Oscar Mathisen
Speedskating - Oscar Diary

For 100 år sida i dag strevde brødrene Wright med å hevde patentrettighetene sine på motorisert luftfart, samtidig som den brasilianske luftpioneren Alberto Santos-Dumont fløy for siste gang. Sultan Dudmurra gnei seg fornøyd i hendene etter den siste massakren sin i Darfur, og på isen i Canada spilte Montreal Canadiens sin første ishockeykamp.

Samtidig var det stor interesse rundt NM-uttakinga på Frogner, siden Oscar Mathisen skulle debutere. Som året før valgte han andre helg i januar til debuten. Og godt forberedt var han også som vanlig. Tidligere hadde han hatt en vanskelig jobbsituasjon, med 10 timers arbeidsdager og bare noen få timer seint på kveldene til å trene. Men sjefene hans på Aker Mekaniske Værksted hadde lagt merke til framgangen hans (som alle andre), og lurte på hva de kunne gjøre for å legge det bedre til rette for han slik at han skulle kunne høste mer heder og ære til fedrelandet. Det arbeidet han hadde nå var åpenbart ikke verdig en toppidrettsmann og nasjonens yndling som han var, så han fikk beskjed om å møte opp på kontoret, der han fikk tilbud om å starte på Sam Eydes private ingeniørkontor i Munkedamsveien, der industripioneren var fullt opptatt med å utvikle nitrogenvirksomheten sin på Notodden og planlegge det nye anlegget på Rjukan som snart skulle åpnes. Joda, den unge verdensmesteren var ikke sein om å slå til på tilbudet.

Dermed hadde Oscar nå i nærmere et år holdt det gående med å lyskopiere tegninger av banebrytende nitrogen- og vannkraftteknologi og frakte kopiene fra Munkedamsveien til hovedkontoret for Norsk Hydro-Elektriske i Sommerrogaten. Arbeidet var lett nok, men det samme var lønningsposen, som inneholdt 40 kroner i måneden, ikke stort mer enn det han tjente som lærling det første året på Aker. Det var så vidt det holdt til kost og losji, og klær og andre nødvendigheter var det ikke snakk om, for ikke å nevne fornøyelser. Harde nok vilkår for en hvilken som helst ung mann av allmuen, og for ei verdensstjerne og nasjonens yndling må det ha vært uutholdelig.

Stevnet begynte lørdag kl. 2. Det var tåke og isen var ikke førsteklasses. Men da Oscar stilte i første par på 5000 m mot den lovende unggutten Költzow, fikk publikum noe å juble for. Den ene 39-runden fulgte på den andre i åpningen, og han var snart ensom i teten. Tempoet dalte, men de sakkyndige venta seg åttetall, og det kom også: 8.51,4, tett bak lavlandspersen hans fra fjorårets åpningsstevne. Költzow løp det han orka, kom godt og vel en halv runde bak, men satte en strålende ny pers med 9.16,3.

I neste par vant Magnus Johansen klart over Bjarne Frang, men klarte ikke å slå Költzow, Trygve Lundgreen slo Olaf Hanssen i paret etter, men begge var langt bak de beste. Sigurd Mathisen slo nykommeren Stener Johannessen klart i fjerde par, men klarte ikke å nærme seg noen av de andre. Jacob Frang gikk et skapelig løp aleine i siste par.

5000 m
1.Oscar Mathisen  8.51,4
2.Adolph Költzow  9.16,3p
3.Magnus Johansen 9.16,6
4.Trygve Lundgreen 9.29,6
5.Bjarne Frang   9.33,4p
6.Olaf Hansen   9.33,8
7.Jacob Frang   9.34,8p
8.Sigurd Mathisen 9.40,0
9.Stener Johannessen 10.02,0p

Stevnet fortsetter i morgen med 500 og 1500 m, samt kunstløpsuttaking.