Skøyter - Oscar Mathisen-dagbokaFarvel til Nicky

Baptie-annonseSom ekte skøyteproff hviler ikke Norval Baptie på laurbæra gjennom sommeren. Med kunstis kan man gå på skøyter hele året. Baptie hadde ikke noen Broadway-kontrakt, men ifølge denne annonsen i The Chronicle-Telegram fra Elyria, Ohio, mandag den 8. juli 1918 var han iallfall stjerne i sitt eget show. Da kan man ikke klage.

Onsdag den 17. uttalte han seg til Jack Keene i Sport Snaps-spalta til The Capital Times i Madison, Wisconsin. Keene påstår at når den 40 år gamle skøyteproffen er i full sving ute på isen, ser han ut som en 27- eller høyst 28-åring og oppfører seg som han var 17 eller 18. Baptie sier at ungdomskilden består av to ting, skøyteløp i frisk luft og det han kaller «clean living». Vi må vel oversette dette til «kleint liv», går jeg ut fra, for han ramser opp: kvinner, vin og sang avskriver han helt. Han hadde aldri røyka og aldri konsumert mer enn et halvt dusin glass vin hele livet. Han sier at han er avholdende på alle måter. Jeg går ut fra at han da mener alle. Han sier at han regner med å kunne gå på skøyter når han blir 60 og ikke vil bli overraska om han da er like sprek og aktiv som før.

Avisa skriver at Baptie er født 18. mars 1878. Det er ett år før den fødselsdatoen som står i Wikipedia. Da spørs det hvilken kilde som er mest etterrettelig. Wikipedia oppgir ingen grunnsolide kilder. Keene har hatt en samtale med Baptie sjøl. Det kan virke tungtveiende, men hvis resten av opplysningene i artikkelen står i stil med fødselsdatoen, virker det mer tillitsvekkende enn tillitvekkende. Han skal ha satt hele sju innendørsrekorder i vinter. 18,8 på 220 yards, 35,8 på 440 yards, 47,6 på 500 m, 5.44,2 på 2 miles og 2.44,4 på 1 mile. De to første er fri fantasi og de to siste er bra, men ikke i umiddelbar nærhet av verdensrekordtidene. 5.44,2 må være det løpet som ellers er oppgitt til 5.45,2 i Chicago den 30. mars. 500-meterrekorden er kurant, men henger litt sammen med at ingen hadde gått distansen innendørs før.

Baptie opplyser også at han er født i Bathgate, North Dakota, at han fikk det første skøyteparet sitt da han var ti år og vant flere gutteløp på dem samme vinter, og at han hadde gått minst 5000 løp siden det. Det tilsvarer altså ca. 167 løp per sesong, en suveren verdensrekord i seg sjøl hvis vi skal tru på det. Han sier at det hardeste løpet han har gått var i et tomilsløp mot Johnny Nilsson i Bemidji, Minnesota, i 1900 der han vant med knappe 30 cm og var slitnere enn han kunne huske å ha vært noen gang. Vel, dette løpet lar seg ikke oppspore i det offentlige avisarkivet, og Johnny Nilsson pleide å ha taket på Baptie på den tida. Det var ikke før i 1905 at Baptie slo Nilsson i det profesjonelle verdensmesterskapet.

Wikipedia bekrefter at han la opp som aktiv skøyteløper i 1938. Men han fortsatte som trener så lenge beina kunne bære han og litt til.

Så var det nyhetsrunden. Det er litt over en måned å rekapitulere nå, og av ting som er verdt å nevne kan vi begynne med tirsdag den 18. juni da de russiske bolsjevikene i tverr tross mot Brest-Litovsk-avtalen senka 10 krigsskip i svartehavsflåten, som lå i Novorossijsk, inkludert slagskipet Svobodnaja Rossija, i stedet for å overlevere dem til sentralmaktene. Tyskernes innblanding i Kaukasus var strengt tatt heller ikke i tråd med avtalen.

Fredag den 21. juni trakk Vasil Radoslavov seg som statsminister i Bulgaria etter tapet av festningen Skra, og Aleksandar Malinov tok over.

Lørdag den 22. juni blei 100 kelnere og 4 mistenkte hovedmenn arrestert i Chicago etter at mange gjerrige kunder hadde blitt dårlige. Det viste seg at kelnerne hadde fått for vane å tilsatte brekkvinstein, også kalt Mickey Finn, i drinkene til gjestene hvis de tipsa for lite.

Søndag den 23. juni endte slaget om Piave-elva da de østerrikske angriperne hadde blitt pressa tilbake til utgangspunktet med store tap. Erich Ludendorff, den tyske øverstkommanderende på vestfronten, har sagt at da han hørte nyheten, fikk han den første anelsen om at dette kunne gå mot tap.

SNMandag den 24. juni hadde det kongelige britiske flyvåpenet fått ei ny bombe, den såkalte SN-bomba, som var på hele 1650 pund eller 748 kg. SN sto for Essen, som var et tiltenkt mål å slippe den på. De hadde også et tungt bombefly, Handley Page O/400, som akkurat så vidt hadde kapasitet til å frakte den, og denne mandagen prøveslapp de den på den belgiske kommunen Middelkerke. Prøven viste et temmelig imponerende resultat. Nå planla de å bygge ei ny bombe på 3300 pund eller 1,496 tonn, og et fly som kunne frakte den. Bildet er fra greatwarforum.com.

Det helhvite Original Dixieland Jazz Band var det store navnet i populærmusikken på denne tida, og tirsdag den 25. juni slapp de den tredje hiten sin, Sensation Rag. Med så mange amerikanere i Europa var nedslagsfeltet deres større enn noen gang. Denne ville negermusikken traff den urolige omveltningsmentaliteten som lå i tida veldig godt, ragtime var på moten.

Onsdag den 26. juni hadde de amerikanske marinesoldatene endelig jagd tyskerne ut av Belleau-skogen etter 10 dagers heftige kamper. Ludendorff hadde fått en smakebit av det som skulle komme.

Fra torsdag 27. juni til mandag 1. juli pågikk slaget om Gojtsjaj eller Göyçay som den heter på aserbajdsjansk, der den såkalte islamske kaukasushæren ville prøve å stoppe bolsjevikhæren som hadde gått ut fra Baku for å angripe hovedstaden Jekaterinpol ca. 10 km lengre vest. Det var ottomanerne som hadde kalt hæren den islamske kaukasushæren for å samle støtte blant de muslimske folkegruppene i Kaukasus. Den besto for det meste av den ottomanske 3. armeen, men hadde også fått støtte av 5000 aserbajdsjanere til dette slaget. Den røde hæren besto mest av russere, men de hadde støtte av mange armenske dasjnaker. Ifølge sovjetiske historiske kilder var den islamske hæren numerisk overlegen, men ifølge tyrkiske er det omvendt. I starten var situasjonen prekær for forsvarerne, men flere ottomanske styrker var på vei, og med forsterkningene fikk de jagd den røde hæren tilbake til Baku med store tap av personell og materiell. Den ekstreme varmen under slaget var også til fordel for forsvarerne, som hadde god vannforsyning fra byen. Bosetningsmønsteret i distriktet var for en stor del ei blanding av aserbajdsjanske, armenske og russiske landsbyer, og åpenbart hørte det til slagordenen å brenne motpartens landsbyer og massakrere innbyggerne.

sovjetemblemBolsjevikene i Russland hadde hatt problemer med å sikre seg støtte fra bøndene og lanserte derfor et nytt emblem onsdag den 10. juli der både kornaks, hammer og sigd var representert. Samtidig innførte de en ny grunnlov som erklærte Russland som en sovjetrepublikk. Mottoet var «Proletarer i alle land, foren eder!»

Samme dag befesta de britiske koloniherrene seieren sin over opprørerne fra egba-folket i Nigeria. Kampene kosta 600 menneskeliv og resultatet var fortsatt tung skattlegging og tvangsarbeid i flere år framover.

Torsdag den 11. juli inntraff det en mer gledelig begivenhet i hjemmet til teologiprofessor Charles Fox Burney og hans frue Ethel Wordsworth Burney, født Madan, da de fikk ei datter. Eller kanskje fødeinstitusjoner hadde begynt å komme på moten allerede?

Søndag den 14. juli trakk mensjevikene og de sosialistrevolusjonære i Tasjkent seg ut av den nye Turkestan-republikken som var etablert i mai og danna ei separat regjering for republikken Transkaspia. Territoriet tilsvarer dagens Uzbekistan.

Samme dag inntraff det en minst like gledelig begivenhet i eller borte fra hjemmet til prestefamilien Erik og Karin Bergman (Karin født Åkerblom) i Uppsala, da de fikk en liten gutt.

Tyskerne hadde lenge vært opptatt med å forsvare seg mot forskjellige amerikanske, franske og britiske motangrep på vestfronten, men mandag den 15. lanserte de en ny offensiv med 52 divisjoner øst og vest for Reims. Mot dem sto 44 franske divisjoner, 8 amerikanske, 4 britiske og 2 italienske. Den første dagen kryssa de Marne ved Dormans, ca. 3,5 mil sørvest for Reims og bare 6–7 mil fra Paris.

Samme dag innførte britene rasjonering av smør, margarin, smult, kjøtt og sukker. Ubåtkrigen hadde endelig begynt å virke.

Tirsdag den 16. juli fikk mensjevikene og de sosialistrevolusjonære i Turkestan besøk av general Wilfrid Mallieson og 950 briter og indere som skulle hjelpe dem mot bolsjevikene og samtidig prøve å forebygge noen bolsjevikisk innflytelse i Britisk India.

Onsdag den 17. juli stansa motoffensiver i Champagne og øst for Reims den tyske offensiven.

Samme dag banka det på utgangsdøra til Ipatjevhuset i Jekaterinburg. Eller det er mulig at besøket foregikk på en litt mindre diskret måte. Bolsjevikregimet var trua på mange fronter. Og denne dagen sendte de noen svartkledde for å eliminere en av truslene.

Samtidig hadde mange begynt å bli sjuke av influensa. Men ikke noe tyda på at det var noe annet enn en normal epidemi foreløpig.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oskar Olsen      NOR 44,9 Frogner    19.1.1918
2.Kristian Strøm    NOR 45,3 Frogner    19.1.1918
3.Sigurd Syversen    NOR 45,9 Frogner    19.1.1918
4.Theodor Pedersen   NOR 46,0 Dælenenga  30.12.1917
5.Martin Sæterhaug   NOR 46,4 Frogner    16.2.1918
6.Gunerius Schou    NOR 46,6 Kongsberg   17.2.1918
7.Ole Mamen       NOR 46,7 Dælenenga   6.1.1918
8.Roald Larsen     NOR 47,0 Frogner    19.1.1918
9.Eric Blomgren     SWE 47,1 Frogner    16.2.1918
10.Axel Blomqvist    SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918
11.Gustav Gulbrandsen  NOR 47,4 Frogner    19.1.1918
12.Frithjof Paulsen   NOR 47,5 Frogner   16.12.1917
(Norval Baptie     USA 47,6 Chicago    14.4.1918)
13.Hans Trygve Hansen  NOR 47,8 Frogner   16.12.1917
Max Kniel        SUI 47,8 Davos     3.2.1918
Gustaf Wiberg      SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918
16.Eugen Berntzen    NOR 48,0 Dælenenga   6.1.1918
Frithjof Lindteigen   NOR 48,0 Kongsberg   13.1.1918
Ernst Kleven      NOR 48,0 Drammen    10.2.1918
19.Alfred Christiansen NOR 48,1 Frogner    20.1.1918
Petrus Axelson     SWE 48,1 Frogner    16.2.1918
Alf Horne        NOR 48,4 Kongsberg   17.2.1918
Jakov Melnikov     RUS 48,4 Moskva DP   18.2.1918
Bjørn Refsum      NOR 48,4 Horten     3.3.1918
Eugen Engebretsen    NOR 48,4 Horten     3.3.1918
25.Rolf Reiersen    NOR 48,5 Frogner    20.1.1918
Erling Søberg      NOR 48,5 Hamar     24.2.1918
Birger Halvorsen    NOR 48,5 Hamar     10.3.1918
28.Rolf Larsen     NOR 48,6 Dælenenga   6.1.1918
Olav Olsen       NOR 48,6 Frogner    16.2.1918
30.Harald Strøm     NOR 48,7 Horten     3.3.1918
Knut Sundheim      NOR 48,7 Horten     3.3.1918
1000 m menn
1.R. Hoerde      AUT 1.48,2 Wien     5.2.1918
2.Torleif Ranum    NOR 1.49,4 Trondheim  10.3.1918
3.Rudolf Scmidt    AUT 1.49,8 Wien     5.2.1918
4.H. Brück      AUT 1.51,5 Wien     5.2.1918
5.Bjarne Hval     NOR 1.53,0 Drammen   10.2.1918
6.Amund Arnes     NOR 1.54,4 Trondhjem  20.1.1918
7.Rolf Backe     NOR 1.55,1 Frogner   10.2.1918
8.Peder Arndt     NOR 1.55,4 Drammen   17.2.1918
9.Aksel Belewicz   FIN 1.55,6 Helsinki   6.1.1918
10.Harry Halvorsen  NOR 1.56,6 Frogner   10.2.1918
11.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki   6.1.1918
Alf Mortensen     NOR 1.56,7 Drammen   10.2.1918
13.Willy Braarud   NOR 1.56,8 Frogner   10.2.1918
14.Julius Skutnabb  FIN 1.57,0 Helsinki   6.1.1918
15.Andorf Bjørnlund  NOR 1.58,0 Tvedestrand 17.2.1918
16.Trygve Buran    NOR 1.58,2 Trondheim  10.3.1918
17.Sverre Larsen   NOR 1.58,5 Frogner   10.2.1918
18.Alfred Strömstén  FIN 1.58,8 Helsinki   6.1.1918
19.Lorang Andresen  NOR 1.59,2 Frogner   10.2.1918
20.Harald Grønneberg NOR 1.59,4 Drammen   17.2.1918
21.Leif Hamborgstrøm NOR 1.59,7 Drammen   17.2.1918
22.Eugen Johannessen NOR 2.00,0 Drammen   17.2.1918
23.Arthur Lyngbakken NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917
24.Arne J. Larsen   NOR 2.00,9 Frogner   10.2.1918
25.Osman Dieseth   NOR 2.01,0 Frogner   10.2.1918
Karl Linder      NOR 2.01,0 Tvedestrand 17.2.1918
27.Thorleif Mortensen NOR 2.01,5 Drammen   10.3.1918
28.Kjell Solberg   NOR 2.01,7 Horten    17.2.1918
29.Hroar Hagen    NOR 2.01,8 Frogner   10.2.1918
30.Finn Gramstad   NOR 2.02,0 Tvedestrand 17.2.1918
1500 m menn
1.Kristian Strøm     NOR 2.25,1 Frogner   20.1.1918
2.Frithjof Paulsen    NOR 2.28,0 Frogner   17.2.1918
3.Eric Blomgren     SWE 2.28,3 Frogner   17.2.1918
4.Clas Thunberg     FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918
5.Olav Olsen       NOR 2.29,1 Frogner   17.2.1918
6.Theodor Pedersen    NOR 2.30,1 Frogner   17.2.1918
Martin Sæterhaug     NOR 2.30,1 Frogner   17.2.1918
8.Hans Trygve Hansen   NOR 2.30,3 Frogner   17.2.1918
Gustav Gulbrandsen    NOR 2.30,3 Frogner   17.2.1918
10.Sigurd Syversen    NOR 2.30,5 Frogner   17.2.1918
11.Oskar Olsen      NOR 2.30,9 Frogner   20.1.1918
Jakov Melnikov      RUS 2.30,9 Moskva DP  19.2.1918
13.Axel Blomqvist    SWE 2.31,1 Frogner   17.2.1918
14.Petrus Axelson    SWE 2.31,3 Frogner   17.2.1918
15.Ole Mamen       NOR 2.32,9 Dælenenga   6.1.1918
16.Julius Skutnabb    FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918
17.Ole Olsen       NOR 2.33,4 Horten    3.3.1918
18.Arvo Tuomainen    FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918
19.Roald Larsen     NOR 2.35,0 Frogner   20.1.1918
20.Harald Strøm     NOR 2.36,1 Horten    3.3.1918
21.Gustaf Wiberg     SWE 2.36,2 Frogner   17.2.1918
22.Knut Sundheim     NOR 2.36,2 Horten    3.3.1918
23.Erling Gulbrandsen  NOR 2.36,3 Frogner   19.1.1918
Rolv Hellum       NOR 2.36,3 Frogner   19.1.1918
25.Vasilij Ippolitov   RUS 2.36,5 Moskva DP  19.2.1918
26.Lauri Helander    FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918
27.Eugen Berntzen    NOR 2.36,8 Frogner   19.1.1918
28.Aksel Belewicz    FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918
Øivind Hansen      NOR 2.36,9 Frogner   16.2.1918
30.Bjørn Refsum     NOR 2.37,4 Frogner   19.1.1918
3000 m menn
1.Erik Olsson     SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
2.Olov Wickman     SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
3.Harry Wahlberg    SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
4.G. Fagerberg     SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
5.A. Gustafsson    SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
6.G. Johansson     SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
7.N. Håkansson     SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
8.Olof Landgren    SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
9.R. Lundstedt     SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
10.Sixten Olsson    SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
11.Clarence von Rosen SWE 7.54,3 Lundsberg        6.3.1918
12.Miles Flach     SWE 7.54,6 Lundsberg        6.3.1918
13.Beyeler       SUI 8.06,6 Bern          3.2.1918
14.Winkler       SUI 8.21,0 Bern          3.2.1918
15.Carl-Oskar Crafoord SWE 8.21,5 Lundsberg        6.3.1918
16.Rinia        SUI 8.26,4 Bern          3.2.1918
17.Erik Martin     SWE 8.37,4 Lundsberg        6.3.1918
18.Bertil Arborén   SWE 8.48,0 Lundsberg        6.3.1918
5000 m menn
1.Ole Mamen      NOR 8.37,0 Dælenenga   5.1.1918
2.Roald Larsen     NOR 8.50,4 Dælenenga   5.1.1918
3.Kristian Strøm    NOR 8.53,4 Frogner    20.1.1918
4.Frithjof Paulsen   NOR 8.56,5 Frogner    20.1.1918
5.Theodor Pedersen   NOR 8.59,7 Dælenenga   5.1.1918
6.Sigurd Syversen   NOR 9.00,0 Dælenenga   5.1.1918
7.Ole Olsen      NOR 9.00,9 Frogner    17.2.1918
8.Olav Olsen      NOR 9.04,6 Frogner    17.2.1918
9.Eric Blomgren    SWE 9.06,6 Frogner    17.2.1918
10.Gustav Gulbrandsen NOR 9.07,2 Frogner    20.1.1918
11.Petrus Axelson   SWE 9.09,1 Frogner    17.2.1918
12.Martin Sæterhaug  NOR 9.11,1 Frogner    17.2.1918
13.Jakov Melnikov   RUS 9.12,0 Moskva DP   18.2.1918
14.Hans Trygve Hansen NOR 9.13,0 Frogner    17.2.1918
15.Mikhail Bojtler   RUS 9.16,0 Moskva DP   18.2.1918
16.Wilhelm Larsen   NOR 9.19,5 Dælenenga   5.1.1918
17.Oskar Olsen     NOR 9.21,3 Frogner    17.2.1918
18.Eugen Berntzen   NOR 9.21,7 Dælenenga   5.1.1918
19.Axel Blomqvist   SWE 9.22,7 Frogner    17.2.1918
20.Rolv Hellum     NOR 9.25,8 Dælenenga   5.1.1918
21.Gustaf Wiberg    SWE 9.26,0 Frogner    17.2.1918
22.Verner Ericsson   SWE 9.27,7 Frogner    17.2.1918
23.Henry Aahlander   NOR 9.29,5 Dælenenga   5.1.1918
24.Vasilij Ippolitov  RUS 9.30,0 Moskva DP   18.2.1918
25.Sverre Jacobsen   NOR 9.32,0 Larvik    20.1.1918
26.Knut Sundheim    NOR 9.33,3 Frogner    23.1.1918
27.Rolf Reiersen    NOR 9.35,0 Frogner    23.1.1918
28.Hans Onstad     NOR 9.37,0 Drammen    24.2.1918
29.Leif Eggan     NOR 9.37,4 Trondheim   2.2.1918
30.Aleksandr Gazenfus RUS 9.39,0 Moskva DP   18.2.1918
10000 m menn
1.Kristian Strøm   NOR 18.25,2 Frogner    16.2.1918
2.Frithjof Paulsen  NOR 18.30,1 Frogner    16.2.1918
3.Jakov Melnikov   RUS 18.38,8 Moskva DP   19.2.1918
4.Ole Mamen      NOR 18.41,7 Frogner    16.2.1918
5.Clas Thunberg    FIN 18.44,8 Helsinki Kai 20.1.1918
6.Olav Olsen     NOR 18.54,7 Frogner    16.2.1918
7.Julius Skutnabb   FIN 18.56,5 Helsinki Kai 20.1.1918
8.Eric Blomgren    SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918
9.Vasilij Ippolitov  RUS 19.01,0 Moskva DP   19.2.1918
10.Roald Larsen    NOR 19.03,8 Frogner    19.1.1918
11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner    19.1.1918
12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner    16.2.1918
13.Theodor Pedersen  NOR 19.05,5 Frogner    16.2.1918
14.Petrus Axelson   SWE 19.07,0 Frogner    16.2.1918
15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai 20.1.1918
16.Ole Olsen     NOR 19.08,9 Trondhjem   23.2.1918
Martin Sæterhaug   NOR 19.09,9 Frogner    16.2.1918
18.Oskar Olsen    NOR 19.15,0 Frogner    19.1.1918
19.Arvo Tuomainen   FIN 19.29,6 Helsinki Kai 20.1.1918
20.Axel Blomqvist   SWE 19.30,7 Frogner    16.2.1918
21.Arvo Jalovaara   FIN 19.41,0 Helsinki Kai 20.1.1918
Aleksanr Gazenfus   RUS 19.41,0 Moskva DP   19.2.1918
23.Paul Poss     SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918
24.Verner Eriksson  SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918
25.Sigurd Syversen  NOR 19.44,2 Frogner    16.2.1918
26.Sverre Aune    NOR 19.45,4 Trondhjem   23.2.1918
27.Gustaf Wiberg   SWE 19.51,5 Frogner    16.2.1918
28.Axel Eriksson   SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918
29.Gösta Strömstén  FIN 19.58,6 Helsinki Kai 20.1.1918
30.Atte Lindqvist   FIN 20.01,4 Helsinki Kai 20.1.1918
3000 m kvinner
1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen      NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm      NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov     RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov    RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer       AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund       NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen         NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Martin Sæterhaug     NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
9.Moje Öholm        SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
10.Jakov Melnikov      RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113
11.Henning Olsen      NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Gunnar Strömstén     FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
13.Jaap Eden        NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
14.Julius Skutnabb     FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
15.Sverre Aune       NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847
16.Johan Schwartz      NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
17.Platon Ippolitov     RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
18.Rudolf Gundersen     NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
19.Sigurd Mathisen     NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
20.Arvo Tuomainen      FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450
21.Eric Blomgren      SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502
22.Trygve Lundgreen     NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler      GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang       NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen     NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen     NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström     FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson      SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund      FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey       FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin     RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin      FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.15,5 207,442
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.29,9-9.00,0-18.51,9 206,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,4-2.35,4-9.32,0-19.59,6 216,380
Aksel Belewicz FIN 48,9-2.35,2-9.38,2-20.12,3 219,068
Harald Strøm       NOR 48,7-2.36,1
Ole Olsen        NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-19.08,9 212,468
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 47,8-2.30,3-9.07,2-19.05,4 209,890
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-19.03,8 208,063
Rolf Reiersen NOR 51,2-2.38,1-9.35,0
Eugen Berntzen NOR 48,0-2.37,0-9.21,7
Olav Olsen NOR 47,3-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,765
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5