Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka8.26,5!

Lørdag den 18. februar hadde russerne skrapt sammen to løpere til, den gamle mesteren Vasilij Ippolitov og Nikolaj Tsjelysjev, slik at de kunne arrangere et russisk mesterskap. Tsjelysjev var fra Tula, de øvrige 5 deltakerne var fra Moskva. Mesterskapet foregikk på Devitsje Pole i Moskva. Jakov Melnikov vant 500 m på 46,0 foran Vasilij og Platon Ippolitov, som gikk på hhv. 47,3 og 48,1. Platon Ippolitov vant 5000 m på 8.54,0 foran Melnikov og Vasilij Ippolitov som hadde hhv. 8.59,8 og 9.03,3. Sammenlagt leda Melnikov med 3 plassifferpoeng foran Platon Ippolitov som hadde 4 og Vasilij Ippolitov som hadde 5.

Samme dag begynte et stevne i Kuopio der de hadde fått påmelding fra Asser Wallenius, bronsevinneren fra EM, som merkelig nok ikke var sendt til Kristiania. Det var gode forhold, og han vant 5000 m på ny pers 9.08,3, hardt pressa av Toivo Ovaska, som også satte klar ny pers med 9.09,4, ei forbedring på 39,7 sekunder. Eino Korhonen fra Viipuri satte også pers med 9.14,1.

Denne lørdagen begynte også det finske arbeidermesterskapet i Tampere. TUL (Työväen Urheiluliitto) eller AIF (Arbetarnas Idrottsförbund) var stifta i 1919 og hadde arrangert arbeidermesterskap siden 1920. Men de hadde ennå ikke fått fram noen riktige toppløpere. Paavo Virtanen fra Tampereen Kisatoverit (Tampere-kameratene) vant begge distansene første dag med 50,0 og 10.05,3. På lørdagsprogrammet var også 500 m junior som Jaakko Friman vant på 51,0. Tru om det kan bli noe av han.

Frogner 1922I Kristiania var tida endelig inne for VM, etter 8 års ventetid. Og forventningene og forhåpningene var store. Kunne de hjemlige heltene stå imot den nye finske storåkaren Thunberg? Publikum og arrangører gjorde de siste forberedelsene, liksom løperne, mens diskusjonen gikk på kafeer, torg, i kneiper og andre steder der folk møttes. Lørdagen begynte med et kraftig snøfall, men så kom sola fram og luna den kalde isen litt og gjorde den glatt. Her kunne det være snakk om rekorder. Arrangørklubben KSK hadde pynta og pimpa opp banen de siste dagene, og Kirkegata var svart av folk da det nærma seg start kl. 14.30. Det var omtrent 15000 på tribunene da det ringte til start for 500 m. Ståtribunen på vekslingssida og halve den første svingen var utsolgt, men det var plass på hovedtribunen og i den andre svingen.

Mesterskapet starta godt med den største hjemmefavoritten i første par mot svensken Blomgren. De fikk en god start og gikk side om side på den første langsida. Gjennom svingen var det heller ikke noe som skilte dem. Men på vekslingssida begynte nordmannen å dra fra, og deretter var det ingen tvil. De gikk i mål på 45,2 og 45,9, perser på begge. Strøm forbedra seg fra 45,6 og styrka andreplassen sin på adelskalenderen, mens svensken forbedra seg like mye og passerte Jaap Eden på adelskalenderen, ingen dårlig skalp å ta.

I andre par gjorde Walter Tverin og Aksel Belewicz sitt beste for å hjelpe Thunberg og gikk gode løp, men klarte ikke tida til Strøm og kom inn på hhv. 45,4 og 45,6. Det var pers på 34-åringen Tverin, som passerte Julius Seyler og Bjarne Frang på adelskalenderen.

Så kom Thunberg, favoritten til å vinne distansen, i par med landsmannen Skutnabb. Han gikk også et sterkt løp og kom i mål på 44,1, klar ledelse og ny sesongbeste i verden, mens Skutnabb fikk 45,9. Igjen perser på begge, og Skutnabb klatra forbi Martin Sæterhaug på adelskalenderen. Så det var tydelig at Frogner-isen var på sitt aller beste akkurat nå, med forhold som den ikke hadde vært i nærheten av hittil i sesongen.

Fjerde par var den nye langdistanseeksperten Erling Olsen mot Hamar-junioren Mikal Mikkelsen, som hadde blitt påmeldt på grunn av det sensasjonelle 9.09,8-løpet hans nylig. Olsen vant klart med 48,1 mot 50,2. Det var pers på Olsen, mens Mikkelsen var langt bak sin pers. Litt nerver foran det store publikummet antakelig.

Mange tenkte nok at 44,1 ville holde greit til distanseseier og samtidig var de bekymra for at Roald Larsen i 5. par kunne stjele plassifferpoeng fra Harald Strøm ved å legge seg mellom han og Thunberg på resultatlista. Men Roald hadde ikke slike tanker, eller hvis han hadde dem, holdt han dem godt skjult. For han bare satte full fart på fra start, kryssa godt foran parkameraten Aune på vekslingssida og heiv seg inn i siste indre med en dristighet som bare n’Oscar hadde oppvist før. Resultatet var 43,6, ny norsk rekord og Oscars 43,7 fra åpningsstevnet i 1914 var historie. Det var også bare et par tideler bak verdensrekorden og tre bak banerekorden. Aune fikk 47,5. Plutselig var ikke savnet av Oscar så følbart lenger. Oscar var nok litt bekymra for det og kikka opp på skøytene sine som hang spikra opp på veggen. Han hadde ikke gått et løp siden McLean-matchen.

Ole Olsen fikk aldri ordentlig opp farta i par med Knut Sundheim i 6. par og måtte tåle et nederlag i paret med 46,2 mot 46,1. Sjansene til å hevde seg i mesterskapet var med dette allerede nokså redusert. Sundheim satte pers med 8/10, mens Olsen ikke rørte persen sin.

I 7. par gikk Pedersen bra med 45,4. Makkeren Sigurd Moen fikk ikke bedre enn 46,4. Men det var klare perser på begge. Pedersen var den andre som passerte Bjarne Frang på adelskalenderen denne dagen, mens Moen gikk forbi både Johan Schwartz, Platon Ippolitov, Rudolf Gundersen og Sigurd Mathisen.

Ilmari Danska klarte 46,8 i 8. par mot 49,1 på den svenske 18-åringen Gustaf Andersson. Danska satte pers med et halvt sekund, mens svensken var 1/10 bak persen sin.

I 9. par gikk sprinteren Oskar Olsen godt, slo Harald Strøm med 1/10 og stjal fra han ett plassifferpoeng. Makkeren Bergström gikk bra til seg å være og kom i mål på 47,1. Det var pers med nesten et sekund, og han klatra fra 39.- til 33.-plass på adelskalenderen.

Rolv Gihle, som gikk aleine i siste par, falt i første sving og gikk ut av løpet.

500 m
1.Roald Larsen    NOR 43,6
2.Clas Thunberg    FIN 44,1
3.Oskar Olsen     NOR 45,1
4.Harald Strøm    NOR 45,2
5.Walter Tverin    FIN 45,4
Theodor Pedersen   NOR 45,4
7.Aksel Belewicz   FIN 45,6
8.Eric Blomgren    SWE 45,9
Julius Skutnabb    FIN 45,9
10.Knut Sundheim   NOR 46,1
11.Ole Olsen     NOR 46,2
12.Sigurd Moen    NOR 46,4
13.Ilmari Danska   FIN 46,8
14.Waldemar Bergström FIN 47,1
15.Sverre Aune    NOR 47,5
16.Erling Olsen    NOR 48,1
17.Gustaf Andersson  SWE 49,1
18.Mikal Mikkelsen  NOR 50,2
Rolv Gihle      NOR fall, brutt

Kristian Strøm trakk seg fra mesterskapet på grunn av en influensa. Østerrikeren Briggl og esteren Burmeister var også programhelter, mens franskmannen Quaglia, som gikk på Frogner helga før, ikke var påmeldt en gang. Han fant vel nivået litt skremmende, tenker jeg. Briggl og Burmeister var kanskje offer for det samme som Ejnar Sørensen i 1909. At arrangørklubben ikke syntes de holdt seniornivå. Men Mikkelsen fikk altså gå.

Det hadde vært praksis i Norge å ha 10000 m på lørdag for å skåne det store søndagspublikummet. Men ISU-reglene spesifiserte 5000 m, så da måtte man rette seg etter det, så fikk man se hvordan det gikk. Etter ei kort pause med trekning og kunstløp var første par klar til start kl. 15.25.

Og det var en pangstart med Ole Olsen og Sigurd Moen i første par. Olsen gikk ut i verdensrekordfart og lå under rekorden i 5 runder, men så måtte han gi seg og tapte opp til et par sekunder per runde i siste halvdel av løpet. Sluttida var imidlertid glimrende og klar ny sesongbeste i verden, den blei mottatt med stor jubel. Moen hang etter fra start, men fikk også et meget brukbar tid, 8.46,3, nest beste tid i sesongen så langt. Det var også perser på begge, og Olsen passerte både Thomas Bohrer og Peder Østlund på adelskalenderen og var nå nr. 8.

Andre par var finnene Bergström og Danska. Bergström gikk bra og kom inn på 3.-plass 8.49,7, men rørte ikke persen sin fra året før. Danska satte derimot pers med over 14 sekunder og gikk i mål på 9.04,2.

Blomgren gikk også pent i 3. par og lå foran Moen i første halvdel av løpet, men kom på etterskudd og måtte nøye seg med å slå Bergström med 1/10. Parkameraten Belewicz blei slått med over ei halv runde og kom inn på 9.18,1. Begge hadde bedre perser fra før.

Så var vi framme ved paret Thunberg og Larsen, som var imøtesett med stor spenning. Det kunne bli avgjørende for mesterskapet. De begynte forsiktig, men etter et par runder satte Thunberg opp farta og passerte neste gang med en ledelse på 3 meter. Thunberg økte ytterligere inntil 4 runder fra mål da han lå 15 meter foran. Nå satte Larsen inn et angrep og i løpet av de neste to rundene hadde han helt utlikna forspranget og kom til passering side om side med finnen. Men Thunberg svarte og dro fra igjen. Larsen kunne ikke gjøre noe med det og gikk i mål tjue meter bak. Tidene var ypperlige, like bak sjølveste Ole Olsen, 8.41,8 og 8.43,8. Perser med over 3 sekunder på begge.

5. par var Tverin mot Pedersen, og den finske veteranen gikk et godt løp til 8.52,4. Pedersen var bortimot ei langside etter i mål og fikk 9.03,3. Det var pers på Tverin, som passerte Sigurd Mathisen og Trygve Lundgreen på adelskalenderen.

Løytnant H. StrømHarald Strøm kom i neste par mot Oskar Olsen, og nå ga publikum virkelig lyd fra seg. De venta det helt store nå. Og hvordan kunne han skuffe dem? Han gikk med lengre skjær enn året før ifølge Aftenposten og seilte mjukt og fint på skøytene, han tok færre skjær på langsidene enn noen av de andre løperne. Men det gikk fort. Han starta knallhardt og sikta mot sin egen verdensrekord som var på over 10 sekunder under ledertida så langt. Åpninga var på 61, og det var allerede 4 under rekorden, som hadde ei forsiktig åpning. Så kom ei 39-runde. Passering 1.40 og stadig 4 under. 39 igjen, passering 2.19 og 4 under rekorden. Nå måtte han opp i 41, passerte på 3.00 og mista et sekund av forspranget. Ny 41-runde, passering 3.41 og 2 foran rekorden. Nok ei 41-runde ga 4.22 og 1 sekund foran. Kunne det gå? Men i 7. runde fikk han 40 der rekorden hadde hatt 41 og passerte 3000 m på 5.02, 2 foran igjen! Men så spratt han opp i 42, passering 5.44, og bare 1 foran. Han tar seg sammen og kjører 40, passering 6.24, 2 foran igjen. Men så går 10. runde på 42, likt med rekorden og passering 7.06. Han presser seg ned i 41 på nest siste runde og passerer på 7.47, likt med rekorden igjen! Men så byr han opp alle de siste kreftene sine og kjører siste runde på under 40, han er nok informert om hvordan han ligger an. Og ryktet sprer seg fort fra alle på tribunene som står med klokker, og en stormende jubel bryter løs. Publikum vil storme banen og bære han på gullstol ei runde rundt banen som tradisjonen tilsa, men vaktene klarer å holde dem tilbake. Oskar Olsen er ikke ferdig med løpet sitt ennå. Strøm smetter inn i garderoben, men må kalles ut igjen for å motta gratulasjon av kongen på kongetribunen. Tida blir 8.26,5. Ny verdensrekord. Olsen kommer i mål på 9.00,6, som er pers med 16,5 sekunder, og det betyr at han kommer inn blant de 50 beste på adelskalenderen igjen, klatrer helt opp til 38.-plass og slår ut Oluf Steen. Bildet er fra Morgenbladet.

Etter hvert kom løpet i gang igjen og 7. par var Erling Olsen mot Sverre Aune. Til tross for alt støvelrusket fra publikum som prøvde å storme banen fikk Olsen ei fin tid, 8.48,1, pers med 16 sekunder, mens Aune nok er et stykke unna 8.33,8-formen og gikk i mål ¾ runde bak på 9.23,2.

Skutnabb levde derimot ikke opp til forventningene i 8. par med 8.49,4. Makkeren Sundheim fikk 9.06,8. Begge hadde bedre før.

Det 9. paret blei det siste fordi Gihle trakk seg fra resten av mesterskapet, antakelig på grunn av skade. Det besto av Gustaf Andersson som fikk 9.08,1 og Mikal Mikkelsen som fikk 9.12,8. Den svenske tenåringen satte pers med 9 sekunder.

5000 m
1.Harald Strøm    NOR 8.26,5
2.Ole Olsen      NOR 8.38,1
3.Clas Thunberg    FIN 8.41,8
4.Roald Larsen    NOR 8.43,8
5.Sigurd Moen     NOR 8.46,3
6.Erling Olsen    NOR 8.48,1
7.Julius Skutnabb   FIN 8.49,4
8.Waldemar Bergström FIN 8.49,7
9.Eric Blomgren    SWE 8.49,6
10.Walter Tverin   FIN 8.52,4
11.Oskar Olsen    NOR 9.00,6
12.Theodor Pedersen  NOR 9.03,3
13.Ilmari Danska   FIN 9.04,2
14.Knut Sundheim   NOR 9.06,8
15.Gustaf Andersson  SWE 9.08,1
16.Mikal Mikkelsen  NOR 9.12,8
17.Aksel Belewicz   FIN 9.18,1
18.Sverre Aune    NOR 9.23,2

Pers på 12 av de 18 løperne. 10 løpere under 9 minutter på ett stevne er rekord. Den forrige var 8 fra det internasjonale stevnet på Frogner 1921 og den før det var 6 fra det nordiske mesterskapet på Frogner 1919. Det er tydelig at Frogner var stedet.

Og forbløffende nok sto 3 løpere likt etter første dag:

Sammenlagt etter 1. dag
1.Harald Strøm    NOR 5
Clas Thunberg     FIN 5
Roald Larsen     NOR 5
4.Ole Olsen      NOR 13
5.Oskar Olsen     NOR 14
6.Julius Skutnabb   FIN 15,5
Walter Tverin     FIN 15,5
8.Sigurd Moen     NOR 17
9.Eric Blomgren    SWE 17,5
Theodor Pedersen   NOR 17,5
11.Waldemar Bergström FIN 22
Erling Olsen     NOR 22
13.Knut Sundheim   NOR 24
Aksel Belewicz    FIN 24
15.Ilmari Danska   FIN 26
16.Gustaf Andersson  SWE 32
17.Sverre Aune    NOR 33
18.Mikal Mikkelsen  NOR 34

Proffmesterskapet i Saranac Lake hadde vært en stor suksess, så hva var mer naturlig enn at de begynte på et nytt så snart det forrige var ferdig. La oss se, det amerikanske innendørsmesterskapet hadde gått til McLean, det amerikanske utendørsmesterskapet hadde gått til McGowan, hva med å arrangere et profesjonelt internasjonalt mesterskap? Alle de involverte pluss klubbkassererne deres var straks fyr og flamme.

Dette nye internasjonale mesterskapet var ikke mer internasjonalt enn at den eneste utenlandske deltakeren var Gladys Robinson fra Toronto som skulle gå oppvisning igjen. Ellers var McGowan, Staff, Lamy, McLean og Wood igjen fra det forrige mesterskapet og som tilskudd Don Baker fra New York og Clarence Carmen fra Boston. Foruten Robinson var det ikke med noen amatører denne gangen.

Første øvelse var 440 yards. Art Staff tok ledelsen fra start og var ikke til å true resten av løpet. Tida hans, 37,0, var verdensrekord, 2/10 under hans egen gamle. 40 år gamle Morris Wood var nr. 2 og Bobby McLean nr. 3.

Gladys RobinsonI første pause gikk Gladys Robinson 100 yards på 11,4, som også var ny verdensrekord. Bildet er fra Chicago Tribune.

Staff vant også 1 engelsk mil på 2.42,2, men det var en bra bit bak rekorden til Oscar Mathisen på 2.32,6. Her var Edmund Lamy nr. 2 og Bobby igjen nr. 3 slik at sammenlagtstillinga var Staff 60 poeng, Wood, McLean og Lamy 20.

I andre pause gikk Gladys Robinson 220 yards på 22,2, som var et helt sekund under den brennferske rekorden hennes fra Saranac Lake.

Siste øvelse på lørdagen var 2-milsløpet. Der så også Staff ut til å bli vinneren i oppløpet, men Lamy hadde ikke gitt opp og tok han igjen akkurat idet de brøyt målsnøret. Tida 5.45,0 var ny verdensrekord igjen, så det må ha vært meget gode forhold på elveisen i Endicott. Eventuelt har det lokale oppmålingskontoret vært i det sjenerøse hjørnet. Lamy delte altså rekorden med Staff og seieren på distansen, mens McLean igjen var nr. 3. Etter første dag leda Staff med 85 poeng foran Lamy, som hadde 45, McLean, som hadde 30 og Wood, som hadde 20 poeng.

Isen i Endicott var tydeligvis god, men det var for lite folk, så proffene bestemte seg for å flytte andre og tredje dag av mesterskapet til Lake Placid og fortsette på mandag.

Av andre nyheter kan vi nevne at André Breton fredag den 17. sto for en improvisert rett av dadaister og andre avantgarder i kafeen La Closerie des Lilas i Paris. Det var splittelse i det blomstrende kulturlivet i Paris. Konservative sto mot radikale, antisemitter mot semitter, og denne rettssaka, som samla blomsten av den kunstneriske avantgarden i Paris, regnes av mange som sluttstreken for dadaismen. Men mange andre rare og sjeldsynte blomster sto ennå klare til å springe ut.

ArgosyLørdag den 18. kom første episode av The Chessmen of Mars av Edgar Rice Burroughs ut i Argosy All-Story Weekly.

I Landsbyen Zvjanjatsy i Vitebsk-regionen i det nylig underkua Hviterussland inntraff det en fortrøstningsfull begivenhet hos herr Savitski og fru Savitska da de fikk en sønn.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Roald Larsen     NOR 43,6 Frogner 18.2.1922
2.Clas Thunberg     FIN 44,1 Frogner 18.2.1922
3.Oskar Olsen      NOR 45,1 Frogner 18.2.1922
4.Harald Strøm     NOR 45,2 Frogner 18.2.1922
5.Walter Tverin     FIN 45,4 Frogner 18.2.1922
Theodor Pedersen    NOR 45,4 Frogner 18.2.1922
7.Axel Blomqvist    SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922
8.Aksel Belewicz    FIN 45,6 Frogner 18.2.1922
9.Eric Blomgren     SWE 45,9 Frogner 18.2.1922
Julius Skutnabb     FIN 45,9 Frogner 18.2.1922
11.Ivar Bostén     SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922
Jakov Melnikov     RUS 46,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
13.Martin Sæterhaug   NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922
Knut Sundheim      NOR 46,1 Frogner 18.2.1922
Ole Olsen        NOR 46,2 Frogner 18.2.1922
16.Arvo Tuomainen    FIN 46,3 Tampere 1.1.1922
Erling Søberg      NOR 46,3 Hamar 5.1.1922
Asser Wallenius     FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Sigurd Moen       NOR 46,4 Frogner 18.2.1922
20.Verner Eriksson   SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922
21.Sigurd Syversen   NOR 46,7 Moss 15.1.1922
22.Arne Larsen     NOR 46,8 Frogner 12.2.1922
Ilmari Danska      FIN 46,8 Frogner 12.2.1922
24.Harald Belewicz   FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
25.Waldemar Bergström  FIN 47,1 Frogner 18.2.1922
26.Marcus Johannessen  NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Leonard Johannessen   NOR 47,2 Hamar 19.1.1922
Jakob Hansen      NOR 47,2 Bislett 30.1.1922
Alexander Spengler   SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922
30.Harald Halvorsen   NOR 47,3 Frogner 18.12.1921
Osman Dieseth      NOR 47,3 Bislett 28.1.1922
Vasilij Ippolitov    RUS 47,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
1000 m menn 
1.Roald Larsen     NOR 1.32,9 Frogner 12.2.1922
2.Oskar Olsen     NOR 1.34,5 Frogner 12.2.1922
3.Julius Skutnabb   FIN 1.35,4 Frogner 12.2.1922
4.Alrfred Johannessen NOR 1.38,2 Frogner 12.2.1922
5.Eric Blomgren    SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922
6.Axel Blomqvist    SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922
7.Erik Wingnér     SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922
8.Samuel Carlsson   SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922
9.Gustaf Andersson   SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922
10.Harry Wahlberg   SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922
11.Alexander Spengler SUI 1.44,2 St. Moritz 12.2.1922
12.Erik Augustsson   SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922
13.Birger Ericsson   SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922
14.Henning Westin   SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922
15.Emanuel Bergsman  SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922
16.Gustaf Wiberg    SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922
17.Elis Larsson    SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922
18.Ole Ekman      FIN 1.48,5 Kuopio 18.2.1922
19.Arne Gjervan    NOR 1.49,8 Trondhjem 16.2.1922
20.Hannu Väänänen   FIN 1.50,5 Kuopio 18.2.1922
21.Sven Larsson    SWE 1.50,8 Stockholm st 26.1.1922
Georg Andersen     NOR 1.50,8 Frogner 29.1.1922
23.Eugen Jansson    SWE 1.51,1 Stockholm st 11.1.1922
24.Sven Carlbom    SWE 1.52,0 Stockholm st 11.1.1922
John Ahlstrand     SWE 1.52,0 Stockholm st 12.1.1922
26.Peter Sinnerud   NOR 1.53,0 Hamar 8.1.1922
Sven Kjellström    SWE 1.53,0 Stockholm st 11.1.1922
Markus Ebner      AUT 1.53,0 Klagenfurt 11.2.1922
29.E Nilsson      SWE 1.54,0 Stockholm st 11.1.1922
30.Haakon Pedersen   NOR 1.54,2 Frogner 29.1.1922
1500 m menn 
1.Roald Larsen     NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922
2.Ole Olsen      NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922
3.Harald Strøm     NOR 2.27,2 Kristiansand 5.2.1922
4.Clas Thunberg    FIN 2.27,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
5.Sigurd Moen     NOR 2.28,2 Bislett 28.1.1922
6.Jakov Melnikov    RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922
Julius Skutnabb    FIN 2.29,0 Stockholm stadion 5.2.1922
8.Eric Blomgren    SWE 2.29,5 Stockholm stadion 5.2.1922
9.Arvo Tuomainen    FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922
10.Theodor Pedersen  NOR 2.30,9 Bislett 28.1.1922
Asser Wallenius    FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
12.Knut Sundheim    NOR 2.31,4 Bislett 28.1.1922
13.Jakob Hansen    NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922
Erling Olsen      NOR 2.31,8 Moss 12.2.1922
15.Johan Nilsen    NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922
16.Oskar Olsen     NOR 2.32,2 Bislett 28.1.1922
17.Paul Bombig     AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922
18.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922
19.Kristian Strøm   NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922
20.Walter Tverin    FIN 2.33,5 Kaisaniemi Helsinki 15.1.1922
Asbjørn Steffensen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Thorstein Eng     NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Alfred Johannessen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Arne Larsen      NOR 2.33,5 Frogner 12.2.1922
25.Erling Søberg    NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
26.Harald Halvorsen  NOR 2.33,8 Bislett 28.1.1922
27.Aksel Belewicz   FIN 2.34,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
28.Sverre Jacobsen   NOR 2.34,8 Hamar 12.1.1922
Rolv Gihle       NOR 2.34,8 Bislett 28.1.1922
Osman Dieseth     NOR 2.34,8 Frogner 12.2.1922
Ilmari Danska     FIN 2.34,9 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
3000 m menn 
1.Max Tetzner   NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921
2.Walter Grund   GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922
3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921
4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922
5.Eugen Freytag  GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922
6.Jan Paarlberg  NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922
7.Härtl      GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922
8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921
9.Willem Kos    NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922
10.Rolf Stöhr   GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922
11.Helmut Kofler  AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922
12.Hölss      GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922
13.Otto Kölper   GER 6.38,8 Altona 4.2.1922
14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922
15.B de Boer    NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921
16.Harry Krul   NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921
17.Max de Levie  NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921
18.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921
19.Willy Kölper  GER 6.56,2 Altona 4.2.1922
20.Harm Bartelds  NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921
21.Hans Tetzner  NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921
22.K Stein     GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922
23.W J Duursema  NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921
24.Adami      GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922
25.Topp      GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922
26.Hainz      GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922
27.Steinhausen   GER 7.43,0 Garmisch 24.1.1922
5000 m menn 
1.Harald Strøm      NOR 8.26,5 Frogner 18.2.1922
2.Ole Olsen        NOR 8.38,1 Frogner 18.2.1922
3.Clas Thunberg      FIN 8.41,8 Frogner 18.2.1922
4.Roald Larsen      NOR 8.43,8 Frogner 18.2.1922
5.Sigurd Moen       NOR 8.46,3 Frogner 18.2.1922
6.Jakov Melnikov     RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922
7.Erling Olsen      NOR 8.48,1 Frogner 18.2.1922
8.Julius Skutnabb     FIN 8.49,4 Frogner 18.2.1922
9.Eric Blomgren      SWE 8.49,6 Frogner 18.2.1922
10.Waldemar Bergström   FIN 8.49,7 Frogner 18.2.1922
11.Walter Tverin     FIN 8.52,4 Frogner 18.2.1922
12.Platon Ippolitov    RUS 8.54,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
13.Jakov Melnikov     RUS 8.59,8 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
14.Arvo Tuomainen     FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
15.Oskar Olsen      NOR 9.00,6 Frogner 18.2.1922
16.Vasilij Ippolitov   RUS 9.03,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
Theodor Pedersen     NOR 9.03,3 Frogner 18.2.1922
18.Ilmari Danska     FIN 9.04,2 Frogner 18.2.1922
19.Knut Sundheim     NOR 9.06,8 Frogner 18.2.1922
20.Gustaf Andersson    SWE 9.08,1 Frogner 18.2.1922
21.Asser Wallenius    FIN 9.08,3 Kuopio 18.2.1922
22.Toivo Ovaska      FIN 9.09,4 Kuopio 18.2.1922
23.Mikal Mikkelsen    NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922
24.Eino Korhonen     FIN 9.14,1 Kuopio 18.2.1922
25.Rolv Gihle       NOR 9.17,0 Bislett 29.1.1922
26.Aksel Belewicz     FIN 9.18,1 Frogner 18.2.1922
27.Bernt Evensen     NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922
28.Asbjørn Steffensen   NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922
29.Jakob Hansen      NOR 9.20,7 Bislett 24.1.1922
Øivind Martinsen     NOR 9.20,7 Bislett 29.1.1922
10000 m menn 
1.Jakov Melnikov     RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922
2.Ole Olsen        NOR 18.00,2 Frogner 14.1.1922
3.Roald Larsen      NOR 18.12,6 Davos 29.1.1922
4.Julius Skutnabb     FIN 18.25,4 Stockholm stadion 4.2.1922
5.Eric Blomgren      SWE 18.33,2 Stockholm stadion 4.2.1922
6.Waldemar Bergström   FIN 18.35,0 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
7.Arvo Tuomainen     FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
8.Erling Olsen      NOR 18.43,3 Frogner 14.1.1922
9.Sigurd Moen       NOR 18.47,9 Frogner 14.1.1922
10.Walter Tverin     FIN 18.53,2 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
11.Clas Thunberg     FIN 19.00,8 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
12.Theodor Pedersen    NOR 19.01,1 Frogner 14.1.1922
13.Gustaf Andersson    SWE 19.01,7 Stockholms st 28.1.1922
14.Asser Wallenius    FIN 19.04,4 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
15.Platon Ippolitov    RUS 19.10,2 Moskva 6.2.1922
16.Harald Strøm      NOR 19.17,3 Larvik 11.2.1922
17.Ilmari Danska     FIN 19.21,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
18.Gösta Strömstén    FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
19.Karl Johansson     SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922
20.Roberts Vithofs    LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
21.Øivind Martinsen    NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922
22.Paul Bombig      AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922
23.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922
24.Eino Korhonen     FIN 19.32,9 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
25.Oskar Olsen      NOR 19.35,1 Stockholm stadion 4.2.1922
26.Alfred Johannessen   NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922
27.Johan Nilsen      NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922
28.Knut Sundheim     NOR 19.41,6 Frogner 14.1.1922
29.Alfred Jokinen     FIN 19.49,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
30.Folke Larsson     SWE 19.50,7 Stockholms st 28.1.1922

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Harald Strøm       NOR 45,2-2.24,7-8.26,5-17.32,8 196,633
3.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
4.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
5.Roald Larsen       NOR 43,6-2.22,4-8.43,8-18.10,6 197,977
6.Clas Thunberg       FIN 44,1-2.23,2-8.41,8-18.15,0 198,763
7.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
8.Ole Olsen         NOR 46,1-2.25,6-8.38,1-17.38,7 199,378
9.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
10.Peder Østlund      NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
11.Ole Mamen        NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
12.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
13.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
14.Julius Skutnabb     FIN 45,9-2.25,7-8.46,0-18.06,8 201,407
15.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
16.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
17.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
18.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
19.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147
20.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
21.Eric Blomgren      SWE 45,9-2.28,1-8.48,2-18.01,8 202,177
22.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
23.Sigurd Moen       NOR 46,4-2.28,2-8.46,3-18.07,0 202,790
24.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
25.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
26.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
27.Walter Tverin      FIN 45,4-2.28,5-8.52,4-18.23,6 203,320
28.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
29.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
30.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
31.Theodor Pedersen     NOR 45,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 203,862
32.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
33.Waldemar Bergström    FIN 47,1-2.31,1-8.45,5-18.06,1 204,322
34.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
35.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
36.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
37.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
38.Oskar Olsen       NOR 44,9-2.30,4-9.00,6-18.37,2 204,953
39.Olav Olsen        NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
40.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
41.Sigurd Syversen     NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462
42.Franz F. Wathén     FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 
43.Nikita Najdenov     RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
44.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
45.Petrus Axelson      SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
46.Rolf Reiersen      NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103
47.Axel Blomqvist      SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
48.Stener Johannessen    NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163
49.Ernst Cederlöf      SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170
50.Magnus Johansen     NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373
Oluf Steen        NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,137
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Ilmari Danska FIN 46,8-2.31,7-9.04,2-19.10,0 209,287
Aksel Belewicz FIN 45,2-2.27,6-9.05,9-19.17,9 206,885
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,638
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Knut Sundheim NOR 46,1-2.30,8-9.04,9-18.53,0 207,507
Harald Halvorsen NOR 47,3-2.32,6-9.30,3-19.22,2 213,307
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 48,0-2.34,8-9.17,0-20.01,0 215,350
Erling Olsen NOR 48,1-2.31,0-8.48,1-18.31,3 206,808
Asbjørn Steffensen NOR 47,1-2.30,3-9.14,5-20.06,8 212,990
Asser Wallenius FIN 46,3-2.30,9-9.08,3-19.04,4 208,650
Osman Dieseth NOR 47,2-2.34,6-9.20,3
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 50,8-2.36,8-9.18,5
Ragnvald Olsen NOR 48,3-2.38,1-9.27,4
Johan Nilsen NOR 46,0-2.29,7-9.11,2-19.17,9 208,915
Trygve Barø NOR 59,0
Aksel Nilsen NOR 46,3-2.30,8-9.41,2
Armand Carlsen NOR 49,6-2.38,5-9.30,9
Ernst Granstrøm NOR 47,8-2.33,5-9.35,0-20.00,3 216,482
Bertel Backman FIN 51,3-2.52,4-9.53,8
Uuno Pietilä FIN 53,4-2.54,2-9.52,1
Wollert Nygren NOR 53,9-2.59,4
Einar Hagen NOR 55,2-2.59,1
Ivar Ballangrud NOR 57,3-3.12,1
Lauri Helander FIN 46,5-2.28,6-9.39,5-20.09,0 214,433
Jakob Enge Hansen NOR 47,2-2.31,8-9.20,7
Marcus Johannessen NOR 47,2-2.32,9-9.28,1-19.54,4 214,697
Arne Larsen NOR 46,8-2.33,5-9.56,9
Dagfinn Elnæs NOR 48,2-2.34,9-9.41,6
Carsten Christensen NOR 51,7
Kolbjørn Andersen NOR 56,3-3.05,3
Erling Søberg NOR 46,3-2.33,0-9.25,0-20.31,0 215,350
Gustaf Andersson SWE 49,0-2.36,0-9.08,1-19.01,7 212,893
Toivo Ovaska FIN 49,2-2.40,7-9.09,4-20.15,5 218,482
Fredrik Mikkelsen NOR 51,1-2.39,1-9.39,5
Sverre Jacobsen NOR 47,6-2.34,4-9.32,0
Leonard Johannessen NOR 47,2-2.33,9-9.47,4
Rolf Backe NOR 47,9-2.36,4-9.36,2
Harald Belewicz FIN 48,5-2.37,5-9.34,0-20.03,8 218,590
Christfried Burmeister EST 48,6-2.36,7-9.19,3-19.04,6 213,993
Mikal Mikkelsen NOR 48,6-2.38,5-9.09,8
Per Holtung NOR 63,7
Hugo Nygren NOR 60,0
Ørnulf Daasnes NOR 59,3
Mons Mjelde NOR 52,0-2.54,7
Eino Korhonen FIN 47,8-2.36,5-9.14,1-19.10,1-212,882
Léon Quaglia FRA 50,4-2.39,5-9.30,4-23.40,0-231,607