Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaOla får en smekk

Lørdag den 4. februar var det ei uke til EM, men før det var det klart for den første store internasjonale styrkeprøven denne sesongen, nordiska spelen. Det var 5 år siden sist, og det hadde vært tvil om det skulle bli noen flere, men nå var tida inne. Svenskene stilte naturlig nok med sine beste og nordmennene kom med et sterkt firemannslag, begge tittelduellantene fra NM nylig pluss Oskar Olsen og Theodor Pedersen, samt Martin Sæterhaug og Martinus Lørdahl som skulle delta i old boys. Finnene derimot ville spare seg til EM på hjemmebane, de fant ingen grunn til å røpe hva de var gode for riktig ennå – med ett unntak, Julius Skutnabb, som hadde vært i Stockholm før som eneste finne og tydeligvis likte seg der.

Skøyteværet var ikke ideelt, dagen var «smällkall, gråkall» som det står i Dagens Nyheter. 13–14 minusgrader og grått, men opphold og stille. Et tusentall tilskuere trossa kuldegradene.

Første par på 500 m var Roald Larsen mot Eric Blomgren, hjemmefavoritten. Det var jo tradisjon å sette hjemmefavoritten i par med antatt beste utlending, sjøl om reglene tilsa noe annet. Men Larsen var jo et sprinteress og dette var den dårligste distansen til svensken, hva kunne han utrette her? Jo, de blei flagga av gårde og nordmannen gikk smygende gjennom kurvene i «internationell stil» og dro klart fra med en gang. Men Blomgren hadde begynt å finne formen og arbeida på som aldri før, han tapte ikke mer på slutten og var bare 10–12 meter etter i mål. De 1000 på tribunene visste at dette måtte være bra og jubla godt. Tidene var 45,0 og 46,3, tangering av pers på denne trå isen!

I andre par møtte Ole Olsen Ivar Bostén, mannen som hadde overraska med 46,0 på denne banen i det svenske mesterskapet. Svensken fikk som sist en god start, og den var faktisk så god at han kom omtrent likt med gjesten ut på vekslingssida. Olsen blei kanskje litt overrumpla av dette, han prøvde å trenge seg fram, men Bostén hadde fortsatt høyere fart og måtte bremse. Olsen begynte å dra fra, svensken, som var fullblods sprinter, kom ikke opp i fart igjen og nordmannen holdt han i ytre og vant samløpet med 47,1 mot 47,4. Bostén må ha vært på vei til godt under 47 da kollisjonen skjedde. Stevnedommerne kom sammen, blei enige om at nordmannens oppførsel var usportslig og diskvalifiserte han. Det var strengt, diskvalifikasjoner var høyst uvanlige på denne tida. Men ut fra den praksisen vi har i dag, kan vi jo slett ikke se på det som verken overraskende eller urimelig.

Axel Blomqvist i tredje par hadde Gustaf Andersson som makker. Han hadde jo også vist ypperlig form i det svenske mesterskapet med seieren på 45,5, bare 3/10 bak sin egen svenske rekord. Nå hadde han fryktelig lyst til å klå denne nordmannen som hadde gått på 45,0. De kom i gang og det gikk bra gjennom den første langsida. Jeg forstår det på referatet slik at banen er på 400 meter på denne tida. Men kanskje han var for ivrig, for i første sving kom det første feilskjæret og i den andre tre nye slik at det bare var på nød og neppe han kom seg på to bein i mål med 47,3 som sluttid. Andersson var heller ikke i sitt ess her og måtte nøye seg med 50,4.

I 4. par viste også Verner Eriksson klare tegn på tilbakevendende form da han beseira Skutnabb i en hard fight med 46,5 mot 46,6 etter at finnen hadde hatt teten mestedelen av løpet.

I 5. par var Folke Larsson sjanseløs mot Theodor Pedersen, som vant overlegent med 46,7.

Oskar Olsen var også oppsatt på å utfordre Larsen i det 6. paret og la straks Erik Augustsson bak seg med raske steg. Men så røyk han over ende i den første svingen og dermed var begge Olsen-ene ute av spillet.

500 m
1.Roald Larsen   NOR 45,0
2.Eric Blomgren   SWE 46,3
3.Verner Eriksson  SWE 46,5
4.Julius Skutnabb  FIN 46,6
5.Theodor Pedersen NOR 46,7
6.Axel Blomqvist  SWE 47,3
7.Ivar Bostén    SWE 47,4
8.Sam Carlsson   SWE 49,6
9.Erik Augustsson  SWE 50,2
10.Karl Johansson  SWE 50,3
11.Gustaf Andersson SWE 50,4
12.Folke Larsson  SWE 51,4
Ole Olsen      NOR 47,1 D
Oskar Olsen     NOR fall, brutt

I pausa før 10000 m gikk oldboysløperne 500 m, og sensasjonen her var at Martin Sæterhaug kom inn på 46,1, som ville holdt til andreplass i senior. Kanskje han burde satse igjen? Han hadde tross alt ennå ikke fylt 40. Paul Zerling hadde nest beste tid med 48,3, ellers kom ingen av oldboysløperne under 50.

Augustsson og Johansson var første par på 10000 m. Ingen kan vel si at de forhasta seg så veldig, men de gikk iallfall ganske samla og ga publikummet anledning til å lure på om den ene eller den andre ville komme først i mål og kanskje heie litt på dem. Dette var jo et sakkyndig publikum, ellers hadde de nok ikke vært der. Augustsson var den fremste i første del av løpet, men på slutten fikk Johansson farta skikkelig opp, gikk forbi og vant med 19.49,8 mot 19.53,4.

Ole Olsen hadde fått den lovende svenske tenåringen Gustaf Andersson i andre par. Dessverre for hjemmepublikum var det ikke så mye fight i unggutten denne gangen, han hadde vært igjennom flere harde løp og kanskje tappa for mye av formen. Olsen bare dro fra og passerte Andersson med ei runde før han hadde 7 runder igjen. Sluttspurten var sterk og tyda på at han ikke hadde brukt opp kreftene. Tidene var 18.29,5 og 19.13,4.

I 3. par gjorde Blomgren sitt beste for å slå tida til vesle-Ola. Samtidig hadde han parkameraten Roald Larsen å kappes med. Blomgren åpna godt og hadde koll på passeringstidene til den ene nordmannen samtidig som han opparbeida seg ei halv langsides ledelse til den andre. Men midtveis begynte han å trøtne, Larsen merka det og satte inn et angrep. Ti runder fra mål var han i kapp og løperne skifta om ledelsen de neste rundene. Publikum var med på notene. Blomgren beregna farta slik at han skulle ha krefter igjen til å sette inn en skikkelig sluttspurt slik som han pleide, det var varemerket hans. Og tre runder fra mål slo han til. Nordmannen kunne ikke svare og hjemmefavoritten bare dro fra til stor jubel fra de tusen på tribunene. Men siste halvdel av løpet hadde gått for sakte og han nådde ikke helt tida til Olsen, tidene var 18.33,2 og 18.41,3.

Så kom Theodor Pedersen og Sam Carlsson. Nordmannen hadde lett spill her og slo makkeren med 2 og ei halv runde, 19.07,9 mot 21.03,5.

Mørket hadde falt på da Skutnabb starta med Eriksson i 5. par. Men dette var jo Skutnabb vant med fra hjemmebane. «Den glasögonbeprydde finnen virvlade rundt banan i svepande skär» som det står i DN. Han hadde ett mål for de brilleplirende øya sine, og det var tida til Ole Olsen. Ved passering 5000 m lå han likt. Andre halvdel blei en kamp med sekundene som de sakkyndige på tribunene fulgte nøye med medbrakt tidtakerutstyr. De var nok noe desimert etter at Blomgren var ferdig med løpet sitt, men de som var igjen var sikkert ikke fremmed for å gi representanten for nabolandet litt verbal støtte, språkbror var han jo også. Sammen klarte de jobben og Skutnabb kunne gå i mål til distanseseier på 18.25,4. Eriksson så man lite til bortsett fra de to gangene finnen passerte han i samme og motsatt bane.

Oskar Olsen gikk på 19.35,1 aleine i siste par.

10000 m
1.Julius Skutnabb FIN 18.25,4
2.Ole Olsen    NOR 18.29,5
3.Eric Blomgren  SWE 18.33,2
4.Roald Larsen   NOR 18.41,3
5.Theodor Pedersen NOR 19.07,9
6.Gustaf Andersson SWE 19.13,4
7.Oskar Olsen   NOR 19.35,1
8.Karl Johansson  SWE 19.49,8
9.Erik Augustsson SWE 19.53,4
10.Verner Eriksson SWE 20.34,6
11.Sam Carlsson  SWE 21.03,5
Sammenlagt etter første dag
1.Eric Blomgren  SWE 4 poeng
Roald Larsen    NOR 4
3.Julius Skutnabb FIN 5
4.Theodor Pedersen NOR 9
5.Verner Eriksson SWE 11
6.Gustaf Andersson SWE 14
Karl Johansson   SWE 14
Erik Augustsson  SWE 14
9.Sam Carlsson   SWE 15

Georg PaulssonAt svenskene anså kunstløp for mest fornemt går fram av hylningspoemet som signaturen DEN BLYGE (alias Georg Paulsson) hadde forfatta og fikk trykt i DN på jambisk heksameter i homerisk stil:

Nordiska spelen ha börjat igen efter mångårig vila,
idrottens lysande fest för de nordiska länderna fyra,
Sverige och Norge och Danmark, jämväl och det sjöiga Finland.
Tjeckoslovakerna räknas ej dit och ei ungrarna heller,
men de ha kommit ändå för at tävla i vinterlig idrott.
Fyrfaldigt välkomna äro de ock för at frysa om näsan
samt för at hemföra pris, som de möjligen kommer att vinna.
Skridskorna upptogo dagen i går, dels hastighetsåking,
dels och förnämligast damernas konst- og figurprestationer.
Låtom oss nedskriva först några ord om det gnistrande vädret.
Femfaldigt lyckliga de vilka gingo i sänghalmsgaloscher
uppe i Stadions mäktiga borg, herrar Bergvall med flera.
Gräsliga lidanden vållades dem vilka saknade dylikt.
Stampande stodo vi där för att värma de frysande tårna,
ty det är svårt att med fötterna ta sig en åkarebrasa.
Öron och näsa och fingrar och mun var det ävenså synd om.
Ögonen däremot njöto utav vad de sågo på banan.
Nu kan vi börja med dem vilka idkade hastighetsåkning.
Hermes, som anropas jämt som exempel på vinnande framfart,
lämnas åsido i dag och desslikes den huttrande Musan.
Norrmannen Larsen blev etta på fem och blev trea på tio,
Blomgren blev tvåa på fem och så småningom trea på tio,
Skutnabb från Finland blev fyra på fem och blev etta på tio.
Således finna vi nu att en norrman, en svensk och en finne
blevo så lika som bär ut poängernas synpunkt betraktat.
Fem voro Larsens poäng, fem Blomgrens och likaså Skutnabbs.
Dock är att märka en sak med hr Blomgren; han har ingen seger.
Norrmannen däremot en, femhundra och finnen, en svensk mil.
Skönt benförande voro de tre, armar slängande snabba.
Men låt oss lämna dem nu för at hylla med versfötters mångfald
pristagarinnan i konst- og figurprestationer för damer.
Ack, om min versfot var lätt, konstschicklig och säker som hennes,
snabb, graciös, såsom den Adametz, fröken Ilse, begagnar.
Klumpiga skumpa de nu som en hoppande lågan i Värmland,
således föga i takt med den skönt konståkande wienskans.
Skalden har känning utav att de trampa varandra på tårna,
dels anapesternas flock, dels tjocka och feta daktyler,
när de försöka at hoppa omkring för att fira den sköna.
Låtom oss skälla ett tag – kanske lyckas det bättre med ovett –
därför att ledningen ej kunde börja i tid, som det höves.
Frysande stodo vi där uti tretti minuter i kylan,
väntande långmodigt på att man skulle behaga begynna,
dels avsaknande glögg, dels yttrande lämpliga svärord.

Fint, men tydeligvis har han ikke fått med seg at tida til Ole Olsen ikke teller med i plassifferberegninga. Ellers ville det jo vært ei god og symbolsk skandinavisk forbrødring med full poengdeling på denne måten.

Resten av de norske løperne fordelte seg på ulike småstevner eller hvilte seg til kommende oppgaver. Ett av disse stevnene var på Hamar, og en spesiell attraksjon der var at Kristian Strøm gjorde comeback. Han hadde allerede annonsert at han ville stille opp i VM, og hadde lagt seg i trening. Han la jo opp i 1920 uten å ha fått sjansen til å delta på et internasjonalt mesterskap, hvis vi ser bort fra 1914 da han var bare i den spede begynnelsen av karriera si. Nå hadde ISU omsider bestemt seg for å komme i gang med mesterskapsserien sin igjen, og da er det klart det kribla i beina.

Jeg har ikke vært kar om å finne noe referat fra dette stevnet, men det sies i de korte notisene som foreligger at det var fælt kaldt. Antakelig ned mot 20 grader. Første dag var det 1500 m som sto på programmet. Det var spesialdistansen til Kristian Strøm, men her måtte han døye et nederlag. Det var riktig nok bare på 1/10. Sigurd Moen vant på 2.33,3, Kristian Strøm hadde altså 2.33,4, Erling Søberg hadde 2.33,6 og Knut Sundheim 2.35,4.

Juniorene gikk 5000 m, og her var Mikal Mikkelsen, sensasjonsmannen fra forrige helg, klart best med 9.30,8. Broren Fredrik Mikkelsen var nr. 2 med 9.39,5.

I Horten, eller på Horten, som man sa på denne tida, var det første dag av konkurransene om forbundets juniorpokal. Det var sterk kulde og nordavind, ikke spesielt gode forhold. Dagens program besto av 1500 m, som Arne Larsen vant på 2.42,0 foran Osman Dieseth, 2.42,9 og Rolf Backe, 2.43,5.

Det var også løp i Kristiansand, uten at de hadde klart å lokke Harald Strøm utpå.

Det var brukbare isforhold i Tyskland også, og skøyteklubben i Altona ved Hamburg hadde klubbmesterskap der Arthur Vollstedt vant både 1500 og 3000 m på 3.02,2 og 6.15,4, som var ei av sesongens beste tider. Men dette er jo ikke en distanse som er særlig populær for tida

Av andre nyheter kan vi trekke fram litt mer fra nedrustingskonferansen i Washington, der Japan gikk med på å trekke seg tilbake fra noen kinesiske besittelser de hadde lagt beslag på, Shandong, Jinan-jernbanen og Qingdao (Tsingtao), som de sa seg villige til å gi tilbake til Tyskland.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Roald Larsen     NOR 44,3 Frogner 18.12.1921
2.Axel Blomqvist    SWE 45,5 Stockholm st 28.1.1922
3.Clas Thunberg     FIN 45,8 Kaisaniemi Helsinki 14.1.1922
4.Ivar Bostén      SWE 46,0 Stockholm st 28.1.1922
5.Martin Sæterhaug   NOR 46,1 Stockholm st 4.2.1922
6.Theodor Pedersen   NOR 46,2 Frogner 18.12.1921
7.Arvo Tuomainen    FIN 46,3 Tampere 1.1.1922
Erling Søberg      NOR 46,3 Hamar 5.1.1922
Asser Wallenius     FIN 46,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Eric Blomgren      SWE 46,3 Stockholm st 4.2.1922
11.Oskar Olsen     NOR 46,4 Bislett 29.1.1922
12.Verner Eriksson   SWE 46,5 Stockholm st 4.2.1922
13.Julius Skutnabb   FIN 46,6 Stockholm st 4.2.1922
14.Sigurd Syversen   NOR 46,7 Moss 15.1.1922
15.Aksel Belewicz    FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
Walter Tverin      FIN 46,9 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
17.Harald Belewicz   FIN 47,0 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
18.Arne Larsen     NOR 47,1 Frogner 18.12.1921
Ole Olsen        NOR 47,1 Bislett 29.1.1922
20.Knut Sundheim    NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Marcus Johannessen   NOR 47,2 Frogner 18.12.1921
Leonard Johannessen   NOR 47,2 Hamar 19.1.1922
Jakob Hansen      NOR 47,2 Bislett 30.1.1922
24.Harald Halvorsen   NOR 47,3 Frogner 18.12.1921
Osman Dieseth      NOR 47,3 Bislett 28.1.1922
26.Erik Wingnér     SWE 47,5 Stockholm st 28.1.1922
Sigurd Moen       NOR 47,5 Bislett 29.1.1922
28.Ilmari Danska    FIN 47,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
29.Harald Hermansen   NOR 47,7 Hamar 5.1.1922
Rolf Backe       NOR 47,7 Bislett 28.1.1922
Aksel Nilsen      NOR 47,7 Bislett 29.1.1922
1000 m menn 
1.Eric Blomgren    SWE 1.39,0 Stockholm st 11.1.1922
2.Axel Blomqvist    SWE 1.41,0 Stockholm st 12.1.1922
3.Erik Wingnér     SWE 1.41,1 Stockholm st 11.1.1922
4.Samuel Carlsson   SWE 1.42,0 Stockholm st 12.1.1922
5.Gustaf Andersson   SWE 1.42,7 Stockholm st 11.1.1922
6.Harry Wahlberg    SWE 1.43,9 Stockholm st 11.1.1922
7.Erik Augustsson   SWE 1.44,9 Stockholm st 11.1.1922
8.Birger Ericsson   SWE 1.45,5 Stockholm st 12.1.1922
9.Henning Westin    SWE 1.46,1 Stockholm st 11.1.1922
10.Emanuel Bergsman  SWE 1.46,8 Stockholm st 12.1.1922
11.Gustaf Wiberg    SWE 1.47,4 Stockholm st 12.1.1922
12.Elis Larsson    SWE 1.47,7 Stockholm st 11.1.1922
13.Sven Larsson    SWE 1.50,8 Stockholm st 26.1.1922
Georg Andersen     NOR 1.50,8 Frogner 29.1.1922
15.Eugen Jansson    SWE 1.51,1 Stockholm st 11.1.1922
16.Sven Carlbom    SWE 1.52,0 Stockholm st 11.1.1922
John Ahlstrand     SWE 1.52,0 Stockholm st 12.1.1922
18.Peter Sinnerud   NOR 1.53,0 Hamar 8.1.1922
Sven Kjellström    SWE 1.53,0 Stockholm st 11.1.1922
21.E Nilsson      SWE 1.54,0 Stockholm st 11.1.1922
22.Haakon Pedersen   NOR 1.54,2 Frogner 29.1.1922
23.Olof Landgren    SWE 1.54,3 Stockholm st 12.1.1922
24.Amund Wikeby    NOR 1.55,0 Hamar 8.1.1922
25.Eyvind Lund     NOR 1.55,3 Frogner 29.1.1922
26.Wollert Nygren   NOR 1.55,7 Frogner 29.1.1922
27.Walter Grund    GER 1.55,8 Garmisch 24.1.1922
28.Bertil Andersson  SWE 1.56,1 Uppsala 10.1.1922
Per Christensen    NOR 1.56,1 Frogner 29.1.1922
30.Reidar Wennevold  NOR 1.56,2 Frogner 29.1.1922
1500 m menn 
1.Roald Larsen     NOR 2.22,4 Davos 29.1.1922
2.Ole Olsen      NOR 2.26,9 Bislett 28.1.1922
3.Clas Thunberg    FIN 2.27,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
4.Sigurd Moen     NOR 2.28,2 Bislett 28.1.1922
5.Jakov Melnikov    RUS 2.29,0 Tallinn .1.1922
6.Arvo Tuomainen    FIN 2.30,3 Tampere 1.1.1922
7.Julius Skutnabb   FIN 2.30,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
8.Theodor Pedersen   NOR 2.30,9 Bislett 28.1.1922
Asser Wallenius    FIN 2.30,9 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
10.Eric Blomgren    SWE 2.31,2 Stockholm st 1.2.1922
11.Knut Sundheim    NOR 2.31,4 Bislett 28.1.1922
12.Jakob Hansen    NOR 2.31,8 Bislett 30.1.1922
13.Johan Nilsen    NOR 2.32,1 Bislett 28.1.1922
14.Oskar Olsen     NOR 2.32,2 Bislett 28.1.1922
15.Paul Bombig     AUT 2.32,6 Davos 29.1.1922
16.Harald Strøm    NOR 2.32,9 Kristiansand 29.1.1922
17.Leonard Johannessen NOR 2.33,3 Hamar 12.1.1922
18.Kristian Strøm   NOR 2.33,4 Hamar 4.2.1922
19.Walter Tverin    FIN 2.33,5 Kaisaniemi Helsinki 15.1.1922
Asbjørn Steffensen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Thorstein Eng     NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
Alfred Johannessen   NOR 2.33,5 Bislett 28.1.1922
23.Erling Søberg    NOR 2.33,6 Hamar 4.2.1922
24.Harald Halvorsen  NOR 2.33,8 Bislett 28.1.1922
25.Aksel Belewicz   FIN 2.34,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1929
26.Arne Larsen     NOR 2.34,4 Bislett 29.1.1922
27.Sverre Jacobsen   NOR 2.34,8 Hamar 12.1.1922
Rolv Gihle       NOR 2.34,8 Bislett 28.1.1922
29.Erling Olsen    NOR 2.34,9 Bislett 28.1.1922
30.Sigurd Syversen   NOR 2.35,3 Frogner 18.12.1921
3000 m menn 
1.Max Tetzner   NED 6.10,0 Groningen 3.12.1921
2.Walter Grund   GER 6.12,8 Garmisch 24.1.1922
3.Jan Harke Bakker NED 6.15,2 Groningen 3.12.1921
4.Arthur Vollstedt GER 6.15,4 Altona 4.2.1922
5.Eugen Freytag  GER 6.22,3 Garmisch 24.1.1922
6.Härtl      GER 6.24,2 Garmisch 24.1.1922
7.Tamme Geertsema NED 6.27,2 Groningen 3.12.1921
8.Rolf Stöhr    GER 6.28,6 Garmisch 24.1.1922
9.Helmut Kofler  AUT 6.33,0 Garmisch 24.1.1922
10.Hölss      GER 6.34,3 Garmisch 24.1.1922
11.Otto Kölper   GER 6.38,8 Altona 4.2.1922
12.B de Boer    NED 6.41,4 Groningen 3.12.1921
13.Harry Krul   NED 6.44,4 Groningen 3.12.1921
14.Max de Levie  NED 6.52,6 Groningen 3.12.1921
15.Evert van Linge NED 6.55,4 Groningen 3.12.1921
16.Willy Kölper  GER 6.56,2 Altona 4.2.1922
17.Harm Bartelds  NED 6.56,8 Groningen 3.12.1921
18.Hans Tetzner  NED 6.59,2 Groningen 3.12.1921
19.K Stein     GER 7.05,7 Garmisch 24.1.1922
20.W J Duursema  NED 7.06,2 Groningen 3.12.1921
21.Adami      GER 7.08,2 Garmisch 24.1.1922
22.Topp      GER 7.12,8 Garmisch 24.1.1922
23.Hainz      GER 7.15,3 Garmisch 24.1.1922
24.Steinhausen   GER 7.43,0 Garmisch 24.1.1922
5000 m menn 
1.Jakov Melnikov     RUS 8.47,0 Tallinn .1.1922
2.Ole Olsen        NOR 8.47,8 Bislett 29.1.1922
3.Sigurd Moen       NOR 8.51,3 Bislett 29.1.1922
4.Arvo Tuomainen     FIN 9.00,4 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
5.Clas Thunberg      FIN 9.01,5 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
6.Julius Skutnabb     FIN 9.02,2 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
7.Roald Larsen      NOR 9.03,8 Frogner 15.1.1922
8.Eric Blomgren      SWE 9.06,9 Stockholm st 29.1.1922
9.Mikal Mikkelsen     NOR 9.09,8 Bislett 28.1.1922
10.Erling Olsen      NOR 9.10,4 Drammen 22.1.1922
11.Waldemar Bergström   FIN 9.11,0 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
12.Theodor Pedersen    NOR 9.12,1 Bislett 29.1.1922
13.Knut Sundheim     NOR 9.12,4 Bislett 29.1.1922
14.Walter Tverin     FIN 9.13,6 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
15.Oskar Olsen      NOR 9.14,8 Drammen 22.1.1922
16.Rolv Gihle       NOR 9.17,0 Bislett 29.1.1922
17.Bernt Evensen     NOR 9.18,5 Bislett 28.1.1922
18.Asbjørn Steffensen   NOR 9.19,7 Bislett 29.1.1922
19.Gustaf Andersson    SWE 9.20,6 Stockholm st 29.1.1922
20.Jakob Hansen      NOR 9.20,7 Bislett 24.1.1922
Øivind Martinsen     NOR 9.20,7 Bislett 29.1.1922
22.Harald Strøm      NOR 9.20,9 Kristiansand 29.1.1922
23.Asser Wallenius    FIN 9.21,7 Nordre havn Helsinki 29.1.1922
24.Osman Dieseth     NOR 9.21,9 Bislett 28.1.1922
25.Rolf Backe       NOR 9.24,0 Bislett 28.1.1922
26.Birger Holst      NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922
Ragnvald Olsen      NOR 9.24,1 Bislett 28.1.1922
28.Christfried Burmeister EST 9.24,8 Riga 28.1.1922
29.Oscar Walvig      NOR 9.24,9 Bislett 28.1.1922
30.Ernst Granstrøm    NOR 9.25,0 Bislett 28.1.1922
Erling Søberg       NOR 9.25,0 Bislett 29.1.1922
10000 m menn 
1.Jakov Melnikov     RUS 17.55,0 Tallinn .1.1922
2.Ole Olsen        NOR 18.00,2 Frogner 14.1.1922
3.Roald Larsen      NOR 18.12,6 Davos 29.1.1922
4.Julius Skutnabb     FIN 18.25,4 Stockholm stadion 4.2.1922
5.Eric Blomgren      SWE 18.33,2 Stockholm stadion 4.2.1922
6.Arvo Tuomainen     FIN 18.36,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
7.Waldemar Bergström   FIN 18.37,2 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
8.Erling Olsen      NOR 18.43,3 Frogner 14.1.1922
9.Sigurd Moen       NOR 18.47,9 Frogner 14.1.1922
10.Walter Tverin     FIN 18.53,2 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
11.Clas Thunberg     FIN 19.00,8 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
12.Theodor Pedersen    NOR 19.01,1 Frogner 14.1.1922
13.Gustaf Andersson    SWE 19.01,7 Stockholms st 28.1.1922
14.Ilmari Danska     FIN 19.21,3 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
15.Gösta Strömstén    FIN 19.23,1 Nordre havn Helsinki 28.1.1922
16.Karl Johansson     SWE 19.25,6 Stockholms st 28.1.1922
17.Roberts Vithofs    LAT 19.28,8 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
18.Øivind Martinsen    NOR 19.29,8 Frogner 14.1.1922
19.Paul Bombig      AUT 19.30,6 Davos 29.1.1922
20.Christfried Burmeister EST 19.32,4 Riga 29.1.1922
21.Asser Wallenius    FIN 19.33,5 Tampere 22.1.1922
22.Oskar Olsen      NOR 19.35,1 Stockholm stadion 4.2.1922
23.Alfred Johannessen   NOR 19.38,3 Frogner 14.1.1922
24.Platon Ippolitov    RUS 19.39,3 Moskva 15.1.1922
25.Johan Nilsen      NOR 19.41,5 Frogner 14.1.1922
26.Knut Sundheim     NOR 19.41,6 Frogner 14.1.1922
27.Alfred Jokinen     FIN 19.49,6 Nordre havn Helsinki 5.1.1922
28.Folke Larsson     SWE 19.50,7 Stockholms st 28.1.1922
29.Erik Augustsson    SWE 19.52,5 Stockholms st 28.1.1922
30.Alexander Alexejeff  FIN 19.55,7 Nordre havn Helsinki 28.1.1922

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,3-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,860
2.Harald Strøm       NOR 45,6-2.24,7-8.27,7-17.32,8 197,153
3.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
4.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
5.Roald Larsen       NOR 44,3-2.22,4-8.47,4-18.10,6 199,037
6.Clas Thunberg       FIN 44,3-2.23,2-8.44,9-18.15,0 199,273
7.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
8.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
9.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
10.Ole Olsen        NOR 46,1-2.25,6-8.40,0-17.38,7 199,568
11.Ole Mamen        NOR 46,0-2.26,1-8.37,0-17.50,3 199,915
12.Arvo Tuomainen      FIN 45,0-2.25,6-8.42,9-18.16,1 200,628
13.Jakov Melnikov      RUS 46,1-2.25,8-8.45,2-17.48,7 200,655
14.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
15.Julius Skutnabb     FIN 46,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 201,707
16.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
17.Frithjof Paulsen     NOR 46,9-2.26,0-8.40,7-18.09,3 202,102
18.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
19.Sverre Aune       NOR 46,9-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,147
20.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
21.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
22.Eric Blomgren      SWE 46,3-2.28,1-8.48,2-18.01,8 202,577
23.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
24.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
25.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
26.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
27.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
28.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
29.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
30.Sigurd Moen       NOR 47,5-2.28,2-8.46,9-18.07,0 203,950
31.Walter Tverin      FIN 45,8-2.28,5-8.57,5-18.23,6 204.230
32.Theodor Pedersen     NOR 45,9-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,362
33.Bobby McLean       USA 43,7-2.28,2-8.53,7-19.19,4 204,440
34.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
35.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
36.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
37.Olav Olsen        NOR 46,6-2.29,1-9.00,3-18.12,5 204,955
38.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
39.Waldemar Bergström    FIN 48,0-2.31,1-8.45,5-18.06,1 205,222
40.Sigurd Syversen     NOR 45,4-2.28,4-9.00,0-18.51,9 205,462
41.Franz F. Wathén     FIN 46,2-2.27,8-8.58,0-18.44,0 205,467 
42.Nikita Najdenov     RUS 47,7-2.29,3-8.56,8-18.09,1 205,602
43.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
44.Petrus Axelson      SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
45.Rolf Reiersen      NOR 45,8-2.28,6-8.57,6-19.00,2 206,103
46.Axel Blomqvist      SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
47.Stener Johannessen    NOR 48,0-2.28,3-8.58,9-18.16,8 206,163
48.Ernst Cederlöf      SWE 47,2-2.28,2-9.06,6-18.18,2 206,170
49.Magnus Johansen     NOR 47,6-2.28,6-8.54,0-18.36,8 206,373
50.Oluf Steen        NOR 46,0-2.30,6-8.58,8-18.47,4 206,450
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 46,9-2.30,2-8.56,2-18.51,0 207,137
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Ilmari Danska FIN 47,3-2.31,7-9.18,3-19.10,0 211,197
Aksel Belewicz FIN 45,2-2.27,6-9.05,9-19.17,9 206,885
Eugen Berntzen NOR 46,4-2.31,6-9.20,0-19.34,1 211,638
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Knut Sundheim NOR 46,9-2.30,8-9.04,9-18.53,0 208,307
Harald Halvorsen NOR 47,3-2.32,6-9.30,3-19.22,2 213,307
Rolv Hellum NOR 49,1-2.36,3-9.00,5-21.53,7 220,935
Rolv Gihle NOR 48,0-2.34,8-9.17,0-20.01,0 215,350
Erling Olsen NOR 48,2-2.31,0-9.09,6-18.31,3 209,058
Asbjørn Steffensen NOR 47,1-2.30,3-9.14,5-20.06,8 212,990
Asser Wallenius FIN 46,3-2.30,9-9.21,7-19.33,5 210,845
Osman Dieseth NOR 47,2-2.34,6-9.20,3
Nikolaj Ivanov RUS 49,8-2.31,0-9.08,0-18.23,4 210,103
Vasilij Trofimov RUS 48,2
Bror Ravander FIN 48,6-2.33,2-9.16,0-18.28,4 210,687
Joachim Kurtén FIN 47,3-2.32,4-9.25,6-19.32,2 213,270
Hjalmar Tuomi FIN 49,5-2.36,8-9.15,6-18.47,7 213,712
Bernt Evensen NOR 50,8-2.36,8-9.18,5
Ragnvald Olsen NOR 48,3-2.39,1-9.39,6
Johan Nilsen NOR 46,0-2.29,7-9.11,2-19.17,9 208,915
Trygve Barø NOR 60,6
Aksel Nilsen NOR 46,3-2.30,8-9.41,2
Armand Carlsen NOR 50,9-2.38,5-9.30,9
Ernst Granstrøm NOR 47,8-2.33,5-9.35,0-20.00,3 216,482
Bertel Backman FIN 51,3-2.52,4-9.53,8
Uuno Pietilä FIN 53,4-2.54,2-9.52,1
Wollert Nygren NOR 53,9-2.59,4
Einar Hagen NOR 55,2-2.59,1
Ivar Ballangrud NOR 57,3-3.12,1
Lauri Helander FIN 46,5-2.28,6-9.39,5-20.09,0 214,433
Jakob Enge Hansen NOR 47,2-2.31,8-9.20,7
Marcus Johannessen NOR 47,2-2.32,9-9.28,1-19.54,4 214,697
Arne Larsen NOR 47,1-2.34,4-10.28,4
Dagfinn Elnæs NOR 48,2-2.34,9-9.41,6
Carsten Christensen NOR 51,7
Kolbjørn Andersen NOR 56,3-3.05,3
Erling Søberg NOR 46,3-2.33,0-9.25,0-20.31,0 215,350
Gustaf Andersson SWE 49,0-2.36,0-9.20,6-19.01,7 214,143
Toivo Ovaska FIN 49,2-2.40,7-9.49,1-20.15,5 222,452
Fredrik Mikkelsen NOR 51,1-2.39,1-9.39,5
Sverre Jacobsen NOR 47,6-2.34,4-9.32,0
Leonard Johannessen NOR 47,2-2.33,9-9.47,4
Rolf Backe NOR 47,9-2.36,4-9.36,2
Harald Belewicz FIN 48,5-2.37,5-9.34,0-20.03,8 218,590
Christfried Burmeister EST 48,6-2.36,7-9.19,3-19.04,6 213,993
Mikal Mikkelsen NOR 48,6-2.38,5-9.09,8
Per Holtung NOR 63,7
Hugo Nygren NOR 60,0
Ørnulf Daasnes NOR 59,3