Pokalen sikres
Siste nytt: For hundre år sida i dag tok årets første kupp på Haiti slutt da revolusjonslederen, general Montreuil Guillaume, blei tatt av regjeringstroppene og skutt. I Jefferson City, Missouri, blei statens kongressbygning ramt av lynet og brant ned til grunnen.
Nede på Antarktis hadde Scott kluss med den første depotferden sin, som med så mye annet. Han lå i teltet sitt og noterte følgende inntrykk:
Soveposens lokkende folder.
Primusens hvesing og den herlige matosen fra teltventilen.
Det lille grønne teltet og den store hvite veien.
Pistringa fra ei bikkje og knegginga av trekkdyra våre.
De drivende pulversnøskyene.
Knasinga av skarebrytende fottrinn.
Vindfurene i snøen.
Den blå buen under røykskya.
Den sprø ljomen av ponnihovene og suset av sleden som følger etter.
Den murrende konversasjonen under marsjen idet kjørerne sporer an eller skjenner på dyra sine.
Hundepotenes tripp-tripp.
Den lette blafringa til duken i lyet vårt.
Dukens djupe drønn under den fulle krafta av snøstormen.
Når drivsnøen trenger inn i alle hull og hjørner som det fineste mel – finner vei inn under hodeplagget og stikker, sviende som en sandstorm.
Et slørete bilde av ei sol som titter blygt ned gjennom den virvlende snoen og gir et bleikt lys uten skygger.
Den store, hvite ørkenens evige stillhet. Rykende rekker av fokkskaver som marsjerer fra sør, bleikgule skrømt som varsler storm og visker ut landets skarpskårne linjer ei etter ei.
Snøstormen, naturens protest – bresprekken, naturens fallgruve – denne skumle fella for den ubetenksomme – aldri har noen jeger klart å skjule snara si så fullkomment – den lett bølgende snøbrua gir ikke et hint om den lumske faren, ingen kjenner posisjonen før mann eller dyr tråkker igjennom og kaver og klorer etter feste i kanten.
Den himmelropende stillheten som bare brytes av de bløte lydene fra den marsjerende linja.
I Kristiania fortsatte bykampen med 500 meter. Igjen var det heldige værforhold, men litt dårligere is enn dagen før. Gårsdagens sensasjon hadde trekt store tilskuerskarer, godt over 10000, sikkert 15000. At Oscar Mathisen skulle gå oppvisning i pausen hadde sikkert også sitt å si for publikumsappellen. Blant tilskuerne var den svenske ambassadøren Falkenberg, som var oppildna av gårsdagens gode svenske prestasjoner og fulgte dagens stevne ivrig.
I første par møttes gårsdagens overraskelsesmann Paul Pettersson og norgesmesteren Henning Olsen, som dominerte fra start og vant overlegent. Bifallet var stormende. I andre par møttes Sigurd Mathisen og Otto Andersson, og det endte med en knepen seier til Sigurd. Bifallet var orkanaktig. Så møttes Josef Pettersson og Lundgreen, som overtraff alle forventninger og slo sin svenske suverent. Alt drukna i et hav av nasjonal begeistring. Det gjorde ikke så mye at Johannessen, som tydeligvis ikke var i samme form som før i sesongen, lot seg slå av Jean Pettersson i siste par.
Resultater
1.Henning Olsen 46,2 p 2.Sigurd Mathisen 46,8 3.Otto Andersson 47,2 p 4.Jean Pettersson 48,4 tp, lp 5.Trygve Lundgreen 48,6 6.Josef N Pettersson 49,8 p 7.Stener Johannessen 50,0 8.Paul Pettersson 50,2 p
Poeng: Kristiania 8, Stockholm 13, sum: Kristiania 20, Stockholm 22.
Så stilte Oscar Mathisen på startstreken i et oppvisningsløp. Han ville ikke være dårligere enn rivalen fra i fjor, og gikk for verdensrekord. Tempoet og dødsforakten i svingene var uten sammenlikning, som det bare var å vente fra den kanten. Og tida blei 45,0. Ingen verdensrekord. Det var banerekord og under norgesrekorden, men den kunne ikke bli tellende, siden han ikke var amatør. Men ny verdensrekord på lavlandsbane var det, 3 tideler bedre enn hans egen fra den forrige oppvisninga her for 3 uker sida.
Etter oppvisningsløpet var det 1500 m. Første par var Olsen og Andersson. Her tok svensken seieren med så fin tid som 2.28,6. Norgesmesteren tapte mye på slutten. Men i andre par beseira Sigurd Mathisen Jean Pettersson uten å slå noen av de to i første, slik at stillinga nå var lik på distansen. I tredje par gjorde Lundgreen tilsvarende prosess med Josef Pettersson, og disse to la seg inn mellom de to i foregående par, slik at det nå var 9-12 til Kristiania på distansen. Men svenskene kunne ennå vinne matchen hvis gårsdagens 5000 m-vinner kom foran Henning Olsen, eller hvis han kom mellom Olsen og Sigurd M, og Johannessen ikke klarte å slå Josef Pettersson. Nå gikk Johannessen igjen under pari og blei slått av parkameraten med 3 sekunder. De av publikum som ikke hadde klokker venta i åndeløs spenning på sluttida, men Paul P hadde nok tatt ut for mye i det fine løpet dagen før, eller latt seg lure av det labre tempoet til makkeren (kanskje var det taktikk), og klarte ikke å slå noen av de andre. Dermed tilfalt pokalen Kristiania for andre gang, og de fikk også publikums påskjønnelse i høy grad. Det var hurra for svenskene og hurra for nordmennene, fedrelandssanger og blottede hoder.
Resultater:
1.Otto Andersson 2.28,6 p 2.Henning Olsen 2.32,8 3.Sigurd Mathisen 2.33,0 4.Trygve Lundgreen 2.33,4 p 5.Josef N Pettersson 2.35,2 p 6.Jean Pettersson 2.35,4 lp 7.Paul Pettersson 2.36,4 p 8.Stener Johannessen 2.39,4
Poeng: Kristiania 9, Stockholm 12, sum: Kristiania 29, Stockholm 34.
Stevnet blei avslutta med et 2500 m handicapløp, som Ejnar Sørensen vant foran Olaf Hansen. To av de svenske Pettersson-ene sto scratch. Den ene gikk ut. Den andre nådde ikke opp.
Og så var det dagens reklame: Enhver husmoder ved, at Sunlight Sæbe betyder en uhyre besparelse av tid og arbeide i enhver gren av husrengjøringen. Om varmt eller koldt vand, intet faar saa hurtigt smudset til at forsvinde uden at skade tøiet, som Sunlight. Sunlight faar malede vægge, gulvfliser, treværk og messinggjenstande til at blive som nye.
Følg brugsanvisningen.