Skøytesak
Disse amerikanske proffene var ikke noe redd for å la det gå inflasjon i mesterskap. De var tross alt avhengig av at det kom folk som de kunne ta penger av, og da kom det mer hvis de kalte det et mesterskap enn et vanlig premieløp eller pokalløp, uansett hvor fin pokalen var. De var så vidt ferdig med det internasjonale mesterskapet i Lake Placid da de tromma sammen til kanadisk proffmesterskap i St. John, New Brunswick. St. John var hjembyen til William Merritt, Fred Logan, Charles Gorman og flere andre framstående kanadiske skøyteløpere, og byen hadde også arrangert åpent kanadisk mesterskap for amatører tidligere denne sesongen, med Joe Moore fra New York som vinner. Tidene tyder på brukbart vær, og det var også bra med folk, 3000 på tribunene som fulgte levende med både på proffløpa og på pauseunderholdninga, som var temmelig variert, med trugeløp, boksekamp, skøyteløp for boksere m.m. Det var den yngre garden av proffløpere som hadde tatt imot innbydelsen til mesterskapet, Arthur Staff og Bobby McLean fra Chicago, Edmund Lamy fra Saranac Lake, Everett McGowan fra St. Paul og Donald Baker fra New York. Gladys Robinson var også invitert for å gå oppvisning, men hun hadde ennå ikke fått tillatelse fra det kanadiske amatørforbundet da stevnet begynte fredag den 24. februar.
Første øvelse for proffene var 220 yards. Staff vant starten og åpna opp ei luke til de andre på et par meter. I den siste svingen reiv McGowan seg løs og tok opp jakta, men Staff holdt unna og vant med en halvmeter. Tida var 19,4. McLean var nr. 3.
Neste løp var trekvart engelsk mil. Her veksla løperne om teten tross at tempoet var ganske bra. Staff vant starten, men snart overtok Baker som leda de to neste av de 7,5 rundene. Så la Lamy seg i teten. Men på siste runde stakk Staff og spurta mot mål uten at noen kunne ta han igjen. Vinnertida var 2.04,8. Lamy var nr. 2 og McLean nr. 3. Staff leda altså sammenlagt med 60 poeng, mens McGowan, Lamy og McLean alle hadde 20.
Tomilsløpet var på 20 runder. Her lå Staff i teten de første fem rundene, så overtok Baker i 3 runder, deretter Lamy i 2. Halvveis overtok McLean føringa. I 12. runde gikk Staff i front igjen, men så overtok Lamy kort etter. I 15 runde rykka McGowan, som hadde holdt seg i bakgrunnen til nå. De 4 andre tok opp jakta og satte opp god fart, men nådde han ikke igjen før i siste runde. Staff pressa seg forbi. Lamy nådde han igjen like før mål og sikra seg andreplassen, mens Staff vant klart med tida 5.52,0, som var ei meget bra tid. Sammenlagt hadde Staff nå 90 poeng, Lamy 40, McGowan 30 og McLean 20.
Lørdag den 25. februar var første dag av det nordiske mesterskapet i Trondhjem. Men påfallende nok var det også den første dagen av det store internasjonale stevnet i Horten. Denne stevnekollisjonen førte til litt rabalder. Trønderne var naturlig nok temmelig hårsåre etter diverse slike stevnekollisjoner i tidligere år. Disse østlendingene tok jo ikke hensyn og tura fram som om de eide skøytesporten. Mest påfallende var kanskje kollisjonen mellom NM 1914 og rekordstevnet i Davos. Men det vil også dukke opp flere andre hvis du klikker litt rundt i denne dagboka her. Finnene løste problemet ved å dele seg. Clas Thunberg, Julius Skutnabb og Aksel Belewics dro til Horten, sammen med buskerudløperne Moen og Steffensen, mens resten av dem dro til Trondhjem. Å miste en slik attraksjon på denne måten måtte føles spesielt sårt, og Martin Sæterhaug, den gamle storløperen, tok bladet fra munnen i Adresseavisa. Han påsto at de var kjøpt og betalt med full kost og losji og fri reise fra Kristiania til Horten og derfra helt til Helsinki og dessuten lommepenger på kjøpet. Det var ikke godt å si hva han hadde som grunnlag for disse påstandene, men i ettertid veit vi jo ett og annet. Uansett, hva skulle man gjøre? Det hadde vært en god isvinter, men nå gikk den mot slutten. Det var ikke bare å stå rolig og vente på tur hvis man skulle få tak i kanonene. Tegningen er fra Adressa.
Etter anklagene rykka Thunberg og Skutnabb inn et tilsvar i mandagsavisene: «I anledning av de beskyldninger som Martin Sæterhaug gjennom “Trondhjems Adresseavis” har rettet mot os skal vi tillate os at fremkomme med følgende forklaring:
Horten skøiteklub henvendte sig til os ved 2 av sine representanter med spørsmaalet om vi vilde delta i de internationale løp den 25de og 26de ds., hvortil vi svarte ja, da vi trodde at Harald Strøm skulde starte der og vi hadde lyst til endnu en gang at ha et nappetak med ham. Efter at vi hadde git Horten skøiteklub dette løfte, blev der gjort henvendelse til os fra Trondhjems skøiteklub om vi vilde reise dit for at delta i det nordiske mesterskapsløp, og Trondhjems-repræsentanten hr. Lefstad tilbød Thunberg fri reise Kristiania-Trondhjem-Helsingfors + 30 kroner dagen i lommepenge, samt et par nye skøyter. Dette generøse tilbud avslog han selfølgelig, og vi valgte heller at holde vort ord til Horten skøiteklub av hvem vi kun faar den godtgjørelse som amatører har ret til at motta. Horten skøiteklub har heller ikke tilbudt os noget ekstra.»
I samme utgave forklarer hr. Lefstad seg som følger: «Som Trondhjems skøiteklubs officielle repræsentant i Kristiania hadde hr. Lefstad ikke anledning til at forhandle med de finske løpere personlig, idet jo disse førte med sig Finska skridskoförbundets officielle repreæsentant, dr. Taskinen. Med denne avtalte Lefstad et møte mandag formiddag til forhandling om deltagelse i det nordiske mesterskapsløp i Trondhjem.
Overfor denne fremsatte hr. Lefstad da et tilbud gaaende ut paa fri reise Kristiania-Trondhjem-Stockholm samt frit ophold og ellers de samme betingelser som ifjor for de løpere som kom hit. Da viste det sig at de to løpere Thunberg og Skutnab allerede hadde lovet sig bort til Hortens skøiteklub. Tirsdag middag traf Lefstad Skutnab og denne fortalte da at han av Hortens skøiteklub var tilbudt fri reise helt til Helsingfors. For at stille sig saa velvillig som mulig, saa Lefstad sig nødt til at indrømme de samme betingelser som Horten, og bad samtidig Skutnab om at gjøre alt sit for at faa Thunberg til Trondhjem.
Næste dag traf Lefstad Thunberg og spurte hvordan Thunberg stillet sig til de nye indrømmelser. Denne beklaget meget at han ikke kunde ta imot tilbudet, da han maatte holde sit tidligere givne løfte til Horten.
Angaaene uttalelsen om “lommepenge” dementerer Lefstad dette på det bestemteste. Om skøiterne forklarer han at dette tilbud var h e l t p r i v a t. Han hadde nemlig hørt at Thunberg ifjor hadde faat et par skøiter av L. H. Hagen & Co., og i sin iver for at faa Thunberg hit fandt han at burde vise Thunberg denne personlige elskværdighet. Trondhjems skøiteklub har altsaa ingenting med dette at gjøre.»
Og vi har dermed 20-tallets første «skøytesak» gående. Det skulle ikke bli den siste.
Skøytegudene hadde tydeligvis ikke sansen for dette tøyset, og da løperne møttes i Lystlunden til internasjonale løp, var det vakkert vårvær med varmt solskinn og en is i full oppløsning. Clas Thunberg vant 500 m på 69,0 foran Asbjørn Steffensen, 69,3, Julius Skutnabb 70,2, Aksel Belewicz 72,0, Eugen Berntzen 74,2, Sigurd Moen 76,2 og Alfred Johannessen 84,4. Harald Halvorsen falt og brøyt løpet. Han måtte nok vris opp som en klut etterpå. 5000 m gikk til den lettbeinte drammenseren Moen på 14.43,8. Thunberg var nr. 2 med 15.09,0, så kom Skutnabb 15.09,4, Belewicz 15.52,8, Johannessen 16.19,0, Steffensen 16.22,0 og Halvorsen 16.58,0. Berntzen falt og brøyt løpet. Håper de hadde handklær klare. Litt overraskende at den store og tunge Belewicz kom så høyt opp. Jeg gjetter på at han gikk i et tidlig par. Thunberg leda sammenlagt med 3 poeng, Skutnabb hadde 6, Moen, Steffensen og Belewicz 8. Harald Strøm hadde bare perm fram til VM og var for lengst tilbake på befestningene i Kristiansand.
Tilstandene var ikke mye bedre i Trøndelag. Det var ikke sol og lint vær som i Horten, men regn som tæra på isen. Kunstløperne begynte på pliktløpet kl. 12.15, og verdensmesteren Gillis Grafström hadde store problemer i det banesegmentet han hadde fått tildelt og gikk igjennom flere ganger. Til slutt ga han bare opp.
Hurtigløpskonkurransene begynte kl. 15 med 500 m. Første par var Knut Sundheim mot svensken Eric Blomgren. Nordmannen tok ledelsen fra start og vant klart med 55,7 mot 57,0. Neste par var Oskar og Ole Olsen. Vesle-Ola hadde ingen sjanser her og navnebroren sprinta enslig i teten på 55,4, som var ny bestetid. Tredje par var Tverin og Bergström, som ikke blanda seg i teten. I fjerde par kom Roald Larsen mot Ilmari Danska. Finnen hang godt med til siste sving ifølge referatet, men måtte se seg slått med 17/10 i mål. Jeg regner med at han hadde siste ytre. Larsen tok ledelsen med 54,9. I siste par gikk TSK-løperne Petersen og Eggan på rundt minuttet. Sverre Aune og Olav Olsen hadde trekt seg tilbake igjen for sesongen.
500 m 1.Roald Larsen KSK 54,9 2.Oskar Olsen KSK 55,4 3.Knut Sundheim KSK 55,7 4.Ilmari Danska FIN 56,6 5.Eric Blomgren SWE 57,0 Walter Tverin FIN 57,0 7.Ole Olsen KIF 58,1 8.Waldemar Bergström FIN 58,6 9.Peder Petersen TSK 59,6 10.Leif Eggan TSK 61,4
Første par på 10000 m var de lokale løperne Petersen og Eggan. De løp side om side i 6 runder inntil Eggan fikk et overtak og dro jamt og trutt fra til han gikk i mål ei halv runde foran på 25.34,1. Petersen fikk 26.04,5. Det var hans debut på 10000 m.
Andre par var Danska og Sundheim. De gikk nesten hele løpet sammen, men mot slutten klarte finnen å rive seg løs. Tider 25.01,5 og 25.12,2.
Tredje par var Ole Olsen mot Bergström. De frammøtte tilskuerne så fram til en frisk fight her. Finnen var kjent som en god distanseløper, men her hadde han ikke helt fighterhumøret og lot Olsen dra fra med en gang. Vesle-Ola økte ledelsen regelmessig, men sleit med å matche passeringstidene til Sundheim. Til slutt klarte han det og gikk i mål på 24.51,0, mens finnen fikk 25.45,6.
Fjerde og nest siste par var Blomgren mot Tverin. Svensken tok snart ledelsen og gikk iherdig på et føre som passa han godt som lettvekter. Men han nådde ikke de beste tidene og kom i mål på 25.18,7. Tverin blei lengre og lengre etter og innså at han ikke hadde sjanser til noen hederlig plassering her til tross for den svake deltakelsen, så han ga opp i 14. runde og tok strakeste vei til garderoben.
Lange og tunge Roald Larsen gikk i siste par mot Oskar Olsen. Han sleit fælt med den oppgåtte isen og måtte til og med se seg forbigått av makkeren, som henviste han til sisteplassen på distansen. Tidene var 26.15,0 og 26.33,5.
10000 m 1.Ole Olsen KIF 24.51,0 2.Ilmari Danska FIN 25.01,5 3.Knut Sundheim KSK 25.12,2 4.Eric Blomgren SWE 25.18,7 5.Leif Eggan TSK 25.34,1 6.Waldemar Bergström FIN 25.45,6 7.Peder Petersen TSK 26.04,5 p 8.Oskar Olsen KSK 26.15,0 9.Roald Larsen KSK 26.33,5 Walter Tverin FIN brutt
Sammenlagt etter 1. dag 1.Ilmari Danska FIN 6 Knut Sundheim KSK 6 3.Ole Olsen KIF 7 4.Eric Blomgren SWE 9 5.Oskar Olsen KSK 10 Roald Larsen KSK 10 7.Waldemar Bergström FIN 13 8.Leif Eggan TSK 14 9.Peder Petersen TSK 15
Ei litt overraskende liste, men hva skal man gjøre? Elementene rår.
Samme dag avslutta de amerikanske proffene det kanadiske mesterskapet i St. John. Det var bare et todagers mesterskap denne gangen, men til gjengjeld var det 4 øvelser for proffene den siste dagen. Det var enda flere tilskuere den andre dagen, minst 4000, så det ga gode inntekter både til arrangører og deltakere. Men det er dårlig med pressedekning av stevnet og lite å finne av referater.
Første øvelse var 440 yards. Her vant Staff for fjerde gang på rad med den gode tida 38,2, foran McLean og Lamy. Sammenlagt Staff 120 poeng, Lamy 50, McLean 40 og McGowan 30.
Andre øvelse var 1 engelsk mil. Staff vant igjen på 2.59,4 foran McLean og Lamy. Sammenlagt Staff 150, McLean og Lamy 60, McGowan 30. Staff var nå mester siden ingen kunne skåre mer enn 60 poeng på de siste to øvelsene.
Tredje øvelse var ½ engelsk mil. Nok en gang vant Staff, som ser ut til å være et hode høyere enn de andre løperne på dette stadiet av sesongen. Tida var 1.22,0. Nr. 2 var Lamy og nr. 3 McLean. Sammenlagt Staff 180, Lamy 80, McLean 70, McGowan 30.
Siste øvelse var 5 engelske mil. Og den korte reportasjen i Halifax Evening Mail sier at det var et særskilt spennende løp med mye tempoveksling og folk som bytta på å dra. Avisa sier også at Donald Baker, som ikke skåra noen poeng i mesterskapet, bare var innleid som hare. Det kan kanskje være lurt i lange løp som ikke er spesielt underholdende i fellesstart ellers. Derfor er det mulig at han faktisk var innleid som hare, men det er også mulig at skribenten bare konkluderer med at han var det siden han ikke tok poeng i mesterskapet. Ifølge avisa vant Lamy 5-mila på 16.46,0. Det tyder ikke på så veldig høy fart. Fra andre kilder har jeg 15.41,0, som er litt bedre. Staff var nr. 2 og McLean nr. 3, så sluttstillinga sammenlagt var Staff 200 poeng, Lamy 120, McLean 80 og McGowan 30 poeng. Sluttsummene varierer litt fra avis til avis. Montreal Gazette forteller at etter stevnet underholdt Baker med tønnehopping og de andre med kunstløp og triks.
Av andre nyheter kan vi nevne at fredag den 23. undertegna Lenin et dekret om konfiskering av ikoner og annet løsøre fra de 80000 kirkene i Russland som inneholdt gull, sølv, edelsteiner eller andre ting av verdi som kunne brukes til å betale for mat til de mange som var ramma av hungersnøden i landet. En klok og edel handling. Eller hva?
I Japan nedstemte parlamentet et forslag om stemmerett for kvinner med 288 mot 159 stemmer. Parlamentet var beleira av kvinner og andre som hadde interesse av resultatet, og så snart resultatet var klart, begynte opptøyer som det tok lang tid å slå ned.
Lørdag den 25. uroppførte Concerts Colonne-orkesteret i Paris, under dirigent Gabriel Pierné «Dyrenes karneval» av Camille Saint-Saëns. Komponisten hadde dødd 2 måneder før og komponert verket 36 år før, men lagt ned forbud mot å framføre det fordi han var redd for at det skulle ødelegge ryktet hans. I dag er det det klart mest kjente verket hans. Så hvis det var andre ting han helst ville vært kjent for, kan vi si at det har ødelagt ryktet hans, ja.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Roald Larsen NOR 43,6 Frogner 18.2.1922 2.Clas Thunberg FIN 44,1 Frogner 18.2.1922 3.Oskar Olsen NOR 45,1 Frogner 18.2.1922 4.Harald Strøm NOR 45,2 Frogner 18.2.1922 5.Walter Tverin FIN 45,4 Frogner 18.2.1922 Theodor Pedersen NOR 45,4 Frogner 18.2.1922 7.Axel Blomqvist SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922 8.Aksel Belewicz FIN 45,6 Frogner 18.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 45,9 Frogner 18.2.1922 Julius Skutnabb FIN 45,9 Frogner 18.2.1922 11.Ivar Bostén SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922 Jakov Melnikov RUS 46,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 13.Martin Sæterhaug NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922 Knut Sundheim NOR 46,1 Frogner 18.2.1922 Ole Olsen NOR 46,2 Frogner 18.2.1922 16.Arvo Tuomainen FIN 46,3 Tampere 1.1.1922 Erling Søberg NOR 46,3 Hamar 5.1.1922 Asser Wallenius FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Sigurd Moen NOR 46,4 Frogner 18.2.1922 20.Verner Eriksson SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922 21.Sigurd Syversen NOR 46,7 Moss 15.1.1922 22.Arne Larsen NOR 46,8 Frogner 12.2.1922 Ilmari Danska FIN 46,8 Frogner 12.2.1922 24.Harald Belewicz FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 25.Waldemar Bergström FIN 47,1 Frogner 18.2.1922 26.Marcus Johannessen NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Leonard Johannessen NOR 47,2 Hamar 19.1.1922 Jakob Hansen NOR 47,2 Bislett 30.1.1922 Alexander Spengler SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922 30.Harald Halvorsen NOR 47,3 Frogner 18.12.1921 Osman Dieseth NOR 47,3 Bislett 28.1.1922 Vasilij Ippolitov RUS 47,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
1000 m menn 1.Roald Larsen NOR 1.32,9 Frogner 12.2.1922 2.Oskar Olsen NOR 1.34,5 Frogner 12.2.1922 3.Julius Skutnabb FIN 1.35,4 Frogner 12.2.1922 4.Alrfred Johannessen NOR 1.38,2 Frogner 12.2.1922 5.Clas Thunberg FIN 1.38,7 Frogner 22.2.1922 6.Eric Blomgren SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922 7.Axel Blomqvist SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922 8.Erik Wingnér SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922 9.Samuel Carlsson SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922 10.Gustaf Andersson SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922 11.Harry Wahlberg SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922 Walter Tverin FIN 1.43,9 Frogner 22.2.1922 13.Alexander Spengler SUI 1.44,2 St. Moritz 12.2.1922 14.Aksel Belewicz FIN 1.44,3 Frogner 22.2.1922 15.Erik Augustsson SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922 16.Fredrik Mikkelsen NOR 1.45,0 Hamar 23.2.1922 17.Ilmari Danska FIN 1.45,3 Frogner 22.2.1922 Mikal Mikkelsen NOR 1.45,3 Hamar 23.2.1922 19.Birger Ericsson SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922 20.Erik Olsson SWE 1.45,9 Stockholm st 19.2.1922 21.Mikael Nilsen NOR 1.46,0 Hamar 23.2.1922 22.Henning Westin SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922 23.Arvid Røberg NOR 1.46,2 Hamar 23.2.1922 24.Olaf Hansen NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922 Gustav Larsen NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922 26.Emanuel Bergsman SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922 27.Theodor Pedersen NOR 1.47,3 Frogner 22.2.1922 28.Gustaf Wiberg SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922 29.Arne Gjervan NOR 1.47,5 Trondhjem 19.2.1922 30.Elis Larsson SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922
1500 m menn 1.Roald Larsen NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922 2.Clas Thunberg FIN 2.22,8 Frogner 19.2.1922 3.Harald Strøm NOR 2.25,3 Frogner 19.2.1922 4.Sigurd Moen NOR 2.26,1 Frogner 19.2.1922 5.Ole Olsen NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922 6.Julius Skutnabb FIN 2.27,1 Frogner 19.2.1922 7.Walter Tverin FIN 2.27,2 Frogner 19.2.1922 8.Eric Blomgren SWE 2.27,9 Frogner 19.2.1922 9.Aksel Belewicz FIN 2.28,5 Frogner 19.2.1922 10.Jakov Melnikov RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922 11.Waldemar Bergström FIN 2.29,2 Frogner 19.2.1922 Oskar Olsen NOR 2.29,2 Frogner 19.2.1922 13.Ilmari Danska FIN 2.29,3 Frogner 19.2.1922 14.Knut Sundheim NOR 2.29,5 Frogner 19.2.1922 15.Theodor Pedersen NOR 2.29,7 Frogner 19.2.1922 16.Arvo Tuomainen FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922 Asser Wallenius FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 18.Erling Olsen NOR 2.31,7 Frogner 19.2.1922 19.Jakob Hansen NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922 Vasilij Ippolitov RUS 2.31,8 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 21.Johan Nilsen NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922 22.Paul Bombig AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922 Platon Ippolitov RUS 2.32,6 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 24.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922 25.Kristian Strøm NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922 26.Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Thorstein Eng NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Alfred Johannessen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Arne Larsen NOR 2.33,5 Frogner 12.2.1922 30.Erling Søberg NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
3000 m menn 1.Max Tetzner NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921 2.Walter Grund GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922 3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921 4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922 5.Eugen Freytag GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922 6.Jan Paarlberg NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922 7.Härtl GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922 8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921 9.Willem Kos NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922 10.Rolf Stöhr GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922 11.Helmut Kofler AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922 12.Hölss GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922 13.Otto Kölper GER 6.38,8 Altona 4.2.1922 14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922 15.B de Boer NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921 16.Willy Kölper GER 6.41,6 Garmisch 21.1.1922 17.Harry Krul NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921 18.A Gruber GER 6.48,8 Garmisch 21.1.1922 19.Steinhausen GER 6.52,2 Garmisch 21.1.1922 20.Max de Levie NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921 HŠrtl GER 6.52,6 Garmisch 21.1.1922 22.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921 23.Harm Bartelds NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921 24.Hans Tetzner NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921 25.K Stein GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922 26.W J Duursema NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921 27.Adami GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922 28.Topp GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922 29.Hainz GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922 30.Runge GER 7.34,4 Garmisch 21.1.1922
5000 m menn 1.Harald Strøm NOR 8.26,5 Frogner 18.2.1922 2.Ole Olsen NOR 8.38,1 Frogner 18.2.1922 3.Clas Thunberg FIN 8.41,8 Frogner 18.2.1922 4.Roald Larsen NOR 8.43,8 Frogner 18.2.1922 5.Sigurd Moen NOR 8.46,3 Frogner 18.2.1922 6.Jakov Melnikov RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922 7.Erling Olsen NOR 8.48,1 Frogner 18.2.1922 8.Julius Skutnabb FIN 8.49,4 Frogner 18.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 8.49,6 Frogner 18.2.1922 10.Waldemar Bergström FIN 8.49,7 Frogner 18.2.1922 11.Walter Tverin FIN 8.52,4 Frogner 18.2.1922 12.Platon Ippolitov RUS 8.54,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 13.Jakov Melnikov RUS 8.59,8 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 14.Arvo Tuomainen FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 15.Oskar Olsen NOR 9.00,6 Frogner 18.2.1922 16.Vasilij Ippolitov RUS 9.03,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922 Theodor Pedersen NOR 9.03,3 Frogner 18.2.1922 18.Ilmari Danska FIN 9.04,2 Frogner 18.2.1922 19.Henrik Monsen NOR 9.06,4 Bislett 22.2.1922 20.Knut Sundheim NOR 9.06,8 Frogner 18.2.1922 21.Rolv Gihle NOR 9.07,0 Bislett 22.2.1922 22.Gustaf Andersson SWE 9.08,1 Frogner 18.2.1922 23.Asser Wallenius FIN 9.08,3 Kuopio 18.2.1922 24.Einar Kristiansen NOR 9.09,0 Bislett 22.2.1922 25.Toivo Ovaska FIN 9.09,4 Kuopio 18.2.1922 26.Mikal Mikkelsen NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922 27.Eino Korhonen FIN 9.14,1 Kuopio 18.2.1922 28.Aksel Belewicz FIN 9.18,1 Frogner 18.2.1922 29.Bernt Evensen NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922 30.Asbjørn Steffensen NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922
10000 m menn 1.Harald Strøm NOR 17.37,5 Frogner 19.2.1922 2.Ole Olsen NOR 17.43,6 Frogner 19.2.1922 3.Waldemar Bergström FIN 17.54,1 Frogner 19.2.1922 4.Jakov Melnikov RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922 5.Julius Skutnabb FIN 17.59,3 Frogner 19.2.1922 6.Erling Olsen NOR 18.01,3 Frogner 19.2.1922 7.Roald Larsen NOR 18.04,1 Frogner 19.2.1922 8.Sigurd Moen NOR 18.05,6 Frogner 19.2.1922 9.Eric Blomgren SWE 18.09,0 Frogner 19.2.1922 10.Clas Thunberg FIN 18.10,2 Frogner 19.2.1922 10.Platon Ippolitov RUS 18.15,0 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 11.Walter Tverin FIN 18.21,7 Frogner 19.2.1922 13.Arvo Tuomainen FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 14.Gustaf Andersson SWE 18.42,5 Frogner 19.2.1922 15.Ilmari Danska FIN 18.44,6 Frogner 19.2.1922 16.Oskar Olsen NOR 18.45,6 Frogner 19.2.1922 17.Knut Sundheim NOR 18.49,7 Frogner 19.2.1922 18.Vasilij Ippolitov RUS 18.51,7 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922 19.Theodor Pedersen NOR 18.55,8 Frogner 19.2.1922 20.Asser Wallenius FIN 19.04,4 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922 21.Aksel Belewicz FIN 19.09,0 Frogner 19.2.1922 22.Gösta Strömstén FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 23.Karl Johansson SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922 24.Roberts Vithofs LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 25.Øivind Martinsen NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922 26.Paul Bombig AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922 27.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922 28.Eino Korhonen FIN 19.32,9 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922 29.Alfred Johannessen NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922 30.Johan Nilsen NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860 2.Harald Strøm NOR 45,2-2.24,7-8.26,5-17.32,8 196,633 3.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 4.Roald Larsen NOR 43,6-2.22,4-8.43,8-18.04,1 197,652 5.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 6.Clas Thunberg FIN 44,1-2.22,8-8.41,8-18.10,2 198,390 7.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 8.Ole Olsen NOR 46,1-2.25,6-8.38,1-17.38,7 199,378 9.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 10.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 11.Ole Mamen NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915 12.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628 13.Jakov Melnikov RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655 14.Julius Skutnabb FIN 45,9-2.25,7-8.46,0-17.59,3 201,072 15.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 16.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 17.Sigurd Moen NOR 46,4-2.26,1-8.46,3-18.05,6 202,020 18.Frithjof Paulsen NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102 19.Eric Blomgren SWE 45,9-2.27,9-8.48,2-18.01,8 202,110 20.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 21.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147 22.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 23.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 24.Walter Tverin FIN 45,4-2.27,2-8.52,4-18.21,7 202,792 25.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 26.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 27.Waldemar Bergström FIN 47,1-2.29,2-8.45,5-17.54,1 203,088 28.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 29.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 30.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 31.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 32.Theodor Pedersen NOR 45,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 203,862 33.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 34.Bobby McLean USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440 35.Oskar Olsen NOR 44,9-2.29,2-9.00,6-18.37,2 204,553 36.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 37.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 38.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 39.Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955 40.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053 41.Erling Olsen NOR 48,1-2.31,0-8.48,1-18.01,3 205,308 42.Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462 43.Franz F. Wathén FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 44.Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602 45.Vladimir Kalinin RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770 46.Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952 47.Rolf Reiersen NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103 48.Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143 49.Stener Johannessen NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163 20.Ernst Cederlöf SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170