En ny Strøm!
Torsdag den 28. februar skulle Morris Wood og Bobby McLean gått andre dag av VM-matchen i Pittsburgh Winter Garden, men legen til Wood erklærte at han ikke kunne delta den andre dagen heller fordi han hadde fått hofta ut av ledd. Arrangørene diskuterte om de skulle la Bobby gå alle distansene aleine igjen, men de kom til at matchen måtte utsettes på ubestemt tid. Antakelig betydde dette at Wood fortsatt kunne gjøre krav på VM-tittelen innendørs, hvis ikke noen kunne dokumentere det motsatte.
Men Bobby skulle ikke gå ledig for det, for samme dag meldte Minneapolis Tidende at den tredje matchen mellom Bobby McLean og Oscar Mathisen skulle gå av stabelen søndag den 3. mars på Coliseum-banen like ved St. Paul baseballbane. Hvis været tillot det, skulle matchen foregå på utendørsbanen.
Samme dag erobra sentralmaktene Narva i Estland og Pskov i Russland fra de raskt retirerende russerne. Dette var også dagen da SMS Westfalen og SMS Rheinland, to regulære slagskip på hver 20 000 tonn, struttende av skyts, seilte ut fra Gdansk, for ikke å si Danzig, med kurs for Åland. Om bord hadde de en bataljon, Großherzoglich Mecklenburgisches Jäger-Bataillon Nr. 14, bestående av 4 infanterikompanier og 2 maskingeværkompanier, som skulle komme de hvite finske vennene deres til unnsetning i borgerkrigen.
Dagen etter marsjerte ukrainske regjeringsstyrker inn i Kyiv med støtte fra sentralmaktene. Kommandoen hadde Symon Petliura, den ukrainske hærsjefen, som skulle bli landets sterke mann ei tid framover. Lørdag den 2. mars var rødegardistene jaga ut av hovedstaden. Søndag den 3. kapitulerte bolsjevikene og undertegna fredsavtalen i Brest-Litovsk på sentralmaktenes vilkår. De var harde. Trotskij ville ikke godta dem, han ville fortsette å hale ut tida i håp om at proletariatet ville reise seg i vest. Men Lenin innså at de ville tape enda mer hvis krigen fortsatte og at sjølve verdensrevolusjonen var i fare. Den gamle keiserlige russiske armeen var helt forsvarsløs. Han ga ordre til å undertegne. Trotskij trakk seg som utenriksminister og blei erstatta av Georgij Tsjitsjerin.
Russerne skulle nå gi opp alle territoriale krav i Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Hviterussland og Ukraina og de delene av Russland som nå var okkupert av tyskerne. Bessarabia skulle overgis til Romania. Det ottomanske imperiet skulle få tilbake områder som tsardømmet hadde erobra i den russisk-tyrkiske krigen 1877–1878. De tapte territoriene utgjorde 34 % av folketallet, 54 % av industrien og 89 % av kullgruvene. Dessuten skulle de betale 300 millioner gullmark i bot.
Vestmaktene var svært fortørna over å bli svikta av sine allierte på denne måten, men egentlig var det ikke så galt for dem. Okkupantene måtte sette av omtrent en million mann til å styre med alle disse nye landareala, og det var styrker som kunne vært greie å ha på vestfronten. Avtalen med ukrainerne innebar leveranser av korn og kull, men samarbeidet med sentralmaktene gikk ikke så glatt der heller, etter hvert som det gikk opp for ukrainerne at de egentlig var okkupert av befrierne sine. Både der og i resten av det okkuperte området kom det til opptøyer og geriljaaksjoner, ofte, men ikke alltid, organisert av bolsjevikene. Samtidig var de diplomatiske forbindelsene mellom Russland og sentralmaktene gjenoppretta i og med fredsavtalen, og russerne utnytta det for alt det var verdt til å spre revolusjonen til det tyske og det østerrikske proletariatet. Så på en måte opptrådte de som gode allierte allikevel.
Finland var kanskje tross alt den av utbryternasjonene som kom best ut av det. For de røde var det bolsjevikiske tilbakeslaget nedslående, men de kunne stadig få hjelp østfra. De hvite var forventningsfulle og optimistiske i påvente av den hjelpa de hadde fått varsel om fra tyskerne. Få av dem var skeptiske til å motta hjelp fra fiendene til de gamle russiske plageåndene sine.
For balterne var resultatet mer nedslående. De var kvitt russerne, men fikk nye herrer. Litauen skulle bli et hertugdømme under det tyske keiserriket og Estland og Latvia skulle slås sammen til et annet hertugdømme under navnet Det forente baltiske hertugdømmet. Baltikum hadde fra gammelt av betydelige tysktalende minoriteter som nå skulle få privilegier og bli en herskende elite. Ikke oppmuntrende.
Det polske spørsmålet var ikke med i avtalen. Løftet om å opprette et polsk kongedømme etter krigen sto ved lag, men polakkene tok det ikke pent da fredsavtalen mellom Ukraina og sentralmaktene overførte mye polsk territorium til Ukraina. De polske hærstyrkene som hadde tjenestegjort i den østerriksk-ungarske hæren i håp om å bli belønna med sitt eget kongerike, hadde nå i forbitrelsen løpt over til fienden, slått seg sammen med polske styrker fra den russiske hæren og opererte nå som et frikompani på østfronten.
Representanter for det smuldrende ottomanske imperiet var også til stede ved forhandlingsbordet og forlangte å få tilbake Kars, Ardahan og Batumi, som ottomanerne hadde avstått etter krigen i 1877–78. De forhandlingsvillige russerne skreiv under på det, til tross for at de egentlig ikke hadde noe med å gjøre det. Etter revolusjonen hadde området vært under kontroll av et uavhengig transkaukasisk kommissariat som hadde tatt over styret av visekongedømmet Transkaukasia, bestående av de tidligere provinsene (og enda tidligere kongedømmene) Armenia og Georgia og det som skulle bli Azerbajdsjan. Bolsjevikene hadde lite å si i kommissariatet, men det var temmelig proletarvennlig i og for seg med et flertall av mensjeviker og sosialistrevolusjonære.
Dem om det. I Stockholm hadde svenskene viktigere ting å tenke på, ettersom det endelig var tid for det svenske mesterskapet. Det var på tide ettersom vi allerede var ute i mars og sesongen snart var over. Det hadde vært en dårlig isvinter og mesterskapet var kanskje planlagt tidligere, men utsatt til 2. og 3. mars. Heldigvis var det bedre forhold på Stockholms stadion nå, og tidene var ikke helt håpløse, om ikke direkte gode. 500 m endte med seier til Eric Blomgren for første gang.
500 m 1.Eric Blomgren Södermalms IK 47,1 2.Axel Blomqvist IF Linnea 47,3 3.Gustaf Wiberg Hammarby IF 47,8 4.Petrus Axelson SASK 48,7 5.Erik Wingnér Södermalms IK 49,1 Verner Eriksson IF Linnea 49,1 7.Paul Poss SASK 49,4 8.Emanuel Bergsman SASK 49,9 9.Axel Eriksson Örebro SK 50,1 10.Erik Augustsson Södermalms IK 52,4 11.John Augustsson Södermalms IK 52,9
Blomgren vant også milløpet foran den gjenoppstandne Petrus Axelson, mens sprinteren Blomqvist var nr. 3.
10000 m 1.Blomgren 18.56,7 2.Axelson 19.14,3 3.Blomqvist 19.31,2 4.Poss 19.42,6 5.V. Eriksson 19.44,0 6.A. Eriksson 19.54,2 7.Wingnér 20.25,4 8.Wiberg 20.32,0 9.J. Augustsson 21.29,9 10.E. Augustsson 21.48,9
Den gjenfødte Axelson overgikk alle forventninger ved å slå Blomgren på 1500 m. Blomgren tok sølv og Blomqvist bronse. Disse 3 var i ei klasse for seg sjøl.
1500 m 1.Axelson 2.35,0 2.Blomgren 2.35,7 3.Blomqvist 2.35,9 4.Wiberg 2.40,9 5.Wingnér 2.42,2 6.Bergsman 2.42,4 7.A. Eriksson 2.47,0 8.J. Augustsson 2.53,6 9.E. Augustsson 2.57,5 V. Eriksson fall, brutt
De samme 3 dominerte 5000-meteren også, og nå var igjen Blomgren best.
5000 m 1.Blomgren 9.14,0 2.Axelson 9.20,2 3.Blomqvist 9.23,0 4.A. Eriksson 9.46,8 5.Wingnér 9.47,0 6.V. Eriksson 9.48,0 7.Bergsman 9.56,2 8.Wiberg 9.57,8 9.E. Augustsson 10.32,5 10.J. Augustsson 10.35,7
Det later til å være litt dårligere is enn første dag. Og bredden virker ikke betryggende god. Kanskje sekretær Låftman ved skridskoförbundet bør ta grep igjen? Hvis han ikke har gått lei skøyter, da. Spesielt disse Augustsson-brødrene holdt påfallende laber standard. Det ville nok vært mulig å finne en god del svenske løpere som kunne gjøre det bedre.
I Norge var skøyteaktiviteten ved å dabbe av for sesongen. Men i Horten var det et stort nasjonalt stevne denne søndagen, og med unntak for Ole Mamen var alle de beste løperne fra Kristiania på startstreken sammen med hjemmefavoritten Kristian Strøm. Søndagen var solblank og passe kald, publikum møtte opp i et antall på 3000, med flere hundre tilreisende fra nabobyene. Isen var god, bare litt sur vind skilte baneforholda fra det helt ideelle.
Strøm hadde tydelig skjerpa seg foran hjemmepublikummet og klarte for første gang siden åpningsstevnet i januar å splitte de to sprintspesialistene Oskar Olsen og Sigurd Syversen på 500 m. Men Olsen dro seieren i land med ett tidels margin, 45,7 mot 45,8. Syversen fikk 46,3, Theodor Pedersen 47,3, Frithjof Paulsen 47,6, Roald Larsen 48,5 og Ole Olsen 49,8, som var pers.
På 1500 m var Strøm ikke til å true og vant som han ville med 2.27,8. Syversen var nr. 2 her med 2.31,2, så kom Paulsen, 2.32,9, Pedersen, 2.33,2, Ole Olsen, 2.33,4, som var pers igjen, Oskar Olsen, 2.33,6 og Roald Larsen, 2.37,2.
Like suveren var hjemmefavoritten på 5000 m, som han vant på 8.56,3 foran Paulsen, 9.07,8, Ole Olsen 9.10,3, Pedersen, 9.15,3, Oskar Olsen, 9.21,9, Syversen, 9.25,1 og Larsen 9.26,3.
Ingen sensasjoner der altså, men sensasjonen kom i junior der byens fotballyndling først persa med 3,1 sekunder og kom inn på 3.-plass på 500 m og så beseira favoritten Knut Sundheim i samløp på 1500 m og vant distansen med 2.36,1, ei forbedring av persen med hele 6,2 sekunder. Navnet hans var Harald Strøm. Kanskje et navn vi bør merke oss? Ellers var det mange gode juniortider med 12 mann under 50 på 500 m. Ikke daglig kost. P.s.: Harald er ikke i slekt med Kristian, som er innflytter fra Melhus i Trøndelag. Harald Strøm er født i Horten den 14. oktober 1897 og er altså 20 år gammel. Han bør ha mange gode år foran seg.
Den tredje matchen mellom Oscar Mathisen og Bobby McLean, som skulle vært denne søndagen, har det tydeligvis ikke blitt noe av, for denne dagen deltar Bobby i et isshow i New York. Annonsen er fra New York Times.
Som erstatning melder avisene at det blir en andre match mellom Oscar og Harley Davidson på Hippodrome i St. Paul på tirsdag. Ingen sier noe om hvorfor det ikke blei noe av McLean-matchen denne gangen. Men alt tyder jo på at isshowet i New York foran et stort publikum kan bli temmelig innbringende.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Oskar Olsen NOR 44,9 Frogner 19.1.1918 2.Kristian Strøm NOR 45,3 Frogner 19.1.1918 3.Sigurd Syversen NOR 45,9 Frogner 19.1.1918 4.Theodor Pedersen NOR 46,0 Dælenenga 30.12.1917 5.Martin Sæterhaug NOR 46,4 Frogner 16.2.1918 6.Gunerius Schou NOR 46,6 Kongsberg 17.2.1918 7.Ole Mamen NOR 46,7 Dælenenga 6.1.1918 8.Roald Larsen NOR 47,0 Frogner 19.1.1918 9.Eric Blomgren SWE 47,1 Frogner 16.2.1918 10.Axel Blomqvist SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918 11.Gustav Gulbrandsen NOR 47,4 Frogner 19.1.1918 12.Frithjof Paulsen NOR 47,5 Frogner 16.12.1917 13.Hans Trygve Hansen NOR 47,8 Frogner 16.12.1917 Max Kniel SUI 47,8 Davos 3.2.1918 Gustaf Wiberg SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918 16.Eugen Berntzen NOR 48,0 Dælenenga 6.1.1918 Frithjof Lindteigen NOR 48,0 Kongsberg 13.1.1918 Ernst Kleven NOR 48,0 Drammen 10.2.1918 19.Alfred Christiansen NOR 48,1 Frogner 20.1.1918 Petrus Axelson SWE 48,1 Frogner 16.2.1918 Alf Horne NOR 48,4 Kongsberg 17.2.1918 Jakov Melnikov RUS 48,4 Moskva DP 18.2.1918 Bjørn Refsum NOR 48,4 Horten 3.3.1918 Eugen Engebretsen NOR 48,4 Horten 3.3.1918 25.Rolf Reiersen NOR 48,5 Frogner 20.1.1918 Erling Søberg NOR 48,5 Hamar 24.2.1918 27.Rolf Larsen NOR 48,6 Dælenenga 6.1.1918 Olav Olsen NOR 48,6 Frogner 16.2.1918 29.Birger Halvorsen NOR 48,7 Frogner 20.1.1918 Harald Strøm NOR 48,7 Horten 3.3.1918 Knut Sundheim NOR 48,7 Horten 3.3.1918
1000 m menn 1.R. Hoerde AUT 1.48,2 Wien 5.2.1918 2.Rudolf Scmidt AUT 1.49,8 Wien 5.2.1918 3.H. Brück AUT 1.51,5 Wien 5.2.1918 4.Bjarne Hval NOR 1.53,0 Drammen 10.2.1918 5.Amund Arnes NOR 1.54,4 Trondhjem 20.1.1918 6.Rolf Backe NOR 1.55,1 Frogner 10.2.1918 7.Peder Arndt NOR 1.55,4 Drammen 17.2.1918 8.Aksel Belewicz FIN 1.55,6 Helsinki 6.1.1918 9.Harry Halvorsen NOR 1.56,6 Frogner 10.2.1918 10.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki 6.1.1918 Alf Mortensen NOR 1.56,7 Drammen 10.2.1918 12.Willy Braarud NOR 1.56,8 Frogner 10.2.1918 13.Julius Skutnabb FIN 1.57,0 Helsinki 6.1.1918 14.Andorf Bjørnlund NOR 1.58,0 Tvedestrand 17.2.1918 15.Sverre Larsen NOR 1.58,5 Frogner 10.2.1918 16.Alfred Strömstén FIN 1.58,8 Helsinki 6.1.1918 17.Lorang Andresen NOR 1.59,2 Frogner 10.2.1918 18.Harald Grønneberg NOR 1.59,4 Drammen 17.2.1918 19.Leif Hamborgstrøm NOR 1.59,7 Drammen 17.2.1918 20.Eugen Johannessen NOR 2.00,0 Drammen 17.2.1918 21.Arthur Lyngbakken NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917 22.Arne J. Larsen NOR 2.00,9 Frogner 10.2.1918 23.Osman Dieseth NOR 2.01,0 Frogner 10.2.1918 Karl Linder NOR 2.01,0 Tvedestrand 17.2.1918 25.Kjell Solberg NOR 2.01,7 Horten 17.2.1918 26.Hroar Hagen NOR 2.01,8 Frogner 10.2.1918 27.Finn Gramstad NOR 2.02,0 Tvedestrand 17.2.1918 28.Lorang Aronsen NOR 2.02,2 Dælenenga 1.1.1918 29.Torleif Ranum NOR 2.02,4 Trondhjem 20.1.1918 30.Henry Horgen NOR 2.03,3 Frogner 10.2.1918
1500 m menn 1.Kristian Strøm NOR 2.25,1 Frogner 20.1.1918 2.Frithjof Paulsen NOR 2.28,0 Frogner 17.2.1918 3.Eric Blomgren SWE 2.28,3 Frogner 17.2.1918 4.Clas Thunberg FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918 5.Olav Olsen NOR 2.29,1 Frogner 17.2.1918 6.Theodor Pedersen NOR 2.30,1 Frogner 17.2.1918 Martin Sæterhaug NOR 2.30,1 Frogner 17.2.1918 8.Hans Trygve Hansen NOR 2.30,3 Frogner 17.2.1918 Gustav Gulbrandsen NOR 2.30,3 Frogner 17.2.1918 10.Sigurd Syversen NOR 2.30,5 Frogner 17.2.1918 11.Oskar Olsen NOR 2.30,9 Frogner 20.1.1918 Jakov Melnikov RUS 2.30,9 Moskva DP 19.2.1918 13.Axel Blomqvist SWE 2.31,1 Frogner 17.2.1918 14.Petrus Axelson SWE 2.31,3 Frogner 17.2.1918 15.Ole Mamen NOR 2.32,9 Dælenenga 6.1.1918 16.Julius Skutnabb FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918 17.Ole Olsen NOR 2.33,4 Horten 3.3.1918 18.Arvo Tuomainen FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918 19.Roald Larsen NOR 2.35,0 Frogner 20.1.1918 20.Harald Strøm NOR 2.36,1 Horten 3.3.1918 21.Gustaf Wiberg SWE 2.36,2 Frogner 17.2.1918 22.Knut Sundheim NOR 2.36,2 Horten 3.3.1918 23.Erling Gulbrandsen NOR 2.36,3 Frogner 19.1.1918 Rolv Hellum NOR 2.36,3 Frogner 19.1.1918 25.Vasilij Ippolitov RUS 2.36,5 Moskva DP 19.2.1918 26.Lauri Helander FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918 27.Eugen Berntzen NOR 2.36,8 Frogner 19.1.1918 28.Aksel Belewicz FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918 Øivind Hansen NOR 2.36,9 Frogner 16.2.1918 30.Bjørn Refsum NOR 2.37,4 Frogner 19.1.1918
3000 m menn 1.Erik Olsson SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 2.Olov Wickman SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 3.Harry Wahlberg SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 4.G. Fagerberg SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 5.A. Gustafsson SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 6.G. Johansson SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 7.N. Håkansson SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 8.Olof Landgren SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 9.R. Lundstedt SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 10.Sixten Olsson SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 11.Beyeler SUI 8.06,6 Bern 3.2.1918 12.Winkler SUI 8.21,0 Bern 3.2.1918 13.Rinia SUI 8.26,4 Bern 3.2.1918
5000 m menn 1.Ole Mamen NOR 8.37,0 Dælenenga 5.1.1918 2.Roald Larsen NOR 8.50,4 Dælenenga 5.1.1918 3.Kristian Strøm NOR 8.53,4 Frogner 20.1.1918 4.Frithjof Paulsen NOR 8.56,5 Frogner 20.1.1918 5.Theodor Pedersen NOR 8.59,7 Dælenenga 5.1.1918 6.Sigurd Syversen NOR 9.00,0 Dælenenga 5.1.1918 7.Ole Olsen NOR 9.00,9 Frogner 17.2.1918 8.Olav Olsen NOR 9.04,6 Frogner 17.2.1918 9.Eric Blomgren SWE 9.06,6 Frogner 17.2.1918 10.Gustav Gulbrandsen NOR 9.07,2 Frogner 20.1.1918 11.Petrus Axelson SWE 9.09,1 Frogner 17.2.1918 12.Martin Sæterhaug NOR 9.11,1 Frogner 17.2.1918 13.Jakov Melnikov RUS 9.12,0 Moskva DP 18.2.1918 14.Hans Trygve Hansen NOR 9.13,0 Frogner 17.2.1918 15.Mikhail Bojtler RUS 9.16,0 Moskva DP 18.2.1918 16.Wilhelm Larsen NOR 9.19,5 Dælenenga 5.1.1918 17.Oskar Olsen NOR 9.21,3 Frogner 17.2.1918 18.Eugen Berntzen NOR 9.21,7 Dælenenga 5.1.1918 19.Axel Blomqvist SWE 9.22,7 Frogner 17.2.1918 20.Rolv Hellum NOR 9.25,8 Dælenenga 5.1.1918 21.Gustaf Wiberg SWE 9.26,0 Frogner 17.2.1918 22.Verner Ericsson SWE 9.27,7 Frogner 17.2.1918 23.Henry Aahlander NOR 9.29,5 Dælenenga 5.1.1918 24.Vasilij Ippolitov RUS 9.30,0 Moskva DP 18.2.1918 25.Sverre Jacobsen NOR 9.32,0 Larvik 20.1.1918 26.Knut Sundheim NOR 9.33,3 Frogner 23.1.1918 27.Rolf Reiersen NOR 9.35,0 Frogner 23.1.1918 28.Hans Onstad NOR 9.37,0 Drammen 24.2.1918 29.Leif Eggan NOR 9.37,4 Trondheim 2.2.1918 30.Aleksandr Gazenfus RUS 9.39,0 Moskva DP 18.2.1918
10000 m menn 1.Kristian Strøm NOR 18.25,2 Frogner 16.2.1918 2.Frithjof Paulsen NOR 18.30,1 Frogner 16.2.1918 3.Jakov Melnikov RUS 18.38,8 Moskva DP 19.2.1918 4.Ole Mamen NOR 18.41,7 Frogner 16.2.1918 5.Clas Thunberg FIN 18.44,8 Helsinki Kai 20.1.1918 6.Olav Olsen NOR 18.54,7 Frogner 16.2.1918 7.Julius Skutnabb FIN 18.56,5 Helsinki Kai 20.1.1918 8.Eric Blomgren SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918 9.Vasilij Ippolitov RUS 19.01,0 Moskva DP 19.2.1918 10.Roald Larsen NOR 19.03,8 Frogner 19.1.1918 11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner 19.1.1918 12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner 16.2.1918 13.Theodor Pedersen NOR 19.05,5 Frogner 16.2.1918 14.Petrus Axelson SWE 19.07,0 Frogner 16.2.1918 15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai 20.1.1918 16.Ole Olsen NOR 19.08,9 Trondhjem 23.2.1918 Martin Sæterhaug NOR 19.09,9 Frogner 16.2.1918 18.Oskar Olsen NOR 19.15,0 Frogner 19.1.1918 19.Arvo Tuomainen FIN 19.29,6 Helsinki Kai 20.1.1918 20.Axel Blomqvist SWE 19.30,7 Frogner 16.2.1918 21.Arvo Jalovaara FIN 19.41,0 Helsinki Kai 20.1.1918 Aleksanr Gazenfus RUS 19.41,0 Moskva DP 19.2.1918 23.Paul Poss SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918 24.Verner Eriksson SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918 25.Sigurd Syversen NOR 19.44,2 Frogner 16.2.1918 26.Sverre Aune NOR 19.45,4 Trondhjem 23.2.1918 27.Gustaf Wiberg SWE 19.51,5 Frogner 16.2.1918 28.Axel Eriksson SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918 29.Gösta Strömstén FIN 19.58,6 Helsinki Kai 20.1.1918 30.Atte Lindqvist FIN 20.01,4 Helsinki Kai 20.1.1918
3000 m kvinner 1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960 2.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 3.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 4.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 5.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 6.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 7.Ole Mamen NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415 8.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 9.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 10.Jakov Melnikov RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113 11.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 12.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 13.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 14.Julius Skutnabb FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707 15.Sverre Aune NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847 16.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 17.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 18.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 19.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 20.Arvo Tuomainen FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450 21.Eric Blomgren SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502 22.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 23.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 24.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 25.Frithjof Paulsen NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968 26.Theodor Pedersen NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462 27.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 28.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 29.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 30.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053