Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaSesongstart

Lørdag den 16. november proklamerte ungarerne Den demokratiske republikken Ungarn. Flagget og riksvåpenet var som før bortsett fra at englene og kongekronene var borte. Dette ungarn var et stort land på 282870 km² og et innbyggertall på nærmere 8 millioner. Presidenten, grev Mihäly Kärolyi var valgt fordi han hadde gode forbindelser med Ententen og særlig med den franske republikken. Derfor håpa ungarerne at de skulle få beholde mesteparten av dette territoriet. Men slik skulle det ikke gå. Territoriet var etnisk komplekst og i dag, 100 år etter, er arealet 93000 km². Folketallet er nærmere 10 millioner, men til sammenlikning har de fleste andre land minst dobbelt så mange innbyggere som i 1918.

Samme dag møttes antibolsjevikiske politikere i Iași, som for tida var den midlertidige hovedstaden i Romania til den såkalte Jassy-konferansen, som var organisert av Émile Henno fra det franske konsulatet i Kyiv, og formålet var å koordinere det antibolsjevikiske arbeidet i sør for å gjøre det enklere å samarbeide med vestmaktene. Det var 21 russiske deltakere, 12 fra 3 forskjellige russiske antibolsjevikiske organisasjoner, 3 spesielt inviterte og 6 oppnevnte rådgivere. Det var 7 representanter for Ententen, 3 franskmenn, inkludert Henno, 2 briter, 1 italiener og 1 amerikaner, 2 av dem generaler, resten diplomater. De holdt det gående fra denne lørdagen til den neste, men klarte bare å bli enige om to ting: at det var behov for utenlandsk intervensjon, og at Russlands territorium var udelelig. I ei votering om hvem som burde bli Russlands neste statssjef fikk general Anton Denikin flest stemmer med 9 av de 21 delegatene. Denikin var monarkist, men en dreven general som hadde gjort det bra i Kuban-felttoget, og han kontrollerte nå hele den russiske delen av området mellom Svartehavet og Kaspihavet.

Siden Brest-Litovsk-freden var annullert, åpna bolsjevikenes røde hær søndag den 17. november et større felltog for å gjenerobre Estland, Latvia, Litauen, Hviterussland og Ukraina etter at de tyske okkupantene hadde begynt å forlate regionen.

Dagen etter erklærte det latviske nasjonalrådet landet som uavhengig fra Russland.

M.F.5Tirsdag den 19. november tok modell M.F.5 av for første gang fra Marinens Flyvebaatfabrikk i Horten. Fabrikkens konstruktør, kaptein Halfdan Gyth Dehli, hadde tidligere bygd modeller basert på franske Farman og britiske Sopwith-fly på lisens. M.F.5 var det første egne designet hans, om enn noe inspirert av Sopwith-modellene. Flyet hadde en 160 hk 16-sylinders Sunbeam vannkjølt motor importert fra England, et vingespenn på 15 m, maksfart 132 km/h og rekkevidde 500 km. Det var utstyrt med 1 maskingevær og kunne frakte 1 mine på 40 kg eller 4 bomber på hver 10 kg. Bildet er fra Reddit.

Onsdag den 20. november begynte valget til ei nasjonalforsamling som skulle forene Romania og Transilvania til ett land.

Torsdag den 21. november begynte slaget om Lwów eller Lviv i den polsk-ukrainske krigen. Det skulle vise seg å bli ei langdrøy affære.

Etter 9 måneders nøling påtegna endelig kong George V av Storbritannia, Irland osv. lova om valgbarhet til parlamentet for kvinner over 21 års alder.

Samme dag seilte over 70 skip fra den tyske Hochseeflotte over nordsjøen under ledelse av kontreadmiral Ludwig von Reuter og under eskorte av over 370 skip fra Ententen for å ankre opp på den britiske flåtebasen i Scapa Flow.

Denne dagen folda dessuten Estland ut nasjonalflagget sitt for første gang, det samme som de bruker i dag.

Fredag den 22. november returnerte den belgiske kongefamilien til Brüssel. Den hadde aldri vært i landflyktighet siden det hele krigen igjennom hadde vært ei lita landstripe ved Nordsjøen som var uokkupert, og kong Albert I hadde trekt i uniform fra starten og deltatt i kampene ved fronten, mens dronning Elisabeth jobba som sjukepleier. De tyske soldatene hadde streng ordre om å ikke skyte på kongen siden han var fetteren til keiser Wilhelm II.

Samme dag okkuperte den franske hæren Elsaß-Lothringen eller Alsace-Lorraine, som de måtte gi fra seg i 1871 og hele tida hadde drømt om å få tilbake.

Det gamle regimet og høyrekreftene i Tyskland hadde overraskende lett gitt fra seg makta til de liberale og sosialistene, kanskje bevisst for å kunne fremme teorier om dolkestøt i framtida. Men denne fredagen dukka det opp en annonse i flere tyske aviser som tok til orde for å danne et nytt konservativt parti som skulle hete Deutschnationales Volkspartei eller Det tysknasjonale folkepartiet.

En annen ting som bør nevnes om denne fredagen var at den var dagen for pogromen i Lwów. Polakker som klandra jøder for antipolske holdninger gikk amok og rana og brente synagoger og jødiske forretninger. Den polske kommandanten Czesław Mączyński innførte unntakstilstand på slutten av dagen, men da var mellom 50 og 150 jøder allerede drept.

Lørdag den 23. november åpna den amerikanske skøytesesongen med et veldedighetsstevne i 181st Street Ice Palace i New York til fordel for United War Work Fund, en kampanje som skulle reise kapital til troppene ved fronten i Europa. Kampanjen kom ikke i gang før den 11. november, da kampene tok slutt, men siden fredsavtalen var langt unna og troppene ikke skulle reise hjem på lenge, fortsatte kampanjen noen dager allikevel. Hovednummeret ved stevnet var et handikapløp på 1 engelsk mil, der vinneren var William Taylor fra New York Athletic Club, som starta fra scratch og fikk tida 3.11,2. Det var 8 løpere i finalen og Taylor vant med ca. 5 meter etter å ha tatt teten et par runder før slutt. Nr. 2 var G. H. Larman fra US Navy, som hadde 80 yards forsprang og nr. 3 Mike McLaughlin fra Tremont Skating Association som hadde 30 yards forsprang. Det var også oppvisning av flere proffer, bl.a. Bobby McLean, som altså ikke kom til fronten allikevel, og flere kunstøpere, og Miss Uskila og Elsie Muller gikk ei kvartmil på tid på 52,4.

Samme dag abdiserte fyrst Günther Victor av Schwarzburg, den siste monarken i det tidligere tyske keiserdømmet. Undersåttene hans gjorde landet hans om til fristaten Schwarzburg-Rudolstadt.