P. Chr. A.
Jeg finner det bryet verdt å gjengi følgende betraktninger fra Peder Chr. Andersen (mannen som sa «Jaa vi leder! Vi leder 2–0!» og ga ut «Norges flagg på seiersmasten» i det herrefolkets år 1941) i «Social-Demokraten» (siden 1923 kjent som Arbeiderbladet) lørdag den 7. april 1917:
Drives nutidens sport og idræt efter de rigtige principper?
Svar til hr. Th. Hansen.
Hensigten med hr. Hansens artikel i tirsdagsnummeret synes at være at slaa til lyd for idrættens almindeliggjørelse, idet han baade indledningsvis og senere sterkt understreker betydningen av en rationel kropskultur. Forfatteren søker at paavise forskjellige svakheter ved vore dages idrætsliv og paa bakgrund av disse at anvise veien frem til bedre forhold, der kan gjøre den store masse aktivt istedetfor passivt interessert. Under disse sine forsøk begaar forfatteren et par væsentlige feil i sine oprindelige beviser, og finder endelig ikke ut av «uføret». Han angir nemlig ikke de rigtige principper, hvorpaa idrætten skal drives.
Det falder ganske let for enkelte at blande sammen de to begreper: «sport» og «idræt». Hr. Hansen synes at gaa ut fra, at de dækker og supplerer hverandre. I en artikelserie i «Tidens Tegn» ser jeg, at Sylfest Muldal i høieste grad forveksler dem, set ut fra en idrætsmands synspunkt. Man kan indvende, at dette med begrepene er bagateller. Jeg vil dertil si, at jeg med bestemthet vet, at det er denne forveksling, som gjør, at hr. Muldal fremdeles vil vente paa svar fra idrætsmændene. Forvekslingen har blotstillet ham som fuldstændig eller iethvertfald ikke sakkyndig i spørsmaalet, og da argumenterne har hvilet paa dette falske grundlag, har hele artikelen tapt sin interesse for sin adresse.
Hr. Th. Hansens opfattelse av de to begreper gaar som sagt i en litt anden retning, og dette gjør, at man skylder ham et svar.
Vi idrætsmænd sonderer idrætsdyrkelse derhen, at vi personlig utøver en bestemt idrætsgren i den hensigt at gjøre vor krop rustet til kampen for tilværelsen. Med sport mener vi den form for friluftsdyrkelse, hvori personen selv spiller en helt underordnet rolle. Et race i motorbaat, en seiler i sjegte eller moderne R-baat, eller i morderisk fart henad landeveien paa motorcykle eller bilkjøring, alt dette er begreper som er organisert idrætsliv fremmed.
Staar man saa overfor den personlig utøvelse av idrætslivet, saa har man intet valg av midler som paastaat av hr. Hansen. Der gives intet valg av 2 nivaaer: Et samfund, hvori alle dyrker idrætten, men hvori ingen søker at naa topresultater eller sætte rekorder, eller et annet samfund, hvori vi finder 20 rekordsættere i 10 forskjellig idrætsgrene, men hvori den store masse er tilskuere.
Begge dele er ting som er fuldstændig ubekjendte i alle samfund, og som forfatteren ved at følge med i nedenstaaende slutninger sikkert ogsaa vil komme til erkjendelse av.
En ekspert paa mit specielle omraade, en mand hvis forutsætninger og evner til at dømme om literatur, kunst, politik, idræt og andre sider av kulturlivet, er hævet over enhver kritik, lavet for et par aar siden følgende philosofiske (oi!) avhandling:
«Hvor ofte har det ikke gaat mange av os slik at vi har benyttet os av ord og uttryk uten i øieblikket at føle os sikre paa at de var rigtig anbragt, i ethvertfald uten i videre forstand at kjende deres betydning og rækkevidde. Hvis det var tilfælde blot naar det gjælder de mest avsidesliggende strøk av vort sprogbruk, saa var det saa sin sak, men jeg vover at paastaa det netop om saadanne som befinder sig midt i den daglige alfarvei.
Slik er det gaat mig med begrepet rekord. Jeg har naturligvis snakket om rekord, siden længe før mine første skoledage, har vidst at det betyr det bedste resultat, men først da jeg blev opmerksom paa den strid der hersket og fik mig slynget ordene rekorduvæsen og rekordjageri i ansigtet, begyndte tvilen. Jeg indrømmer jeg blev fælen. Fremskridtsevnen og fremskridtstroen set under den synsvinkel det kuldkastet alle teorier paa det punkt, det banlyste enhver konkurranse, ti tanken ført ut i sin yderste konsekvens betyr intet mindre end idrætsbevegelsen berøvet hele sin grundvold: Make til ideforskyvning er ikke set under idrættens sfære. Og man tænke sig denne forestilling bemægtige sig folk i det praktiske livs virke: ikke søke at overvinde hindringer, alt uten motstand — livet uten værdi.
La os se litt nærmere paa begrepet og om mulig søke at finde aarsaken til denne babelske forvirring.
Det første som springer i øinene er at det er et sammensat begrep, og at det er som en matematisk formel: et knapt, fortættet uttryk for vidtløftige og besværlige realiteter. Det er desuten et relativt begrep, ti hvis man forsøker at opløse det i sine forskjellige bestanddele, finder man som saadanne bl. a. bane, veir, tidspunkt for øvelsens utførelse, utover o. s. v., alle faktorer som stadig forandrer sig, og som de forskjellige bestanddele ingen bestemt værdi har og heller ikke engang altid er de samme, blir produktet selvsagt saa ubestemmelig, saa relativt at enhver definition blir flytende og usikker. Men dette kan jo i og for seg være nok til at forklare forvirringen.» —
— For saa uomgjengelig at forstaa rekordernes relativitet anfører forfatteren saa en række eksempler, som det her vilde føre for vidt at gjenta. Kun skal vi nævne, at hvad der er rekord i de fleste fri idrætsøvelser herhjemme, i Amerika er et meget middelmådig for ikke at si slet resultat og for at ta et retrospektivt eksempel: Mens skøiterekorden for 500 meter skøiteløp i 1891 befandt sig paa 50,8 sekunder, saa staar den nu paa 43,4 sekunder.
«Og selve opfatningen» sier filosofen videre — «set gjennem de samme briller, er relativ og farvet av tid og sted: hvad der her fremkalder ukvemsord, vil i Amerika og Sverige ligge helt utenom enhver diskussion, mens det modsatte kan være tilfælde for andre øvelsers vedkommende, og skøiterekorden fra 1891 som da forbauset verden og var et stridens æple er et lett bytte for en hel stab av nulevende skøiteløpere og vækker ingen opmerksomhet end si dissens paa noget hold.
Denne tidsreduktion i skøyterekorden av hele ca. 14 procent beviser ogsaa noget andet og mere end at rekord er et forholdsbegrep; den taler det tydeligste sprog om at de som angriper rekordsystemet, som de ynder at kalde det, langtfra har øinet rækkevidden av sine uttalelser.
Den menneskelige forstand kan dessuten ikke maale præstationerne, ikke engang naar det gjælder samme mand i samme øvelse, og noget instrument som til fuldkommenhet erstatter vor indskrænkede bedømmelsesevne, savner vi. Hvem vet, om Lauritz Bergendahl utviklet den mest overlegne teknik, og om hans kræfters overmaal var størst, da han i 1914 gik 50-kilometeren i Holmenkolrendet paa 4.3.12 eller da han i 1915 brukte 4.15.32? Den subjektive vurdering maa for en alt overveiende del træde istedetfor en objektiv opfatning.
Stort set er rekorderne uttryk for gjennemsnitsnivået inden et visst omraade: likesaalitt som der hæver sig en Mont Blanc eller en Gaurisankar fra et lavland, likesaalitt staar Oscar Mathisen og Lauritz Bergendahl uten virkelige konkurrenter.» —
Vi er videre enig med forfatteren, naar han sier, at disse to betegner toppunktet hver paa sit område, men de hadde ikke blit disse to toppunkter, hvis de ikke hadde hat et givet grundlag at bygge videre paa.
«James Watt er dampmaskinens geniale opfinder, men han har maattet overlate til andre at forbedre og fuldstændiggjøre den, og Thomas Edison, som har lært os at binde naturkræfterne i menneskehetens tjeneste, er uten tvil paa det rene med, at der vil komme elever, som vil fuldstændiggjøre den gamle mesters opfindelser i en ganske anden grad end nu.»
Nansen lærte os i sin præktige bok «Friluftsliv», at der er et visst forhold mellem kulturnivaaet og antal dyrkere. Han fortalte os om de skispor som han laget til Frognersæteren i 1894. Den ene søndag gik han dem op, og næste søndag kunde han ta samme ubenyttende og ukrydsede spor igjen. Det er umulig i dag efter Bergendahls glansperiode. Nu drar 10,000 skiløpere i Nordmarken hver søndag.
Min hjemmelsmand og temaets grundige utdyper Anders Melteig, sier at jo fler der er med — han lager aarsaken av virkningen — jo større sandsynlig er det, at den rette mand kommer paa den rette plads. Som Kølnerdomen ikke staar alene og uten sidestykke, men som symbol paa utviklingens høide av den gotiske arkitektur i Europa, og som den ikke staar som et verk av en genial bygmester, men likesaa meget som uttryk for de gjennem generationer samlede lærdomme og erfaringer, saa har Lauritz Bergendahl ikke hat daarlige forbilleder, og han er saavisst ingen ensom mand i norsk skisport.
Egentlig er denne dokumentation tilstrækkelig overfor de av hr. Hansen paaberopte gale midler og maal.
Tilslut staar det da tilbake at overlate til idrætsledelsen — hr. Hansen gjør det sikkerlig ogsaa med glæde — at forbedre de enkelte detaljer i idrætslivet, skape helt betryggende ordning av lægekontrollen og regulere præmiesystemet.
Jeg vil til avslutning saa gjerne ha paatalt et uoverlagt uttryk i indsænderens artikel. De ikke «præmiejagende» forballspillere — her utdeles der som bekjendt ikke præmier, og det er verdens mest utbredte og dyrkede idræt — «sparker læggene av hverandre». I Norge forekom der ifjor ikke et eneste benbrud i fotballspil. Det later til at det ikke bare er uttrykk som rekord, som bør overveies.
P. Chr. A.
Peder Chr. hadde nettopp fylt 25 da denne artikkelen kom ut, og på det tidspunktet var han ansatt i «Social-Demokraten». Som 20-åring refererte han OL 1912 i Stockholm for bladet «Sport». I 1919 gikk han til Aftenposten, der han nok måtte legge av seg slike fæle norvagismer som «av», «ut», «angir», «ubekjendte», «erkjendelse», «forutsætninger», «avhandling», «gjenta», «mens», «igjen», «utdyper», «uten», «gjør», «gjerne», «uttryk», «blit», «hat», «præktige» og «utdeles». Silhuetten er fra Morgenposten.
Ellers vingla verden videre i sin skjeve gang. Torsdag den 29. mars innrømte utenriksminister Arthur Zimmermann offentlig i Riksdagen at han faktisk hadde sendt det omdiskuterte telegrammet, men understreka omhyggelig at tilbudet om allianse og krigskapital til Mexico bare ville bli aktuelt hvis USA gjorde alvor av truselen sin om å gå med i krigen mot Tyskland. Som om han alvorlig trudde at det ville bremsa dem. 1. april etablerte USA sin 41. infanteridivisjon, samtidig som Tyskland etablerte sin 243. Dagen etter, mandag den 2. april, holdt Wilson talen sin, som kan kanskje hadde begynt å skrive på tirsdagen før. Han ba kongressen om å erklære krig mot Tyskland og erklærte at denne krigen ville gjøre gjøre verden til et tryggere sted for demokratiet og at den ville være en krig som skulle gjøre slutt på alle kriger. Alle krigers mor var den jo allerede.
Tirsdag den 3. april gikk Lenin og 32 andre russiske flyktninger om bord på det «forsegla» toget som tyskerne hadde stilt til disposisjon og forlot stasjonen i Zürich. 5. april begynte amerikanerne å stasjonære militærfly i San Antonio på grensa til Mexico. Dagen etter gikk krigsresolusjonen til president Wilson glatt igjennom kongressen med 373 mot 50 stemmer og senatet med 82 mot 6 stemmer. Som alliansepartnere erklærte Cuba og Panama krig dagen etter. Entusiasmen var stor. Nå skulle man endelig få være med på moroa. Det følgende diktet sto i The San Francisco Examiner søndag den 8. april:
A RECRUIT
Although he was a peaceful man, he cried aloud for battle.
“Oh, take me to the front,” he yelled, “to hear the rifles rattle!
“Oh, take me to the battle front to hear the sweet machine guns,
And let me listen to the shells that drop from unseen guns.
“A home when moving time comes on is peaceful as a riot,
And so I want to go to war to get som peace and quiet!”
Flere amerikanske aviser melder at McLean og Baptie kranger som bikkjer om kontraktsvilkåra til den muligens nært forestående skøytematchen. De har tydeligvis stor moro av det. Men ovennevnte avis gjengir også følgende skøytedikt:
ICE SKATING
Within my heart it has a tender spot;
In fact, I scarce could get along without it.
In summer when the nights grow still and hot
I like to think about it.
Begge dikta er av George E. Phair, en populær petitskribent. Høres ut som et psevdonym, men navnet står faktisk på gravsteinen hans.
I månedsskiftet kom mildværet til Petrograd også. Temperaturen var plutselig oppe i 8–9 varmegrader og gatene blei et mareritt av slaps og sørpe. Endelig kunne man begynte å begrave ofra etter revolusjonen, en prosess som tok flere dager. Ingen prester var involvert i seremoniene, siden flere kirker hadde invitert det tsarvennlige politiet til å sette opp maskingevær på taket. Helt siden revolusjonen hadde gatene gjenlydd av Marseillaisen, og det var noen som lurte på om den hadde blitt den nye nasjonalsangen, men nå kom det forslag om å innføre denne som ny nasjonalhymne.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Bjarne Frang NOR 44,3 Frogner 17.2.1917 2.Kristian Strøm NOR 44,7 Frogner 17.2.1917 3.Henning Olsen NOR 45,0 Frogner 17.2.1917 4.Axel Blomqvist SWE 45,2 Stockholm st 10.2.1917 5.Vladimir Kalinin RUS 45,2 Petrograd 15.2.1917 Martin Sæterhaug NOR 45,3 Stockholm st 10.2.1917 7.Oskar Olsen NOR 45,5 Frogner 17.2.1917 8.Ole Mamen NOR 46,3 Frogner 17.2.1917 Clas Thunberg FIN 46,3 Helsinki Kai 10.3.1917 10.Theodor Pedersen NOR 46,4 Frogner 17.2.1917 Lauri Helander FIN 46,5 Helsinki Kai 17.2.1917 Frithjof Lindteigen NOR 46,5 Frogner 18.2.1917 13.Jakov Melnikov RUS 46,6 Moskva DP 27.1.1917 Eric Blomgren SWE 46,6 Frogner 17.2.1917 15.Arvo Tuomainen FIN 47,1 Helsinki Kai 27.1.1917 Frithjof Paulsen NOR 47,1 Frogner 17.2.1917 17.Gustaf Wiberg SWE 47,2 Stockholm st 10.2.1917 Petrus Axelson SWE 47,2 Frogner 17.2.1917 19.Olav Olsen NOR 47,3 Trondhjem 4.2.1917 Wilhelm Wolff NOR 47,3 Frogner 17.2.1917 21.Gustav Gulbrandsen NOR 47,5 Frogner 17.2.1917 16.Emanuel Bergsman SWE 47,6 Östermalm 11.1.1917 Ilmari Danska FIN 47,6 Helsinki NH 20.1.1917 Karl-Arvid Hagstedt SWE 47,6 Stockholm st 7.2.1917 21.Thoralf Hansen NOR 47,8 Drammen 14.1.1917 Helge Björk SWE 47,8 Stockholm st 7.2.1917 Julius Skutnabb FIN 47,8 Helsinki NH 10.2.1917 Walter Tverin FIN 47,8 Helsinki Kai 17.2.1917 Eugen Berntzen KIF 47,9 Dælenenga 11.2.1917 27.Eino Wikström FIN 48,1 Helsinki Kai 27.1.1917 Roald Larsen NOR 48,1 Frogner 18.2.1917 29.Leonard Johannessen NOR 48,3 Frogner 18.2.1917 30.Emerik Larsson SWE 48,4 Östermalm 11.1.1917 Väinö Wickström FIN 48,4 Helsinki NH 20.1.1917 Eino Korhonen FIN 48,4 Helsinki Kai 27.1.1917
1000 m menn 1.Julius Skutnabb FIN 1.37,7 Helsinki NH 28.1.1917 2.Joachim Kurtén FIN 1.40,0 Helsinki NH 28.1.1917 3.Aksel Belewicz FIN 1.40,7 Helsinki NH 28.1.1917 4.Gunnar Strömstén FIN 1.41,4 Helsinki NH 28.1.1917 5.Väinö Wickström FIN 1.42,2 Helsinki NH 28.1.1917 6.Ilmari Danska FIN 1.42,3 Helsinki NH 28.1.1917 7.Axel Lindholm FIN 1.43,3 Helsinki NH 28.1.1917 8.Emil Wilhelmsson FIN 1.43,5 Helsinki NH 28.1.1917 9.Alfred Lönnfors FIN 1.43,6 Helsinki NH 28.1.1917 10.Otto Brandt FIN 1.43,7 Helsinki NH 28.1.1917 11.Lauri Brander FIN 1.44,1 Helsinki Kai 15.3.1917 12.Ole Kristian Johnsen NOR 1.44,3 Frogner 14.1.1917 13.Waldemar Bergström FIN 1.45,5 Helsinki NH 28.1.1917 14.Eino Korhonen FIN 1.46,9 Viipuri 14.1.1917 15.Thorstein Eng NOR 1.48,5 Dælenenga 11.2.1917 16.B. Lindholm FIN 1.48,8 Helsinki NH 10.3.1917 17.Gustav Vänttinen FIN 1.49,2 Viipuri 14.1.1917 A. Wilhelmsson FIN 1.49,2 Helsinki NH 10.3.1917 K. Hanström FIN 1.49,2 Helsinki Kai 15.3.1917 20.Rudolf Schmidt AUT 1.49,6 Wien 11.2.1917 21.Lars Backe NOR 1.49,7 Frogner 14.1.1917 22.Toivo Ovaska FIN 1.50,2 Viipuri 14.1.1917 23.Ale Dikkerboom NED 1.51,4 Rijperkerk 11.2.1917 24.R. Paulsson FIN 1.52,5 Helsinki NH 10.3.1917 25.David Olsen NOR 1.53,3 Frogner 14.1.1917 26.Thorleif Schou NOR 1.53,5 Moss 18.2.1917 27.Adik Manninen FIN 1.53,9 Viipuri 14.1.1917 28.H. Brück AUT 1.54,2 Wien 11.2.1917 Lorang Aronsen NOR 1.54,2 Dælenenga 11.2.1917 30.Erik Paulsen NOR 1.54,3 Dælenenga 11.2.1917
1500 m menn 1.Kristian Strøm NOR 2.21,7 Trondhjem 4.2.1917 2.Julius Skutnabb FIN 2.25,7 Helsinki NH 11.3.1917 3.Martin Sæterhaug NOR 2.26,4 Trondhjem 4.2.1917 4.Jakov Melnikov RUS 2.26,5 Moskva DP 28.1.1917 5.Ole Mamen NOR 2.26,7 Trondhjem 4.2.1917 6.Theodor Pedersen NOR 2.26,9 Frogner 11.3.1917 7.Bjarne Frang NOR 2.27,1 Trondhjem 4.2.1917 8.Clas Thunberg FIN 2.27,8 Helsinki Kai 18.2.1917 9.Eric Blomgren SWE 2.28,1 Frogner 18.2.1917 10.Lauri Helander FIN 2.28,6 Helsinki Kai 18.2.1917 11.Frithjof Paulsen NOR 2.28,7 Frogner 18.2.1917 12.Vladimir Kalinin RUS 2.28,8 Petrograd 15.2.1917 13.Arvo Tuomainen FIN 2.29,2 Tampere 4.2.1917 14.Henning Olsen NOR 2.29,7 Frogner 18.2.1917 Petrus Axelson SWE 2.29,7 Frogner 18.2.1917 Gustav Gulbrandsen NOR 2.29,8 Stockholm st 11.2.1917 17.Sverre Aune NOR 2.30,1 Trondhjem 4.2.1917 18.Oskar Olsen NOR 2.30,4 Stockholm st 11.2.1917 19.Axel Blomqvist SWE 2.30,7 Frogner 18.2.1917 20.Arvo Jalovaara FIN 2.30,8 Helsinki Kai 11.3.1917 21.Gustaf Wiberg SWE 2.31,5 Stockholm st 11.2.1917 22.Hans Trygve Hansen NOR 2.31,9 Frogner 17.2.1917 23.Karl-Arvid Hagstedt SWE 2.32,4 Stockholm st 11.2.1917 24.Roald Larsen NOR 2.32,5 Frogner 17.2.1917 25.Olav Olsen NOR 2.32,7 Trondhjem 16.1.1917 26.Lauri Brander FIN 2.33,1 Tampere 4.2.1917 27.Wäinö Wickström FIN 2.33,3 Helsinki NH 11.3.1917 28.Hans Trygve Hansen NOR 2.33,4 Kongsberg 11.2.1917 29.Walter Tverin FIN 2.33,6 Helsinki Kai 28.1.1917 30.Ole Olsen NOR 2.33,7 Frogner 17.2.1917
3000 m menn 1.A. Wilhelmsson FIN 5.43,8 Helsinki NH 11.3.1917 2.B. Lindholm FIN 5.48,2 Helsinki NH 11.3.1917 3.R. Paulsson FIN 6.04,3 Helsinki NH 11.3.1917 4.Rumjantsev RUS 6.10,2 Sormovo 25.2.1917 5.Jacobus P. De Koning NED 6.16,2 Stadskanaal 4.2.1917 6.Albert J. Wajer NED 6.16,6 Stadskanaal 4.2.1917 7.Jan Harke Bakker NED 6.17,2 Stadskanaal 4.2.1917 8.Anton Poulie Wilkens NED 6.20,2 Stadskanaal 4.2.1917 9.Kozlov RUS 6.26,4 Sormovo 25.2.1917 10.V. Sjöholm FIN 6.26,7 Helsinki NH 11.3.1917 11.Morozov RUS 6.31,0 Sormovo 25.2.1917 12.J. T. Hofstede NED 6.35,2 Stadskanaal 4.2.1917 13.Max de Levie NED 6.36,0 Stadskanaal 4.2.1917 14.Zakharov RUS 6.46,6 Sormovo 25.2.1917 15.H. Teräsvuori FIN 6.47,2 Helsinki Kai 10.2.1917 16.Naumov RUS 6.50,6 Sormovo 25.2.1917 17.Mukhin RUS 6.51,4 Sormovo 25.2.1917 18.R. Ijzer NED 6.52,0 Stadskanaal 4.2.1917 19.Umilin RUS 6.53,0 Sormovo 25.2.1917 20.Naumov nr. 2 RUS 6.55,6 Sormovo 25.2.1917 21.Harm Bartelds NED 6.59,0 Stadskanaal 4.2.1917 22.Tsikin RUS 7.05,3 Tver 28.1.1917 23.Bumatin RUS 7.11,0 Sormovo 25.2.1917 24.Ivanov RUS 7.14,4 Sormovo 25.2.1917 25.K. Niininen FIN 7.20,1 Helsinki Kai 10.2.1917 26.Romadanovskij RUS 7.23,3 Tver 28.1.1917 27.Grigorjev RUS 7.53,0 Tver 28.1.1917 28.G. V. Bruun FIN 8.16,5 Helsinki Kai 10.2.1917
5000 m menn 1.Kristian Strøm NOR 8.33,7 Trondhjem 4.2.1917 2.Ole Mamen NOR 8.37,8 Trondhjem 4.2.1917 3.Jakov Melnikov RUS 8.50,1 Helsinki NH 10.2.1917 4.Eric Blomgren SWE 8.50,7 Frogner 18.2.1917 5.Frithjof Paulsen NOR 8.50,7 Frogner 18.2.1917 6.Sverre Aune NOR 8.51,8 Trondhjem 4.2.1917 7.Martin Sæterhaug NOR 8.52,1 Trondhjem 4.2.1917 8.Theodor Pedersen NOR 8.52,9 Frogner 11.3.1917 9.Petrus Axelson SWE 8.56,2 Stockholm st 11.2.1917 10.Julius Skutnabb FIN 8.58,5 Helsinki NH 10.2.1917 11.Olav Olsen NOR 9.00,3 Trondhjem 4.2.1917 12.Vladimir Kalinin RUS 9.04,2 Petrograd 24.2.1917 13.Clas Thunberg FIN 9.07,3 Helsinki Kai 3.3.1917 14.Gustaf Wiberg SWE 9.09,2 Stockholm st 11.2.1917 15.Arvo Jalovaara FIN 9.09,6 Helsinki Kai 3.3.1917 16.Axel Blomqvist SWE 9.10,1 Stockholm st 11.2.1917 17.Arvo Tuomainen FIN 9.10,4 Helsinki Kai 27.1.1917 18.Bjarne Frang NOR 9.10,9 Trondhjem 4.2.1917 19.Gustav Gulbrandsen NOR 9.11,6 Stockholm st 11.2.1917 20.Hans Trygve Hansen NOR 9.13,4 Frogner 28.2.1917 21.Karl-Arvid Hagstedt SWE 9.14,6 Stockholm Ö 21.2.1917 22.Roald Larsen NOR 9.14,9 Frogner 28.2.1917 23.Henning Olsen NOR 9.15,7 Frogner 18.2.1917 24.Oskar Olsen NOR 9.17,1 Stockholm st 11.2.1917 Gösta Strömstén FIN 9.17,1 Helsinki Kai 3.3.1917 26.Lauri Brander FIN 9.17,2 Helsinki Kai 3.3.1917 27.Walter Tverin FIN 9.18,1 Helsinki Kai 3.3.1917 28.Waldemar Bergström FIN 9.18,8 Helsinki NH 10.2.1917 29.Eino Korhonen FIN 9.19,0 Viipuri 24.3.1917 30.Ivar Johansen NOR 9.20,0 Kongsberg 11.2.1917
10000 m menn 1.Ole Mamen NOR 17.50,3 Frogner 17.2.1917 2.Jakov Melnikov RUS 17.53,4 Moskva DP 28.1.1917 3.Kristian Strøm NOR 17.59,6 Frogner 17.2.1917 4.Julius Skutnabb FIN 18.06,8 Helsinki NH 11.3.1917 5.Eric Blomgren SWE 18.09,3 Frogner 17.2.1917 Frithjof Paulsen NOR 18.09,3 Frogner 17.2.1917 7.Petrus Axelson SWE 18.29,3 Frogner 17.2.1917 8.Henning Olsen NOR 18.31,7 Frogner 17.2.1917 9.Waldemar Bergström FIN 18.32,6 Helsinki Kai 11.3.1917 10.Axel Blomqvist SWE 18.34,0 Frogner 17.2.1917 11.Arvo Jalovaara FIN 18.35,0 Helsinki Kai 11.3.1917 12.Oskar Olsen NOR 18.37,2 Frogner 17.2.1917 13.Theodor Pedersen NOR 18.44,1 Frogner 17.2.1917 14.Martin Sæterhaug NOR 18.45,4 Hamar 10.3.1917 15.Bjarne Frang NOR 18.47,7 Frogner 17.2.1917 16.Sverre Aune NOR 18.49,9 Frogner 27.1.1917 17.Arvo Tuomainen FIN 18.51,6 Helsinki Kai 28.1.1917 18.Ivar Johansen NOR 18.52,3 Frogner 17.2.1917 19.Vladimir Kalinin RUS 18.55,0 Helsinki NH 11.2.1917 20.Gösta Strömstén FIN 18.59,5 Helsinki NH 11.3.1917 21.Christfried Burmeister EST 19.04,6 Reval 18.2.1917 22.Clas Thunberg FIN 19.05,4 Helsinki Kai 11.3.1917 23.Atte Lindqvist FIN 19.06,4 Helsinki Kai 11.3.1917 24.Walter Tverin FIN 19.07,8 Helsinki Kai 18.2.1917 25.Väinö Wickström FIN 19.08,2 Helsinki NH 11.3.1917 26.Eino Korhonen FIN 19.10,1 Viipuri 4.3.1917 27.Alfred Strömstén FIN 19.12,5 Helsinki Kai 28.1.1917 28.Gustaf Wiberg SWE 19.15,5 Stockholm st 10.2.1917 29.Sigurd Werner FIN 19.16,5 Helsinki NH 11.3.1917 30.Eino Wikström FIN 19.18,7 Helsinki Kai 28.1.1917
500 m kvinner 1.Thora Hauge NOR 90,4 Stavanger Hillevågsvatnet 28.1.1917 2.Sigrid Persson SWE 97,4 Köping 11.2.1917 3.Lisa Lundmark SWE 99,9 Köping 11.2.1917 4.Gunhild Eriksson SWE 101,4 Köping 11.2.1917 5.Ingeborg Gustafsson SWE 108,0 Köping 11.2.1917
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960 2.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 3.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 4.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 5.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 6.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 7.Ole Mamen NOR 46,3-2.26,7-8.37,8-17.50,3 200,495 8.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 9.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 10.Jakov Melnikov RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113 11.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 12.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 13.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 14.Julius Skutnabb FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707 15.Sverre Aune NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847 16.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 17.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 18.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 19.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 20.Arvo Tuomainen FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450 21.Eric Blomgren SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502 22.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 23.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 24.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 25.Frithjof Paulsen NOR 47,1-2.28,7-8.50,7-18.09,3 204,202 26.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 27.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 28.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 29.Theodor Pedersen NOR 46,4-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,862 30.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053