Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaKaldt i Helsingfors

Annonse, VM 1913, fra Helsingin SanomatIngen finner kunne ventes i toppstriden ved verdensmesterskapet i Helsingfors, likevel var mesterskapet samtaleemne i gater og veiter i små og store grupper i dagevis på forhånd. Hvem ville vinne? Mathisen eller Ippolitov? Og hvordan ville finnene klare seg? Veddemåla gikk høyt.

Mens milslukere som Johannessen og Lundgreen måtte holde seg hjemme hadde Oscar og Martin fått selskap av to andre dyktige sprintere hjemmefra, Henning Olsen og Bjarne Frang, som mottrekk mot russernes gode milløpere Najdenov og Platon Ippolitov. Også Rundjaltsev og Koroljov hadde blitt med fra St. Petersburg, men det kunne ikke ventes at de ville gjøre noen forskjell. Noen hjelp av finnenes gode langdistanseløpere Strömstén og Wickström kunne vel kanskje ikke påregnes, det var vel mer sannsynlig at den gode sprinteren Helander ville hjelpe Mathisen. Antakelig var det vel med et visst mismot at den nybakte og nyfeira europamesteren sto overfor ei slik overmakt.

Da stevnet starta klokka 3 på lørdagsettermiddagen var det 17 kuldegrader og en sur nordavind i storfyrstedømmets hovedstad. Likevel hadde det lenge vært svart av folk rundt Skridskoklubbens bane i Norra Hamnen, som var sprøyta med ferskvann, kanskje også varmt ferskvann, for å få fram den gode glien. Riktig som på de store skøytedagene var det ikke, men et stort lørdagspublikum på ett til to tusen var det iallfall tross værforholda. En av dem var Oscars hustru, som hadde kommet reisende for å styrke ektemannen ved nærværet sitt etter nederlaget hans.

Eksakt klokka 3 ringte den kjente og kjære store kubjella klar til start. Kort etter var første par, nordmennene Henning Olsen og Bjarne Frang klare på startstreken. Starteren Theodor Baltscheffsky bjeffa det internasjonale startropet og i neste øyeblikk sirkla konkurrentene banen i fryktelig fart. Det var jamt helt til slutt men Olsen trakk det lengste strået med 47,2 mot 47,4. Ypperlige resultater på den trå isen, og rynka i panna på Ippolitov blei djupere. Neste par var klubbkameratene Tverin mot Wickström. Dette paret var enda jamnere og de fikk samme tid i mål med Wickström dømt først. Tida var bare 48,9, men det var heller ikke dårlig etter forutsetningene. Så kom Vasilij Ippolitov og Gunnar Strömstén til startstreken, hjemmefavoritten mot antatt beste utlending slik praksisen var. Hva tenkte Ippolitov på? Hadde han feira for mye? Var det hans tur nå til å føle seg slått på forhånd? Det kan vel aldri hende at han bevisst eller ubevisst ville ha en dårlig 500-meter å skylde på for nederlaget? Uansett så man allerede i første sving at han lå etter, og da de gikk ut på oppløpssida var finnen flere meter foran. Men omtrent 75 meter fra mål falt hjemmefavoritten og jubelen stilna. Til det patriotiske publikummets skuffelse kom russeren først, men tida var bare 50,1. Det kunne se ut til at mesterskapet var tapt allerede. Strömstén fullførte på 55,0.

Publikumm hadde ennå ikke fått pusten igjen av sjokket da Oscar stilte til start mot Koroljov. Det var et ulike par, og Koroljov anstrengte seg kanskje ikke overvettes for å slå tida til Ippolitov. Oscar gjorde derimot sin vanlige oppvisning i morderisk tempo og gikk i mål til klar ledelse på 46,0, banerekord tross det trå føret. Koroljov fikk 51,3. Så vant den siste nordmannen Sæterhaug mot Tuomainen fra Tampere med 48,0 mot 49,0 slik at det nå var fire nordmenn først og elendigheten tårna seg opp for Ippolitov. Sprinteren Helander skuffa og blei slått med 1/10 av russeren Rundjaltsev. Men begge var under Ippolitovs og det hjalp ikke saken hans noe større. Så kom Ippolitov den yngre, som var enda langsommere enn den eldre og tapte til og med for svensken Axelson. Najdenov gikk aleine i siste par og gjorde heller ikke landsmannen noen tjenester med 49,5.

Resultater:
1.Oscar Mathisen   46,0 BR
2.Henning Olsen    47,2
3.Bjarne Frang    47,4
4.Martin Sæterhaug  48,0
5.Väinö Wickström   48,9
6.Walter Tverin    48,9e
7.Arvo Tuomainen   49,0
8.Nikolaj Rundjaltsev 49,1
9.Lauri Helander   49,2
10.Nikita Najdenov  49,5
11.Petrus Axelson   49,9
12.Vasilij Ippolitov 50,1
13.Platon Ippolitov  51,0
14.Jevgenij Koroljov 51,3
15.Gunnar Strömstén  55,0f

Mange som hadde vedda på Ippolitov angra nok bittert etter dette. Men de kunne jo alltids håpe på tre distanseseire.

Første par på 5000 m var Tverin og Wickström, som vant klart og fikk et bra resultat: 9.12,0, som var ny pers. Vinden hadde løya litt, men det var fortsatt surt og kaldt. Andre par var Tuomainen og Rundjaltsev. Finnen åpna hardt og la russeren godt bak seg, men så begynte han å sakke av og Rundjaltsev nærma seg stygt. Det blei en hard kamp meter for meter og den seige tammerforseren dro det hjem til slutt til stor jubel fra publikum. Han fikk seg nok noen fans på det.

I neste par fikk Najdenov lett spill med sprinteren Helander, og tok han igjen med 1 runde mot slutten. Han tok ledelsen med 9.08,7. Så var det tid for nordmennene Mathisen og Olsen. I begynnelsen lå de side ved side noen runder, siden Oscar starta sakte som han hadde for vane, men så begynte mesteren å vise seg og imponerte det finske publikummet spesielt med rolig og vakker løping i svingene. Da han gikk i mål på ny ledertid 8.56,1 og banerekord, var Olsen godt over ei halv runde bak.

Det var en sint Ippolitov som stilte opp mot den svenske mesteren Axelson i 5. par. Det var tydelig at han var ute etter å gjøre opp for den dårlige 500-meteren sin. Lett, elegant og regelmessig kjørte han fra start, runde etter runde på 42, ispedd noen 41. De få tilskuerne som hadde forstand på det sperra øya opp. Dette gikk mot verdensrekord, i sur vind og 17 kuldegrader. Riktig så langt holdt det ikke, men tida 8.43,4 var fenomenal, og russeren høsta fortjent applaus fra det finske publikummet.

Sæterhaug og Frang var her bare for å fullføre alle distansene og løpet deres i 6. par vakte ikke noen større interesse. Tilskuerne kunne få seg litt buljong eller hva det nå enn var de hadde med seg. Korjolov i 7. hadde heller ikke noe å bidra med, men det hadde parkameraten Platon Ippolitov. Med lange drivende skjær gjorde 19-åringen en innbitt innsats for å hjelpe broren sin ved å slå Oscar. Lenge lå han foran, men den sterke avslutningen til nordmannen kunne han ikke rå med og han gikk inn til 3.-plass med 9.01,7, som var ny pers. I siste par gikk Strömstén aleine, men var ikke i samme slag som under trippelmatchen og klarte bare 9.21,7.

Resultater:
1.Vasilij Ippolitov  8.43,4 BR
2.Oscar Mathisen    8.56,1
3.Platon Ippolitov   9.01,7 p
4.Nikita Najdenov   9.08,7
5.Väinö Wickström   9.12,0 p
6.Petrus Axelson    9.21,4
7.Gunnar Strömstén   9.21,7
8.Henning Olsen    9.27,8
9.Arvo Tuomainen    9.28,5
10.Nikolaj Rundjaltsev 9.29,7
11.Walter Tverin    9.35,4
12.Martin Sæterhaug  9.36,2
13.Bjarne Frang    9.44,7
14.Jevgenij Koroljov  9.53,2
15.Lauri Helander   9.56,5
Sammenlagt:
1.Oscar Mathisen    3
2.Väinö Wickström   10
Henning Olsen     10
4.Vasilij Ippolitov  13
5.Nikita Najdenov   14
6.Platon Ippolitov   16
Arvo Tuomainen     16
Walter Tverin     16
Martin Sæterhaug    16
Bjarne Frang      16
11.Petrus Axelson   17
12.Nikolaj Rundjaltsev 18
13.Gunnar Strömstén  22
14.Lauri Helander   24
15.Jevgenij Koroljov  28