Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaSlutten?

For 100 år sida i dag skinte vårsola over mjøsbyen. Det hadde vært frost om natta og ute på Mjøsa var isen glatt. Vårstevnet skulle fortsette i dag med 500 og 1500 meter, men det var nå ikke noe særlig til stevne. De hadde invitert Strunnikov, det var meningen at Oscar skulle få sjansen til revansje under normale isforhold. Men russeren var ikke med på det opplegget. Så hadde alle kristianialøperne uteblitt uten varsel til arrangørklubbens bestyrtelse. Etter det korte lørdagsstevnet blei det tatt en telefon til kristianiaklubben, og det blei ikke spart på språket. Man fikk en lovnad om at den tidligere verdensmesteren, klubbens største trekkplaster, nasjonens yndlig Oscar Mathisen, ville bli satt på toget søndag morgen. Nå, det var da enda noe.

Men det var en litt falma yndling som ankom Hamar stasjon denne søndagen. Han blei ikke møtt med hornmusikk og hamarsingane trampa hverandre ikke ned for å få et glimt av han. Ute på mjøsisen var frammøtet noe større enn dagen før, et par tusen kanskje, men ikke som i Mathisens velmaktsdager. Og det var heller ikke noe særlig til stevne de skulle være vitne til. Foruten Mathisen og Sæterhaug var det bare to hamarløpere som stilte til start, byens beste Otto Monsen og en junior, Hilmar Bækkevold. Men på 500 m fikk de iallfall noe å juble for, for ennå var isen god etter nattefrosten. I par med Sæterhaug trakk Oscar fram en av de gode 500-meterne sine igjen, og gikk i mål på 45,4, som var norsk rekord, med trønderen 1 sekund bak. Raskere hadde det altså ikke vært gått på norsk is, og synet trakk først et gisp, så stormende applaus ut av det lille publikummet. I det andre paret klarte Monsen 48,0 og Bækkevold 52,6.

500 m:

1.Oscar Mathisen   45,4 lp NR
2.Martin Sæterhaug  46,4
3.Otto Monsen     48,0
Hilmar Bækkevold   52,6 (jr)

På 1500 m var isen tyngre. Varmegradene hadde tatt på, og gode gamle Martin var som vanlig i storform på slutten av sesongen. Oscar prøvde nok å gå fra han, men han var lei å gå fra i dag, og på slutten kom han og tok innspurten.

1500 m:

1.Martin Sæterhaug  2.33,4
2.Oscar Mathisen   2.34,0
3.Otto Monsen     2.44,2
Hilmar Bækkevold   2.48,8 (jr)

Og siden det bare var 500 og 1500 m som telte i Hamar-pokalen, måtte det omløp til, da de to konkurrentene hadde én seier hver. Joda, trøtt og kanskje litt lei lot Oscar seg heie fram til et nytt nederlag på favorittdistansen han, enda klarere enn sist. Tidene var 2.38,0 og 2.39,4. Så var det å gratulere stevnevinneren da, pakke sakene og begi seg på hjemveien for siste gang i år. Det hadde vært moro så lenge det varte, men nå virka det som pila pekte nedover. Skulle det være slutt allerede nå, da? Hjemme venta det han et brev, kanskje ikke akkurat denne dagen, men det var ikke mange dagene etterpå.

Og så var det dagens reklame:

Kjøb kun MAGGIs Bouillon-Terninger!
Naturlig, ren Kjødsmag
er Terningernes store Fortrin