Storskårer og nå storløper
Svenskene hadde fått fine rammer rundt det nordiske mesterskapet sitt. Det var vakkert og vinterlig, litt grått, men passe kaldt og lite vind. Stockholm stadion var også litt av et arkitektonisk vidunder som bidro til den estetiske ramma. At 4000 tilskuere fant veien til tribunene la heller ikke noen direkte demper på stemninga. Det norske generasjonsskiftet gjorde utfallet mer uvisst enn noen gang. Finnene virka minst like sterke som før, samtidig hadde Ole Olsen notert oppsiktsvekkende tider. Isen var velpreparert og glatt, noe svenskene ikke hadde vært bortskjemt med hittil i sesongen. Beskrivelsene tyder på at banen ikke hadde noen standard 400 meters omkrets. Antakelig var den 333 m, siden de snakker om at alle distansene starta inn i en sving, men ingen spesifikke mål blir angitt.
Mesterskapet fikk en pangstart med favoritten i første par, Arvo Tuomainen. Tradisjonen med å sette antatt beste gjesteløper i par med hjemmefavoritten var tydeligvis midlertidig oppheva, for makkeren hans var den mer seindrektige milslukeren Bergström. Det var et umake par. Tuomainen gikk for mesterskapet, smøyg seg som en katt gjennom de 3 svingene og la all den urfinske krafta si i hvert skjær. Han reiste seg opp etter målpassering og glei rundt banen. Tida blei oppgitt til 46,4, ny sesongbeste. Bergström fikk 49,6, ny sesongbeste på han også, og slett ikke så håpløst som i det finske mesterskapet.
Andre par var også et pangpar. Mange holdt Clas Thunberg som den hardeste konkurrenten til Tuomainen og ikke minst som den skarpeste sprinteren i feltet. Med 46-mannen Theodor Pedersen i paret skulle han få bra pes også. Thunberg mente seg nok å ha sjanser, men antakelig spilte nervene han et puss, for han snubla i starten og gikk over ende. Han kom seg fort og forbanna opp igjen og sprinta som en vind, nærma seg stygt Pedersen i oppløpet, men klarte ikke å ta han helt igjen og endte opp med 47,4 mot Pedersens 47,2.
Den tredje finske favoritten Julius Skutnabb kom i det tredje paret sammen med svenskenes sprinthåp Axel Blomqvist. Svensken tok fram en sprint her som han ikke hadde vist siden den berømte seieren i Nordiska spelen 1917 og la seg på andreplass med 46,8 til stor jubel fra tribunene. Skutnabb måtte stille bak og tapte mange plassifferpoeng med 47,5. Uansett var det klar sesongbeste på begge.
Roald Larsen, den beste norske sprinteren denne sesongen og toppmann på sesongbestelista på distansen, møtte Erik Wingnér fra Södermalm i fjerde par. Han fikk ikke så mye støtte fra svensken i jobben sin, som helt klart var å slå Tuomainen og hindre at han fikk for mange plassifferpoeng til gode på Ole Olsen etter sprintdistansen. Larsen gikk bra, men oppfylte ikke oppdraget sitt helt, han kom inn på samme tid som Tuomainen. Ei norsk klokke blant publikum skal ha hatt et halvt sekund bedre tid. Men hva hjelper det?
Hjemmehåpet, tittelforsvareren Eric Blomgren, møtte den gode finske sprinteren Aksel Belewicz i femte par. Finnene stilte en 7-mannstropp med mange gode sprintere for å utnytte den kjente svakheten til Ole Olsen best mulig. Den storvokste Belewicz gjorde jobben sin perfekt og sprinta inn til 46,9, som var ny pers. Blomgren gikk i sin egen takt og fikk 47,9, som var klar ny sesongbeste, men litt for dårlig til å danne grunnlag for ei topplassering i sammendraget. Svenskene hadde hatt en dårlig isvinter og anså seg ikke for fulltrent ennå. De hadde få landbaner og var sårbare for mildvær. Finnene hadde enda færre landbaner, men ikke riktig det samme mildværsproblemet.
I sjette par møtte Ilmari Danska, den neste finske sprinteren, Karl Johansson fra Eskilstuna. Han vant som han ville mot den ikke fulltrente Johansson og satte sesongbeste med 47,5, men ville det holde mot Olsen?
Ole Olsen kom i neste par mot Harald Strøm. Mesterskapshåpet hans sto og falt med dette løpet. Feila han her, kunne han gå så fort han ville på de beste distansene sine. Det ville ikke hjelpe det minste å slå Tuomainen med 40 sekunder på 10000 m hvis det ikke ga mer enn ett poengs forskjell i sammendraget. I Harald Strøm hadde han en god makker. Faktisk var det den unge hortenseren som dro opp paret, og han kom ut på oppløpssida med en klar ledelse. Men da slo det han at han var i ferd med å sabotere for lagkameraten. Eller var det den norske lagledelsen som ga han beskjed? Det som skjedde var uansett at han plutselig mista forspranget og var en meter etter den norske favoritten i mål. Var det bare sluttspurten til Vesle-Ola som hadde vært så fenomenal? Tidene var 47,3 og 47,4. Det var ikke så verst. Det kunne holde. Det var sjetteplass til nå. Det var foran Clas Thunberg. Og det var ingen igjen som kunne slå det.
Walter Tverin møtte Sam Carlsson i åttende og nest siste par. Tverin klarte ikke å sette noen streker i regninga til nordmennene med 48,3, og svensken var blant de svakeste med 49,6.
I siste par slo Verner Eriksson Petrus Axelson med 48,7 mot 48,9.
500 m 1.Arvo Tuomainen, Finland 46,4 sb Roald Larsen, Norge 46,4 3.Axel Blomqvist, Sverige 46,8 sb 4.Aksel Belewicz, Finland 46,9 p 5.Theodor Pedersen, Norge 47,2 6.Ole Olsen, Norge 47,3 7.Clas Thunberg, Finland 47,4 m/fall Harald Strøm, Norge 47,4 9.Julius Skutnabb, Finland 47,5 sb Ilmari Danska, Finland 47,5 sb 11.Eric Blomgren, Sverige 47,9 sb 12.Walter Tverin, Finland 48,3 sb 13.Verner Eriksson, Sverige 48,7 sb 14.Petrus Axelson, Sverige 48,9 sb 15.Erik Wingnér, Sverige 49,5 sb 16.Waldemar Bergström, Finland 49,6 sb Sam Carlsson, Sverige 49,6 sb 18.Karl Johansson, Sverige 49,7 sb
Etter ei pause med nordisk mesterskap i kunstløp for kvinner der seieren gikk til hjemmefavoritten Magda Juhlin (var det henne de 4000 kom for å se?) var det så klart for 10000 m. En manndomsprøve for løpere så vel som publikum. Bronsemedaljen til Blomqvist på sprinten hadde vært kjærkommen. Tittelforsvareren Blomgren var allerede så mye på etterskudd at noe forsvar av tittelen virka umulig å tenke på. Men hva kunne han utrette på enkeltdistansene?
Det var nok også kjærkomment for publikum at to av de dårligste svenskene, Wingnér og Carlsson, trakk seg fra distansen. Like fullt var det ikke akkurat noen pangstart de fikk med sprinterne Belewicz og Blomqvist i første par. Som bidrag til svensk-finsk forbrødring var Blomqvist fast bestemt på å fullføre alle distansene, ellers ville ikke 3.-plassen hans på 500 m telle i sammendraget og Ole Olsen ville rykke enda et hakk nærmere Tuomainen. Derfor tok han det pent i milløpet og lot Belewicz seile sin egen sjø. Finnen sleit seg i mål etter 30 harde runder på 19.39,6, som var klar ny pers. Over ei runde etter kom svensken på 20.24,0, nesten to minutter bak persen. Store deler av publikummet var nok allerede på vei hjem, uforstående til hva i all verden det kunne være som fikk folk til å holde det gående på denne måten.
Andre par var Skutnabb og Danska. Her var det mer kvalitet, men spennende var det ikke. Danska slapp taket etter få runder. Skutnabb tok en klar ledelse med 18.49,2, som var personlig sesongbeste. Men langt fra persen på 18.06,8. Hva ville dette holde til da? Danska satte klar ny pers med 19.28,1.
Waldemar Bergström møtte Karl Johansson i tredje par. Han la snart svensken bak seg og kjempa lenge med tidene til Skutnabb, men nådde ikke helt fram. 18.50,5 var likevel høy klasse og ny personlig sesongbeste. 19.38,7 var klar ny pers for Johansson, som gikk under 20 minutter for første gang.
Tuomainen var først ut av favorittene. Siden han delte 500 m-seieren med Roald Larsen, fikk han Larsen i par på 10000 m. Larsen ville ikke gi fra seg tetposisjonen i mesterskapet uten kamp og holdt følge lenge. Men rundt midtveis måtte han gi seg og blei etter hvert over ei halv runde etter. Tuomainen hadde god koll på ledertidene og fikk etter hvert et godt forsprang. Han gikk i mål på 18.39,5, nærmere 10 sekunder foran Skutnabb, så det måtte være godt. La oss se hva Olsen hadde å si til dette! Larsen fikk 19.03,8, drøye halvsekundet bak tida si fra Moss.
Olsen fikk ordet allerede i neste par med Pedersen som makker. Olsen i første indre. Her skulle det gås. Og han gikk. Men han gikk feil! Etter første runde passerte han også i indre, med Pedersen like i kjølvannet. Perpleks og panisk skjønte han hva som hadde skjedd. Han sørga for å veksle riktig neste gang. Så gikk han to yttersvinger. Og to yttersvinger til. Dermed skulle distansen være oppgjort. Men ville dommerne forstå? Skulle alle håp om mesterskapet gå dukken bare på grunn av denne ene lille feilen? Han var fortvilt. Han kjørte hardt og veksla riktig hele resten av løpet. Pedersen hang på i 5 runder, så måtte han slippe. De som hadde klokker, kunne se at forspranget til Tuomainen bare økte. I mål var det over 17 sekunder. 18.22,4 var drøye halvminuttet bak tida hans i Moss. Sett i forhold til Roald Larsen hadde han altså gått like bra som i Moss der han vant med 32,1 sekunder. Det var tydelig at finnene hadde mer å fare med enn konkurrentene hans der. Pedersen kom etter hvert veldig i bakleksa og blei passert for andre gang to runder før mål. Tida hans var 19.51,3. Over minuttet bak det han presterte i Moss.
Sjette par var hjemmefavoritten Blomgren mot Tverin. Det var ganske snart tydelig at svensken ikke kunne holde følge med Olsen, og det var vanskelig å kvitte seg med Tverin. Blomgren fikk ganske raskt en 20–30 meters forsprang, men der stoppa det. Mot slutten av løpet var det klart at han kjempa med Skutnabb og Bergström om tredjeplassen så langt. Kunne han bare sikre en ny medalje til Sverige, gikk det enda an, om enn tittelen gikk fløyten. Den vanlige friske innspurten sin hadde han ikke krefter til, og Tverin hang på. Men nærmere kom han ikke heller, og de gikk i mål med samme avstand. Bronsemedaljen glapp, Blomgren havna midt mellom Skutnabb og Bergström på 18.50,0. Tverin var eksakt 3 sekunder etter. Det var ny sesongbeste på begge.
Nå var det ganske mørkt og publikum gikk hjem. Noen få blei igjen for å se Thunberg og Harald Strøm, en godbit for de siste entusiastene. Thunberg hadde mer eller mindre fått ødelagt mesterskapet etter fallet sitt på 500-meteren. Han hadde vanligvis blitt slått av Tuomainen på 10000 m, men kunne han slå tilbake, hadde han ennå en sjanse. Strøm hadde gått omtrent likt med Larsen i Moss, så han var ikke noen målestokk her, var det tenkt seg. Men tanken er én ting, gjerninga en annen. Strøm viste seg vanskelig å gå fra. Han holdt høy fart. Faktisk gikk han like fort som Olsen. Han hadde begynt seint med skøytetreninga etter fotballsesongen, men gradvis hadde han følt seg mer i form, og nå syntes han det glei ypperlig. Kanskje var det glattere også ut på kveldinga. Kanskje ikke. Kanskje var det bare mannen. Etter hvert måtte faktisk Thunberg slippe. Og avstanden bare økte. 5 runder fra mål kjente mannen at han hadde krefter igjen. Skulle han gjøre det? Det ville kanskje bli rabalder. Et svik mot den norske favoritten, førstekjøreren. Men han hadde disse kreftene. Og Olsen skulle vel diskes uansett? Med en førsteplass her hadde han jo sjanser sjøl også. Så han satte inn kreftene og gikk i mål på 18.17,3, ny pers med 9/10. Thunberg kom på etterskudd for Tuomainen og gikk lojalt i mål på 18.44,7, pers med 1/10. Bildet er fra decoolstebaanvannederland.nl.
I siste par gikk svenskene Axelson og Eriksson for nokså tomme tribuner. Eriksson gikk ganske anonymt på 20.14,6, over minuttet bak persen, det var ikke sesongbeste en gang. Axelson prøvde å gjøre seg litt mer gjeldende, men var ikke så nærgående som mot Blomgren under SM, han var over halvminuttet bak. 19.28,1 var sesongbeste og tangering av tida til Danska. Men nesten minuttet bak persen fra 1917.
10 000 m 1.Harald Strøm, Norge 18.17,3 p 2.Ole Olsen, Norge 18.22,4 3.Arvo Tuomainen, Finland 18.39,5 sb 4.Clas Thunberg, Finland 18.44,7 p 5.Julius Skutnabb, Finland 18.49,2 sb 6.Eric Blomgren, Sverige 18.50,0 sb 7.Waldemar Bergström, Finland 18.50,5 sb 8.Walter Tverin, Finland 18.53,0 sb 9.Roald Larsen, Norge 19.03,8 10.Ilmari Danska, Finland 19.28,1 p Petrus Axelson, Sverige 19.28,1 sb 12.Karl Johansson, Sverige 19.38,7 p 13.Aksel Belewicz, Finland 19.39,6 p 14.Theodor Pedersen, Norge 19.51,3 15.Verner Eriksson, Sverige 20.14,6 16.Axel Blomqvist, Sverige 20.24,0
Poeng etter 1. dag 1.Arvo Tuomainen, Finland 4,5 2.Ole Olsen, Norge 8 3.Harald Strøm, Norge 8,5 4.Roald Larsen, Norge 10,5 5.Clas Thunberg, Finland 11,5 6.Julius Skutnabb, Finland 14,5 7.Aksel Belewicz, Finland 17 Eric Blomgren, Sverige 17 9.Axel Blomqvist, Sverige 19 Theodor Pedersen, Norge 19 11.Ilmari Danska, Finland 20 Walter Tverin, Finland 20 13.Waldemar Bergström, Finland 22 14.Petrus Axelson, Sverige 24,5 15.Verner Eriksson, Sverige 28 Karl Johansson, Sverige 28
Ut på kvelden hadde arrangørene ennå ikke bestemt seg for hva de skulle foreta seg med den uregelmenterte vekslinga til Ole Olsen. Men uansett så det jo ut til at Tuomainen hadde mesterskapet i si hule hand. Hvis Harald Strøm hadde vært mer lojal, kunne nok Vesle-Ola hatt ett poeng mindre å ta igjen. Men når lengste og korteste distanse er løpt allerede, kan man vel nesten si at resten egentlig er formaliteter. Det skal løpes, da.
Samme dag var det løp på Kongsberg om forbundets juniorpokal, der årets juniorstjerne Aksel Nilsen fra KSK vant 500 m på 47,7 foran Kongsbergløperen Asbjørn Steffensen, 48,0, Ole Kristian Johnsen, KSK, 48,7, Ernst Granstrøm, KIF, 48,7 og Hilmar Engebretsen, KIF, 48,7. Alfred Johannessen fra KSK vant 5000 m på 9.32,2 foran Steffensen, 9.35,3, Granstrøm, 9.38,8, Nilsen, 9.45,3 og Engebretsen 9.49,2.
På Dælenenga i Kristiania begynte et skoleløp med KIF som arrangør. Løpsprogrammet lørdagen var 500 m for gutter 18–20 år og 1500 m for gutter 15–17 år. Arne Larsen fra KSK vant den første distansen på 49,6 foran Thomas Nilsen, Hammersborg skole, 51,0. Osman Dieseth fra KIF vant den andre på 2.37,9 foran Gjert Gjertsen, KSK, 2.49,8.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Roald Larsen NOR 46,0 Drammen 16.1.1921 2.Clas Thunberg FIN 46,4 Helsinki Kai 21.1.1921 Ole Olsen NOR 46,4 Frogner 22.1.1921 Arvo Tuomainen FIN 46,4 Stockholm st 5.2.1921 5.Henning Olsen NOR 46,5 Frogner 22.1.1921 Theodor Pedersen NOR 46,5 Moss 29.1.1921 7.Rolf Reiersen NOR 46,6 Frogner 22.1.1921 8.Johan Nilsen NOR 46,8 Dælenenga 1.1.1921 Axel Blomqvist SWE 46,8 Stockholm st 5.2.1921 10.Aksel Belewicz FIN 46,9 Stockholm st 5.2.1921 11.Ole Mamen NOR 47,0 Moss 29.1.1921 12.Harald Strøm NOR 47,1 Drammen 16.1.1921 Aksel Nilsen NOR 47,2 Drammen 16.1.1921 Johan Narvestad NOR 47,2 Frogner 22.1.1921 15.Marcus Johannessen NOR 47,4 Drammen 16.1.1921 Asser Wallenius FIN 47,4 Helsinki Kai 21.1.1921 17.Julius Skutnabb FIN 47,5 Stockholm st 5.2.1921 Ilmari Danska FIN 47,5 Stockholm st 5.2.1921 19.Sigurd Moen NOR 47,6 Frogner 22.1.1921 20.Eugen Berntzen NOR 47,7 Dælenenga 9.1.1921 21.Sigurd Syversen NOR 47,8 Frogner 22.1.1921 Olav Olsen NOR 47,8 Moss 29.1.1921 23.Eric Blomgren SWE 47,9 Stockholm st 5.2.1921 24.Melvin Johansen NOR 48,0 Lillehammer 9.1.1921 Osman Dieseth NOR 48,0 Frogner 23.1.1921 Hilmar Engebretsen NOR 48,0 Frogner 23.1.1921 Alfred Johannessen NOR 48,0 Frogner 23.1.1921 Asbjørn Steffensen NOR 48,0 Kongsberg 5.2.1921 29.Ernst Kleven NOR 48,1 Frogner 23.1.1921 30.Ole Kristian Johnsen NOR 48,2 Frogner 23.1.1921
1000 m menn 1.Max Kniel SUI 1.43,6 Davos 30.1.1921 2.Alexander Spengler SUI 1.44,8 Davos 30.1.1921 3.Alfred Kaltenbrunner SUI 1.48,0 Davos 30.1.1921 4.Sverre Herstad NOR 2.00,8 Trondhjem 16.1.1921 5.Gunnar Nilsen NOR 2.06,1 Trondhjem 16.1.1921 6.Alf Qvam NOR 2.06,6 Trondhjem 16.1.1921 7.Olaf Kjeldsberg NOR 2.08,8 Trondhjem 16.1.1921 8.Johnny Olsen NOR 2.52,4 Sandefjord 16.1.1921 9.Gudmund Henriksen NOR 2.57,4 Sandefjord 16.1.1921 10.Henry Skogly NOR 2.58,0 Sandefjord 16.1.1921 11.Alf Castberg NOR 3.00,4 Sandefjord 16.1.1921 12.Thorbjørn Andresen NOR 3.07,0 Sandefjord 16.1.1921 13.Bjarne Olsen NOR 3.10,0 Sandefjord 16.1.1921 14.Nils Andreassen NOR 3.18,4 Sandefjord 16.1.1921
1500 m menn 1.Ole Olsen NOR 2.25,6 Drammen 16.1.1921 2.Roald Larsen NOR 2.26,0 Drammen 16.1.1921 3.Henning Olsen NOR 2.26,8 Frogner 23.1.1921 4.Rolf Reiersen NOR 2.28,6 Frogner 23.1.1921 5.Theodor Pedersen NOR 2.29,8 Frogner 23.1.1921 Arvo Tuomainen FIN 2.29,8 Tampere 30.1.1921 7.Clas Thunberg FIN 2.30,0 Tampere 30.1.1921 8.Harald Strøm NOR 2.30,4 Drammen 16.1.1921 9.Sigurd Syversen NOR 2.30,6 Drammen 16.1.1921 Sigurd Moen NOR 2.30,6 Drammen 16.1.1921 11.Aksel Nilsen NOR 2.30,8 Frogner 22.1.1921 12.Erling Olsen NOR 2.31,0 Drammen 16.1.1921 13.Eric Blomgren SWE 2.32,2 Stockholm st 23.1.1921 Ole Mamen NOR 2.32,2 Frogner 23.1.1921 15.Eugen Berntzen NOR 2.32,3 Drammen 16.1.1921 16.Harald Halvorsen NOR 2.32,6 Drammen 16.1.1921 17.Marcus Johannessen NOR 2.32,9 Drammen 16.1.1921 18.Erling Søberg NOR 2.33,0 Drammen 16.1.1921 19.Knut Sundheim NOR 2.33,2 Frogner 23.1.1921 20.Johan Narvestad NOR 2.33,4 Drammen 16.1.1921 21.Julius Skutnabb FIN 2.33,5 Helsinki Kai 22.1.1921 Walter Tverin FIN 2.33,5 Helsinki Kai 22.1.1921 23.Asbjørn Steffensen NOR 2.33,8 Frogner 22.1.1921 24.Hilmar Engebretsen NOR 2.34,2 Frogner 22.1.1921 25.Leif Bern NOR 2.34,4 Frogner 22.1.1921 26.Ilmari Danska FIN 2.34,5 Helsinki Kai 22.1.1921 Aksel Belewicz FIN 2.34,5 Helsinki Kai 22.1.1921 28.Melvin Johansen NOR 2.35,0 Frogner 23.1.1921 29.Dagfinn Elnæs NOR 2.35,8 Frogner 22.1.1921 30.Axel Blomqvist SWE 2.36,3 Stockholm st 23.1.1921
5000 m menn 1.Ole Olsen NOR 8.49,4 Frogner 23.1.1921 2.Arvo Tuomainen FIN 8.58,6 Tampere 29.1.1921 3.Ole Mamen NOR 9.02,2 Frogner 23.1.1921 4.Sigurd Moen NOR 9.02,3 Frogner 23.1.1921 5.Roald Larsen NOR 9.03,4 Drammen 16.1.1921 6.Theodor Pedersen NOR 9.03,6 Frogner 23.1.1921 7.Harald Strøm NOR 9.05,2 Frogner 23.1.1921 Eric Blomgren SWE 9.05,2 Stockholm st 26.1.1921 9.Erling Olsen NOR 9.09,6 Frogner 23.1.1921 10.Clas Thunberg FIN 9.10,5 Helsinki Kai 21.1.1921 11.Henning Olsen NOR 9.10,6 Frogner 23.1.1921 Julius Skutnabb FIN 9.10,6 Tampere 29.1.1921 13.Walter Tverin FIN 9.11,4 Tampere 29.1.1921 14.Knut Sundheim NOR 9.18,0 Frogner 23.1.1921 15.Osman Dieseth NOR 9.20,3 Dælenenga 27.1.1921 16.Rolf Reiersen NOR 9.20,7 Frogner 23.1.1921 17.Waldemar Bergström FIN 9.22,0 Helsinki Kai 21.1.1921 18.Alfred Strömstén FIN 9.22,2 Tampere 29.1.1921 19.Rolv Gihle NOR 9.23,9 Dælenenga 27.1.1921 Harry Kristoffersen NOR 9.23,9 Dælenenga 27.1.1921 21.Melvin Johansen NOR 9.24,3 Frogner 23.1.1921 22.Reidar Olsen NOR 9.24,6 Dælenenga 29.1.1921 23.Rolf Thoresen NOR 9.25,1 Dælenenga 27.1.1921 24.Olav Olsen NOR 9.25,2 Trondhjem 4.2.1921 24.Aksel Belewicz FIN 9.27,2 Tampere 29.1.1921 25.Hilmar Engebretsen NOR 9.29,2 Dælenenga 27.1.1921 Ilmari Danska FIN 9.29,2 Tampere 29.1.1921 27.Sigurd Syversen NOR 9.29,5 Frogner 23.1.1921 28.Alfred Jokinen FIN 9.29,6 Tampere 29.1.1921 29.Verner Eriksson SWE 9.29,9 Stockholm st 26.1.1921 30.Asbjørn Steffensen NOR 9.30,1 Kongsberg 30.1.1921
10000 m menn 1.Ole Olsen NOR 17.50,9 Moss 29.1.1921 2.Harald Strøm NOR 18.17,3 Stockholm st 5.2.1921 3.Ole Mamen NOR 18.23,0 Moss 29.1.1921 4.Erling Olsen NOR 18.31,3 Moss 29.1.1921 5.Roald Larsen NOR 18.33,0 Moss 29.1.1921 6.Sigurd Moen NOR 18.35,4 Moss 29.1.1921 7.Arvo Tuomainen FIN 18.39,5 Stockholm st 5.2.1921 8.Clas Thunberg FIN 18.44,7 Stockholm st 5.2.1921 9.Olav Olsen NOR 18.48,1 Moss 29.1.1921 10.Julius Skutnabb FIN 18.49,2 Stockholm st 5.2.1921 11.Theodor Pedersen NOR 18.50,1 Moss 29.1.1921 12.Eric Blomgren SWE 18.50,0 Stockholm st 5.2.1921 13.Waldemar Bergström FIN 18.50,5 Stockholm st 5.2.1921 14.Walter Tverin FIN 18.53,0 Stockholm st 5.2.1921 15.Knut Sundheim NOR 18.54,0 Moss 29.1.1921 16.Henning Olsen NOR 18.55,1 Frogner 22.1.1921 17.Rolf Reiersen NOR 19.14,5 Moss 29.1.1921 18.Harald Halvorsen NOR 19.22,2 Frogner 22.1.1921 19.Melvin Johansen NOR 19.25,2 Frogner 22.1.1921 20.Ilmari Danska FIN 19.28,1 Stockholm st 5.2.1921 21.Alfred Strömstén FIN 19.33,1 Tampere 30.1.1921 22.Karl Johansson SWE 19.38,7 Stockholm st 5.2.1921 23.Johan Narvestad NOR 19.38,8 Frogner 22.1.1921 24.Roberts Vithofs LAT 19.39,2 Tampere 16.1.1921 25.Aksel Belewicz FIN 19.39,6 Stockholm st 5.2.1921 26.Alfred Jokinen FIN 19.39,3 Tampere 16.1.1921 27.Verner Eriksson SWE 19.51,2 Stockholm st 23.1.1921 28.Christfried Burmeister EST 19.52,8 Tallinn 23.1.1921 29.Marcus Johannessen NOR 19.54,4 Frogner 22.1.1921 30.Petrus Axelson SWE 19.57,0 Eskilstuna 29.1.1921
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860 2.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 3.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 4.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 5.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 6.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 7.Ole Mamen NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915 8.Ole Olsen NOR 46,4-2.25,6-8.40,0-17.50,9 200,478 9.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628 10.Jakov Melnikov RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655 11.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 12.Harald Strøm NOR 45,6-2.26,5-8.45,8-18.17,3 201,878 13.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,986 14.Frithjof Paulsen NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102 15.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 16.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,146 17.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,196 18.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,226 19.Julius Skutnabb FIN 47,1-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,606 20.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,856 21.Eric Blomgren SWE 46,3-2.28,1-8.48,2-18.09,3 202,951 22.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,086 23.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,116 24.Roald Larsen NOR 46,0-2.26,0-8.50,4-18.33,0 203,357 25.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 26.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 27.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 28.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 29.Bobby McLean USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440 30.Theodor Pedersen NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
500 m kvinner 1.Näär EST 95,7 Tallinn 30.1.1921 2.Brii EST 106,7 Tallinn 30.1.1921 3.Under EST 109,3 Tallinn 30.1.1921 4.Saviir EST 110,5 Tallinn 30.1.1921