Manfred
Det var lite skøytenytt i siste halvdel av april, men lørdag den 27. melder Stavanger Aftenblad at Oscar Mathisen antakelig vil bli boende i Minneapolis minst ett år til. Han har fått tilbud om å løpe flere steder i statene og vil gjerne prøve seg mot de kjente løperne Morris Wood og Edmund Lamy, som han ikke har fått møte hittil. Han uttaler seg også om matchene mot Baptie, som han slo, og McLean, som er den eneste som har slått han. Det nederlaget sammen med ubåtkrigen er vel hovedgrunnene til at han blir et år til.
I mellomtida gjorde Bobby McLean bra business med isshow på Broadway ved hjelp av den verdensmesterstatusen som han mente seg å ha erobra fra Oscar.
Litt annet foregikk det jo også rundt omkring. Under den tyske våroffensiven måtte britene mandag den 15. april trekke seg tilbake fra Passchendaele, som de hadde tatt med så blodige tap året før, og etablere en ny front ved Ypres. Men de forsvarte Hazebrouck innbitt og tyskerne måtte trekke seg tilbake der med store tap.
Tirsdag den 16. april inntraff det en gledelig begivenhet i Ahmednagar i Maharashtra i britisk India da Florence Mary Winifred Milligan, født Kettleband, ga kaptein Leo Alphonso Milligan, MSM, RA, en liten gutt.
Onsdag den 17. april gikk tyskerne til angrep på Kemmelberg, en høyde mellom Armentières og Ypres. Dagen etter angreip de Béthune 20 km sør for Hazebrouck, men måtte trekke seg tilbake, og dagen etter måtte de også trekke seg tilbake fra Kemmelberg.
Fredag den 19. april begynte slaget om Lahti. Tyskerne inntok byen lett fordi de røde venta et angrep på Kotka der de sto sterkt, og hadde sendt ytterligere forsterkninger dit.
Samme dag hadde den litauiske flaggkomiteen nådd en konklusjon og viste fram det nåværende litauiske flagget for første gang. Om de fikk lov til å føre det som tysk hertugdømme var kanskje et annet spørsmål.
Fredag den 21. april gikk 1000 rødegardister til motangrep for å gjenerobre Lahti, som nå var holdt av tyskere og hvitegardister. Men det gikk dårlig. Tyskerne pressa dem tilbake, drepte 37 og tok 500 til fange. Fangene kunne bare håpe at tyskerne ville oppføre seg mer sivilisert enn de hvite mot krigsfangene sine.
Ca. kl. 11 samme dag fløy friherre Manfred von Richthofen, også kalt Den røde baron, i det berømte røde Fokker triplanet sitt over Morlancourt-høyden ved elva Somme, ikke langt fra Amiens, etter å skutt ned sin 80. motstander dagen før, en rekord som skulle stå til 1941. Som offer nr. 81 hadde han sett seg ut kanadieren Wilfried «Wop» May i en Sopwith Camel, fordi May hadde gått til angrep på fetteren hans Wolfram von Richthofen, som var nybegynner i faget og trengte hjelp. Etter å ha blitt beskutt, dreide May av og Wolfram berga livet. Men Manfred forfulgte kanadieren i lav høyde over australske artilleristillinger der mest sannsynlig Cedric Popkin, en tettbygd liten snekker fra Sydney, men kanskje Willy Evans eller Robert Buie, fikk inn et usannsynlig heldig treff med ei kule som gikk gjennom hjertet og den ene lungen. Richthofen kjente at livet ebba ut og nødlanda flyet i en åker like nord for landsbyen Vaux-sur-Somme. Han var ennå i live i vraket da ei gruppe australiere kom løpende til, men ingen av dem kunne tysk og de forsto bare ett ord av det siste han sa i livet, «kaputt». Bildet er fra thebribieislander.com.au.
Lørdag den 22. april erklærte den transkaukasiske Sejmen Transkaukasia som en uavhengig stat under navnet Den transkaukasiske demokratiske føderative republikken. Transkaukasia var tidligere en provins i det russiske imperiet, som var slått sammen av det tidligere uavhengige kongedømmet Georgia, en del av det tidligere uavhengige kongedømmet Armenia og den delen av området til de kaukasiske tatarene som ikke lå under Persia. Siden oktoberrevolusjonen i november hadde de oppretta Sejmen eller Det transkaukasiske kommissariatet som et styringsorgan for alle de 3 folkegruppene. I Brest-Litovsk-freden den 3. mars hadde ottomanerne fått tilsagn på at de kunne ta tilbake Batum, Kars og Ardahan, tre områder i Transkaukasia som de hadde mista til russerne i krigen 1877–78. Men Sejmen, som ikke hadde vært representert i Brest-Litovsk, satte seg imot dette. Så inviterte ottomanerne dem til en fredskonferanse i Trapezunt (Trabzon) den 14. mars. Den georgiske lederen av den transkaukasiske delegasjonen, Akaki Tsjkhenkeli, bestemte seg den 5. april for å godta Brest-Litovsk-avtalen som grunnlag for de videre forhandlingene og råda Sejmen til å innta denne posisjonen. Sejmen diskuterte rådet og bestemte seg for å proklamere uavhengighet i stedet. Det ottomanske imperiet var jo i full oppløsning, hva var det å være redd for liksom?
Siden de russiske bolsjevikene ville ha kontroll over olja i Baku, oppretta de et bolsjevikkontrollert sovjet i Baku som motvekt mot Sejmen og skaffa seg kontroll over byen med en massakre av tatarer i månedsskiftet mars-april der de muligens fikk hjelp av noen armenere. Fra den 13. april begynte de å nasjonalisere oljeproduksjonen og kasta ut de utenlandske eierne av produksjonsanlegga. Uavhengighetserklæringa var også en liten strek i regninga for dette opplegget. Men ville transkaukasierne klare å forsvare denne uavhengigheta si?
Samme dag returnerte tyskerne alle skipa fra den keiserlige russiske flåten som lå i Helsinki etter å ha flykta fra Petrograd under Faustschlag-offensiven. Dette var i samsvar med Brest-Litovsk-avtalen.
I kampene om Lahti brukte de røde artilleri mot sin egen by i et siste forsøk på å gjenerobre den. Samtidig starta slaget om Ahvenkoski midt mellom Helsinki og Viipuri med et tysk angrep på byen.
Uanfekta av alle disse voldshandlingene gikk danskene til folketingsvalg, og nå for første gang med stemmerett til kvinnene. Etter grunnlovsreforma i 1915 hadde kvinner og tjenestefolk uten egen husstand stemmerett og valgbarhet, den innførte tilleggsmandater utenom énmannskretsene slik at det skulle bli tilnærma proporsjonal representasjon og utvida Folketinget fra 114 til 140 representanter. Den demokratiserte også Landstinget, det danske overhuset, ved å fjerne kongens rett til å oppnevne livsvarige medlemmer og forrangen til de privilegerte klassene ved valg til Landstinget.
Valget førte ikke til noen vesentlige endringer i det politiske landskapet. Venstre og Radikale Venstre hadde fortsatt reint flertall med 77 mandater til sammen og Carl Theodor Zahle fra RV fortsatte som statsminister, eller konseilspræsident som danskene kalte det på den tida.
Søndag den 23. april var dagen for Zeebrugge-raidet. Brugge i Belgia hadde vært under tysk kontroll siden begynnelsen av krigen. Brugge var den viktigste ubåthavna til tyskerne, ideelt plassert som den var for å få tilgang til de allierte shippingrutene. Men den var en innlandsby og hadde tilgang til sjøen bare gjennom to kanaler som løp ut i Zeebrugge og Oostende. Kunne man få blokkert dem, ville mye være oppnådd. Vel, det gikk ikke helt etter planen. I Oostende var tyskerne godt forberedt og jaga britene på dør uten at de fikk gjort noe. Tyskerne klarte å forstyrre britene ganske mye i Zeebrugge også, men de rakk å senke to av de tre påtenkte utrangerte slagskipa i kanalen og sperra den i noen dager.
I Finland blokkerte tyskerne jernbanelinja mellom Viipuri og Petrograd og avskar dermed retretten den veien. Den røde generalstaben ga ordre til alle enheter om å slutte seg til forsvaret av Viipuri hvis de ikke kunne komme seg over grensa. De hvite hadde samla 15000 mann til den siste offensiven mot byen. De ville ikke overlate alt til de tyske vennene sine.
Mandag den 24. april satte tyskerne inn et nytt angrep mot Villers-Bretonneux etter noen dagers hardt tiltrengt hvile på vestfronten. Med tanks og sennepsgass trengte de igjennom og erobra byen slik at de nå hadde en forpost der de kunne stille opp artilleri og bombardere det viktige jernbaneknutepunktet Amiens.
Samme dag debuterte kvinnene som velgere også på Færøyene. Sjálvstýriflokkurin vant valget og tok 11 av de 20 setene i det 1000 år gamle Lagtinget. Men det betydde ikke at de umiddelbart var klare til å danne sin egen stat i motsetning til så mange andre folkeslag på denne tida.
Tirsdag den 25. april gikk britiske og australske styrker til motangrep med tanks og tok tilbake Villers-Bretonneux, eller det som var igjen av den. Samtidig satte tyskerne inn et nytt angrep på Kemmelberg i Belgia. Dagen etter erobra de høyden.
Samtidig som de siste desperate kampene foregikk rundt Viipuri og Lahti i den finske borgerkrigen, inntraff det en mer gledelig begivenhet i landsbyen Lage Vuursche ca. ei mil nord for Utrecht onsdag den 26. april da Arnoldus og Helena Koen fikk ei stor og sterk datter.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Oskar Olsen NOR 44,9 Frogner 19.1.1918 2.Kristian Strøm NOR 45,3 Frogner 19.1.1918 3.Sigurd Syversen NOR 45,9 Frogner 19.1.1918 4.Theodor Pedersen NOR 46,0 Dælenenga 30.12.1917 5.Martin Sæterhaug NOR 46,4 Frogner 16.2.1918 6.Gunerius Schou NOR 46,6 Kongsberg 17.2.1918 7.Ole Mamen NOR 46,7 Dælenenga 6.1.1918 8.Roald Larsen NOR 47,0 Frogner 19.1.1918 9.Eric Blomgren SWE 47,1 Frogner 16.2.1918 10.Axel Blomqvist SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918 11.Gustav Gulbrandsen NOR 47,4 Frogner 19.1.1918 12.Frithjof Paulsen NOR 47,5 Frogner 16.12.1917 (Norval Baptie USA 47,6 Chicago 14.4.1918) 13.Hans Trygve Hansen NOR 47,8 Frogner 16.12.1917 Max Kniel SUI 47,8 Davos 3.2.1918 Gustaf Wiberg SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918 16.Eugen Berntzen NOR 48,0 Dælenenga 6.1.1918 Frithjof Lindteigen NOR 48,0 Kongsberg 13.1.1918 Ernst Kleven NOR 48,0 Drammen 10.2.1918 19.Alfred Christiansen NOR 48,1 Frogner 20.1.1918 Petrus Axelson SWE 48,1 Frogner 16.2.1918 Alf Horne NOR 48,4 Kongsberg 17.2.1918 Jakov Melnikov RUS 48,4 Moskva DP 18.2.1918 Bjørn Refsum NOR 48,4 Horten 3.3.1918 Eugen Engebretsen NOR 48,4 Horten 3.3.1918 25.Rolf Reiersen NOR 48,5 Frogner 20.1.1918 Erling Søberg NOR 48,5 Hamar 24.2.1918 Birger Halvorsen NOR 48,5 Hamar 10.3.1918 28.Rolf Larsen NOR 48,6 Dælenenga 6.1.1918 Olav Olsen NOR 48,6 Frogner 16.2.1918 30.Harald Strøm NOR 48,7 Horten 3.3.1918 Knut Sundheim NOR 48,7 Horten 3.3.1918
1000 m menn 1.R. Hoerde AUT 1.48,2 Wien 5.2.1918 2.Torleif Ranum NOR 1.49,4 Trondheim 10.3.1918 3.Rudolf Scmidt AUT 1.49,8 Wien 5.2.1918 4.H. Brück AUT 1.51,5 Wien 5.2.1918 5.Bjarne Hval NOR 1.53,0 Drammen 10.2.1918 6.Amund Arnes NOR 1.54,4 Trondhjem 20.1.1918 7.Rolf Backe NOR 1.55,1 Frogner 10.2.1918 8.Peder Arndt NOR 1.55,4 Drammen 17.2.1918 9.Aksel Belewicz FIN 1.55,6 Helsinki 6.1.1918 10.Harry Halvorsen NOR 1.56,6 Frogner 10.2.1918 11.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki 6.1.1918 Alf Mortensen NOR 1.56,7 Drammen 10.2.1918 13.Willy Braarud NOR 1.56,8 Frogner 10.2.1918 14.Julius Skutnabb FIN 1.57,0 Helsinki 6.1.1918 15.Andorf Bjørnlund NOR 1.58,0 Tvedestrand 17.2.1918 16.Trygve Buran NOR 1.58,2 Trondheim 10.3.1918 17.Sverre Larsen NOR 1.58,5 Frogner 10.2.1918 18.Alfred Strömstén FIN 1.58,8 Helsinki 6.1.1918 19.Lorang Andresen NOR 1.59,2 Frogner 10.2.1918 20.Harald Grønneberg NOR 1.59,4 Drammen 17.2.1918 21.Leif Hamborgstrøm NOR 1.59,7 Drammen 17.2.1918 22.Eugen Johannessen NOR 2.00,0 Drammen 17.2.1918 23.Arthur Lyngbakken NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917 24.Arne J. Larsen NOR 2.00,9 Frogner 10.2.1918 25.Osman Dieseth NOR 2.01,0 Frogner 10.2.1918 Karl Linder NOR 2.01,0 Tvedestrand 17.2.1918 27.Thorleif Mortensen NOR 2.01,5 Drammen 10.3.1918 28.Kjell Solberg NOR 2.01,7 Horten 17.2.1918 29.Hroar Hagen NOR 2.01,8 Frogner 10.2.1918 30.Finn Gramstad NOR 2.02,0 Tvedestrand 17.2.1918
1500 m menn 1.Kristian Strøm NOR 2.25,1 Frogner 20.1.1918 2.Frithjof Paulsen NOR 2.28,0 Frogner 17.2.1918 3.Eric Blomgren SWE 2.28,3 Frogner 17.2.1918 4.Clas Thunberg FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918 5.Olav Olsen NOR 2.29,1 Frogner 17.2.1918 6.Theodor Pedersen NOR 2.30,1 Frogner 17.2.1918 Martin Sæterhaug NOR 2.30,1 Frogner 17.2.1918 8.Hans Trygve Hansen NOR 2.30,3 Frogner 17.2.1918 Gustav Gulbrandsen NOR 2.30,3 Frogner 17.2.1918 10.Sigurd Syversen NOR 2.30,5 Frogner 17.2.1918 11.Oskar Olsen NOR 2.30,9 Frogner 20.1.1918 Jakov Melnikov RUS 2.30,9 Moskva DP 19.2.1918 13.Axel Blomqvist SWE 2.31,1 Frogner 17.2.1918 14.Petrus Axelson SWE 2.31,3 Frogner 17.2.1918 15.Ole Mamen NOR 2.32,9 Dælenenga 6.1.1918 16.Julius Skutnabb FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918 17.Ole Olsen NOR 2.33,4 Horten 3.3.1918 18.Arvo Tuomainen FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918 19.Roald Larsen NOR 2.35,0 Frogner 20.1.1918 20.Harald Strøm NOR 2.36,1 Horten 3.3.1918 21.Gustaf Wiberg SWE 2.36,2 Frogner 17.2.1918 22.Knut Sundheim NOR 2.36,2 Horten 3.3.1918 23.Erling Gulbrandsen NOR 2.36,3 Frogner 19.1.1918 Rolv Hellum NOR 2.36,3 Frogner 19.1.1918 25.Vasilij Ippolitov RUS 2.36,5 Moskva DP 19.2.1918 26.Lauri Helander FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918 27.Eugen Berntzen NOR 2.36,8 Frogner 19.1.1918 28.Aksel Belewicz FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918 Øivind Hansen NOR 2.36,9 Frogner 16.2.1918 30.Bjørn Refsum NOR 2.37,4 Frogner 19.1.1918
3000 m menn 1.Erik Olsson SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 2.Olov Wickman SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 3.Harry Wahlberg SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 4.G. Fagerberg SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 5.A. Gustafsson SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 6.G. Johansson SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 7.N. Håkansson SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 8.Olof Landgren SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 9.R. Lundstedt SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 10.Sixten Olsson SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918 11.Clarence von Rosen SWE 7.54,3 Lundsberg 6.3.1918 12.Miles Flach SWE 7.54,6 Lundsberg 6.3.1918 13.Beyeler SUI 8.06,6 Bern 3.2.1918 14.Winkler SUI 8.21,0 Bern 3.2.1918 15.Carl-Oskar Crafoord SWE 8.21,5 Lundsberg 6.3.1918 16.Rinia SUI 8.26,4 Bern 3.2.1918 17.Erik Martin SWE 8.37,4 Lundsberg 6.3.1918 18.Bertil Arborén SWE 8.48,0 Lundsberg 6.3.1918
5000 m menn 1.Ole Mamen NOR 8.37,0 Dælenenga 5.1.1918 2.Roald Larsen NOR 8.50,4 Dælenenga 5.1.1918 3.Kristian Strøm NOR 8.53,4 Frogner 20.1.1918 4.Frithjof Paulsen NOR 8.56,5 Frogner 20.1.1918 5.Theodor Pedersen NOR 8.59,7 Dælenenga 5.1.1918 6.Sigurd Syversen NOR 9.00,0 Dælenenga 5.1.1918 7.Ole Olsen NOR 9.00,9 Frogner 17.2.1918 8.Olav Olsen NOR 9.04,6 Frogner 17.2.1918 9.Eric Blomgren SWE 9.06,6 Frogner 17.2.1918 10.Gustav Gulbrandsen NOR 9.07,2 Frogner 20.1.1918 11.Petrus Axelson SWE 9.09,1 Frogner 17.2.1918 12.Martin Sæterhaug NOR 9.11,1 Frogner 17.2.1918 13.Jakov Melnikov RUS 9.12,0 Moskva DP 18.2.1918 14.Hans Trygve Hansen NOR 9.13,0 Frogner 17.2.1918 15.Mikhail Bojtler RUS 9.16,0 Moskva DP 18.2.1918 16.Wilhelm Larsen NOR 9.19,5 Dælenenga 5.1.1918 17.Oskar Olsen NOR 9.21,3 Frogner 17.2.1918 18.Eugen Berntzen NOR 9.21,7 Dælenenga 5.1.1918 19.Axel Blomqvist SWE 9.22,7 Frogner 17.2.1918 20.Rolv Hellum NOR 9.25,8 Dælenenga 5.1.1918 21.Gustaf Wiberg SWE 9.26,0 Frogner 17.2.1918 22.Verner Ericsson SWE 9.27,7 Frogner 17.2.1918 23.Henry Aahlander NOR 9.29,5 Dælenenga 5.1.1918 24.Vasilij Ippolitov RUS 9.30,0 Moskva DP 18.2.1918 25.Sverre Jacobsen NOR 9.32,0 Larvik 20.1.1918 26.Knut Sundheim NOR 9.33,3 Frogner 23.1.1918 27.Rolf Reiersen NOR 9.35,0 Frogner 23.1.1918 28.Hans Onstad NOR 9.37,0 Drammen 24.2.1918 29.Leif Eggan NOR 9.37,4 Trondheim 2.2.1918 30.Aleksandr Gazenfus RUS 9.39,0 Moskva DP 18.2.1918
10000 m menn 1.Kristian Strøm NOR 18.25,2 Frogner 16.2.1918 2.Frithjof Paulsen NOR 18.30,1 Frogner 16.2.1918 3.Jakov Melnikov RUS 18.38,8 Moskva DP 19.2.1918 4.Ole Mamen NOR 18.41,7 Frogner 16.2.1918 5.Clas Thunberg FIN 18.44,8 Helsinki Kai 20.1.1918 6.Olav Olsen NOR 18.54,7 Frogner 16.2.1918 7.Julius Skutnabb FIN 18.56,5 Helsinki Kai 20.1.1918 8.Eric Blomgren SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918 9.Vasilij Ippolitov RUS 19.01,0 Moskva DP 19.2.1918 10.Roald Larsen NOR 19.03,8 Frogner 19.1.1918 11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner 19.1.1918 12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner 16.2.1918 13.Theodor Pedersen NOR 19.05,5 Frogner 16.2.1918 14.Petrus Axelson SWE 19.07,0 Frogner 16.2.1918 15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai 20.1.1918 16.Ole Olsen NOR 19.08,9 Trondhjem 23.2.1918 Martin Sæterhaug NOR 19.09,9 Frogner 16.2.1918 18.Oskar Olsen NOR 19.15,0 Frogner 19.1.1918 19.Arvo Tuomainen FIN 19.29,6 Helsinki Kai 20.1.1918 20.Axel Blomqvist SWE 19.30,7 Frogner 16.2.1918 21.Arvo Jalovaara FIN 19.41,0 Helsinki Kai 20.1.1918 Aleksanr Gazenfus RUS 19.41,0 Moskva DP 19.2.1918 23.Paul Poss SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918 24.Verner Eriksson SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918 25.Sigurd Syversen NOR 19.44,2 Frogner 16.2.1918 26.Sverre Aune NOR 19.45,4 Trondhjem 23.2.1918 27.Gustaf Wiberg SWE 19.51,5 Frogner 16.2.1918 28.Axel Eriksson SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918 29.Gösta Strömstén FIN 19.58,6 Helsinki Kai 20.1.1918 30.Atte Lindqvist FIN 20.01,4 Helsinki Kai 20.1.1918
3000 m kvinner 1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960 2.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 3.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 4.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 5.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 6.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 7.Ole Mamen NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415 8.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 9.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 10.Jakov Melnikov RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113 11.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 12.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 13.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 14.Julius Skutnabb FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707 15.Sverre Aune NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847 16.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 17.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 18.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 19.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 20.Arvo Tuomainen FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450 21.Eric Blomgren SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502 22.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 23.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 24.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 25.Frithjof Paulsen NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968 26.Theodor Pedersen NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462 27.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 28.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 29.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 30.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053