Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaEn ny Strøm!

Torsdag den 28. februar skulle Morris Wood og Bobby McLean gått andre dag av VM-matchen i Pittsburgh Winter Garden, men legen til Wood erklærte at han ikke kunne delta den andre dagen heller fordi han hadde fått hofta ut av ledd. Arrangørene diskuterte om de skulle la Bobby gå alle distansene aleine igjen, men de kom til at matchen måtte utsettes på ubestemt tid. Antakelig betydde dette at Wood fortsatt kunne gjøre krav på VM-tittelen innendørs, hvis ikke noen kunne dokumentere det motsatte.

Men Bobby skulle ikke gå ledig for det, for samme dag meldte Minneapolis Tidende at den tredje matchen mellom Bobby McLean og Oscar Mathisen skulle gå av stabelen søndag den 3. mars på Coliseum-banen like ved St. Paul baseballbane. Hvis været tillot det, skulle matchen foregå på utendørsbanen.

Samme dag erobra sentralmaktene Narva i Estland og Pskov i Russland fra de raskt retirerende russerne. Dette var også dagen da SMS Westfalen og SMS Rheinland, to regulære slagskip på hver 20 000 tonn, struttende av skyts, seilte ut fra Gdansk, for ikke å si Danzig, med kurs for Åland. Om bord hadde de en bataljon, Großherzoglich Mecklenburgisches Jäger-Bataillon Nr. 14, bestående av 4 infanterikompanier og 2 maskingeværkompanier, som skulle komme de hvite finske vennene deres til unnsetning i borgerkrigen.

Dagen etter marsjerte ukrainske regjeringsstyrker inn i Kyiv med støtte fra sentralmaktene. Kommandoen hadde Symon Petliura, den ukrainske hærsjefen, som skulle bli landets sterke mann ei tid framover. Lørdag den 2. mars var rødegardistene jaga ut av hovedstaden. Søndag den 3. kapitulerte bolsjevikene og undertegna fredsavtalen i Brest-Litovsk på sentralmaktenes vilkår. De var harde. Trotskij ville ikke godta dem, han ville fortsette å hale ut tida i håp om at proletariatet ville reise seg i vest. Men Lenin innså at de ville tape enda mer hvis krigen fortsatte og at sjølve verdensrevolusjonen var i fare. Den gamle keiserlige russiske armeen var helt forsvarsløs. Han ga ordre til å undertegne. Trotskij trakk seg som utenriksminister og blei erstatta av Georgij Tsjitsjerin.

Russerne skulle nå gi opp alle territoriale krav i Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Hviterussland og Ukraina og de delene av Russland som nå var okkupert av tyskerne. Bessarabia skulle overgis til Romania. Det ottomanske imperiet skulle få tilbake områder som tsardømmet hadde erobra i den russisk-tyrkiske krigen 1877–1878. De tapte territoriene utgjorde 34 % av folketallet, 54 % av industrien og 89 % av kullgruvene. Dessuten skulle de betale 300 millioner gullmark i bot.

Vestmaktene var svært fortørna over å bli svikta av sine allierte på denne måten, men egentlig var det ikke så galt for dem. Okkupantene måtte sette av omtrent en million mann til å styre med alle disse nye landareala, og det var styrker som kunne vært greie å ha på vestfronten. Avtalen med ukrainerne innebar leveranser av korn og kull, men samarbeidet med sentralmaktene gikk ikke så glatt der heller, etter hvert som det gikk opp for ukrainerne at de egentlig var okkupert av befrierne sine. Både der og i resten av det okkuperte området kom det til opptøyer og geriljaaksjoner, ofte, men ikke alltid, organisert av bolsjevikene. Samtidig var de diplomatiske forbindelsene mellom Russland og sentralmaktene gjenoppretta i og med fredsavtalen, og russerne utnytta det for alt det var verdt til å spre revolusjonen til det tyske og det østerrikske proletariatet. Så på en måte opptrådte de som gode allierte allikevel.

Finland var kanskje tross alt den av utbryternasjonene som kom best ut av det. For de røde var det bolsjevikiske tilbakeslaget nedslående, men de kunne stadig få hjelp østfra. De hvite var forventningsfulle og optimistiske i påvente av den hjelpa de hadde fått varsel om fra tyskerne. Få av dem var skeptiske til å motta hjelp fra fiendene til de gamle russiske plageåndene sine.

For balterne var resultatet mer nedslående. De var kvitt russerne, men fikk nye herrer. Litauen skulle bli et hertugdømme under det tyske keiserriket og Estland og Latvia skulle slås sammen til et annet hertugdømme under navnet Det forente baltiske hertugdømmet. Baltikum hadde fra gammelt av betydelige tysktalende minoriteter som nå skulle få privilegier og bli en herskende elite. Ikke oppmuntrende.

Det polske spørsmålet var ikke med i avtalen. Løftet om å opprette et polsk kongedømme etter krigen sto ved lag, men polakkene tok det ikke pent da fredsavtalen mellom Ukraina og sentralmaktene overførte mye polsk territorium til Ukraina. De polske hærstyrkene som hadde tjenestegjort i den østerriksk-ungarske hæren i håp om å bli belønna med sitt eget kongerike, hadde nå i forbitrelsen løpt over til fienden, slått seg sammen med polske styrker fra den russiske hæren og opererte nå som et frikompani på østfronten.

Representanter for det smuldrende ottomanske imperiet var også til stede ved forhandlingsbordet og forlangte å få tilbake Kars, Ardahan og Batumi, som ottomanerne hadde avstått etter krigen i 1877–78. De forhandlingsvillige russerne skreiv under på det, til tross for at de egentlig ikke hadde noe med å gjøre det. Etter revolusjonen hadde området vært under kontroll av et uavhengig transkaukasisk kommissariat som hadde tatt over styret av visekongedømmet Transkaukasia, bestående av de tidligere provinsene (og enda tidligere kongedømmene) Armenia og Georgia og det som skulle bli Azerbajdsjan. Bolsjevikene hadde lite å si i kommissariatet, men det var temmelig proletarvennlig i og for seg med et flertall av mensjeviker og sosialistrevolusjonære.

Dem om det. I Stockholm hadde svenskene viktigere ting å tenke på, ettersom det endelig var tid for det svenske mesterskapet. Det var på tide ettersom vi allerede var ute i mars og sesongen snart var over. Det hadde vært en dårlig isvinter og mesterskapet var kanskje planlagt tidligere, men utsatt til 2. og 3. mars. Heldigvis var det bedre forhold på Stockholms stadion nå, og tidene var ikke helt håpløse, om ikke direkte gode. 500 m endte med seier til Eric Blomgren for første gang.

500 m
1.Eric Blomgren  Södermalms IK 47,1
2.Axel Blomqvist  IF Linnea   47,3
3.Gustaf Wiberg  Hammarby IF  47,8
4.Petrus Axelson  SASK     48,7
5.Erik Wingnér   Södermalms IK 49,1
Verner Eriksson  IF Linnea   49,1
7.Paul Poss    SASK     49,4
8.Emanuel Bergsman SASK     49,9
9.Axel Eriksson  Örebro SK   50,1
10.Erik Augustsson Södermalms IK 52,4
11.John Augustsson Södermalms IK 52,9

Blomgren vant også milløpet foran den gjenoppstandne Petrus Axelson, mens sprinteren Blomqvist var nr. 3.

10000 m
1.Blomgren    18.56,7
2.Axelson    19.14,3
3.Blomqvist   19.31,2
4.Poss      19.42,6
5.V. Eriksson  19.44,0
6.A. Eriksson  19.54,2
7.Wingnér    20.25,4
8.Wiberg     20.32,0
9.J. Augustsson 21.29,9
10.E. Augustsson 21.48,9

Den gjenfødte Axelson overgikk alle forventninger ved å slå Blomgren på 1500 m. Blomgren tok sølv og Blomqvist bronse. Disse 3 var i ei klasse for seg sjøl.

1500 m
1.Axelson    2.35,0
2.Blomgren    2.35,7
3.Blomqvist   2.35,9
4.Wiberg     2.40,9
5.Wingnér    2.42,2
6.Bergsman    2.42,4
7.A. Eriksson  2.47,0
8.J. Augustsson 2.53,6
9.E. Augustsson 2.57,5
V. Eriksson fall, brutt

De samme 3 dominerte 5000-meteren også, og nå var igjen Blomgren best.

5000 m
1.Blomgren    9.14,0
2.Axelson     9.20,2
3.Blomqvist    9.23,0
4.A. Eriksson   9.46,8
5.Wingnér     9.47,0
6.V. Eriksson   9.48,0
7.Bergsman    9.56,2
8.Wiberg     9.57,8
9.E. Augustsson 10.32,5
10.J. Augustsson 10.35,7

Det later til å være litt dårligere is enn første dag. Og bredden virker ikke betryggende god. Kanskje sekretær Låftman ved skridskoförbundet bør ta grep igjen? Hvis han ikke har gått lei skøyter, da. Spesielt disse Augustsson-brødrene holdt påfallende laber standard. Det ville nok vært mulig å finne en god del svenske løpere som kunne gjøre det bedre.

I Norge var skøyteaktiviteten ved å dabbe av for sesongen. Men i Horten var det et stort nasjonalt stevne denne søndagen, og med unntak for Ole Mamen var alle de beste løperne fra Kristiania på startstreken sammen med hjemmefavoritten Kristian Strøm. Søndagen var solblank og passe kald, publikum møtte opp i et antall på 3000, med flere hundre tilreisende fra nabobyene. Isen var god, bare litt sur vind skilte baneforholda fra det helt ideelle.

Strøm hadde tydelig skjerpa seg foran hjemmepublikummet og klarte for første gang siden åpningsstevnet i januar å splitte de to sprintspesialistene Oskar Olsen og Sigurd Syversen på 500 m. Men Olsen dro seieren i land med ett tidels margin, 45,7 mot 45,8. Syversen fikk 46,3, Theodor Pedersen 47,3, Frithjof Paulsen 47,6, Roald Larsen 48,5 og Ole Olsen 49,8, som var pers.

På 1500 m var Strøm ikke til å true og vant som han ville med 2.27,8. Syversen var nr. 2 her med 2.31,2, så kom Paulsen, 2.32,9, Pedersen, 2.33,2, Ole Olsen, 2.33,4, som var pers igjen, Oskar Olsen, 2.33,6 og Roald Larsen, 2.37,2.

Like suveren var hjemmefavoritten på 5000 m, som han vant på 8.56,3 foran Paulsen, 9.07,8, Ole Olsen 9.10,3, Pedersen, 9.15,3, Oskar Olsen, 9.21,9, Syversen, 9.25,1 og Larsen 9.26,3.

Ingen sensasjoner der altså, men sensasjonen kom i junior der byens fotballyndling først persa med 3,1 sekunder og kom inn på 3.-plass på 500 m og så beseira favoritten Knut Sundheim i samløp på 1500 m og vant distansen med 2.36,1, ei forbedring av persen med hele 6,2 sekunder. Navnet hans var Harald Strøm. Kanskje et navn vi bør merke oss? Ellers var det mange gode juniortider med 12 mann under 50 på 500 m. Ikke daglig kost. P.s.: Harald er ikke i slekt med Kristian, som er innflytter fra Melhus i Trøndelag. Harald Strøm er født i Horten den 14. oktober 1897 og er altså 20 år gammel. Han bør ha mange gode år foran seg.

Den tredje matchen mellom Oscar Mathisen og Bobby McLean, som skulle vært denne søndagen, har det tydeligvis ikke blitt noe av, for denne dagen deltar Bobby i et isshow i New York. Annonsen er fra New York Times.

Annonse for isshowet

Som erstatning melder avisene at det blir en andre match mellom Oscar og Harley Davidson på Hippodrome i St. Paul på tirsdag. Ingen sier noe om hvorfor det ikke blei noe av McLean-matchen denne gangen. Men alt tyder jo på at isshowet i New York foran et stort publikum kan bli temmelig innbringende.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oskar Olsen      NOR 44,9 Frogner    19.1.1918
2.Kristian Strøm    NOR 45,3 Frogner    19.1.1918
3.Sigurd Syversen    NOR 45,9 Frogner    19.1.1918
4.Theodor Pedersen   NOR 46,0 Dælenenga  30.12.1917
5.Martin Sæterhaug   NOR 46,4 Frogner    16.2.1918
6.Gunerius Schou    NOR 46,6 Kongsberg   17.2.1918
7.Ole Mamen       NOR 46,7 Dælenenga   6.1.1918
8.Roald Larsen     NOR 47,0 Frogner    19.1.1918
9.Eric Blomgren     SWE 47,1 Frogner    16.2.1918
10.Axel Blomqvist    SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918
11.Gustav Gulbrandsen  NOR 47,4 Frogner    19.1.1918
12.Frithjof Paulsen   NOR 47,5 Frogner   16.12.1917
13.Hans Trygve Hansen  NOR 47,8 Frogner   16.12.1917
Max Kniel        SUI 47,8 Davos     3.2.1918
Gustaf Wiberg      SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918
16.Eugen Berntzen    NOR 48,0 Dælenenga   6.1.1918
Frithjof Lindteigen   NOR 48,0 Kongsberg   13.1.1918
Ernst Kleven      NOR 48,0 Drammen    10.2.1918
19.Alfred Christiansen NOR 48,1 Frogner    20.1.1918
Petrus Axelson     SWE 48,1 Frogner    16.2.1918
Alf Horne        NOR 48,4 Kongsberg   17.2.1918
Jakov Melnikov     RUS 48,4 Moskva DP   18.2.1918
Bjørn Refsum      NOR 48,4 Horten     3.3.1918
Eugen Engebretsen    NOR 48,4 Horten     3.3.1918
25.Rolf Reiersen    NOR 48,5 Frogner    20.1.1918
Erling Søberg      NOR 48,5 Hamar     24.2.1918
27.Rolf Larsen     NOR 48,6 Dælenenga   6.1.1918
Olav Olsen       NOR 48,6 Frogner    16.2.1918
29.Birger Halvorsen   NOR 48,7 Frogner    20.1.1918
Harald Strøm      NOR 48,7 Horten     3.3.1918
Knut Sundheim      NOR 48,7 Horten     3.3.1918
1000 m menn
1.R. Hoerde      AUT 1.48,2 Wien     5.2.1918
2.Rudolf Scmidt    AUT 1.49,8 Wien     5.2.1918
3.H. Brück      AUT 1.51,5 Wien     5.2.1918
4.Bjarne Hval     NOR 1.53,0 Drammen   10.2.1918
5.Amund Arnes     NOR 1.54,4 Trondhjem  20.1.1918
6.Rolf Backe     NOR 1.55,1 Frogner   10.2.1918
7.Peder Arndt     NOR 1.55,4 Drammen   17.2.1918
8.Aksel Belewicz   FIN 1.55,6 Helsinki   6.1.1918
9.Harry Halvorsen   NOR 1.56,6 Frogner   10.2.1918
10.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki   6.1.1918
Alf Mortensen     NOR 1.56,7 Drammen   10.2.1918
12.Willy Braarud   NOR 1.56,8 Frogner   10.2.1918
13.Julius Skutnabb  FIN 1.57,0 Helsinki   6.1.1918
14.Andorf Bjørnlund  NOR 1.58,0 Tvedestrand 17.2.1918
15.Sverre Larsen   NOR 1.58,5 Frogner   10.2.1918
16.Alfred Strömstén  FIN 1.58,8 Helsinki   6.1.1918
17.Lorang Andresen  NOR 1.59,2 Frogner   10.2.1918
18.Harald Grønneberg NOR 1.59,4 Drammen   17.2.1918
19.Leif Hamborgstrøm NOR 1.59,7 Drammen   17.2.1918
20.Eugen Johannessen NOR 2.00,0 Drammen   17.2.1918
21.Arthur Lyngbakken NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917
22.Arne J. Larsen   NOR 2.00,9 Frogner   10.2.1918
23.Osman Dieseth   NOR 2.01,0 Frogner   10.2.1918
Karl Linder      NOR 2.01,0 Tvedestrand 17.2.1918
25.Kjell Solberg   NOR 2.01,7 Horten    17.2.1918
26.Hroar Hagen    NOR 2.01,8 Frogner   10.2.1918
27.Finn Gramstad   NOR 2.02,0 Tvedestrand 17.2.1918
28.Lorang Aronsen   NOR 2.02,2 Dælenenga   1.1.1918
29.Torleif Ranum   NOR 2.02,4 Trondhjem  20.1.1918
30.Henry Horgen    NOR 2.03,3 Frogner   10.2.1918
1500 m menn
1.Kristian Strøm     NOR 2.25,1 Frogner   20.1.1918
2.Frithjof Paulsen    NOR 2.28,0 Frogner   17.2.1918
3.Eric Blomgren     SWE 2.28,3 Frogner   17.2.1918
4.Clas Thunberg     FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918
5.Olav Olsen       NOR 2.29,1 Frogner   17.2.1918
6.Theodor Pedersen    NOR 2.30,1 Frogner   17.2.1918
Martin Sæterhaug     NOR 2.30,1 Frogner   17.2.1918
8.Hans Trygve Hansen   NOR 2.30,3 Frogner   17.2.1918
Gustav Gulbrandsen    NOR 2.30,3 Frogner   17.2.1918
10.Sigurd Syversen    NOR 2.30,5 Frogner   17.2.1918
11.Oskar Olsen      NOR 2.30,9 Frogner   20.1.1918
Jakov Melnikov      RUS 2.30,9 Moskva DP  19.2.1918
13.Axel Blomqvist    SWE 2.31,1 Frogner   17.2.1918
14.Petrus Axelson    SWE 2.31,3 Frogner   17.2.1918
15.Ole Mamen       NOR 2.32,9 Dælenenga   6.1.1918
16.Julius Skutnabb    FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918
17.Ole Olsen       NOR 2.33,4 Horten    3.3.1918
18.Arvo Tuomainen    FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918
19.Roald Larsen     NOR 2.35,0 Frogner   20.1.1918
20.Harald Strøm     NOR 2.36,1 Horten    3.3.1918
21.Gustaf Wiberg     SWE 2.36,2 Frogner   17.2.1918
22.Knut Sundheim     NOR 2.36,2 Horten    3.3.1918
23.Erling Gulbrandsen  NOR 2.36,3 Frogner   19.1.1918
Rolv Hellum       NOR 2.36,3 Frogner   19.1.1918
25.Vasilij Ippolitov   RUS 2.36,5 Moskva DP  19.2.1918
26.Lauri Helander    FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918
27.Eugen Berntzen    NOR 2.36,8 Frogner   19.1.1918
28.Aksel Belewicz    FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918
Øivind Hansen      NOR 2.36,9 Frogner   16.2.1918
30.Bjørn Refsum     NOR 2.37,4 Frogner   19.1.1918
3000 m menn
1.Erik Olsson  SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
2.Olov Wickman  SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
3.Harry Wahlberg SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
4.G. Fagerberg  SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
5.A. Gustafsson SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
6.G. Johansson  SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
7.N. Håkansson  SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
8.Olof Landgren SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
9.R. Lundstedt  SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
10.Sixten Olsson SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
11.Beyeler    SUI 8.06,6 Bern          3.2.1918
12.Winkler    SUI 8.21,0 Bern          3.2.1918
13.Rinia     SUI 8.26,4 Bern          3.2.1918
5000 m menn
1.Ole Mamen      NOR 8.37,0 Dælenenga   5.1.1918
2.Roald Larsen     NOR 8.50,4 Dælenenga   5.1.1918
3.Kristian Strøm    NOR 8.53,4 Frogner    20.1.1918
4.Frithjof Paulsen   NOR 8.56,5 Frogner    20.1.1918
5.Theodor Pedersen   NOR 8.59,7 Dælenenga   5.1.1918
6.Sigurd Syversen   NOR 9.00,0 Dælenenga   5.1.1918
7.Ole Olsen      NOR 9.00,9 Frogner    17.2.1918
8.Olav Olsen      NOR 9.04,6 Frogner    17.2.1918
9.Eric Blomgren    SWE 9.06,6 Frogner    17.2.1918
10.Gustav Gulbrandsen NOR 9.07,2 Frogner    20.1.1918
11.Petrus Axelson   SWE 9.09,1 Frogner    17.2.1918
12.Martin Sæterhaug  NOR 9.11,1 Frogner    17.2.1918
13.Jakov Melnikov   RUS 9.12,0 Moskva DP   18.2.1918
14.Hans Trygve Hansen NOR 9.13,0 Frogner    17.2.1918
15.Mikhail Bojtler   RUS 9.16,0 Moskva DP   18.2.1918
16.Wilhelm Larsen   NOR 9.19,5 Dælenenga   5.1.1918
17.Oskar Olsen     NOR 9.21,3 Frogner    17.2.1918
18.Eugen Berntzen   NOR 9.21,7 Dælenenga   5.1.1918
19.Axel Blomqvist   SWE 9.22,7 Frogner    17.2.1918
20.Rolv Hellum     NOR 9.25,8 Dælenenga   5.1.1918
21.Gustaf Wiberg    SWE 9.26,0 Frogner    17.2.1918
22.Verner Ericsson   SWE 9.27,7 Frogner    17.2.1918
23.Henry Aahlander   NOR 9.29,5 Dælenenga   5.1.1918
24.Vasilij Ippolitov  RUS 9.30,0 Moskva DP   18.2.1918
25.Sverre Jacobsen   NOR 9.32,0 Larvik    20.1.1918
26.Knut Sundheim    NOR 9.33,3 Frogner    23.1.1918
27.Rolf Reiersen    NOR 9.35,0 Frogner    23.1.1918
28.Hans Onstad     NOR 9.37,0 Drammen    24.2.1918
29.Leif Eggan     NOR 9.37,4 Trondheim   2.2.1918
30.Aleksandr Gazenfus RUS 9.39,0 Moskva DP   18.2.1918
10000 m menn
1.Kristian Strøm   NOR 18.25,2 Frogner    16.2.1918
2.Frithjof Paulsen  NOR 18.30,1 Frogner    16.2.1918
3.Jakov Melnikov   RUS 18.38,8 Moskva DP   19.2.1918
4.Ole Mamen      NOR 18.41,7 Frogner    16.2.1918
5.Clas Thunberg    FIN 18.44,8 Helsinki Kai 20.1.1918
6.Olav Olsen     NOR 18.54,7 Frogner    16.2.1918
7.Julius Skutnabb   FIN 18.56,5 Helsinki Kai 20.1.1918
8.Eric Blomgren    SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918
9.Vasilij Ippolitov  RUS 19.01,0 Moskva DP   19.2.1918
10.Roald Larsen    NOR 19.03,8 Frogner    19.1.1918
11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner    19.1.1918
12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner    16.2.1918
13.Theodor Pedersen  NOR 19.05,5 Frogner    16.2.1918
14.Petrus Axelson   SWE 19.07,0 Frogner    16.2.1918
15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai 20.1.1918
16.Ole Olsen     NOR 19.08,9 Trondhjem   23.2.1918
Martin Sæterhaug   NOR 19.09,9 Frogner    16.2.1918
18.Oskar Olsen    NOR 19.15,0 Frogner    19.1.1918
19.Arvo Tuomainen   FIN 19.29,6 Helsinki Kai 20.1.1918
20.Axel Blomqvist   SWE 19.30,7 Frogner    16.2.1918
21.Arvo Jalovaara   FIN 19.41,0 Helsinki Kai 20.1.1918
Aleksanr Gazenfus   RUS 19.41,0 Moskva DP   19.2.1918
23.Paul Poss     SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918
24.Verner Eriksson  SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918
25.Sigurd Syversen  NOR 19.44,2 Frogner    16.2.1918
26.Sverre Aune    NOR 19.45,4 Trondhjem   23.2.1918
27.Gustaf Wiberg   SWE 19.51,5 Frogner    16.2.1918
28.Axel Eriksson   SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918
29.Gösta Strömstén  FIN 19.58,6 Helsinki Kai 20.1.1918
30.Atte Lindqvist   FIN 20.01,4 Helsinki Kai 20.1.1918
3000 m kvinner
1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen         NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
9.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
10.Jakov Melnikov      RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113
11.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
13.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
14.Julius Skutnabb     FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
15.Sverre Aune       NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847
16.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
17.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
18.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
19.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
20.Arvo Tuomainen      FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450
21.Eric Blomgren      SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502
22.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen     NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen     NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin      FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.15,5 207,442
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.29,9-9.00,0-18.51,9 206,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,4-2.35,4-9.32,0-19.59,6 216,380
Aksel Belewicz FIN 48,9-2.35,2-9.38,2-20.12,3 219,068
Harald Strøm       NOR 48,7-2.36,1
Ole Olsen        NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-19.08,9 212,468
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 47,8-2.30,3-9.07,2-19.05,4 209,890
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-19.03,8 208,063
Rolf Reiersen NOR 51,2-2.38,1-9.35,0
Eugen Berntzen NOR 48,0-2.37,0-9.21,7
Olav Olsen NOR 47,3-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,765
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5