Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaSkøytesak

Disse amerikanske proffene var ikke noe redd for å la det gå inflasjon i mesterskap. De var tross alt avhengig av at det kom folk som de kunne ta penger av, og da kom det mer hvis de kalte det et mesterskap enn et vanlig premieløp eller pokalløp, uansett hvor fin pokalen var. De var så vidt ferdig med det internasjonale mesterskapet i Lake Placid da de tromma sammen til kanadisk proffmesterskap i St. John, New Brunswick. St. John var hjembyen til William Merritt, Fred Logan, Charles Gorman og flere andre framstående kanadiske skøyteløpere, og byen hadde også arrangert åpent kanadisk mesterskap for amatører tidligere denne sesongen, med Joe Moore fra New York som vinner. Tidene tyder på brukbart vær, og det var også bra med folk, 3000 på tribunene som fulgte levende med både på proffløpa og på pauseunderholdninga, som var temmelig variert, med trugeløp, boksekamp, skøyteløp for boksere m.m. Det var den yngre garden av proffløpere som hadde tatt imot innbydelsen til mesterskapet, Arthur Staff og Bobby McLean fra Chicago, Edmund Lamy fra Saranac Lake, Everett McGowan fra St. Paul og Donald Baker fra New York. Gladys Robinson var også invitert for å gå oppvisning, men hun hadde ennå ikke fått tillatelse fra det kanadiske amatørforbundet da stevnet begynte fredag den 24. februar.

Første øvelse for proffene var 220 yards. Staff vant starten og åpna opp ei luke til de andre på et par meter. I den siste svingen reiv McGowan seg løs og tok opp jakta, men Staff holdt unna og vant med en halvmeter. Tida var 19,4. McLean var nr. 3.

Neste løp var trekvart engelsk mil. Her veksla løperne om teten tross at tempoet var ganske bra. Staff vant starten, men snart overtok Baker som leda de to neste av de 7,5 rundene. Så la Lamy seg i teten. Men på siste runde stakk Staff og spurta mot mål uten at noen kunne ta han igjen. Vinnertida var 2.04,8. Lamy var nr. 2 og McLean nr. 3. Staff leda altså sammenlagt med 60 poeng, mens McGowan, Lamy og McLean alle hadde 20.

Tomilsløpet var på 20 runder. Her lå Staff i teten de første fem rundene, så overtok Baker i 3 runder, deretter Lamy i 2. Halvveis overtok McLean føringa. I 12. runde gikk Staff i front igjen, men så overtok Lamy kort etter. I 15 runde rykka McGowan, som hadde holdt seg i bakgrunnen til nå. De 4 andre tok opp jakta og satte opp god fart, men nådde han ikke igjen før i siste runde. Staff pressa seg forbi. Lamy nådde han igjen like før mål og sikra seg andreplassen, mens Staff vant klart med tida 5.52,0, som var ei meget bra tid. Sammenlagt hadde Staff nå 90 poeng, Lamy 40, McGowan 30 og McLean 20.

Martin SæterhaugLørdag den 25. februar var første dag av det nordiske mesterskapet i Trondhjem. Men påfallende nok var det også den første dagen av det store internasjonale stevnet i Horten. Denne stevnekollisjonen førte til litt rabalder. Trønderne var naturlig nok temmelig hårsåre etter diverse slike stevnekollisjoner i tidligere år. Disse østlendingene tok jo ikke hensyn og tura fram som om de eide skøytesporten. Mest påfallende var kanskje kollisjonen mellom NM 1914 og rekordstevnet i Davos. Men det vil også dukke opp flere andre hvis du klikker litt rundt i denne dagboka her. Finnene løste problemet ved å dele seg. Clas Thunberg, Julius Skutnabb og Aksel Belewics dro til Horten, sammen med buskerudløperne Moen og Steffensen, mens resten av dem dro til Trondhjem. Å miste en slik attraksjon på denne måten måtte føles spesielt sårt, og Martin Sæterhaug, den gamle storløperen, tok bladet fra munnen i Adresseavisa. Han påsto at de var kjøpt og betalt med full kost og losji og fri reise fra Kristiania til Horten og derfra helt til Helsinki og dessuten lommepenger på kjøpet. Det var ikke godt å si hva han hadde som grunnlag for disse påstandene, men i ettertid veit vi jo ett og annet. Uansett, hva skulle man gjøre? Det hadde vært en god isvinter, men nå gikk den mot slutten. Det var ikke bare å stå rolig og vente på tur hvis man skulle få tak i kanonene. Tegningen er fra Adressa.

Etter anklagene rykka Thunberg og Skutnabb inn et tilsvar i mandagsavisene: «I anledning av de beskyldninger som Martin Sæterhaug gjennom “Trondhjems Adresseavis” har rettet mot os skal vi tillate os at fremkomme med følgende forklaring:
Horten skøiteklub henvendte sig til os ved 2 av sine representanter med spørsmaalet om vi vilde delta i de internationale løp den 25de og 26de ds., hvortil vi svarte ja, da vi trodde at Harald Strøm skulde starte der og vi hadde lyst til endnu en gang at ha et nappetak med ham. Efter at vi hadde git Horten skøiteklub dette løfte, blev der gjort henvendelse til os fra Trondhjems skøiteklub om vi vilde reise dit for at delta i det nordiske mesterskapsløp, og Trondhjems-repræsentanten hr. Lefstad tilbød Thunberg fri reise Kristiania-Trondhjem-Helsingfors + 30 kroner dagen i lommepenge, samt et par nye skøyter. Dette generøse tilbud avslog han selfølgelig, og vi valgte heller at holde vort ord til Horten skøiteklub av hvem vi kun faar den godtgjørelse som amatører har ret til at motta. Horten skøiteklub har heller ikke tilbudt os noget ekstra.»

I samme utgave forklarer hr. Lefstad seg som følger: «Som Trondhjems skøiteklubs officielle repræsentant i Kristiania hadde hr. Lefstad ikke anledning til at forhandle med de finske løpere personlig, idet jo disse førte med sig Finska skridskoförbundets officielle repreæsentant, dr. Taskinen. Med denne avtalte Lefstad et møte mandag formiddag til forhandling om deltagelse i det nordiske mesterskapsløp i Trondhjem.
Overfor denne fremsatte hr. Lefstad da et tilbud gaaende ut paa fri reise Kristiania-Trondhjem-Stockholm samt frit ophold og ellers de samme betingelser som ifjor for de løpere som kom hit. Da viste det sig at de to løpere Thunberg og Skutnab allerede hadde lovet sig bort til Hortens skøiteklub. Tirsdag middag traf Lefstad Skutnab og denne fortalte da at han av Hortens skøiteklub var tilbudt fri reise helt til Helsingfors. For at stille sig saa velvillig som mulig, saa Lefstad sig nødt til at indrømme de samme betingelser som Horten, og bad samtidig Skutnab om at gjøre alt sit for at faa Thunberg til Trondhjem.
Næste dag traf Lefstad Thunberg og spurte hvordan Thunberg stillet sig til de nye indrømmelser. Denne beklaget meget at han ikke kunde ta imot tilbudet, da han maatte holde sit tidligere givne løfte til Horten.
Angaaene uttalelsen om “lommepenge” dementerer Lefstad dette på det bestemteste. Om skøiterne forklarer han at dette tilbud var h e l t   p r i v a t. Han hadde nemlig hørt at Thunberg ifjor hadde faat et par skøiter av L. H. Hagen & Co., og i sin iver for at faa Thunberg hit fandt han at burde vise Thunberg denne personlige elskværdighet. Trondhjems skøiteklub har altsaa ingenting med dette at gjøre.»

Og vi har dermed 20-tallets første «skøytesak» gående. Det skulle ikke bli den siste.

Skøytegudene hadde tydeligvis ikke sansen for dette tøyset, og da løperne møttes i Lystlunden til internasjonale løp, var det vakkert vårvær med varmt solskinn og en is i full oppløsning. Clas Thunberg vant 500 m på 69,0 foran Asbjørn Steffensen, 69,3, Julius Skutnabb 70,2, Aksel Belewicz 72,0, Eugen Berntzen 74,2, Sigurd Moen 76,2 og Alfred Johannessen 84,4. Harald Halvorsen falt og brøyt løpet. Han måtte nok vris opp som en klut etterpå. 5000 m gikk til den lettbeinte drammenseren Moen på 14.43,8. Thunberg var nr. 2 med 15.09,0, så kom Skutnabb 15.09,4, Belewicz 15.52,8, Johannessen 16.19,0, Steffensen 16.22,0 og Halvorsen 16.58,0. Berntzen falt og brøyt løpet. Håper de hadde handklær klare. Litt overraskende at den store og tunge Belewicz kom så høyt opp. Jeg gjetter på at han gikk i et tidlig par. Thunberg leda sammenlagt med 3 poeng, Skutnabb hadde 6, Moen, Steffensen og Belewicz 8. Harald Strøm hadde bare perm fram til VM og var for lengst tilbake på befestningene i Kristiansand.

Tilstandene var ikke mye bedre i Trøndelag. Det var ikke sol og lint vær som i Horten, men regn som tæra på isen. Kunstløperne begynte på pliktløpet kl. 12.15, og verdensmesteren Gillis Grafström hadde store problemer i det banesegmentet han hadde fått tildelt og gikk igjennom flere ganger. Til slutt ga han bare opp.

Hurtigløpskonkurransene begynte kl. 15 med 500 m. Første par var Knut Sundheim mot svensken Eric Blomgren. Nordmannen tok ledelsen fra start og vant klart med 55,7 mot 57,0. Neste par var Oskar og Ole Olsen. Vesle-Ola hadde ingen sjanser her og navnebroren sprinta enslig i teten på 55,4, som var ny bestetid. Tredje par var Tverin og Bergström, som ikke blanda seg i teten. I fjerde par kom Roald Larsen mot Ilmari Danska. Finnen hang godt med til siste sving ifølge referatet, men måtte se seg slått med 17/10 i mål. Jeg regner med at han hadde siste ytre. Larsen tok ledelsen med 54,9. I siste par gikk TSK-løperne Petersen og Eggan på rundt minuttet. Sverre Aune og Olav Olsen hadde trekt seg tilbake igjen for sesongen.

500 m
1.Roald Larsen    KSK 54,9
2.Oskar Olsen    KSK 55,4
3.Knut Sundheim   KSK 55,7
4.Ilmari Danska   FIN 56,6
5.Eric Blomgren   SWE 57,0
Walter Tverin    FIN 57,0
7.Ole Olsen     KIF 58,1
8.Waldemar Bergström FIN 58,6
9.Peder Petersen   TSK 59,6
10.Leif Eggan    TSK 61,4

Første par på 10000 m var de lokale løperne Petersen og Eggan. De løp side om side i 6 runder inntil Eggan fikk et overtak og dro jamt og trutt fra til han gikk i mål ei halv runde foran på 25.34,1. Petersen fikk 26.04,5. Det var hans debut på 10000 m.

Andre par var Danska og Sundheim. De gikk nesten hele løpet sammen, men mot slutten klarte finnen å rive seg løs. Tider 25.01,5 og 25.12,2.

Tredje par var Ole Olsen mot Bergström. De frammøtte tilskuerne så fram til en frisk fight her. Finnen var kjent som en god distanseløper, men her hadde han ikke helt fighterhumøret og lot Olsen dra fra med en gang. Vesle-Ola økte ledelsen regelmessig, men sleit med å matche passeringstidene til Sundheim. Til slutt klarte han det og gikk i mål på 24.51,0, mens finnen fikk 25.45,6.

Fjerde og nest siste par var Blomgren mot Tverin. Svensken tok snart ledelsen og gikk iherdig på et føre som passa han godt som lettvekter. Men han nådde ikke de beste tidene og kom i mål på 25.18,7. Tverin blei lengre og lengre etter og innså at han ikke hadde sjanser til noen hederlig plassering her til tross for den svake deltakelsen, så han ga opp i 14. runde og tok strakeste vei til garderoben.

Lange og tunge Roald Larsen gikk i siste par mot Oskar Olsen. Han sleit fælt med den oppgåtte isen og måtte til og med se seg forbigått av makkeren, som henviste han til sisteplassen på distansen. Tidene var 26.15,0 og 26.33,5.

10000 m
1.Ole Olsen     KIF 24.51,0
2.Ilmari Danska   FIN 25.01,5
3.Knut Sundheim   KSK 25.12,2
4.Eric Blomgren   SWE 25.18,7
5.Leif Eggan     TSK 25.34,1
6.Waldemar Bergström FIN 25.45,6
7.Peder Petersen   TSK 26.04,5 p
8.Oskar Olsen    KSK 26.15,0
9.Roald Larsen    KSK 26.33,5
Walter Tverin    FIN brutt
Sammenlagt etter 1. dag
1.Ilmari Danska   FIN 6
Knut Sundheim    KSK 6
3.Ole Olsen     KIF 7
4.Eric Blomgren   SWE 9
5.Oskar Olsen    KSK 10
Roald Larsen     KSK 10
7.Waldemar Bergström FIN 13
8.Leif Eggan     TSK 14
9.Peder Petersen   TSK 15

Ei litt overraskende liste, men hva skal man gjøre? Elementene rår.

Samme dag avslutta de amerikanske proffene det kanadiske mesterskapet i St. John. Det var bare et todagers mesterskap denne gangen, men til gjengjeld var det 4 øvelser for proffene den siste dagen. Det var enda flere tilskuere den andre dagen, minst 4000, så det ga gode inntekter både til arrangører og deltakere. Men det er dårlig med pressedekning av stevnet og lite å finne av referater.

Første øvelse var 440 yards. Her vant Staff for fjerde gang på rad med den gode tida 38,2, foran McLean og Lamy. Sammenlagt Staff 120 poeng, Lamy 50, McLean 40 og McGowan 30.

Andre øvelse var 1 engelsk mil. Staff vant igjen på 2.59,4 foran McLean og Lamy. Sammenlagt Staff 150, McLean og Lamy 60, McGowan 30. Staff var nå mester siden ingen kunne skåre mer enn 60 poeng på de siste to øvelsene.

Tredje øvelse var ½ engelsk mil. Nok en gang vant Staff, som ser ut til å være et hode høyere enn de andre løperne på dette stadiet av sesongen. Tida var 1.22,0. Nr. 2 var Lamy og nr. 3 McLean. Sammenlagt Staff 180, Lamy 80, McLean 70, McGowan 30.

Siste øvelse var 5 engelske mil. Og den korte reportasjen i Halifax Evening Mail sier at det var et særskilt spennende løp med mye tempoveksling og folk som bytta på å dra. Avisa sier også at Donald Baker, som ikke skåra noen poeng i mesterskapet, bare var innleid som hare. Det kan kanskje være lurt i lange løp som ikke er spesielt underholdende i fellesstart ellers. Derfor er det mulig at han faktisk var innleid som hare, men det er også mulig at skribenten bare konkluderer med at han var det siden han ikke tok poeng i mesterskapet. Ifølge avisa vant Lamy 5-mila på 16.46,0. Det tyder ikke på så veldig høy fart. Fra andre kilder har jeg 15.41,0, som er litt bedre. Staff var nr. 2 og McLean nr. 3, så sluttstillinga sammenlagt var Staff 200 poeng, Lamy 120, McLean 80 og McGowan 30 poeng. Sluttsummene varierer litt fra avis til avis. Montreal Gazette forteller at etter stevnet underholdt Baker med tønnehopping og de andre med kunstløp og triks.

Av andre nyheter kan vi nevne at fredag den 23. undertegna Lenin et dekret om konfiskering av ikoner og annet løsøre fra de 80000 kirkene i Russland som inneholdt gull, sølv, edelsteiner eller andre ting av verdi som kunne brukes til å betale for mat til de mange som var ramma av hungersnøden i landet. En klok og edel handling. Eller hva?

I Japan nedstemte parlamentet et forslag om stemmerett for kvinner med 288 mot 159 stemmer. Parlamentet var beleira av kvinner og andre som hadde interesse av resultatet, og så snart resultatet var klart, begynte opptøyer som det tok lang tid å slå ned.

Lørdag den 25. uroppførte Concerts Colonne-orkesteret i Paris, under dirigent Gabriel Pierné «Dyrenes karneval» av Camille Saint-Saëns. Komponisten hadde dødd 2 måneder før og komponert verket 36 år før, men lagt ned forbud mot å framføre det fordi han var redd for at det skulle ødelegge ryktet hans. I dag er det det klart mest kjente verket hans. Så hvis det var andre ting han helst ville vært kjent for, kan vi si at det har ødelagt ryktet hans, ja.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Roald Larsen     NOR 43,6 Frogner 18.2.1922
2.Clas Thunberg     FIN 44,1 Frogner 18.2.1922
3.Oskar Olsen      NOR 45,1 Frogner 18.2.1922
4.Harald Strøm     NOR 45,2 Frogner 18.2.1922
5.Walter Tverin     FIN 45,4 Frogner 18.2.1922
Theodor Pedersen    NOR 45,4 Frogner 18.2.1922
7.Axel Blomqvist    SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922
8.Aksel Belewicz    FIN 45,6 Frogner 18.2.1922
9.Eric Blomgren     SWE 45,9 Frogner 18.2.1922
Julius Skutnabb     FIN 45,9 Frogner 18.2.1922
11.Ivar Bostén     SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922
Jakov Melnikov     RUS 46,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
13.Martin Sæterhaug   NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922
Knut Sundheim      NOR 46,1 Frogner 18.2.1922
Ole Olsen        NOR 46,2 Frogner 18.2.1922
16.Arvo Tuomainen    FIN 46,3 Tampere 1.1.1922
Erling Søberg      NOR 46,3 Hamar 5.1.1922
Asser Wallenius     FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Sigurd Moen       NOR 46,4 Frogner 18.2.1922
20.Verner Eriksson   SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922
21.Sigurd Syversen   NOR 46,7 Moss 15.1.1922
22.Arne Larsen     NOR 46,8 Frogner 12.2.1922
Ilmari Danska      FIN 46,8 Frogner 12.2.1922
24.Harald Belewicz   FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
25.Waldemar Bergström  FIN 47,1 Frogner 18.2.1922
26.Marcus Johannessen  NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Leonard Johannessen   NOR 47,2 Hamar 19.1.1922
Jakob Hansen      NOR 47,2 Bislett 30.1.1922
Alexander Spengler   SUI 47,2 St. Moritz 11.2.1922
30.Harald Halvorsen   NOR 47,3 Frogner 18.12.1921
Osman Dieseth      NOR 47,3 Bislett 28.1.1922
Vasilij Ippolitov    RUS 47,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
1000 m menn 
1.Roald Larsen    NOR 1.32,9 Frogner 12.2.1922
2.Oskar Olsen     NOR 1.34,5 Frogner 12.2.1922
3.Julius Skutnabb   FIN 1.35,4 Frogner 12.2.1922
4.Alrfred Johannessen NOR 1.38,2 Frogner 12.2.1922
5.Clas Thunberg    FIN 1.38,7 Frogner 22.2.1922
6.Eric Blomgren    SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922
7.Axel Blomqvist   SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922
8.Erik Wingnér    SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922
9.Samuel Carlsson   SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922
10.Gustaf Andersson  SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922
11.Harry Wahlberg   SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922
Walter Tverin     FIN 1.43,9 Frogner 22.2.1922
13.Alexander Spengler SUI 1.44,2 St. Moritz 12.2.1922
14.Aksel Belewicz   FIN 1.44,3 Frogner 22.2.1922
15.Erik Augustsson  SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922
16.Fredrik Mikkelsen NOR 1.45,0 Hamar 23.2.1922
17.Ilmari Danska   FIN 1.45,3 Frogner 22.2.1922
Mikal Mikkelsen    NOR 1.45,3 Hamar 23.2.1922
19.Birger Ericsson  SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922
20.Erik Olsson    SWE 1.45,9 Stockholm st 19.2.1922
21.Mikael Nilsen   NOR 1.46,0 Hamar 23.2.1922
22.Henning Westin   SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922
23.Arvid Røberg    NOR 1.46,2 Hamar 23.2.1922
24.Olaf Hansen    NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922
Gustav Larsen     NOR 1.46,4 Hamar 23.2.1922
26.Emanuel Bergsman  SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922
27.Theodor Pedersen  NOR 1.47,3 Frogner 22.2.1922
28.Gustaf Wiberg   SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922
29.Arne Gjervan    NOR 1.47,5 Trondhjem 19.2.1922
30.Elis Larsson    SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922
1500 m menn 
1.Roald Larsen     NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922
2.Clas Thunberg    FIN 2.22,8 Frogner 19.2.1922
3.Harald Strøm     NOR 2.25,3 Frogner 19.2.1922
4.Sigurd Moen     NOR 2.26,1 Frogner 19.2.1922
5.Ole Olsen      NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922
6.Julius Skutnabb   FIN 2.27,1 Frogner 19.2.1922
7.Walter Tverin    FIN 2.27,2 Frogner 19.2.1922
8.Eric Blomgren    SWE 2.27,9 Frogner 19.2.1922
9.Aksel Belewicz    FIN 2.28,5 Frogner 19.2.1922
10.Jakov Melnikov   RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922
11.Waldemar Bergström FIN 2.29,2 Frogner 19.2.1922
Oskar Olsen      NOR 2.29,2 Frogner 19.2.1922
13.Ilmari Danska    FIN 2.29,3 Frogner 19.2.1922
14.Knut Sundheim    NOR 2.29,5 Frogner 19.2.1922
15.Theodor Pedersen  NOR 2.29,7 Frogner 19.2.1922
16.Arvo Tuomainen   FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922
Asser Wallenius    FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
18.Erling Olsen    NOR 2.31,7 Frogner 19.2.1922
19.Jakob Hansen    NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922
Vasilij Ippolitov   RUS 2.31,8 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
21.Johan Nilsen    NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922
22.Paul Bombig     AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922
Platon Ippolitov    RUS 2.32,6 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
24.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922
25.Kristian Strøm   NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922
26.Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Thorstein Eng     NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Alfred Johannessen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Arne Larsen      NOR 2.33,5 Frogner 12.2.1922
30.Erling Søberg    NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
3000 m menn 
1.Max Tetzner   NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921
2.Walter Grund   GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922
3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921
4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922
5.Eugen Freytag  GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922
6.Jan Paarlberg  NED 6.23,6 Oudkarpsel 9.2.1922
7.Härtl      GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922
8.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921
9.Willem Kos    NED 6.28,1 Oudkarpsel 9.2.1922
10.Rolf Stöhr   GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922
11.Helmut Kofler  AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922
12.Hölss      GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922
13.Otto Kölper   GER 6.38,8 Altona 4.2.1922
14.Johan Huitzing NED 6.39,2 Appingedam 10.2.1922
15.B de Boer    NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921
16.Willy Kölper  GER 6.41,6 Garmisch 21.1.1922
17.Harry Krul   NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921
18.A Gruber    GER 6.48,8 Garmisch 21.1.1922
19.Steinhausen   GER 6.52,2 Garmisch 21.1.1922
20.Max de Levie  NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921
Hrtl       GER 6.52,6 Garmisch 21.1.1922
22.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921
23.Harm Bartelds  NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921
24.Hans Tetzner  NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921
25.K Stein     GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922
26.W J Duursema  NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921
27.Adami      GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922
28.Topp      GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922
29.Hainz      GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922
30.Runge      GER 7.34,4 Garmisch 21.1.1922
5000 m menn 
1.Harald Strøm      NOR 8.26,5 Frogner 18.2.1922
2.Ole Olsen        NOR 8.38,1 Frogner 18.2.1922
3.Clas Thunberg      FIN 8.41,8 Frogner 18.2.1922
4.Roald Larsen      NOR 8.43,8 Frogner 18.2.1922
5.Sigurd Moen       NOR 8.46,3 Frogner 18.2.1922
6.Jakov Melnikov     RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922
7.Erling Olsen      NOR 8.48,1 Frogner 18.2.1922
8.Julius Skutnabb     FIN 8.49,4 Frogner 18.2.1922
9.Eric Blomgren      SWE 8.49,6 Frogner 18.2.1922
10.Waldemar Bergström   FIN 8.49,7 Frogner 18.2.1922
11.Walter Tverin     FIN 8.52,4 Frogner 18.2.1922
12.Platon Ippolitov    RUS 8.54,0 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
13.Jakov Melnikov     RUS 8.59,8 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
14.Arvo Tuomainen     FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
15.Oskar Olsen      NOR 9.00,6 Frogner 18.2.1922
16.Vasilij Ippolitov   RUS 9.03,3 Devitsje Pole Moskva 18.2.1922
Theodor Pedersen     NOR 9.03,3 Frogner 18.2.1922
18.Ilmari Danska     FIN 9.04,2 Frogner 18.2.1922
19.Henrik Monsen     NOR 9.06,4 Bislett 22.2.1922
20.Knut Sundheim     NOR 9.06,8 Frogner 18.2.1922
21.Rolv Gihle       NOR 9.07,0 Bislett 22.2.1922
22.Gustaf Andersson    SWE 9.08,1 Frogner 18.2.1922
23.Asser Wallenius    FIN 9.08,3 Kuopio 18.2.1922
24.Einar Kristiansen   NOR 9.09,0 Bislett 22.2.1922
25.Toivo Ovaska      FIN 9.09,4 Kuopio 18.2.1922
26.Mikal Mikkelsen    NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922
27.Eino Korhonen     FIN 9.14,1 Kuopio 18.2.1922
28.Aksel Belewicz     FIN 9.18,1 Frogner 18.2.1922
29.Bernt Evensen     NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922
30.Asbjørn Steffensen   NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922
10000 m menn 
1.Harald Strøm      NOR 17.37,5 Frogner 19.2.1922
2.Ole Olsen        NOR 17.43,6 Frogner 19.2.1922
3.Waldemar Bergström   FIN 17.54,1 Frogner 19.2.1922
4.Jakov Melnikov     RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922
5.Julius Skutnabb     FIN 17.59,3 Frogner 19.2.1922
6.Erling Olsen      NOR 18.01,3 Frogner 19.2.1922
7.Roald Larsen      NOR 18.04,1 Frogner 19.2.1922
8.Sigurd Moen       NOR 18.05,6 Frogner 19.2.1922
9.Eric Blomgren      SWE 18.09,0 Frogner 19.2.1922
10.Clas Thunberg     FIN 18.10,2 Frogner 19.2.1922
10.Platon Ippolitov    RUS 18.15,0 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
11.Walter Tverin     FIN 18.21,7 Frogner 19.2.1922
13.Arvo Tuomainen     FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
14.Gustaf Andersson    SWE 18.42,5 Frogner 19.2.1922
15.Ilmari Danska     FIN 18.44,6 Frogner 19.2.1922
16.Oskar Olsen      NOR 18.45,6 Frogner 19.2.1922
17.Knut Sundheim     NOR 18.49,7 Frogner 19.2.1922
18.Vasilij Ippolitov   RUS 18.51,7 Devitsje Pole Moskva 19.2.1922
19.Theodor Pedersen    NOR 18.55,8 Frogner 19.2.1922
20.Asser Wallenius    FIN 19.04,4 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
21.Aksel Belewicz     FIN 19.09,0 Frogner 19.2.1922
22.Gösta Strömstén    FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
23.Karl Johansson     SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922
24.Roberts Vithofs    LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
25.Øivind Martinsen    NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922
26.Paul Bombig      AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922
27.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922
28.Eino Korhonen     FIN 19.32,9 Kaisaniemi Helsinki 12.2.1922
29.Alfred Johannessen   NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922
30.Johan Nilsen      NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Harald Strøm       NOR 45,2-2.24,7-8.26,5-17.32,8 196,633
3.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
4.Roald Larsen       NOR 43,6-2.22,4-8.43,8-18.04,1 197,652
5.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
6.Clas Thunberg       FIN 44,1-2.22,8-8.41,8-18.10,2 198,390
7.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
8.Ole Olsen         NOR 46,1-2.25,6-8.38,1-17.38,7 199,378
9.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
10.Peder Østlund      NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
11.Ole Mamen        NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
12.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
13.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
14.Julius Skutnabb     FIN 45,9-2.25,7-8.46,0-17.59,3 201,072
15.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
16.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
17.Sigurd Moen       NOR 46,4-2.26,1-8.46,3-18.05,6 202,020
18.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
19.Eric Blomgren      SWE 45,9-2.27,9-8.48,2-18.01,8 202,110
20.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
21.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147
22.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
23.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
24.Walter Tverin      FIN 45,4-2.27,2-8.52,4-18.21,7 202,792
25.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
26.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
27.Waldemar Bergström    FIN 47,1-2.29,2-8.45,5-17.54,1 203,088
28.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
29.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
30.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
31.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
32.Theodor Pedersen     NOR 45,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 203,862
33.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
34.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
35.Oskar Olsen       NOR 44,9-2.29,2-9.00,6-18.37,2 204,553
36.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
37.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
38.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
39.Olav Olsen        NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
40.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
41.Erling Olsen       NOR 48,1-2.31,0-8.48,1-18.01,3 205,308
42.Sigurd Syversen     NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462
43.Franz F. Wathén     FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 
44.Nikita Najdenov     RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
45.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
46.Petrus Axelson      SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
47.Rolf Reiersen      NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103
48.Axel Blomqvist      SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
49.Stener Johannessen    NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163
20.Ernst Cederlöf      SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170
Magnus Johansen     NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373
Oluf Steen        NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,137
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Ilmari Danska FIN 46,8-2.29,3-9.04,2-18.44,6 207,217
Aksel Belewicz FIN 45,2-2.27,6-9.05,9-19.09,0 206,440
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,638
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Knut Sundheim NOR 46,1-2.29,5-9.04,9-18.49,7 206,908
Harald Halvorsen NOR 47,3-2.32,6-9.30,3-19.22,2 213,307
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 48,0-2.34,8-9.07,0-20.01,0 214,350
Asbjørn Steffensen NOR 47,1-2.30,3-9.14,5-20.06,8 212,990
Asser Wallenius FIN 46,3-2.30,9-9.08,3-19.04,4 208,650
Osman Dieseth NOR 47,2-2.34,6-9.20,3
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 50,8-2.36,8-9.18,5
Ragnvald Olsen NOR 48,3-2.38,1-9.27,4
Johan Nilsen NOR 46,0-2.29,7-9.11,2-19.17,9 208,915
Trygve Barø NOR 59,0
Aksel Nilsen NOR 46,3-2.30,8-9.41,2
Armand Carlsen NOR 49,6-2.38,5-9.30,9
Ernst Granstrøm NOR 47,8-2.33,5-9.35,0-20.00,3 216,482
Bertel Backman FIN 51,3-2.52,4-9.53,8
Uuno Pietilä FIN 53,4-2.54,2-9.52,1
Wollert Nygren NOR 53,9-2.59,4
Einar Hagen NOR 55,2-2.59,1
Ivar Ballangrud NOR 57,3-3.12,1
Lauri Helander FIN 46,5-2.28,6-9.39,5-20.09,0 214,433
Jakob Enge Hansen NOR 47,2-2.31,8-9.20,7
Marcus Johannessen NOR 47,2-2.32,9-9.28,1-19.54,4 214,697
Arne Larsen NOR 46,8-2.33,5-9.56,9
Dagfinn Elnæs NOR 48,2-2.34,9-9.41,6
Carsten Christensen NOR 51,7
Kolbjørn Andersen NOR 56,3-3.05,3
Erling Søberg NOR 46,3-2.33,0-9.25,0-20.31,0 215,350
Gustaf Andersson SWE 49,0-2.33,7-9.08,1-18.42,5 211,168
Toivo Ovaska FIN 48,7-2.34,5-9.09,4-20.15,5 215,915
Fredrik Mikkelsen NOR 50,0-2.39,1-9.39,5
Sverre Jacobsen NOR 47,6-2.34,4-9.32,0
Leonard Johannessen NOR 47,2-2.33,9-9.47,4
Rolf Backe NOR 47,9-2.36,4-9.36,2
Harald Belewicz FIN 48,5-2.37,5-9.34,0-20.03,8 218,590
Christfried Burmeister EST 48,6-2.36,7-9.19,3-19.04,6 213,993
Mikal Mikkelsen NOR 48,6-2.38,5-9.09,8
Per Holtung NOR 63,7
Hugo Nygren NOR 60,0
Ørnulf Daasnes NOR 59,3
Mons Mjelde NOR 52,0-2.54,7
Eino Korhonen FIN 47,8-2.36,5-9.14,1-19.10,1-212,882
Léon Quaglia FRA 50,4-2.39,5-9.30,4-23.40,0-231,607
Jaakko Friman FIN 51,0
Johannes Larsen NOR 47,5-2.39,0-10.01,5
Henrik Monsen NOR 53,5-2.40,7-9.06,4
Einar Kristiansen NOR 51,8-2.45,0-9.09,0