Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaVannvidd på Frogner

Kampen om Finnepokalen var den mest populære skøytekonkurransen de hadde hatt i Kristiania de siste åra. Med bare fire par på hver distanse og ingen 10000 m, samt at den lengste distansen, 5000 m, var henvist til lørdagen da de fleste var på jobb, innebar ikke konkurransen noen utholdenhetsprøve for noen, ikke en gang de mest tynnkledde og rastløse. Slik hadde det iallfall vært. Men 10000-meteren i det nylig avholdte verdensmesterskapet hadde vært en vekker, og det skulle komme mer også. Mange hadde lært seg å notere, og kristianiapublikummet skulle snart opparbeide seg en helt annen innstilling til langdistansene enn før.

Uansett var det ikke noe milløp på programmet denne helga. Og det var kanskje tross alt like bra, for nå hadde det vært mildvær hele uka og lørdagen opprant med sildrende regn. Lenge før løpet var banemannskapet i full sving med å øse vann i store avskjæringer og kjøre det vekk fra banen. Like lite nytta det, og ved løpsstart klokka halv tre var banen helt dekt av vann slik at det var umulig å se ujevnhetene, som det var mange av. Det lå an til en sjanseseilas, men var det noen som tenkte på å avlyse? Å nei da, og publikum møtte opp i tusentall, utstyrt med paraplyer og oljeimpregnert regntøy.

Dette var den tredje kampen om den tredje finnepokalen. Den første hadde finnene tatt hjem i 1905, den andre gikk til KSK i 1909, og nå hadde de en seier hver i kampen om den tredje. De tre siste sesongene hadde finnene gjort litt lite av seg, men nå var det tegn til at det begynte å bli liv i dem igjen, anført av den gamle stjerneløperen Strömstén. Men på Kristiania-laget var Olsen tilbake igjen, og under normale forhold skulle det nok mye til å true dem. Forholda denne lørdagen var ikke så normale, imidlertid.

Det begynte med Strömstén og Johannessen, som gikk forsiktig til verks for å unnvike alle fallgrubene som lurte på dem rundt omkring på isen. I nest siste runde forserte finnen litt i en sving og skaffa seg et forsprang som han beholdt til mål. Tida var 12.11,7.

Store striestykker blei dratt rundt banen for å få vekk den verste issørpa før neste par blei sendt av gårde. Det var Wickström og Lundgreen, som smilende og hoderistende stilte seg på startstreken. Isen var allerede nå tydelig medtatt etter isbryterarbeidet til det første paret. Wickström brukte 4 mm breie jern for å holde balansen bedre, og klarte seg gjennom hele løpet uten fall. Til tross for at han hoppa og spratt for å komme unna de verste ujevnhetene, gikk Lundgreen over ende med et plask i 5. runde. Klissende våt satte han trøstig i vei igjen, men rakk ikke å komme rundt banen før han gikk i vannet igjen. Tre ganger til skjedde det samme. Likevel var den dyvåte nordmannen ikke mer enn 12 sekunder bak parkameraten da han gikk i mål – og tok strakeste veien til garderoben og nærmeste tørre håndkle.

Oscar sto på startstreken sammen med den unge Walter Tverin, i like lattermild stemning som foregående par. Men etter et par runder hadde smilet blitt litt strammere hos finnen, som allerede hadde fått dynka seg et par ganger. Oscar var da ei langside foran, og utnytta skøyteferdighetene sine til det ytterste på den oppgåtte og hølete isen. Han tok igjen Tverin i 8. runde og fossa bokstavelig talt inn til mål på dagens beste tid til tross for at isen nå var i mye dårligere forfatning enn i første par. Kanskje årets skøyteprestasjon.

I siste par hadde Lindholm og Olsen helt håpløse forhold. Olsen skaffa seg en ledelse, men måtte over ende i den 6. runden. I 7. runde falt han to ganger og blei passert av finnen. Han ga opp i 9. runde mens Lindholm gikk i mål på godt over 14 minutter, etter bare to fall.
Resultater:
1.Oscar Mathisen.KSK   12.09,4
2.Gunnar Strömstén.HSK  12.11,7
3.Stener Johannessen.KSK 12.14,3
4.Vinö Wickström.HSK  12.49,1
5.Trygve Lundgren.KSK  13.01,4fffff
6.Walter Tverin.HSK   13.27,0ff
7.Axel Lindholm.HSK   14.36,2ff
Henning Olsen.KSK brutt

KSK - HSK 9 - 12
Søndag hadde ikke forholda blitt noe bedre. Det var fortsatt godt frammøte fra publikum, om enn atskillig glisnere enn under VM. Det plaska ned over paraplyskogen da det blei ringt til start fem over 1. Regnskyllet var reint tropisk og all sunn fornuft tilsa avlysning. Men det var tusener som hadde betalt billett for å se på vannviddet, og man kunne ikke skuffe dem. Funksjonærer bar løperne inn på og ut av banen for at de skulle slippe å tråkke i den djupe snøsørpa med skøytene.

Vannsport på Frogner, fra Oscar Mathisen, Mitt livs løp
Wickström og Johannessen var første par, og det var nordmannen som klarte seg best gjennom badeturen, på 63 sekunder jamt. Andre par var Tverin og Lundgreen, og her var det finnen som var best, på 63,8. I tredje par hadde Olsen lagt seg til enda kortere skjær enn vanlig og smøyg seg mellom ishøla på så god tid som 61,0, mens Lindholm var langt bak – vesentlig nok også bak Johannessen. Siste par var Oscar mot Strömstén, med Oscar i ytre. Mesteren var handikappa her både fordi han var tyngre og fordi det var spesielt dårlig is i ytre del av nordre sving. Han lå 30 meter etter finnen ut på vekslingssida. Nå ville han få sitt første nederlag for sesongen, konstaterte mange på tribunen. Men på langsida gikk han så det spruta og kom likt med finnen inn i siste sving. I mål gikk han på 58,6 – dagens klart beste tid.
Resultater:
1.Oscar Mathisen.KSK   58,6
2.Henning Olsen.KSK   61,0
3.Gunnar Strömstén.HSK  61,8
4.Stener Johannessen.KSK 63,0
5.Axel Lindholm.HSK   63,3
6.Vinö Wickström.HSK  63,7
7.Walter Tverin.HSK   63,8
8.Trygve Lundgren.KSK  64,8

KSK - HSK 7 - 14, sum 16 - 26
Samme par åpna ballet på 1500 m, igjen med Oscar i første ytre. Han hadde akkurat passert 300 m med klar ledelse da det skjedde. Han tråkka igjennom, stupte pladask på magen og seila gjennom vannmassene med kjølvannet brusende etter seg. Folk på tribunene pekte og lo, men Oscar kava seg opp igjen, gikk på med krum hals og slo finnen med 50 meter.

I andre par vant Olsen knapt over Lindholm, begge på over 3.40. Johannessen lå jamt med Wickström da han også måtte over ende, og finnen gikk inn på andreplass med 3.37,3. Tverin og Lundgreen bare tulla og leika seg gjennom siste par. Tross alt var klubbkampen avgjort og det kombinerte skøyte- og svømmestevnet brakt til ende.
Resultater:
1.Oscar Mathisen.KSK   3.32,0f
2.Vinö Wickström.HSK  3.37,3
3.Gunnar Strömstén.HSK  3.39,0
4.Henning Olsen.KSK   3.40,7
5.Axel Lindholm.HSK   3.41,2
6.Stener Johannessen.KSK 3.43,3f
7.Walter Tverin.HSK   3.46,1
8.Trygve Lundgren.KSK  3.58,8

KSK - HSK 11 - 10, sluttsum 27 - 36