Ola får en smekk
Lørdag den 4. februar var det ei uke til EM, men før det var det klart for den første store internasjonale styrkeprøven denne sesongen, nordiska spelen. Det var 5 år siden sist, og det hadde vært tvil om det skulle bli noen flere, men nå var tida inne. Svenskene stilte naturlig nok med sine beste og nordmennene kom med et sterkt firemannslag, begge tittelduellantene fra NM nylig pluss Oskar Olsen og Theodor Pedersen, samt Martin Sæterhaug og Martinus Lørdahl som skulle delta i old boys. Finnene derimot ville spare seg til EM på hjemmebane, de fant ingen grunn til å røpe hva de var gode for riktig ennå – med ett unntak, Julius Skutnabb, som hadde vært i Stockholm før som eneste finne og tydeligvis likte seg der.
Skøyteværet var ikke ideelt, dagen var «smällkall, gråkall» som det står i Dagens Nyheter. 13–14 minusgrader og grått, men opphold og stille. Et tusentall tilskuere trossa kuldegradene.
Første par på 500 m var Roald Larsen mot Eric Blomgren, hjemmefavoritten. Det var jo tradisjon å sette hjemmefavoritten i par med antatt beste utlending, sjøl om reglene tilsa noe annet. Men Larsen var jo et sprinteress og dette var den dårligste distansen til svensken, hva kunne han utrette her? Jo, de blei flagga av gårde og nordmannen gikk smygende gjennom kurvene i «internationell stil» og dro klart fra med en gang. Men Blomgren hadde begynt å finne formen og arbeida på som aldri før, han tapte ikke mer på slutten og var bare 10–12 meter etter i mål. De 1000 på tribunene visste at dette måtte være bra og jubla godt. Tidene var 45,0 og 46,3, tangering av pers på denne trå isen!
I andre par møtte Ole Olsen Ivar Bostén, mannen som hadde overraska med 46,0 på denne banen i det svenske mesterskapet. Svensken fikk som sist en god start, og den var faktisk så god at han kom omtrent likt med gjesten ut på vekslingssida. Olsen blei kanskje litt overrumpla av dette, han prøvde å trenge seg fram, men Bostén hadde fortsatt høyere fart og måtte bremse. Olsen begynte å dra fra, svensken, som var fullblods sprinter, kom ikke opp i fart igjen og nordmannen holdt han i ytre og vant samløpet med 47,1 mot 47,4. Bostén må ha vært på vei til godt under 47 da kollisjonen skjedde. Stevnedommerne kom sammen, blei enige om at nordmannens oppførsel var usportslig og diskvalifiserte han. Det var strengt, diskvalifikasjoner var høyst uvanlige på denne tida. Men ut fra den praksisen vi har i dag, kan vi jo slett ikke se på det som verken overraskende eller urimelig.
Axel Blomqvist i tredje par hadde Gustaf Andersson som makker. Han hadde jo også vist ypperlig form i det svenske mesterskapet med seieren på 45,5, bare 3/10 bak sin egen svenske rekord. Nå hadde han fryktelig lyst til å klå denne nordmannen som hadde gått på 45,0. De kom i gang og det gikk bra gjennom den første langsida. Jeg forstår det på referatet slik at banen er på 400 meter på denne tida. Men kanskje han var for ivrig, for i første sving kom det første feilskjæret og i den andre tre nye slik at det bare var på nød og neppe han kom seg på to bein i mål med 47,3 som sluttid. Andersson var heller ikke i sitt ess her og måtte nøye seg med 50,4.
I 4. par viste også Verner Eriksson klare tegn på tilbakevendende form da han beseira Skutnabb i en hard fight med 46,5 mot 46,6 etter at finnen hadde hatt teten mestedelen av løpet.
I 5. par var Folke Larsson sjanseløs mot Theodor Pedersen, som vant overlegent med 46,7.
Oskar Olsen var også oppsatt på å utfordre Larsen i det 6. paret og la straks Erik Augustsson bak seg med raske steg. Men så røyk han over ende i den første svingen og dermed var begge Olsen-ene ute av spillet.
500 m 1.Roald Larsen NOR 45,0 2.Eric Blomgren SWE 46,3 3.Verner Eriksson SWE 46,5 4.Julius Skutnabb FIN 46,6 5.Theodor Pedersen NOR 46,7 6.Axel Blomqvist SWE 47,3 7.Ivar Bostén SWE 47,4 8.Sam Carlsson SWE 49,6 9.Erik Augustsson SWE 50,2 10.Karl Johansson SWE 50,3 11.Gustaf Andersson SWE 50,4 12.Folke Larsson SWE 51,4 Ole Olsen NOR 47,1 D Oskar Olsen NOR fall, brutt
I pausa før 10000 m gikk oldboysløperne 500 m, og sensasjonen her var at Martin Sæterhaug kom inn på 46,1, som ville holdt til andreplass i senior. Kanskje han burde satse igjen? Han hadde tross alt ennå ikke fylt 40. Paul Zerling hadde nest beste tid med 48,3, ellers kom ingen av oldboysløperne under 50.
Augustsson og Johansson var første par på 10000 m. Ingen kan vel si at de forhasta seg så veldig, men de gikk iallfall ganske samla og ga publikummet anledning til å lure på om den ene eller den andre ville komme først i mål og kanskje heie litt på dem. Dette var jo et sakkyndig publikum, ellers hadde de nok ikke vært der. Augustsson var den fremste i første del av løpet, men på slutten fikk Johansson farta skikkelig opp, gikk forbi og vant med 19.49,8 mot 19.53,4.
Ole Olsen hadde fått den lovende svenske tenåringen Gustaf Andersson i andre par. Dessverre for hjemmepublikum var det ikke så mye fight i unggutten denne gangen, han hadde vært igjennom flere harde løp og kanskje tappa for mye av formen. Olsen bare dro fra og passerte Andersson med ei runde før han hadde 7 runder igjen. Sluttspurten var sterk og tyda på at han ikke hadde brukt opp kreftene. Tidene var 18.29,5 og 19.13,4.
I 3. par gjorde Blomgren sitt beste for å slå tida til vesle-Ola. Samtidig hadde han parkameraten Roald Larsen å kappes med. Blomgren åpna godt og hadde koll på passeringstidene til den ene nordmannen samtidig som han opparbeida seg ei halv langsides ledelse til den andre. Men midtveis begynte han å trøtne, Larsen merka det og satte inn et angrep. Ti runder fra mål var han i kapp og løperne skifta om ledelsen de neste rundene. Publikum var med på notene. Blomgren beregna farta slik at han skulle ha krefter igjen til å sette inn en skikkelig sluttspurt slik som han pleide, det var varemerket hans. Og tre runder fra mål slo han til. Nordmannen kunne ikke svare og hjemmefavoritten bare dro fra til stor jubel fra de tusen på tribunene. Men siste halvdel av løpet hadde gått for sakte og han nådde ikke helt tida til Olsen, tidene var 18.33,2 og 18.41,3.
Så kom Theodor Pedersen og Sam Carlsson. Nordmannen hadde lett spill her og slo makkeren med 2 og ei halv runde, 19.07,9 mot 21.03,5.
Mørket hadde falt på da Skutnabb starta med Eriksson i 5. par. Men dette var jo Skutnabb vant med fra hjemmebane. «Den glasögonbeprydde finnen virvlade rundt banan i svepande skär» som det står i DN. Han hadde ett mål for de brilleplirende øya sine, og det var tida til Ole Olsen. Ved passering 5000 m lå han likt. Andre halvdel blei en kamp med sekundene som de sakkyndige på tribunene fulgte nøye med medbrakt tidtakerutstyr. De var nok noe desimert etter at Blomgren var ferdig med løpet sitt, men de som var igjen var sikkert ikke fremmed for å gi representanten for nabolandet litt verbal støtte, språkbror var han jo også. Sammen klarte de jobben og Skutnabb kunne gå i mål til distanseseier på 18.25,4. Eriksson så man lite til bortsett fra de to gangene finnen passerte han i samme og motsatt bane.
Oskar Olsen gikk på 19.35,1 aleine i siste par.
10000 m 1.Julius Skutnabb FIN 18.25,4 2.Ole Olsen NOR 18.29,5 3.Eric Blomgren SWE 18.33,2 4.Roald Larsen NOR 18.41,3 5.Theodor Pedersen NOR 19.07,9 6.Gustaf Andersson SWE 19.13,4 7.Oskar Olsen NOR 19.35,1 8.Karl Johansson SWE 19.49,8 9.Erik Augustsson SWE 19.53,4 10.Verner Eriksson SWE 20.34,6 11.Sam Carlsson SWE 21.03,5
Sammenlagt etter første dag 1.Eric Blomgren SWE 4 poeng Roald Larsen NOR 4 3.Julius Skutnabb FIN 5 4.Theodor Pedersen NOR 9 5.Verner Eriksson SWE 11 6.Gustaf Andersson SWE 14 Karl Johansson SWE 14 Erik Augustsson SWE 14 9.Sam Carlsson SWE 15
At svenskene anså kunstløp for mest fornemt går fram av hylningspoemet som signaturen DEN BLYGE (alias Georg Paulsson) hadde forfatta og fikk trykt i DN på jambisk heksameter i homerisk stil:
Nordiska spelen ha börjat igen efter mångårig vila,
idrottens lysande fest för de nordiska länderna fyra,
Sverige och Norge och Danmark, jämväl och det sjöiga Finland.
Tjeckoslovakerna räknas ej dit och ei ungrarna heller,
men de ha kommit ändå för at tävla i vinterlig idrott.
Fyrfaldigt välkomna äro de ock för at frysa om näsan
samt för at hemföra pris, som de möjligen kommer att vinna.
Skridskorna upptogo dagen i går, dels hastighetsåking,
dels och förnämligast damernas konst- og figurprestationer.
Låtom oss nedskriva först några ord om det gnistrande vädret.
Femfaldigt lyckliga de vilka gingo i sänghalmsgaloscher
uppe i Stadions mäktiga borg, herrar Bergvall med flera.
Gräsliga lidanden vållades dem vilka saknade dylikt.
Stampande stodo vi där för att värma de frysande tårna,
ty det är svårt att med fötterna ta sig en åkarebrasa.
Öron och näsa och fingrar och mun var det ävenså synd om.
Ögonen däremot njöto utav vad de sågo på banan.
Nu kan vi börja med dem vilka idkade hastighetsåkning.
Hermes, som anropas jämt som exempel på vinnande framfart,
lämnas åsido i dag och desslikes den huttrande Musan.
Norrmannen Larsen blev etta på fem och blev trea på tio,
Blomgren blev tvåa på fem och så småningom trea på tio,
Skutnabb från Finland blev fyra på fem och blev etta på tio.
Således finna vi nu att en norrman, en svensk och en finne
blevo så lika som bär ut poängernas synpunkt betraktat.
Fem voro Larsens poäng, fem Blomgrens och likaså Skutnabbs.
Dock är att märka en sak med hr Blomgren; han har ingen seger.
Norrmannen däremot en, femhundra och finnen, en svensk mil.
Skönt benförande voro de tre, armar slängande snabba.
Men låt oss lämna dem nu för at hylla med versfötters mångfald
pristagarinnan i konst- og figurprestationer för damer.
Ack, om min versfot var lätt, konstschicklig och säker som hennes,
snabb, graciös, såsom den Adametz, fröken Ilse, begagnar.
Klumpiga skumpa de nu som en hoppande lågan i Värmland,
således föga i takt med den skönt konståkande wienskans.
Skalden har känning utav att de trampa varandra på tårna,
dels anapesternas flock, dels tjocka och feta daktyler,
när de försöka at hoppa omkring för att fira den sköna.
Låtom oss skälla ett tag – kanske lyckas det bättre med ovett –
därför att ledningen ej kunde börja i tid, som det höves.
Frysande stodo vi där uti tretti minuter i kylan,
väntande långmodigt på att man skulle behaga begynna,
dels avsaknande glögg, dels yttrande lämpliga svärord.
Fint, men tydeligvis har han ikke fått med seg at tida til Ole Olsen ikke teller med i plassifferberegninga. Ellers ville det jo vært ei god og symbolsk skandinavisk forbrødring med full poengdeling på denne måten.
Resten av de norske løperne fordelte seg på ulike småstevner eller hvilte seg til kommende oppgaver. Ett av disse stevnene var på Hamar, og en spesiell attraksjon der var at Kristian Strøm gjorde comeback. Han hadde allerede annonsert at han ville stille opp i VM, og hadde lagt seg i trening. Han la jo opp i 1920 uten å ha fått sjansen til å delta på et internasjonalt mesterskap, hvis vi ser bort fra 1914 da han var bare i den spede begynnelsen av karriera si. Nå hadde ISU omsider bestemt seg for å komme i gang med mesterskapsserien sin igjen, og da er det klart det kribla i beina.
Jeg har ikke vært kar om å finne noe referat fra dette stevnet, men det sies i de korte notisene som foreligger at det var fælt kaldt. Antakelig ned mot 20 grader. Første dag var det 1500 m som sto på programmet. Det var spesialdistansen til Kristian Strøm, men her måtte han døye et nederlag. Det var riktig nok bare på 1/10. Sigurd Moen vant på 2.33,3, Kristian Strøm hadde altså 2.33,4, Erling Søberg hadde 2.33,6 og Knut Sundheim 2.35,4.
Juniorene gikk 5000 m, og her var Mikal Mikkelsen, sensasjonsmannen fra forrige helg, klart best med 9.30,8. Broren Fredrik Mikkelsen var nr. 2 med 9.39,5.
I Horten, eller på Horten, som man sa på denne tida, var det første dag av konkurransene om forbundets juniorpokal. Det var sterk kulde og nordavind, ikke spesielt gode forhold. Dagens program besto av 1500 m, som Arne Larsen vant på 2.42,0 foran Osman Dieseth, 2.42,9 og Rolf Backe, 2.43,5.
Det var også løp i Kristiansand, uten at de hadde klart å lokke Harald Strøm utpå.
Det var brukbare isforhold i Tyskland også, og skøyteklubben i Altona ved Hamburg hadde klubbmesterskap der Arthur Vollstedt vant både 1500 og 3000 m på 3.02,2 og 6.15,4, som var ei av sesongens beste tider. Men dette er jo ikke en distanse som er særlig populær for tida
Av andre nyheter kan vi trekke fram litt mer fra nedrustingskonferansen i Washington, der Japan gikk med på å trekke seg tilbake fra noen kinesiske besittelser de hadde lagt beslag på, Shandong, Jinan-jernbanen og Qingdao (Tsingtao), som de sa seg villige til å gi tilbake til Tyskland.
Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse
500 m menn 1.Roald Larsen NOR 44,3 Frogner 18.12.1921 2.Axel Blomqvist SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922 3.Clas Thunberg FIN 45,8 Kaisaniemi Helsinki 14.1.1922 4.Ivar Bostén SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922 5.Martin Sæterhaug NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922 6.Theodor Pedersen NOR 46,2 Frogner 18.12.1921 7.Arvo Tuomainen FIN 46,3 Tampere 1.1.1922 Erling Søberg NOR 46,3 Hamar 5.1.1922 Asser Wallenius FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Eric Blomgren SWE 46,3 Stockholm st 4.2.1922 11.Oskar Olsen NOR 46,4 Bislett 29.1.1922 12.Verner Eriksson SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922 13.Julius Skutnabb FIN 46,6 Stockholm st 4.2.1922 14.Sigurd Syversen NOR 46,7 Moss 15.1.1922 15.Aksel Belewicz FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 Walter Tverin FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 17.Harald Belewicz FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 18.Arne Larsen NOR 47,1 Frogner 18.12.1921 Ole Olsen NOR 47,1 Bislett 29.1.1922 20.Knut Sundheim NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Marcus Johannessen NOR 47,2 Frogner 18.12.1921 Leonard Johannessen NOR 47,2 Hamar 19.1.1922 Jakob Hansen NOR 47,2 Bislett 30.1.1922 24.Harald Halvorsen NOR 47,3 Frogner 18.12.1921 Osman Dieseth NOR 47,3 Bislett 28.1.1922 26.Erik Wingnér SWE 47,5 Stockholm st 28.1.1922 Sigurd Moen NOR 47,5 Bislett 29.1.1922 28.Ilmari Danska FIN 47,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 29.Harald Hermansen NOR 47,7 Hamar 5.1.1922 Rolf Backe NOR 47,7 Bislett 28.1.1922 Aksel Nilsen NOR 47,7 Bislett 29.1.1922
1000 m menn 1.Eric Blomgren SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922 2.Axel Blomqvist SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922 3.Erik Wingnér SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922 4.Samuel Carlsson SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922 5.Gustaf Andersson SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922 6.Harry Wahlberg SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922 7.Erik Augustsson SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922 8.Birger Ericsson SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922 9.Henning Westin SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922 10.Emanuel Bergsman SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922 11.Gustaf Wiberg SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922 12.Elis Larsson SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922 13.Sven Larsson SWE 1.50,8 Stockholm st 26.1.1922 Georg Andersen NOR 1.50,8 Frogner 29.1.1922 15.Eugen Jansson SWE 1.51,1 Stockholm st 11.1.1922 16.Sven Carlbom SWE 1.52,0 Stockholm st 11.1.1922 John Ahlstrand SWE 1.52,0 Stockholm st 12.1.1922 18.Peter Sinnerud NOR 1.53,0 Hamar 8.1.1922 Sven Kjellström SWE 1.53,0 Stockholm st 11.1.1922 21.E Nilsson SWE 1.54,0 Stockholm st 11.1.1922 22.Haakon Pedersen NOR 1.54,2 Frogner 29.1.1922 23.Olof Landgren SWE 1.54,3 Stockholm st 12.1.1922 24.Amund Wikeby NOR 1.55,0 Hamar 8.1.1922 25.Eyvind Lund NOR 1.55,3 Frogner 29.1.1922 26.Wollert Nygren NOR 1.55,7 Frogner 29.1.1922 27.Walter Grund GER 1.55,8 Garmisch 24.1.1922 28.Bertil Andersson SWE 1.56,1 Uppsala 10.1.1922 Per Christensen NOR 1.56,1 Frogner 29.1.1922 30.Reidar Wennevold NOR 1.56,2 Frogner 29.1.1922
1500 m menn 1.Roald Larsen NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922 2.Ole Olsen NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922 3.Clas Thunberg FIN 2.27,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 4.Sigurd Moen NOR 2.28,2 Bislett 28.1.1922 5.Jakov Melnikov RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922 6.Arvo Tuomainen FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922 7.Julius Skutnabb FIN 2.30,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 8.Theodor Pedersen NOR 2.30,9 Bislett 28.1.1922 Asser Wallenius FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 10.Eric Blomgren SWE 2.31,2 Stockholm st 1.2.1922 11.Knut Sundheim NOR 2.31,4 Bislett 28.1.1922 12.Jakob Hansen NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922 13.Johan Nilsen NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922 14.Oskar Olsen NOR 2.32,2 Bislett 28.1.1922 15.Paul Bombig AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922 16.Harald Strøm NOR 2.32,9 Kristiansand 29.1.1922 17.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922 18.Kristian Strøm NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922 19.Walter Tverin FIN 2.33,5 Kaisaniemi Helsinki 15.1.1922 Asbjørn Steffensen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Thorstein Eng NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 Alfred Johannessen NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922 23.Erling Søberg NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922 24.Harald Halvorsen NOR 2.33,8 Bislett 28.1.1922 25.Aksel Belewicz FIN 2.34,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1929 26.Arne Larsen NOR 2.34,4 Bislett 29.1.1922 27.Sverre Jacobsen NOR 2.34,8 Hamar 12.1.1922 Rolv Gihle NOR 2.34,8 Bislett 28.1.1922 29.Erling Olsen NOR 2.34,9 Bislett 28.1.1922 30.Sigurd Syversen NOR 2.35,3 Frogner 18.12.1921
3000 m menn 1.Max Tetzner NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921 2.Walter Grund GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922 3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921 4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922 5.Eugen Freytag GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922 6.Härtl GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922 7.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921 8.Rolf Stöhr GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922 9.Helmut Kofler AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922 10.Hölss GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922 11.Otto Kölper GER 6.38,8 Altona 4.2.1922 12.B de Boer NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921 13.Harry Krul NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921 14.Max de Levie NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921 15.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921 16.Willy Kölper GER 6.56,2 Altona 4.2.1922 17.Harm Bartelds NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921 18.Hans Tetzner NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921 19.K Stein GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922 20.W J Duursema NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921 21.Adami GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922 22.Topp GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922 23.Hainz GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922 24.Steinhausen GER 7.43,0 Garmisch 24.1.1922
5000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922 2.Ole Olsen NOR 8.47,8 Bislett 29.1.1922 3.Sigurd Moen NOR 8.51,3 Bislett 29.1.1922 4.Arvo Tuomainen FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 5.Clas Thunberg FIN 9.01,5 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 6.Julius Skutnabb FIN 9.02,2 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 7.Roald Larsen NOR 9.03,8 Frogner 15.1.1922 8.Eric Blomgren SWE 9.06,9 Stockholm st 29.1.1922 9.Mikal Mikkelsen NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922 10.Erling Olsen NOR 9.10,4 Drammen 22.1.1922 11.Waldemar Bergström FIN 9.11,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 12.Theodor Pedersen NOR 9.12,1 Bislett 29.1.1922 13.Knut Sundheim NOR 9.12,4 Bislett 29.1.1922 14.Walter Tverin FIN 9.13,6 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 15.Oskar Olsen NOR 9.14,8 Drammen 22.1.1922 16.Rolv Gihle NOR 9.17,0 Bislett 29.1.1922 17.Bernt Evensen NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922 18.Asbjørn Steffensen NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922 19.Gustaf Andersson SWE 9.20,6 Stockholm st 29.1.1922 20.Jakob Hansen NOR 9.20,7 Bislett 24.1.1922 Øivind Martinsen NOR 9.20,7 Bislett 29.1.1922 22.Harald Strøm NOR 9.20,9 Kristiansand 29.1.1922 23.Asser Wallenius FIN 9.21,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1922 24.Osman Dieseth NOR 9.21,9 Bislett 28.1.1922 25.Rolf Backe NOR 9.24,0 Bislett 28.1.1922 26.Birger Holst NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922 Ragnvald Olsen NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922 28.Christfried Burmeister EST 9.24,8 Riga 28.1.1922 29.Oscar Walvig NOR 9.24,9 Bislett 28.1.1922 30.Ernst Granstrøm NOR 9.25,0 Bislett 28.1.1922 Erling Søberg NOR 9.25,0 Bislett 29.1.1922
10000 m menn 1.Jakov Melnikov RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922 2.Ole Olsen NOR 18.00,2 Frogner 14.1.1922 3.Roald Larsen NOR 18.12,6 Davos 29.1.1922 4.Julius Skutnabb FIN 18.25,4 Stockholm stadion 4.2.1922 5.Eric Blomgren SWE 18.33,2 Stockholm stadion 4.2.1922 6.Arvo Tuomainen FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 7.Waldemar Bergström FIN 18.37,2 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 8.Erling Olsen NOR 18.43,3 Frogner 14.1.1922 9.Sigurd Moen NOR 18.47,9 Frogner 14.1.1922 10.Walter Tverin FIN 18.53,2 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 11.Clas Thunberg FIN 19.00,8 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 12.Theodor Pedersen NOR 19.01,1 Frogner 14.1.1922 13.Gustaf Andersson SWE 19.01,7 Stockholms st 28.1.1922 14.Ilmari Danska FIN 19.21,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 15.Gösta Strömstén FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922 16.Karl Johansson SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922 17.Roberts Vithofs LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 18.Øivind Martinsen NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922 19.Paul Bombig AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922 20.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922 21.Asser Wallenius FIN 19.33,5 Tampere 22.1.1922 22.Oskar Olsen NOR 19.35,1 Stockholm stadion 4.2.1922 23.Alfred Johannessen NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922 24.Platon Ippolitov RUS 19.39,3 Moskva 15.1.1922 25.Johan Nilsen NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922 26.Knut Sundheim NOR 19.41,6 Frogner 14.1.1922 27.Alfred Jokinen FIN 19.49,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922 28.Folke Larsson SWE 19.50,7 Stockholms st 28.1.1922 29.Erik Augustsson SWE 19.52,5 Stockholms st 28.1.1922 30.Alexander Alexejeff FIN 19.55,7 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Gjeldende adelskalender
1.Oscar Mathisen NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860 2.Harald Strøm NOR 45,6-2.24,7-8.27,7-17.32,8 197,153 3.Kristian Strøm NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283 4.Vasilij Ippolitov RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735 5.Roald Larsen NOR 44,3-2.22,4-8.47,4-18.10,6 199,037 6.Clas Thunberg FIN 44,3-2.23,2-8.44,9-18.15,0 199,273 7.Nikolaj Strunnikov RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313 8.Thomas Bohrer AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383 9.Peder Østlund NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443 10.Ole Olsen NOR 46,1-2.25,6-8.40,0-17.38,7 199,568 11.Ole Mamen NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915 12.Arvo Tuomainen FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628 13.Jakov Melnikov RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655 14.Martin Sæterhaug NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640 15.Julius Skutnabb FIN 46,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 201,707 16.Moje Öholm SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987 17.Frithjof Paulsen NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102 18.Henning Olsen NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138 19.Sverre Aune NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147 20.Gunnar Strömstén FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197 21.Jaap Eden NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227 22.Eric Blomgren SWE 46,3-2.28,1-8.48,2-18.01,8 202,577 23.Johan Schwartz NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857 24.Platon Ippolitov RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087 25.Rudolf Gundersen NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117 26.Sigurd Mathisen NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413 27.Trygve Lundgreen NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715 28.Julius Seyler GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850 29.Bjarne Frang NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908 30.Sigurd Moen NOR 47,5-2.28,2-8.46,9-18.07,0 203,950 31.Walter Tverin FIN 45,8-2.28,5-8.57,5-18.23,6 204.230 32.Theodor Pedersen NOR 45,9-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,362 33.Bobby McLean USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440 34.Väinö Wickström FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605 35.Otto Andersson SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697 36.Antti Wiklund FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807 37.Olav Olsen NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955 38.Arne Schrey FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053 39.Waldemar Bergström FIN 48,0-2.31,1-8.45,5-18.06,1 205,222 40.Sigurd Syversen NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462 41.Franz F. Wathén FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 42.Nikita Najdenov RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602 43.Vladimir Kalinin RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770 44.Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952 45.Rolf Reiersen NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103 46.Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143 47.Stener Johannessen NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163 48.Ernst Cederlöf SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170 49.Magnus Johansen NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373 50.Oluf Steen NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450