Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaStorskårer og nå storløper

Svenskene hadde fått fine rammer rundt det nordiske mesterskapet sitt. Det var vakkert og vinterlig, litt grått, men passe kaldt og lite vind. Stockholm stadion var også litt av et arkitektonisk vidunder som bidro til den estetiske ramma. At 4000 tilskuere fant veien til tribunene la heller ikke noen direkte demper på stemninga. Det norske generasjonsskiftet gjorde utfallet mer uvisst enn noen gang. Finnene virka minst like sterke som før, samtidig hadde Ole Olsen notert oppsiktsvekkende tider. Isen var velpreparert og glatt, noe svenskene ikke hadde vært bortskjemt med hittil i sesongen. Beskrivelsene tyder på at banen ikke hadde noen standard 400 meters omkrets. Antakelig var den 333 m, siden de snakker om at alle distansene starta inn i en sving, men ingen spesifikke mål blir angitt.

Mesterskapet fikk en pangstart med favoritten i første par, Arvo Tuomainen. Tradisjonen med å sette antatt beste gjesteløper i par med hjemmefavoritten var tydeligvis midlertidig oppheva, for makkeren hans var den mer seindrektige milslukeren Bergström. Det var et umake par. Tuomainen gikk for mesterskapet, smøyg seg som en katt gjennom de 3 svingene og la all den urfinske krafta si i hvert skjær. Han reiste seg opp etter målpassering og glei rundt banen. Tida blei oppgitt til 46,4, ny sesongbeste. Bergström fikk 49,6, ny sesongbeste på han også, og slett ikke så håpløst som i det finske mesterskapet.

Andre par var også et pangpar. Mange holdt Clas Thunberg som den hardeste konkurrenten til Tuomainen og ikke minst som den skarpeste sprinteren i feltet. Med 46-mannen Theodor Pedersen i paret skulle han få bra pes også. Thunberg mente seg nok å ha sjanser, men antakelig spilte nervene han et puss, for han snubla i starten og gikk over ende. Han kom seg fort og forbanna opp igjen og sprinta som en vind, nærma seg stygt Pedersen i oppløpet, men klarte ikke å ta han helt igjen og endte opp med 47,4 mot Pedersens 47,2.

Den tredje finske favoritten Julius Skutnabb kom i det tredje paret sammen med svenskenes sprinthåp Axel Blomqvist. Svensken tok fram en sprint her som han ikke hadde vist siden den berømte seieren i Nordiska spelen 1917 og la seg på andreplass med 46,8 til stor jubel fra tribunene. Skutnabb måtte stille bak og tapte mange plassifferpoeng med 47,5. Uansett var det klar sesongbeste på begge.

Roald Larsen, den beste norske sprinteren denne sesongen og toppmann på sesongbestelista på distansen, møtte Erik Wingnér fra Södermalm i fjerde par. Han fikk ikke så mye støtte fra svensken i jobben sin, som helt klart var å slå Tuomainen og hindre at han fikk for mange plassifferpoeng til gode på Ole Olsen etter sprintdistansen. Larsen gikk bra, men oppfylte ikke oppdraget sitt helt, han kom inn på samme tid som Tuomainen. Ei norsk klokke blant publikum skal ha hatt et halvt sekund bedre tid. Men hva hjelper det?

Hjemmehåpet, tittelforsvareren Eric Blomgren, møtte den gode finske sprinteren Aksel Belewicz i femte par. Finnene stilte en 7-mannstropp med mange gode sprintere for å utnytte den kjente svakheten til Ole Olsen best mulig. Den storvokste Belewicz gjorde jobben sin perfekt og sprinta inn til 46,9, som var ny pers. Blomgren gikk i sin egen takt og fikk 47,9, som var klar ny sesongbeste, men litt for dårlig til å danne grunnlag for ei topplassering i sammendraget. Svenskene hadde hatt en dårlig isvinter og anså seg ikke for fulltrent ennå. De hadde få landbaner og var sårbare for mildvær. Finnene hadde enda færre landbaner, men ikke riktig det samme mildværsproblemet.

I sjette par møtte Ilmari Danska, den neste finske sprinteren, Karl Johansson fra Eskilstuna. Han vant som han ville mot den ikke fulltrente Johansson og satte sesongbeste med 47,5, men ville det holde mot Olsen?

Ole Olsen kom i neste par mot Harald Strøm. Mesterskapshåpet hans sto og falt med dette løpet. Feila han her, kunne han gå så fort han ville på de beste distansene sine. Det ville ikke hjelpe det minste å slå Tuomainen med 40 sekunder på 10000 m hvis det ikke ga mer enn ett poengs forskjell i sammendraget. I Harald Strøm hadde han en god makker. Faktisk var det den unge hortenseren som dro opp paret, og han kom ut på oppløpssida med en klar ledelse. Men da slo det han at han var i ferd med å sabotere for lagkameraten. Eller var det den norske lagledelsen som ga han beskjed? Det som skjedde var uansett at han plutselig mista forspranget og var en meter etter den norske favoritten i mål. Var det bare sluttspurten til Vesle-Ola som hadde vært så fenomenal? Tidene var 47,3 og 47,4. Det var ikke så verst. Det kunne holde. Det var sjetteplass til nå. Det var foran Clas Thunberg. Og det var ingen igjen som kunne slå det.

Walter Tverin møtte Sam Carlsson i åttende og nest siste par. Tverin klarte ikke å sette noen streker i regninga til nordmennene med 48,3, og svensken var blant de svakeste med 49,6.

I siste par slo Verner Eriksson Petrus Axelson med 48,7 mot 48,9.

500 m
1.Arvo Tuomainen, Finland   46,4 sb
Roald Larsen, Norge      46,4
3.Axel Blomqvist, Sverige   46,8 sb
4.Aksel Belewicz, Finland   46,9 p
5.Theodor Pedersen, Norge   47,2
6.Ole Olsen, Norge       47,3
7.Clas Thunberg, Finland    47,4 m/fall
Harald Strøm, Norge      47,4
9.Julius Skutnabb, Finland   47,5 sb
Ilmari Danska, Finland     47,5 sb
11.Eric Blomgren, Sverige   47,9 sb
12.Walter Tverin, Finland   48,3 sb
13.Verner Eriksson, Sverige  48,7 sb
14.Petrus Axelson, Sverige   48,9 sb
15.Erik Wingnér, Sverige    49,5 sb
16.Waldemar Bergström, Finland 49,6 sb
Sam Carlsson, Sverige     49,6 sb
18.Karl Johansson, Sverige   49,7 sb

Etter ei pause med nordisk mesterskap i kunstløp for kvinner der seieren gikk til hjemmefavoritten Magda Juhlin (var det henne de 4000 kom for å se?) var det så klart for 10000 m. En manndomsprøve for løpere så vel som publikum. Bronsemedaljen til Blomqvist på sprinten hadde vært kjærkommen. Tittelforsvareren Blomgren var allerede så mye på etterskudd at noe forsvar av tittelen virka umulig å tenke på. Men hva kunne han utrette på enkeltdistansene?

Det var nok også kjærkomment for publikum at to av de dårligste svenskene, Wingnér og Carlsson, trakk seg fra distansen. Like fullt var det ikke akkurat noen pangstart de fikk med sprinterne Belewicz og Blomqvist i første par. Som bidrag til svensk-finsk forbrødring var Blomqvist fast bestemt på å fullføre alle distansene, ellers ville ikke 3.-plassen hans på 500 m telle i sammendraget og Ole Olsen ville rykke enda et hakk nærmere Tuomainen. Derfor tok han det pent i milløpet og lot Belewicz seile sin egen sjø. Finnen sleit seg i mål etter 30 harde runder på 19.39,6, som var klar ny pers. Over ei runde etter kom svensken på 20.24,0, nesten to minutter bak persen. Store deler av publikummet var nok allerede på vei hjem, uforstående til hva i all verden det kunne være som fikk folk til å holde det gående på denne måten.

Andre par var Skutnabb og Danska. Her var det mer kvalitet, men spennende var det ikke. Danska slapp taket etter få runder. Skutnabb tok en klar ledelse med 18.49,2, som var personlig sesongbeste. Men langt fra persen på 18.06,8. Hva ville dette holde til da? Danska satte klar ny pers med 19.28,1.

Waldemar Bergström møtte Karl Johansson i tredje par. Han la snart svensken bak seg og kjempa lenge med tidene til Skutnabb, men nådde ikke helt fram. 18.50,5 var likevel høy klasse og ny personlig sesongbeste. 19.38,7 var klar ny pers for Johansson, som gikk under 20 minutter for første gang.

Tuomainen var først ut av favorittene. Siden han delte 500 m-seieren med Roald Larsen, fikk han Larsen i par på 10000 m. Larsen ville ikke gi fra seg tetposisjonen i mesterskapet uten kamp og holdt følge lenge. Men rundt midtveis måtte han gi seg og blei etter hvert over ei halv runde etter. Tuomainen hadde god koll på ledertidene og fikk etter hvert et godt forsprang. Han gikk i mål på 18.39,5, nærmere 10 sekunder foran Skutnabb, så det måtte være godt. La oss se hva Olsen hadde å si til dette! Larsen fikk 19.03,8, drøye halvsekundet bak tida si fra Moss.

Olsen fikk ordet allerede i neste par med Pedersen som makker. Olsen i første indre. Her skulle det gås. Og han gikk. Men han gikk feil! Etter første runde passerte han også i indre, med Pedersen like i kjølvannet. Perpleks og panisk skjønte han hva som hadde skjedd. Han sørga for å veksle riktig neste gang. Så gikk han to yttersvinger. Og to yttersvinger til. Dermed skulle distansen være oppgjort. Men ville dommerne forstå? Skulle alle håp om mesterskapet gå dukken bare på grunn av denne ene lille feilen? Han var fortvilt. Han kjørte hardt og veksla riktig hele resten av løpet. Pedersen hang på i 5 runder, så måtte han slippe. De som hadde klokker, kunne se at forspranget til Tuomainen bare økte. I mål var det over 17 sekunder. 18.22,4 var drøye halvminuttet bak tida hans i Moss. Sett i forhold til Roald Larsen hadde han altså gått like bra som i Moss der han vant med 32,1 sekunder. Det var tydelig at finnene hadde mer å fare med enn konkurrentene hans der. Pedersen kom etter hvert veldig i bakleksa og blei passert for andre gang to runder før mål. Tida hans var 19.51,3. Over minuttet bak det han presterte i Moss.

Sjette par var hjemmefavoritten Blomgren mot Tverin. Det var ganske snart tydelig at svensken ikke kunne holde følge med Olsen, og det var vanskelig å kvitte seg med Tverin. Blomgren fikk ganske raskt en 20–30 meters forsprang, men der stoppa det. Mot slutten av løpet var det klart at han kjempa med Skutnabb og Bergström om tredjeplassen så langt. Kunne han bare sikre en ny medalje til Sverige, gikk det enda an, om enn tittelen gikk fløyten. Den vanlige friske innspurten sin hadde han ikke krefter til, og Tverin hang på. Men nærmere kom han ikke heller, og de gikk i mål med samme avstand. Bronsemedaljen glapp, Blomgren havna midt mellom Skutnabb og Bergström på 18.50,0. Tverin var eksakt 3 sekunder etter. Det var ny sesongbeste på begge.

Harald StrømNå var det ganske mørkt og publikum gikk hjem. Noen få blei igjen for å se Thunberg og Harald Strøm, en godbit for de siste entusiastene. Thunberg hadde mer eller mindre fått ødelagt mesterskapet etter fallet sitt på 500-meteren. Han hadde vanligvis blitt slått av Tuomainen på 10000 m, men kunne han slå tilbake, hadde han ennå en sjanse. Strøm hadde gått omtrent likt med Larsen i Moss, så han var ikke noen målestokk her, var det tenkt seg. Men tanken er én ting, gjerninga en annen. Strøm viste seg vanskelig å gå fra. Han holdt høy fart. Faktisk gikk han like fort som Olsen. Han hadde begynt seint med skøytetreninga etter fotballsesongen, men gradvis hadde han følt seg mer i form, og nå syntes han det glei ypperlig. Kanskje var det glattere også ut på kveldinga. Kanskje ikke. Kanskje var det bare mannen. Etter hvert måtte faktisk Thunberg slippe. Og avstanden bare økte. 5 runder fra mål kjente mannen at han hadde krefter igjen. Skulle han gjøre det? Det ville kanskje bli rabalder. Et svik mot den norske favoritten, førstekjøreren. Men han hadde disse kreftene. Og Olsen skulle vel diskes uansett? Med en førsteplass her hadde han jo sjanser sjøl også. Så han satte inn kreftene og gikk i mål på 18.17,3, ny pers med 9/10. Thunberg kom på etterskudd for Tuomainen og gikk lojalt i mål på 18.44,7, pers med 1/10. Bildet er fra decoolstebaanvannederland.nl.

I siste par gikk svenskene Axelson og Eriksson for nokså tomme tribuner. Eriksson gikk ganske anonymt på 20.14,6, over minuttet bak persen, det var ikke sesongbeste en gang. Axelson prøvde å gjøre seg litt mer gjeldende, men var ikke så nærgående som mot Blomgren under SM, han var over halvminuttet bak. 19.28,1 var sesongbeste og tangering av tida til Danska. Men nesten minuttet bak persen fra 1917.

10 000 m
1.Harald Strøm, Norge     18.17,3 p
2.Ole Olsen, Norge      18.22,4
3.Arvo Tuomainen, Finland   18.39,5 sb
4.Clas Thunberg, Finland   18.44,7 p
5.Julius Skutnabb, Finland  18.49,2 sb
6.Eric Blomgren, Sverige   18.50,0 sb
7.Waldemar Bergström, Finland 18.50,5 sb
8.Walter Tverin, Finland   18.53,0 sb
9.Roald Larsen, Norge     19.03,8
10.Ilmari Danska, Finland   19.28,1 p
Petrus Axelson, Sverige    19.28,1 sb
12.Karl Johansson, Sverige  19.38,7 p
13.Aksel Belewicz, Finland  19.39,6 p
14.Theodor Pedersen, Norge  19.51,3
15.Verner Eriksson, Sverige  20.14,6
16.Axel Blomqvist, Sverige  20.24,0
Poeng etter 1. dag
1.Arvo Tuomainen, Finland    4,5
2.Ole Olsen, Norge       8
3.Harald Strøm, Norge      8,5
4.Roald Larsen, Norge     10,5
5.Clas Thunberg, Finland    11,5
6.Julius Skutnabb, Finland   14,5
7.Aksel Belewicz, Finland   17
Eric Blomgren, Sverige     17
9.Axel Blomqvist, Sverige   19
Theodor Pedersen, Norge    19
11.Ilmari Danska, Finland   20
Walter Tverin, Finland     20
13.Waldemar Bergström, Finland 22
14.Petrus Axelson, Sverige   24,5
15.Verner Eriksson, Sverige  28
Karl Johansson, Sverige    28

Ut på kvelden hadde arrangørene ennå ikke bestemt seg for hva de skulle foreta seg med den uregelmenterte vekslinga til Ole Olsen. Men uansett så det jo ut til at Tuomainen hadde mesterskapet i si hule hand. Hvis Harald Strøm hadde vært mer lojal, kunne nok Vesle-Ola hatt ett poeng mindre å ta igjen. Men når lengste og korteste distanse er løpt allerede, kan man vel nesten si at resten egentlig er formaliteter. Det skal løpes, da.

Samme dag var det løp på Kongsberg om forbundets juniorpokal, der årets juniorstjerne Aksel Nilsen fra KSK vant 500 m på 47,7 foran Kongsbergløperen Asbjørn Steffensen, 48,0, Ole Kristian Johnsen, KSK, 48,7, Ernst Granstrøm, KIF, 48,7 og Hilmar Engebretsen, KIF, 48,7. Alfred Johannessen fra KSK vant 5000 m på 9.32,2 foran Steffensen, 9.35,3, Granstrøm, 9.38,8, Nilsen, 9.45,3 og Engebretsen 9.49,2.

På Dælenenga i Kristiania begynte et skoleløp med KIF som arrangør. Løpsprogrammet lørdagen var 500 m for gutter 18–20 år og 1500 m for gutter 15–17 år. Arne Larsen fra KSK vant den første distansen på 49,6 foran Thomas Nilsen, Hammersborg skole, 51,0. Osman Dieseth fra KIF vant den andre på 2.37,9 foran Gjert Gjertsen, KSK, 2.49,8.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Roald Larsen     NOR 46,0 Drammen   16.1.1921
2.Clas Thunberg     FIN 46,4 Helsinki Kai 21.1.1921
Ole Olsen        NOR 46,4 Frogner   22.1.1921
Arvo Tuomainen     FIN 46,4 Stockholm st 5.2.1921
5.Henning Olsen     NOR 46,5 Frogner   22.1.1921
Theodor Pedersen    NOR 46,5 Moss     29.1.1921
7.Rolf Reiersen     NOR 46,6 Frogner   22.1.1921
8.Johan Nilsen     NOR 46,8 Dælenenga   1.1.1921
Axel Blomqvist     SWE 46,8 Stockholm st 5.2.1921
10.Aksel Belewicz    FIN 46,9 Stockholm st 5.2.1921
11.Ole Mamen      NOR 47,0 Moss     29.1.1921
12.Harald Strøm     NOR 47,1 Drammen   16.1.1921
Aksel Nilsen      NOR 47,2 Drammen   16.1.1921
Johan Narvestad     NOR 47,2 Frogner   22.1.1921
15.Marcus Johannessen  NOR 47,4 Drammen   16.1.1921
Asser Wallenius     FIN 47,4 Helsinki Kai 21.1.1921
17.Julius Skutnabb   FIN 47,5 Stockholm st 5.2.1921
Ilmari Danska      FIN 47,5 Stockholm st 5.2.1921
19.Sigurd Moen     NOR 47,6 Frogner   22.1.1921
20.Eugen Berntzen    NOR 47,7 Dælenenga   9.1.1921
21.Sigurd Syversen   NOR 47,8 Frogner   22.1.1921
Olav Olsen       NOR 47,8 Moss     29.1.1921
23.Eric Blomgren    SWE 47,9 Stockholm st 5.2.1921
24.Melvin Johansen   NOR 48,0 Lillehammer  9.1.1921
Osman Dieseth      NOR 48,0 Frogner   23.1.1921
Hilmar Engebretsen   NOR 48,0 Frogner   23.1.1921
Alfred Johannessen   NOR 48,0 Frogner   23.1.1921
Asbjørn Steffensen   NOR 48,0 Kongsberg   5.2.1921
29.Ernst Kleven     NOR 48,1 Frogner   23.1.1921
30.Ole Kristian Johnsen NOR 48,2 Frogner   23.1.1921
1000 m menn
1.Max Kniel      SUI 1.43,6 Davos   30.1.1921
2.Alexander Spengler  SUI 1.44,8 Davos   30.1.1921
3.Alfred Kaltenbrunner SUI 1.48,0 Davos   30.1.1921
4.Sverre Herstad    NOR 2.00,8 Trondhjem 16.1.1921
5.Gunnar Nilsen    NOR 2.06,1 Trondhjem 16.1.1921
6.Alf Qvam       NOR 2.06,6 Trondhjem 16.1.1921
7.Olaf Kjeldsberg   NOR 2.08,8 Trondhjem 16.1.1921
8.Johnny Olsen     NOR 2.52,4 Sandefjord 16.1.1921
9.Gudmund Henriksen  NOR 2.57,4 Sandefjord 16.1.1921
10.Henry Skogly    NOR 2.58,0 Sandefjord 16.1.1921
11.Alf Castberg    NOR 3.00,4 Sandefjord 16.1.1921
12.Thorbjørn Andresen NOR 3.07,0 Sandefjord 16.1.1921
13.Bjarne Olsen    NOR 3.10,0 Sandefjord 16.1.1921
14.Nils Andreassen   NOR 3.18,4 Sandefjord 16.1.1921
1500 m menn
1.Ole Olsen      NOR 2.25,6 Drammen   16.1.1921
2.Roald Larsen    NOR 2.26,0 Drammen   16.1.1921
3.Henning Olsen    NOR 2.26,8 Frogner   23.1.1921
4.Rolf Reiersen    NOR 2.28,6 Frogner   23.1.1921
5.Theodor Pedersen  NOR 2.29,8 Frogner   23.1.1921
Arvo Tuomainen    FIN 2.29,8 Tampere   30.1.1921
7.Clas Thunberg    FIN 2.30,0 Tampere   30.1.1921
8.Harald Strøm    NOR 2.30,4 Drammen   16.1.1921
9.Sigurd Syversen   NOR 2.30,6 Drammen   16.1.1921
Sigurd Moen      NOR 2.30,6 Drammen   16.1.1921
11.Aksel Nilsen    NOR 2.30,8 Frogner   22.1.1921
12.Erling Olsen    NOR 2.31,0 Drammen   16.1.1921
13.Eric Blomgren   SWE 2.32,2 Stockholm st 23.1.1921
Ole Mamen       NOR 2.32,2 Frogner   23.1.1921
15.Eugen Berntzen   NOR 2.32,3 Drammen   16.1.1921
16.Harald Halvorsen  NOR 2.32,6 Drammen   16.1.1921
17.Marcus Johannessen NOR 2.32,9 Drammen   16.1.1921
18.Erling Søberg   NOR 2.33,0 Drammen   16.1.1921
19.Knut Sundheim   NOR 2.33,2 Frogner   23.1.1921
20.Johan Narvestad  NOR 2.33,4 Drammen   16.1.1921
21.Julius Skutnabb  FIN 2.33,5 Helsinki Kai 22.1.1921
Walter Tverin     FIN 2.33,5 Helsinki Kai 22.1.1921
23.Asbjørn Steffensen NOR 2.33,8 Frogner   22.1.1921
24.Hilmar Engebretsen NOR 2.34,2 Frogner   22.1.1921
25.Leif Bern     NOR 2.34,4 Frogner   22.1.1921
26.Ilmari Danska   FIN 2.34,5 Helsinki Kai 22.1.1921
Aksel Belewicz    FIN 2.34,5 Helsinki Kai 22.1.1921
28.Melvin Johansen  NOR 2.35,0 Frogner   23.1.1921
29.Dagfinn Elnæs   NOR 2.35,8 Frogner   22.1.1921
30.Axel Blomqvist   SWE 2.36,3 Stockholm st 23.1.1921
5000 m menn 
1.Ole Olsen      NOR 8.49,4 Frogner   23.1.1921
2.Arvo Tuomainen   FIN 8.58,6 Tampere   29.1.1921
3.Ole Mamen      NOR 9.02,2 Frogner   23.1.1921
4.Sigurd Moen     NOR 9.02,3 Frogner   23.1.1921
5.Roald Larsen    NOR 9.03,4 Drammen   16.1.1921
6.Theodor Pedersen  NOR 9.03,6 Frogner   23.1.1921
7.Harald Strøm    NOR 9.05,2 Frogner   23.1.1921
Eric Blomgren     SWE 9.05,2 Stockholm st 26.1.1921
9.Erling Olsen    NOR 9.09,6 Frogner   23.1.1921
10.Clas Thunberg   FIN 9.10,5 Helsinki Kai 21.1.1921
11.Henning Olsen   NOR 9.10,6 Frogner   23.1.1921
Julius Skutnabb    FIN 9.10,6 Tampere   29.1.1921
13.Walter Tverin   FIN 9.11,4 Tampere   29.1.1921
14.Knut Sundheim   NOR 9.18,0 Frogner   23.1.1921
15.Osman Dieseth   NOR 9.20,3 Dælenenga  27.1.1921
16.Rolf Reiersen   NOR 9.20,7 Frogner   23.1.1921
17.Waldemar Bergström FIN 9.22,0 Helsinki Kai 21.1.1921
18.Alfred Strömstén  FIN 9.22,2 Tampere   29.1.1921
19.Rolv Gihle     NOR 9.23,9 Dælenenga  27.1.1921
Harry Kristoffersen  NOR 9.23,9 Dælenenga  27.1.1921
21.Melvin Johansen  NOR 9.24,3 Frogner   23.1.1921
22.Reidar Olsen    NOR 9.24,6 Dælenenga  29.1.1921
23.Rolf Thoresen   NOR 9.25,1 Dælenenga  27.1.1921
24.Olav Olsen     NOR 9.25,2 Trondhjem   4.2.1921
24.Aksel Belewicz   FIN 9.27,2 Tampere   29.1.1921
25.Hilmar Engebretsen NOR 9.29,2 Dælenenga  27.1.1921
Ilmari Danska     FIN 9.29,2 Tampere   29.1.1921
27.Sigurd Syversen  NOR 9.29,5 Frogner   23.1.1921
28.Alfred Jokinen   FIN 9.29,6 Tampere   29.1.1921
29.Verner Eriksson  SWE 9.29,9 Stockholm st 26.1.1921
30.Asbjørn Steffensen NOR 9.30,1 Kongsberg  30.1.1921
10000 m menn
1.Ole Olsen        NOR 17.50,9 Moss     29.1.1921
2.Harald Strøm      NOR 18.17,3 Stockholm st 5.2.1921
3.Ole Mamen        NOR 18.23,0 Moss     29.1.1921
4.Erling Olsen      NOR 18.31,3 Moss     29.1.1921
5.Roald Larsen      NOR 18.33,0 Moss     29.1.1921
6.Sigurd Moen       NOR 18.35,4 Moss     29.1.1921
7.Arvo Tuomainen     FIN 18.39,5 Stockholm st 5.2.1921
8.Clas Thunberg      FIN 18.44,7 Stockholm st 5.2.1921
9.Olav Olsen       NOR 18.48,1 Moss     29.1.1921
10.Julius Skutnabb    FIN 18.49,2 Stockholm st 5.2.1921
11.Theodor Pedersen    NOR 18.50,1 Moss     29.1.1921
12.Eric Blomgren     SWE 18.50,0 Stockholm st 5.2.1921
13.Waldemar Bergström   FIN 18.50,5 Stockholm st 5.2.1921
14.Walter Tverin     FIN 18.53,0 Stockholm st 5.2.1921
15.Knut Sundheim     NOR 18.54,0 Moss     29.1.1921
16.Henning Olsen     NOR 18.55,1 Frogner   22.1.1921
17.Rolf Reiersen     NOR 19.14,5 Moss     29.1.1921
18.Harald Halvorsen    NOR 19.22,2 Frogner   22.1.1921
19.Melvin Johansen    NOR 19.25,2 Frogner   22.1.1921
20.Ilmari Danska     FIN 19.28,1 Stockholm st 5.2.1921
21.Alfred Strömstén    FIN 19.33,1 Tampere   30.1.1921
22.Karl Johansson     SWE 19.38,7 Stockholm st 5.2.1921
23.Johan Narvestad    NOR 19.38,8 Frogner   22.1.1921
24.Roberts Vithofs    LAT 19.39,2 Tampere   16.1.1921
25.Aksel Belewicz     FIN 19.39,6 Stockholm st 5.2.1921
26.Alfred Jokinen     FIN 19.39,3 Tampere   16.1.1921
27.Verner Eriksson    SWE 19.51,2 Stockholm st 23.1.1921
28.Christfried Burmeister EST 19.52,8 Tallinn   23.1.1921
29.Marcus Johannessen   NOR 19.54,4 Frogner   22.1.1921
30.Petrus Axelson     SWE 19.57,0 Eskilstuna  29.1.1921

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen         NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
8.Ole Olsen         NOR 46,4-2.25,6-8.40,0-17.50,9 200,478
9.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
10.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
11.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
12.Harald Strøm       NOR 45,6-2.26,5-8.45,8-18.17,3 201,878
13.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,986
14.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
15.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
16.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,146
17.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,196
18.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,226
19.Julius Skutnabb     FIN 47,1-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,606
20.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,856
21.Eric Blomgren      SWE 46,3-2.28,1-8.48,2-18.09,3 202,951
22.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,086
23.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,116
24.Roald Larsen       NOR 46,0-2.26,0-8.50,4-18.33,0 203,357
25.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
26.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
27.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
28.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
29.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
30.Theodor Pedersen     NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
500 m kvinner
1.Näär  EST 95,7 Tallinn 30.1.1921
2.Brii  EST 106,7 Tallinn 30.1.1921
3.Under EST 109,3 Tallinn 30.1.1921
4.Saviir EST 110,5 Tallinn 30.1.1921
30.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
30.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin      FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,7 205,935
Waldemar Bergström FIN 48,0-2.32,1-8.46,0-18.06,1 205,605
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,3-2.31,7-9.22,3-19.28,1 212,502
Aksel Belewicz FIN 46,9-2.32,6-9.30,0-19.39,6 213,747
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,137
Rolf Reiersen NOR 46,6-2.28,6-8.57,6-19.14,5 207,618
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,638
Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 48,4-2.33,2-9.18,0-18.54,0 211,967
Harald Halvorsen NOR 49,2-2.32,6-9.50,7-19.22,2 217,247
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 49,1-2.44,4-9.23,9
Erling Olsen NOR 48,5-2.31,0-9.22,4-18.31,3 210,638
Asbjørn Steffensen NOR 48,0-2.33,8-9.30,1
Asser Wallenius FIN 47,4-2.41,8-9.33,4-20.19,5 219,648
Osman Dieseth NOR 49,1-2.37,9-9.20,3
Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 55,5-2.57,1
Ragnvald Olsen NOR 49,8-2.40,4-9.50,7
Johan Nilsen NOR 46,0-2.29,7-9.11,2-19.17,9 208,915
Trygve Barø NOR 60,6
Aksel Nilsen NOR 47,2-2.30,8
Sigurd Moen NOR 47,6-2.30,6-9.02,3-18.35,4 207,810
Armand Carlsen NOR 10.36,0
Ernst Granstrøm NOR 48,1-2.33,5-9.35,0-20.24,1 217,972