8.26,5!
Lørdag den 18. februar hadde russerne skrapt sammen to løpere til, den gamle mesteren Vasilij Ippolitov og Nikolaj Tsjelysjev, slik at de kunne arrangere et russisk mesterskap. Tsjelysjev var fra Tula, de øvrige 5 deltakerne var fra Moskva. Mesterskapet foregikk på Devitsje Pole i Moskva. Jakov Melnikov vant 500 m på 46,0 foran Vasilij og Platon Ippolitov, som gikk på hhv. 47,3 og 48,1. Platon Ippolitov vant 5000 m på 8.54,0 foran Melnikov og Vasilij Ippolitov som hadde hhv. 8.59,8 og 9.03,3. Sammenlagt leda Melnikov med 3 plassifferpoeng foran Platon Ippolitov som hadde 4 og Vasilij Ippolitov som hadde 5.
Samme dag begynte et stevne i Kuopio der de hadde fått påmelding fra Asser Wallenius, bronsevinneren fra EM, som merkelig nok ikke var sendt til Kristiania. Det var gode forhold, og han vant 5000 m på ny pers 9.08,3, hardt pressa av Toivo Ovaska, som også satte klar ny pers med 9.09,4, ei forbedring på 39,7 sekunder. Eino Korhonen fra Viipuri satte også pers med 9.14,1.
Denne lørdagen begynte også det finske arbeidermesterskapet i Tampere. TUL (Työväen Urheiluliitto) eller AIF (Arbetarnas Idrottsförbund) var stifta i 1919 og hadde arrangert arbeidermesterskap siden 1920. Men de hadde ennå ikke fått fram noen riktige toppløpere. Paavo Virtanen fra Tampereen Kisatoverit (Tampere-kameratene) vant begge distansene første dag med 50,0 og 10.05,3. På lørdagsprogrammet var også 500 m junior som Jaakko Friman vant på 51,0. Tru om det kan bli noe av han.
I Kristiania var tida endelig inne for VM, etter 8 års ventetid. Og forventningene og forhåpningene var store. Kunne de hjemlige heltene stå imot den nye finske storåkaren Thunberg? Publikum og arrangører gjorde de siste forberedelsene, liksom løperne, mens diskusjonen gikk på kafeer, torg, i kneiper og andre steder der folk møttes. Lørdagen begynte med et kraftig snøfall, men så kom sola fram og luna den kalde isen litt og gjorde den glatt. Her kunne det være snakk om rekorder. Arrangørklubben KSK hadde pynta og pimpa opp banen de siste dagene, og Kirkegata var svart av folk da det nærma seg start kl. 14.30. Det var omtrent 15000 på tribunene da det ringte til start for 500 m. Ståtribunen på vekslingssida og halve den første svingen var utsolgt, men det var plass på hovedtribunen og i den andre svingen.
Mesterskapet starta godt med den største hjemmefavoritten i første par mot svensken Blomgren. De fikk en god start og gikk side om side på den første langsida. Gjennom svingen var det heller ikke noe som skilte dem. Men på vekslingssida begynte nordmannen å dra fra, og deretter var det ingen tvil. De gikk i mål på 45,2 og 45,9, perser på begge. Strøm forbedra seg fra 45,6 og styrka andreplassen sin på adelskalenderen, mens svensken forbedra seg like mye og passerte Jaap Eden på adelskalenderen, ingen dårlig skalp å ta.
I andre par gjorde Walter Tverin og Aksel Belewicz sitt beste for å hjelpe Thunberg og gikk gode løp, men klarte ikke tida til Strøm og kom inn på hhv. 45,4 og 45,6. Det var pers på 34-åringen Tverin, som passerte Julius Seyler og Bjarne Frang på adelskalenderen.
Så kom Thunberg, favoritten til å vinne distansen, i par med landsmannen Skutnabb. Han gikk også et sterkt løp og kom i mål på 44,1, klar ledelse og ny sesongbeste i verden, mens Skutnabb fikk 45,9. Igjen perser på begge, og Skutnabb klatra forbi Martin Sæterhaug på adelskalenderen. Så det var tydelig at Frogner-isen var på sitt aller beste akkurat nå, med forhold som den ikke hadde vært i nærheten av hittil i sesongen.
Fjerde par var den nye langdistanseeksperten Erling Olsen mot Hamar-junioren Mikal Mikkelsen, som hadde blitt påmeldt på grunn av det sensasjonelle 9.09,8-løpet hans nylig. Olsen vant klart med 48,1 mot 50,2. Det var pers på Olsen, mens Mikkelsen var langt bak sin pers. Litt nerver foran det store publikummet antakelig.
Mange tenkte nok at 44,1 ville holde greit til distanseseier og samtidig var de bekymra for at Roald Larsen i 5. par kunne stjele plassifferpoeng fra Harald Strøm ved å legge seg mellom han og Thunberg på resultatlista. Men Roald hadde ikke slike tanker, eller hvis han hadde dem, holdt han dem godt skjult. For han bare satte full fart på fra start, kryssa godt foran parkameraten Aune på vekslingssida og heiv seg inn i siste indre med en dristighet som bare n’Oscar hadde oppvist før. Resultatet var 43,6, ny norsk rekord og Oscars 43,7 fra åpningsstevnet i 1914 var historie. Det var også bare et par tideler bak verdensrekorden og tre bak banerekorden. Aune fikk 47,5. Plutselig var ikke savnet av Oscar så følbart lenger. Oscar var nok litt bekymra for det og kikka opp på skøytene sine som hang spikra opp på veggen. Han hadde ikke gått et løp siden McLean-matchen.
Ole Olsen fikk aldri ordentlig opp farta i par med Knut Sundheim i 6. par og måtte tåle et nederlag i paret med 46,2 mot 46,1. Sjansene til å hevde seg i mesterskapet var med dette allerede nokså redusert. Sundheim satte pers med 8/10, mens Olsen ikke rørte persen sin.
I 7. par gikk Pedersen bra med 45,4. Makkeren Sigurd Moen fikk ikke bedre enn 46,4. Men det var klare perser på begge. Pedersen var den andre som passerte Bjarne Frang på adelskalenderen denne dagen, mens Moen gikk forbi både Johan Schwartz, Platon Ippolitov, Rudolf Gundersen og Sigurd Mathisen.
Ilmari Danska klarte 46,8 i 8. par mot 49,1 på den svenske 18-åringen Gustaf Andersson. Danska satte pers med et halvt sekund, mens svensken var 1/10 bak persen sin.
I 9. par gikk sprinteren Oskar Olsen godt, slo Harald Strøm med 1/10 og stjal fra han ett plassifferpoeng. Makkeren Bergström gikk bra til seg å være og kom i mål på 47,1. Det var pers med nesten et sekund, og han klatra fra 39.- til 33.-plass på adelskalenderen.
Rolv Gihle, som gikk aleine i siste par, falt i første sving og gikk ut av løpet.
500 m 1.Roald Larsen NOR 43,6 2.Clas Thunberg FIN 44,1 3.Oskar Olsen NOR 45,1 4.Harald Strøm NOR 45,2 5.Walter Tverin FIN 45,4 Theodor Pedersen NOR 45,4 7.Aksel Belewicz FIN 45,6 8.Eric Blomgren SWE 45,9 Julius Skutnabb FIN 45,9 10.Knut Sundheim NOR 46,1 11.Ole Olsen NOR 46,2 12.Sigurd Moen NOR 46,4 13.Ilmari Danska FIN 46,8 14.Waldemar Bergström FIN 47,1 15.Sverre Aune NOR 47,5 16.Erling Olsen NOR 48,1 17.Gustaf Andersson SWE 49,1 18.Mikal Mikkelsen NOR 50,2 Rolv Gihle NOR fall, brutt
Kristian Strøm trakk seg fra mesterskapet på grunn av en influensa. Østerrikeren Briggl og esteren Burmeister var også programhelter, mens franskmannen Quaglia, som gikk på Frogner helga før, ikke var påmeldt en gang. Han fant vel nivået litt skremmende, tenker jeg. Briggl og Burmeister var kanskje offer for det samme som Ejnar Sørensen i 1909. At arrangørklubben ikke syntes de holdt seniornivå. Men Mikkelsen fikk altså gå.
Det hadde vært praksis i Norge å ha 10000 m på lørdag for å skåne det store søndagspublikummet. Men ISU-reglene spesifiserte 5000 m, så da måtte man rette seg etter det, så fikk man se hvordan det gikk. Etter ei kort pause med trekning og kunstløp var første par klar til start kl. 15.25.
Og det var en pangstart med Ole Olsen og Sigurd Moen i første par. Olsen gikk ut i verdensrekordfart og lå under rekorden i 5 runder, men så måtte han gi seg og tapte opp til et par sekunder per runde i siste halvdel av løpet. Sluttida var imidlertid glimrende og klar ny sesongbeste i verden, den blei mottatt med stor jubel. Moen hang etter fra start, men fikk også et meget brukbar tid, 8.46,3, nest beste tid i sesongen så langt. Det var også perser på begge, og Olsen passerte både Thomas Bohrer og Peder Østlund på adelskalenderen og var nå nr. 8.
Andre par var finnene Bergström og Danska. Bergström gikk bra og kom inn på 3.-plass 8.49,7, men rørte ikke persen sin fra året før. Danska satte derimot pers med over 14 sekunder og gikk i mål på 9.04,2.
Blomgren gikk også pent i 3. par og lå foran Moen i første halvdel av løpet, men kom på etterskudd og måtte nøye seg med å slå Bergström med 1/10. Parkameraten Belewicz blei slått med over ei halv runde og kom inn på 9.18,1. Begge hadde bedre perser fra før.
Så var vi framme ved paret Thunberg og Larsen, som var imøtesett med stor spenning. Det kunne bli avgjørende for mesterskapet. De begynte forsiktig, men etter et par runder satte Thunberg opp farta og passerte neste gang med en ledelse på 3 meter. Thunberg økte ytterligere inntil 4 runder fra mål da han lå 15 meter foran. Nå satte Larsen inn et angrep og i løpet av de neste to rundene hadde han helt utlikna forspranget og kom til passering side om side med finnen. Men Thunberg svarte og dro fra igjen. Larsen kunne ikke gjøre noe med det og gikk i mål tjue meter bak. Tidene var ypperlige, like bak sjølveste Ole Olsen, 8.41,8 og 8.43,8. Perser med over 3 sekunder på begge.
5. par var Tverin mot Pedersen, og den finske veteranen gikk et godt løp til 8.52,4. Pedersen var bortimot ei langside etter i mål og fikk 9.03,3. Det var pers på Tverin, som passerte Sigurd Mathisen og Trygve Lundgreen på adelskalenderen.
Harald Strøm kom i neste par mot Oskar Olsen, og nå ga publikum virkelig lyd fra seg. De venta det helt store nå. Og hvordan kunne han skuffe dem? Han gikk med lengre skjær enn året før ifølge Aftenposten og seilte mjukt og fint på skøytene, han tok færre skjær på langsidene enn noen av de andre løperne. Men det gikk fort. Han starta knallhardt og sikta mot sin egen verdensrekord som var på over 10 sekunder under ledertida så langt. Åpninga var på 61, og det var allerede 4 under rekorden, som hadde ei forsiktig åpning. Så kom ei 39-runde. Passering 1.40 og stadig 4 under. 39 igjen, passering 2.19 og 4 under rekorden. Nå måtte han opp i 41, passerte på 3.00 og mista et sekund av forspranget. Ny 41-runde, passering 3.41 og 2 foran rekorden. Nok ei 41-runde ga 4.22 og 1 sekund foran. Kunne det gå? Men i 7. runde fikk han 40 der rekorden hadde hatt 41 og passerte 3000 m på 5.02, 2 foran igjen! Men så spratt han opp i 42, passering 5.44, og bare 1 foran. Han tar seg sammen og kjører 40, passering 6.24, 2 foran igjen. Men så går 10. runde på 42, likt med rekorden og passering 7.06. Han presser seg ned i 41 på nest siste runde og passerer på 7.47, likt med rekorden igjen! Men så byr han opp alle de siste kreftene sine og kjører siste runde på under 40, han er nok informert om hvordan han ligger an. Og ryktet sprer seg fort fra alle på tribunene som står med klokker, og en stormende jubel bryter løs. Publikum vil storme banen og bære han på gullstol ei runde rundt banen som tradisjonen tilsa, men vaktene klarer å holde dem tilbake. Oskar Olsen er ikke ferdig med løpet sitt ennå. Strøm smetter inn i garderoben, men må kalles ut igjen for å motta gratulasjon av kongen på kongetribunen. Tida blir 8.26,5. Ny verdensrekord. Olsen kommer i mål på 9.00,6, som er pers med 16,5 sekunder, og det betyr at han kommer inn blant de 50 beste på adelskalenderen igjen, klatrer helt opp til 38.-plass og slår ut Oluf Steen. Bildet er fra Morgenbladet.
Etter hvert kom løpet i gang igjen og 7. par var Erling Olsen mot Sverre Aune. Til tross for alt støvelrusket fra publikum som prøvde å storme banen fikk Olsen ei fin tid, 8.48,1, pers med 16 sekunder, mens Aune nok er et stykke unna 8.33,8-formen og gikk i mål ¾ runde bak på 9.23,2.
Skutnabb levde derimot ikke opp til forventningene i 8. par med 8.49,4. Makkeren Sundheim fikk 9.06,8. Begge hadde bedre før.
Det 9. paret blei det siste fordi Gihle trakk seg fra resten av mesterskapet, antakelig på grunn av skade. Det besto av Gustaf Andersson som fikk 9.08,1 og Mikal Mikkelsen som fikk 9.12,8. Den svenske tenåringen satte pers med 9 sekunder.
5000 m 1.Harald Strøm NOR 8.26,5 2.Ole Olsen NOR 8.38,1 3.Clas Thunberg FIN 8.41,8 4.Roald Larsen NOR 8.43,8 5.Sigurd Moen NOR 8.46,3 6.Erling Olsen NOR 8.48,1 7.Julius Skutnabb FIN 8.49,4 8.Waldemar Bergström FIN 8.49,7 9.Eric Blomgren SWE 8.49,6 10.Walter Tverin FIN 8.52,4 11.Oskar Olsen NOR 9.00,6 12.Theodor Pedersen NOR 9.03,3 13.Ilmari Danska FIN 9.04,2 14.Knut Sundheim NOR 9.06,8 15.Gustaf Andersson SWE 9.08,1 16.Mikal Mikkelsen NOR 9.12,8 17.Aksel Belewicz FIN 9.18,1 18.Sverre Aune NOR 9.23,2
Pers på 12 av de 18 løperne. 10 løpere under 9 minutter på ett stevne er rekord. Den forrige var 8 fra det internasjonale stevnet på Frogner 1921 og den før det var 6 fra det nordiske mesterskapet på Frogner 1919. Det er tydelig at Frogner var stedet.
Og forbløffende nok sto 3 løpere likt etter første dag:
Sammenlagt etter 1. dag 1.Harald Strøm NOR 5 Clas Thunberg FIN 5 Roald Larsen NOR 5 4.Ole Olsen NOR 13 5.Oskar Olsen NOR 14 6.Julius Skutnabb FIN 15,5 Walter Tverin FIN 15,5 8.Sigurd Moen NOR 17 9.Eric Blomgren SWE 17,5 Theodor Pedersen NOR 17,5 11.Waldemar Bergström FIN 22 Erling Olsen NOR 22 13.Knut Sundheim NOR 24 Aksel Belewicz FIN 24 15.Ilmari Danska FIN 26 16.Gustaf Andersson SWE 32 17.Sverre Aune NOR 33 18.Mikal Mikkelsen NOR 34
Proffmesterskapet i Saranac Lake hadde vært en stor suksess, så hva var mer naturlig enn at de begynte på et nytt så snart det forrige var ferdig. La oss se, det amerikanske innendørsmesterskapet hadde gått til McLean, det amerikanske utendørsmesterskapet hadde gått til McGowan, hva med å arrangere et profesjonelt internasjonalt mesterskap? Alle de involverte pluss klubbkassererne deres var straks fyr og flamme.
Dette nye internasjonale mesterskapet var ikke mer internasjonalt enn at den eneste utenlandske deltakeren var Gladys Robinson fra Toronto som skulle gå oppvisning igjen. Ellers var McGowan, Staff, Lamy, McLean og Wood igjen fra det forrige mesterskapet og som tilskudd Don Baker fra New York og Clarence Carmen fra Boston. Foruten Robinson var det ikke med noen amatører denne gangen.
Første øvelse var 440 yards. Art Staff tok ledelsen fra start og var ikke til å true resten av løpet. Tida hans, 37,0, var verdensrekord, 2/10 under hans egen gamle. 40 år gamle Morris Wood var nr. 2 og Bobby McLean nr. 3.
I første pause gikk Gladys Robinson 100 yards på 11,4, som også var ny verdensrekord. Bildet er fra Chicago Tribune.
Staff vant også 1 engelsk mil på 2.42,2, men det var en bra bit bak rekorden til Oscar Mathisen på 2.32,6. Her var Edmund Lamy nr. 2 og Bobby igjen nr. 3 slik at sammenlagtstillinga var Staff 60 poeng, Wood, McLean og Lamy 20.
I andre pause gikk Gladys Robinson 220 yards på 22,2, som var et helt sekund under den brennferske rekorden hennes fra Saranac Lake.
Siste øvelse på lørdagen var 2-milsløpet. Der så også Staff ut til å bli vinneren i oppløpet, men Lamy hadde ikke gitt opp og tok han igjen akkurat idet de brøyt målsnøret. Tida 5.45,0 var ny verdensrekord igjen, så det må ha vært meget gode forhold på elveisen i Endicott. Eventuelt har det lokale oppmålingskontoret vært i det sjenerøse hjørnet. Lamy delte altså rekorden med Staff og seieren på distansen, mens McLean igjen var nr. 3. Etter første dag leda Staff med 85 poeng foran Lamy, som hadde 45, McLean, som hadde 30 og Wood, som hadde 20 poeng.
Isen i Endicott var tydeligvis god, men det var for lite folk, så proffene bestemte seg for å flytte andre og tredje dag av mesterskapet til Lake Placid og fortsette på mandag.
Av andre nyheter kan vi nevne at André Breton fredag den 17. sto for en improvisert rett av dadaister og andre avantgarder i kafeen La Closerie des Lilas i Paris. Det var splittelse i det blomstrende kulturlivet i Paris. Konservative sto mot radikale, antisemitter mot semitter, og denne rettssaka, som samla blomsten av den kunstneriske avantgarden i Paris, regnes av mange som sluttstreken for dadaismen. Men mange andre rare og sjeldsynte blomster sto ennå klare til å springe ut.
Lørdag den 18. kom første episode av The Chessmen of Mars av Edgar Rice Burroughs ut i Argosy All-Story Weekly.
I Landsbyen Zvjanjatsy i Vitebsk-regionen i det nylig underkua Hviterussland inntraff det en fortrøstningsfull begivenhet hos herr Savitski og fru Savitska da de fikk en sønn.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Roald Larsen NOR 43,6 Frogner 18.2.1922 2.Clas Thunberg FIN 44,1 Frogner 18.2.1922 3.Oskar Olsen NOR 45,1 Frogner 18.2.1922 4.Harald Strøm NOR 45,2 Frogner 18.2.1922 5.Walter Tverin FIN 45,4 Frogner 18.2.1922 Theodor Pedersen NOR 45,4 Frogner 18.2.1922 7.Axel Blomqvist SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922 8.Aksel Belewicz FIN 45,6 Frogner 18.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 45,9 Frogner 18.2.1922 Julius Skutnabb FIN 45,9 Frogner 18.2.1922 11.Ivar Bostén SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922 Jakov Melnikov RUS 46,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 13.Martin Sæterhaug NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922 Knut Sundheim NOR 46,1 Frogner 18.2.1922 Ole Olsen NOR 46,2 Frogner 18.2.1922 16.Arvo Tuomainen FIN 46,3 Tampere 1.1.1922 Erling Søberg NOR 46,3 Hamar 5.1.1922 Asser Wallenius FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Sigurd Moen NOR 46,4 Frogner 18.2.1922 20.Verner Eriksson SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922 21.Sigurd Syversen NOR 46,7 Moss 15.1.1922 22.Arne Larsen NOR 46,8 Frogner 12.2.1922 Ilmari Danska FIN 46,8 Frogner 12.2.1922 24.Harald Belewicz FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 25.Waldemar Bergström FIN 47,1 Frogner 18.2.1922 26.Marcus Johannessen NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Leonard Johannessen NOR 47,2 Hamar 19.1.1922 Jakob Hansen NOR 47,2 Bislett 30.1.1922 Alexander Spengler SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922 30.Harald Halvorsen NOR 47,3 Frogner 18.12.1921 Osman Dieseth NOR 47,3 Bislett 28.1.1922 Vasilij Ippolitov RUS 47,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
1000 m menn 1.Roald Larsen NOR 1.32,9 Frogner 12.2.1922 2.Oskar Olsen NOR 1.34,5 Frogner 12.2.1922 3.Julius Skutnabb FIN 1.35,4 Frogner 12.2.1922 4.Alrfred Johannessen NOR 1.38,2 Frogner 12.2.1922 5.Eric Blomgren SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922 6.Axel Blomqvist SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922 7.Erik Wingnér SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922 8.Samuel Carlsson SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922 9.Gustaf Andersson SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922 10.Harry Wahlberg SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922 11.Alexander Spengler SUI 1.44,2 St. Moritz 12.2.1922 12.Erik Augustsson SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922 13.Birger Ericsson SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922 14.Henning Westin SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922 15.Emanuel Bergsman SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922 16.Gustaf Wiberg SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922 17.Elis Larsson SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922 18.Ole Ekman FIN 1.48,5 Kuopio 18.2.1922 19.Arne Gjervan NOR 1.49,8 Trondhjem 16.2.1922 20.Hannu Väänänen FIN 1.50,5 Kuopio 18.2.1922 21.Sven Larsson SWE 1.50,8 Stockholm st 26.1.1922 Georg Andersen NOR 1.50,8 Frogner 29.1.1922 23.Eugen Jansson SWE 1.51,1 Stockholm st 11.1.1922 24.Sven Carlbom SWE 1.52,0 Stockholm st 11.1.1922 John Ahlstrand SWE 1.52,0 Stockholm st 12.1.1922 26.Peter Sinnerud NOR 1.53,0 Hamar 8.1.1922 Sven Kjellström SWE 1.53,0 Stockholm st 11.1.1922 Markus Ebner AUT 1.53,0 Klagenfurt 11.2.1922 29.E Nilsson SWE 1.54,0 Stockholm st 11.1.1922 30.Haakon Pedersen NOR 1.54,2 Frogner 29.1.1922
1500 m menn 1.Roald Larsen NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922 2.Ole Olsen NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922 3.Harald Strøm NOR 2.27,2 Kristiansand 5.2.1922 4.Clas Thunberg FIN 2.27,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 5.Sigurd Moen NOR 2.28,2 Bislett 28.1.1922 6.Jakov Melnikov RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922 Julius Skutnabb FIN 2.29,0 Stockholm stadion 5.2.1922 8.Eric Blomgren SWE 2.29,5 Stockholm stadion 5.2.1922 9.Arvo Tuomainen FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922 10.Theodor Pedersen NOR 2.30,9 Bislett 28.1.1922 Asser Wallenius FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 12.Knut Sundheim NOR 2.31,4 Bislett 28.1.1922 13.Jakob Hansen NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922 Erling Olsen NOR 2.31,8 Moss 12.2.1922 15.Johan Nilsen NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922 16.Oskar Olsen NOR 2.32,2 Bislett 28.1.1922 17.Paul Bombig AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922 18.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922 19.Kristian Strøm NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922 20.Walter Tverin FIN 2.33,5 Kaisaniemi Helsinki 15.1.1922 Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Thorstein Eng NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Alfred Johannessen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Arne Larsen NOR 2.33,5 Frogner 12.2.1922 25.Erling Søberg NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922 26.Harald Halvorsen NOR 2.33,8 Bislett 28.1.1922 27.Aksel Belewicz FIN 2.34,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 28.Sverre Jacobsen NOR 2.34,8 Hamar 12.1.1922 Rolv Gihle NOR 2.34,8 Bislett 28.1.1922 Osman Dieseth NOR 2.34,8 Frogner 12.2.1922 Ilmari Danska FIN 2.34,9 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
3000 m menn 1.Max Tetzner NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921 2.Walter Grund GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922 3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921 4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922 5.Eugen Freytag GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922 6.Jan Paarlberg NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922 7.Härtl GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922 8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921 9.Willem Kos NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922 10.Rolf Stöhr GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922 11.Helmut Kofler AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922 12.Hölss GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922 13.Otto Kölper GER 6.38,8 Altona 4.2.1922 14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922 15.B de Boer NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921 16.Harry Krul NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921 17.Max de Levie NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921 18.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921 19.Willy Kölper GER 6.56,2 Altona 4.2.1922 20.Harm Bartelds NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921 21.Hans Tetzner NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921 22.K Stein GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922 23.W J Duursema NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921 24.Adami GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922 25.Topp GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922 26.Hainz GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922 27.Steinhausen GER 7.43,0 Garmisch 24.1.1922
5000 m menn 1.Harald Strøm NOR 8.26,5 Frogner 18.2.1922 2.Ole Olsen NOR 8.38,1 Frogner 18.2.1922 3.Clas Thunberg FIN 8.41,8 Frogner 18.2.1922 4.Roald Larsen NOR 8.43,8 Frogner 18.2.1922 5.Sigurd Moen NOR 8.46,3 Frogner 18.2.1922 6.Jakov Melnikov RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922 7.Erling Olsen NOR 8.48,1 Frogner 18.2.1922 8.Julius Skutnabb FIN 8.49,4 Frogner 18.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 8.49,6 Frogner 18.2.1922 10.Waldemar Bergström FIN 8.49,7 Frogner 18.2.1922 11.Walter Tverin FIN 8.52,4 Frogner 18.2.1922 12.Platon Ippolitov RUS 8.54,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 13.Jakov Melnikov RUS 8.59,8 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 14.Arvo Tuomainen FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 15.Oskar Olsen NOR 9.00,6 Frogner 18.2.1922 16.Vasilij Ippolitov RUS 9.03,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 Theodor Pedersen NOR 9.03,3 Frogner 18.2.1922 18.Ilmari Danska FIN 9.04,2 Frogner 18.2.1922 19.Knut Sundheim NOR 9.06,8 Frogner 18.2.1922 20.Gustaf Andersson SWE 9.08,1 Frogner 18.2.1922 21.Asser Wallenius FIN 9.08,3 Kuopio 18.2.1922 22.Toivo Ovaska FIN 9.09,4 Kuopio 18.2.1922 23.Mikal Mikkelsen NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922 24.Eino Korhonen FIN 9.14,1 Kuopio 18.2.1922 25.Rolv Gihle NOR 9.17,0 Bislett 29.1.1922 26.Aksel Belewicz FIN 9.18,1 Frogner 18.2.1922 27.Bernt Evensen NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922 28.Asbjørn Steffensen NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922 29.Jakob Hansen NOR 9.20,7 Bislett 24.1.1922 Øivind Martinsen NOR 9.20,7 Bislett 29.1.1922
10000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922 2.Ole Olsen NOR 18.00,2 Frogner 14.1.1922 3.Roald Larsen NOR 18.12,6 Davos 29.1.1922 4.Julius Skutnabb FIN 18.25,4 Stockholm stadion 4.2.1922 5.Eric Blomgren SWE 18.33,2 Stockholm stadion 4.2.1922 6.Waldemar Bergström FIN 18.35,0 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922 7.Arvo Tuomainen FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 8.Erling Olsen NOR 18.43,3 Frogner 14.1.1922 9.Sigurd Moen NOR 18.47,9 Frogner 14.1.1922 10.Walter Tverin FIN 18.53,2 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 11.Clas Thunberg FIN 19.00,8 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 12.Theodor Pedersen NOR 19.01,1 Frogner 14.1.1922 13.Gustaf Andersson SWE 19.01,7 Stockholms st 28.1.1922 14.Asser Wallenius FIN 19.04,4 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922 15.Platon Ippolitov RUS 19.10,2 Moskva 6.2.1922 16.Harald Strøm NOR 19.17,3 Larvik 11.2.1922 17.Ilmari Danska FIN 19.21,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 18.Gösta Strömstén FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 19.Karl Johansson SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922 20.Roberts Vithofs LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 21.Øivind Martinsen NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922 22.Paul Bombig AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922 23.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922 24.Eino Korhonen FIN 19.32,9 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922 25.Oskar Olsen NOR 19.35,1 Stockholm stadion 4.2.1922 26.Alfred Johannessen NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922 27.Johan Nilsen NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922 28.Knut Sundheim NOR 19.41,6 Frogner 14.1.1922 29.Alfred Jokinen FIN 19.49,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 30.Folke Larsson SWE 19.50,7 Stockholms st 28.1.1922
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860 2.Harald Strøm NOR 45,2-2.24,7-8.26,5-17.32,8 196,633 3.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 4.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 5.Roald Larsen NOR 43,6-2.22,4-8.43,8-18.10,6 197,977 6.Clas Thunberg FIN 44,1-2.23,2-8.41,8-18.15,0 198,763 7.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 8.Ole Olsen NOR 46,1-2.25,6-8.38,1-17.38,7 199,378 9.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 10.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 11.Ole Mamen NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915 12.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628 13.Jakov Melnikov RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655 14.Julius Skutnabb FIN 45,9-2.25,7-8.46,0-18.06,8 201,407 15.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 16.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 17.Frithjof Paulsen NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102 18.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 19.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147 20.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 21.Eric Blomgren SWE 45,9-2.28,1-8.48,2-18.01,8 202,177 22.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 23.Sigurd Moen NOR 46,4-2.28,2-8.46,3-18.07,0 202,790 24.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 25.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 26.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 27.Walter Tverin FIN 45,4-2.28,5-8.52,4-18.23,6 203,320 28.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 29.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 30.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 31.Theodor Pedersen NOR 45,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 203,862 32.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 33.Waldemar Bergström FIN 47,1-2.31,1-8.45,5-18.06,1 204,322 34.Bobby McLean USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440 35.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 36.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 37.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 38.Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.00,6-18.37,2 204,953 39.Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955 40.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053 41.Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462 42.Franz F. Wathén FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 43.Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602 44.Vladimir Kalinin RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770 45.Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952 46.Rolf Reiersen NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103 47.Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143 48.Stener Johannessen NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163 49.Ernst Cederlöf SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170 50.Magnus Johansen NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373