ikke møtte.

Samtidig gikk taperne av den ungarske skateoffen en 1500-meter sammen med noen østerrikere. Wampetics vant distansen på 2.42,8.

I første par på 5000 m gikk Bohrer mot den andre Mathisen, Sigurd. Og han gikk grundig til verks. Han virka sterkere siden i fjor, mer målbevisst, og Sigurd prøvde ikke å henge med. Til slutt var han over ei halv runde bak. Tidtakerne konfererte. Det var klart at tida måtte være glimrende. Og det var den. 8.51,9 var ny pers og østerriksk rekord. Bare fire mann hadde gått distansen fortere før. En av dem, Oscar, starta i neste par mot Öholm. Det er ikke kjent hvor lenge svensken kjempa for EM-tittelen sin. Det er bare kjent at på ett eller annet tidspunkt underveis brast håpet, siden han falt. Kanskje fordi han sleit seg ut i forsøket på å følge Oscar, som gikk godt, og må ha vært skuffa da han hørte tida, 8.59,5. Grundig slått, vel vel. Kanskje måtte han kjempe for dette mesterskapet også. I siste par gikk Schilling aleine, siden hjemmefavoritten Mannó hadde trekt seg. Han må ha vært sliten etter å sikra seg det ungarske mesterskapet. Ganske hardt for en sprinter som han å bli bedt om å gå to 5000-metre på to dager. Kanskje han var litt misfornøyd med den uortodokse uttaksordninga også. Uansett gikk Schilling et brukbart løp og kom inn på 9.26,0.

5000 m:
1.Thomas Bohrer  8.51,9
2.Oscar Mathisen 8.59,5
3.Moje Öholm   9.20,0
4.Sigurd Mathisen 9.20,6
5.Franz Schilling 9.26,0
Sammenlagt:
1.Oscar Mathisen  3
2.Thomas Bohrer  4
3.Moje Öholm    5
4.Sigurd Mathisen 8
5.Franz Schilling 10

Imens, hjemme i Kristiania, arrangerte Sportsforeningen Mjølner sitt første stevne på Frogner, der klubbens to beste løpere, den 18 år gamle Henning Olsen og den 15 år gamle Aksel Mathiesen kniva om 5000 m-seieren. Det blei Olsen som dro det lengste strået med 10.20,0, med Mathiesen 1/5 bak. Stevnet fortsetter i morgen med 500 og 1500 meter.