Skøyter - Oscar Mathisen-dagboka



Skøytematcher og nasjoners skjebne

Det hadde vært en lang og lukrativ sesong for de amerikanske skøytearrangørene, kanskje den beste de hadde hatt noen gang. Lenge hadde det vært slik at de profesjonelle skøytekeiserne satt på hver sin haug og proklamerte sin egen fortreffelighet uten å ta sjansen på å møte hverandre. Det var en vesentlig del av levebrødet deres å gi oppvisninger, og hvis de skulle komme til å tape en match, ville det skade ryet deres og dermed gå ut over inntektsgrunnlaget. Så kommer denne fyren her fra Europa og utfordrer dem alle sammen. Dette eksotiske innslaget inspirerte publikum, og tusener flokka seg til skøytematchene. Det var populært å gå på skøyter. Ishockeyen hadde også begynt å bli populær, men foreløpig mest for de spesielt interesserte, og mange av de nye hallene var større enn det som trengtes for en ishockeyhall. De fikk mesteparten av inntektene sine fra publikum som ville ha litt rekreasjon på isen med musikk og god servering til. Men disse skøytematchene med tusenvis på tribunene ga betydelige tilskudd til driftsbudsjettet.

Eierne av «Iceland» i White City, Chicago gjorde sitt beste for å utnytte dette og ville ha et slags profesjonelt VM som ei skikkelig sesongavslutning. De fikk raskt svar på invitasjonen fra Arthur Staff og Norval Baptie, men Bobby McLean og Oscar Mathisen var vanskeligere å få i orde. Bobby var opptatt med innbringende oppvisninger i New York. Etter hvert klarte de å skrape sammen Anton O’Sickey fra Cleveland, Ohio, en av de bedre amatørene, som hadde sagt seg villig til å gå over til profesjonismen, og Gabriel Bellefeuille, et nytt blad på den berømmelige kanadiske Bellefeuille-stammen. Navnet var iallfall godt. Stevnet var et tredagersstevne med tre proffløp hver dag og amatørløp i pausene, så publikum fikk bra valuta for pengene.

Første løp var kvartmilsløpet (440 yards) for amatører. Etter et tett oppgjør med Fred Buendgen vant Julius Steinmetz distansen på 42,0. Nr. 3 var David Schultz.

Så skulle proffene gå samme distanse som forfølgelsesløp. Her var det så tett mellom de beste at dommerne ikke klarte å skille dem, så de dømte dødt løp mellom Baptie og Staff. Tida var 39,0. Nr. 3 var O’Sickey, mens Bellefeuille var programhelt, så etter første distanse hadde Baptie og Staff 4 poeng og O’Sickey 2 i poengsammendraget.

Andre distanse var 500 m, også som forfølgelsesløp. Dette var en uvant distanse for rundetelleren, som skøyt for siste runde for tidlig. Staff vant løpet klart 4–5 meter foran Baptie og fikk tida 37,0. Baptie protesterte fordi løpet var for kort. Men overdommer Halvorsen lot det stå. O’Sickey var nr. 3 igjen og sammenlagtstillinga var da Staff 9, Baptie 7 og O’Sickey 4 poeng.

Deretter kom et 3-milsløp for amatører som Buendgen vant på 9.37,4 foran Steinmetz og Schoenemann.

Siste løp var 1-milsløpet for proffene, som Staff spurta seg til med en knapp meters forsprang, igjen foran Baptie, O’Sickey og Bellefeuille. Vinnertida var 3.05,8, og sammenlagtstillinga var nå Staff 14, Baptie 10 og O’Sickey 6.

Alle løpa var jamne og spennende, publikum var helt med og avisa (Chicago Tribune) kaller dem de beste denne sesongen. I morgen skal proffene løpe ⅓ mile, ½ mile og 2 miles, mens amatørene skal løpe 220 yards og 2 miles.

hviterussisk våpenskjoldAv andre nyheter kan vi nevne at Den hviterussiske folkerepublikken erklærte seg som et uavhengig land mandag den 25. mars. Det hviterussiske nasjonalrådet som hadde etablert seg mot slutten av revolusjonsåret 1917 erklærte seg som eneste lovlige myndighet i territoriet den 21. februar og oppretta folkerepublikken den 9. mars. Rådet ga seg sjøl status som parlament den 19. mars. Etter Brest-Litovsk-freden var landet under tysk kontroll, og rådet henstilte til tyskerne om de vennligst kunne anerkjenne republikken. Tyskerne ville ikke det, men de lot dem holde på med å opprette hviterussiske skoler og institusjoner og utgi hviterussiske aviser så mye de lysta. De tenkte at Hviterussland kanskje kunne bli en nyttig bufferstat når det stunda til. Beliggenheten var jo beleilig.

Etter krigen toga bolsjevikene inn og oppretta den hviterussiske sovjetrepublikken. Rådet gikk i eksil og holdt det gående som eksilparlament gjennom forskjellige mer eller mindre halsbrekkende dramatiske episoder de neste tiåra. Da friheten endelig kom i 1990, gjorde de (ikke med de samme medlemmene) seg klare til å overlate myndigheten sin til et demokratisk parlament i likhet med eksilregjeringene til Litauen, Latvia og alle de andre gamle sovjetrepublikkene. Så kom Lukasjenko, og det hviterussiske nasjonalrådet venter fortsatt på et demokratisk parlament å overlate myndigheten sin til. Kanskje det ikke blir så mye lengre å vente? Illustrasjonen av riksvåpenet er fra Wikipedia.

Samtidig fortsatte den tyske våroffensiven. Det var slag i Bapaume den 24. og 25. mars, i Rosières (som jeg ikke finner på kartet – kan det være Pozières?) den 26. og 27. og i Arras (for tredje gang i løpet av krigen) den 28. og 29. Av og til gikk britene til motangrep og gjenerobra en landsby her og der, men det var risikabelt å forlate linjene. Tyskerne tok 75000 krigsfanger de første par ukene av offensiven. Ved Bapaume og Rosières tok tyskerne mye nytt land, men Arras var godt forsvart med sterke befestninger på Vimy-høyden og tyskerne ga seg etter to dager med store tap. Tirsdag den 26. holdt de gjenværende ententemaktene en konferanse i Doullens der de valgte Ferdinand Foch til øverstkommanderende over ententestyrkene.

Mandag den 25. begynte slaget om Rautu i den finske borgerkrigen. Byen ligger i Karelen i den delen av Finland som finnene måtte gi fra seg til Sovjet i 1944 og heter nå Sosnovo. I Tampere prøvde de hvite å trenge seg inn torsdag den 28., men måtte trekke seg tilbake etter forholdsmessig store tap. Den røde kommandanten Hugo Salmela mista også livet. Denne trefninga fikk navnet «Den blodige torsdagen», men dette var krig på en litt annen skala enn vestfronten for eksempel. I mellomtida dreiv de tyske marinestyrkene og erobra øyer i skjærgården utafor Åbo, med tanke på et angrep på byen.

Onsdag den 27. begynte slaget om Amman mellom ottomanerne og de britiske imperiestyrkene. Det skulle vise seg å bli langtrukkent.

Torsdag den 28. inntok bolsjevikene Kazan og avsatte Sadri Maksudi Arsal, presidenten for Volga/Ural-staten som hadde erklært uavhengighet den 1. mars i et forsøk på å etablere en stat for tatarene, basjkirene, tsjuvasjerne og volgatyskerne som bodde i området. Arsal måtte flykte og bosatte seg etter hvert i Finland.

Samme dag lanserte Cecil B. DeMille sin nyeste film på Famous Players/Lasky-selskapet, The Whispering Chorus, en dramafilm etter en suksessroman ved samme navn av Perley Poore Sheehan, ei kjærkommen avveksling fra alle komediene og de antityske propagandafilmene. Den blei den 6. mest sette filmen det året. Hovedrolleinnehaveren Raymond Hatton skulle siden bli fast birolleinnehaver som gammel original i westernfilmer og spilte inn nesten 500 filmer, som var rekord inntil Bollywood kom inn i bildet. Filmen har et litt skillingsviseaktig plott, men er godt handverk og severdig.

De fleste tyskamerikanere og østerrikskamerikanere for ikke å si tyrkiskamerikanere var lojale til det nye hjemlandet sitt og mange meldte seg til og med til militærtjeneste og skulle altså være med og kjempe mot sine egne forhenværende landsmenn. Men Karl Muck kunne ikke si fra seg lojaliteten til fødelandet sitt da USA plutselig var i krig med det i 1917. Han hadde vært dirigent og musikalsk leder for Boston symfoniorkester siden 1906, et orkester som har ganske høy prestisje i den klassiske musikksfæra og har mange kjente innspillinger, for ikke å si hits. På turné og i lokale konserter i 1917 og i begynnelsen av 1918 prøvde han å balansere mellom lojaliteten til fedrelandet og pliktene sine i arbeidet som orkesterleder. Men det var ikke lett. Etter til dels ganske sleske pressekampanjer var politiet på døra mandag den 25. mars. De fant kryptiske notater i margen på notearka hans som de mistenkte kunne være kodemeldinger til den tyske etterretningstjenesten. Og dermed bar det rett til interneringsleiren der han satt helt til august 1919. I leiren satt også 35 medlemmer av orkesteret hans og mange andre tyske musikere som hadde tjent til levebrødet sitt i USA. Så det blei ikke noen lediggang på Karl Muck, jobben som dirigent og musikalsk leder for leirorkesteret var hans. Men han hadde et forbehold. Ingen jøder når de skulle spille Wagner. Det gikk ikke an, mente Karl Muck.

Sesongstatistikk, de 30 beste på hver distanse

500 m menn
1.Oskar Olsen           NOR 44,9 Frogner       19.1.1918
2.Kristian Strøm        NOR 45,3 Frogner       19.1.1918
3.Sigurd Syversen       NOR 45,9 Frogner       19.1.1918
4.Theodor Pedersen      NOR 46,0 Dælenenga    30.12.1917
5.Martin Sæterhaug      NOR 46,4 Frogner       16.2.1918
6.Gunerius Schou        NOR 46,6 Kongsberg     17.2.1918
7.Ole Mamen             NOR 46,7 Dælenenga      6.1.1918
8.Roald Larsen          NOR 47,0 Frogner       19.1.1918
9.Eric Blomgren         SWE 47,1 Frogner       16.2.1918
10.Axel Blomqvist       SWE 47,3 Stockh stadion 2.3.1918
11.Gustav Gulbrandsen   NOR 47,4 Frogner       19.1.1918
12.Frithjof Paulsen     NOR 47,5 Frogner      16.12.1917
13.Hans Trygve Hansen   NOR 47,8 Frogner      16.12.1917
Max Kniel               SUI 47,8 Davos          3.2.1918
Gustaf Wiberg           SWE 47,8 Stockh stadion 2.3.1918
16.Eugen Berntzen       NOR 48,0 Dælenenga      6.1.1918
Frithjof Lindteigen     NOR 48,0 Kongsberg     13.1.1918
Ernst Kleven            NOR 48,0 Drammen       10.2.1918
19.Alfred Christiansen  NOR 48,1 Frogner       20.1.1918
Petrus Axelson          SWE 48,1 Frogner       16.2.1918
Alf Horne               NOR 48,4 Kongsberg     17.2.1918
Jakov Melnikov          RUS 48,4 Moskva DP     18.2.1918
Bjørn Refsum            NOR 48,4 Horten         3.3.1918
Eugen Engebretsen       NOR 48,4 Horten         3.3.1918
25.Rolf Reiersen        NOR 48,5 Frogner       20.1.1918
Erling Søberg           NOR 48,5 Hamar         24.2.1918
Birger Halvorsen        NOR 48,5 Hamar         10.3.1918
28.Rolf Larsen          NOR 48,6 Dælenenga      6.1.1918
Olav Olsen              NOR 48,6 Frogner       16.2.1918
30.Harald Strøm         NOR 48,7 Horten         3.3.1918
Knut Sundheim           NOR 48,7 Horten         3.3.1918
1000 m menn
1.R. Hoerde           AUT 1.48,2 Wien          5.2.1918
2.Torleif Ranum       NOR 1.49,4 Trondheim    10.3.1918
3.Rudolf Scmidt       AUT 1.49,8 Wien          5.2.1918
4.H. Brück            AUT 1.51,5 Wien          5.2.1918
5.Bjarne Hval         NOR 1.53,0 Drammen      10.2.1918
6.Amund Arnes         NOR 1.54,4 Trondhjem    20.1.1918
7.Rolf Backe          NOR 1.55,1 Frogner      10.2.1918
8.Peder Arndt         NOR 1.55,4 Drammen      17.2.1918
9.Aksel Belewicz      FIN 1.55,6 Helsinki      6.1.1918
10.Harry Halvorsen    NOR 1.56,6 Frogner      10.2.1918
11.Waldemar Bergström FIN 1.56,7 Helsinki      6.1.1918
Alf Mortensen         NOR 1.56,7 Drammen      10.2.1918
13.Willy Braarud      NOR 1.56,8 Frogner      10.2.1918
14.Julius Skutnabb    FIN 1.57,0 Helsinki      6.1.1918
15.Andorf Bjørnlund   NOR 1.58,0 Tvedestrand  17.2.1918
16.Trygve Buran       NOR 1.58,2 Trondheim    10.3.1918
17.Sverre Larsen      NOR 1.58,5 Frogner      10.2.1918
18.Alfred Strömstén   FIN 1.58,8 Helsinki      6.1.1918
19.Lorang Andresen    NOR 1.59,2 Frogner      10.2.1918
20.Harald Grønneberg  NOR 1.59,4 Drammen      17.2.1918
21.Leif Hamborgstrøm  NOR 1.59,7 Drammen      17.2.1918
22.Eugen Johannessen  NOR 2.00,0 Drammen      17.2.1918
23.Arthur Lyngbakken  NOR 2.00,5 Nordre Osen 28.12.1917
24.Arne J. Larsen     NOR 2.00,9 Frogner      10.2.1918
25.Osman Dieseth      NOR 2.01,0 Frogner      10.2.1918
Karl Linder           NOR 2.01,0 Tvedestrand  17.2.1918
27.Thorleif Mortensen NOR 2.01,5 Drammen      10.3.1918
28.Kjell Solberg      NOR 2.01,7 Horten       17.2.1918
29.Hroar Hagen        NOR 2.01,8 Frogner      10.2.1918
30.Finn Gramstad      NOR 2.02,0 Tvedestrand  17.2.1918
1500 m menn
1.Kristian Strøm         NOR 2.25,1 Frogner      20.1.1918
2.Frithjof Paulsen       NOR 2.28,0 Frogner      17.2.1918
3.Eric Blomgren          SWE 2.28,3 Frogner      17.2.1918
4.Clas Thunberg          FIN 2.28,8 Helsinki Kai 20.1.1918
5.Olav Olsen             NOR 2.29,1 Frogner      17.2.1918
6.Theodor Pedersen       NOR 2.30,1 Frogner      17.2.1918
Martin Sæterhaug         NOR 2.30,1 Frogner      17.2.1918
8.Hans Trygve Hansen     NOR 2.30,3 Frogner      17.2.1918
Gustav Gulbrandsen       NOR 2.30,3 Frogner      17.2.1918
10.Sigurd Syversen       NOR 2.30,5 Frogner      17.2.1918
11.Oskar Olsen           NOR 2.30,9 Frogner      20.1.1918
Jakov Melnikov           RUS 2.30,9 Moskva DP    19.2.1918
13.Axel Blomqvist        SWE 2.31,1 Frogner      17.2.1918
14.Petrus Axelson        SWE 2.31,3 Frogner      17.2.1918
15.Ole Mamen             NOR 2.32,9 Dælenenga     6.1.1918
16.Julius Skutnabb       FIN 2.33,0 Helsinki Kai 20.1.1918
17.Ole Olsen             NOR 2.33,4 Horten        3.3.1918
18.Arvo Tuomainen        FIN 2.34,1 Helsinki Kai 20.1.1918
19.Roald Larsen          NOR 2.35,0 Frogner      20.1.1918
20.Harald Strøm          NOR 2.36,1 Horten        3.3.1918
21.Gustaf Wiberg         SWE 2.36,2 Frogner      17.2.1918
22.Knut Sundheim         NOR 2.36,2 Horten        3.3.1918
23.Erling Gulbrandsen    NOR 2.36,3 Frogner      19.1.1918
Rolv Hellum              NOR 2.36,3 Frogner      19.1.1918
25.Vasilij Ippolitov     RUS 2.36,5 Moskva DP    19.2.1918
26.Lauri Helander        FIN 2.36,6 Helsinki Kai 20.1.1918
27.Eugen Berntzen        NOR 2.36,8 Frogner      19.1.1918
28.Aksel Belewicz        FIN 2.36,9 Helsinki Kai 20.1.1918
Øivind Hansen            NOR 2.36,9 Frogner      16.2.1918
30.Bjørn Refsum          NOR 2.37,4 Frogner      19.1.1918
3000 m menn
1.Erik Olsson          SWE 6.27,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
2.Olov Wickman         SWE 6.31,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
3.Harry Wahlberg       SWE 6.40,8 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
4.G. Fagerberg         SWE 6.45,5 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
5.A. Gustafsson        SWE 6.56,3 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
6.G. Johansson         SWE 7.14,0 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
7.N. Håkansson         SWE 7.19,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
8.Olof Landgren        SWE 7.23,6 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
9.R. Lundstedt         SWE 7.23,9 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
10.Sixten Olsson       SWE 7.24,4 Stockholm Hammarby sjö 17.2.1918
11.Clarence von Rosen  SWE 7.54,3 Lundsberg               6.3.1918
12.Miles Flach         SWE 7.54,6 Lundsberg               6.3.1918
13.Beyeler             SUI 8.06,6 Bern                    3.2.1918
14.Winkler             SUI 8.21,0 Bern                    3.2.1918
15.Carl-Oskar Crafoord SWE 8.21,5 Lundsberg               6.3.1918
16.Rinia               SUI 8.26,4 Bern                    3.2.1918
17.Erik Martin         SWE 8.37,4 Lundsberg               6.3.1918
18.Bertil Arborén      SWE 8.48,0 Lundsberg               6.3.1918
5000 m menn
1.Ole Mamen            NOR 8.37,0 Dælenenga      5.1.1918
2.Roald Larsen         NOR 8.50,4 Dælenenga      5.1.1918
3.Kristian Strøm       NOR 8.53,4 Frogner       20.1.1918
4.Frithjof Paulsen     NOR 8.56,5 Frogner       20.1.1918
5.Theodor Pedersen     NOR 8.59,7 Dælenenga      5.1.1918
6.Sigurd Syversen      NOR 9.00,0 Dælenenga      5.1.1918
7.Ole Olsen            NOR 9.00,9 Frogner       17.2.1918
8.Olav Olsen           NOR 9.04,6 Frogner       17.2.1918
9.Eric Blomgren        SWE 9.06,6 Frogner       17.2.1918
10.Gustav Gulbrandsen  NOR 9.07,2 Frogner       20.1.1918
11.Petrus Axelson      SWE 9.09,1 Frogner       17.2.1918
12.Martin Sæterhaug    NOR 9.11,1 Frogner       17.2.1918
13.Jakov Melnikov      RUS 9.12,0 Moskva DP     18.2.1918
14.Hans Trygve Hansen  NOR 9.13,0 Frogner       17.2.1918
15.Mikhail Bojtler     RUS 9.16,0 Moskva DP     18.2.1918
16.Wilhelm Larsen      NOR 9.19,5 Dælenenga      5.1.1918
17.Oskar Olsen         NOR 9.21,3 Frogner       17.2.1918
18.Eugen Berntzen      NOR 9.21,7 Dælenenga      5.1.1918
19.Axel Blomqvist      SWE 9.22,7 Frogner       17.2.1918
20.Rolv Hellum         NOR 9.25,8 Dælenenga      5.1.1918
21.Gustaf Wiberg       SWE 9.26,0 Frogner       17.2.1918
22.Verner Ericsson     SWE 9.27,7 Frogner       17.2.1918
23.Henry Aahlander     NOR 9.29,5 Dælenenga      5.1.1918
24.Vasilij Ippolitov   RUS 9.30,0 Moskva DP     18.2.1918
25.Sverre Jacobsen     NOR 9.32,0 Larvik        20.1.1918
26.Knut Sundheim       NOR 9.33,3 Frogner       23.1.1918
27.Rolf Reiersen       NOR 9.35,0 Frogner       23.1.1918
28.Hans Onstad         NOR 9.37,0 Drammen       24.2.1918
29.Leif Eggan          NOR 9.37,4 Trondheim      2.2.1918
30.Aleksandr Gazenfus  RUS 9.39,0 Moskva DP     18.2.1918
10000 m menn
1.Kristian Strøm      NOR 18.25,2 Frogner       16.2.1918
2.Frithjof Paulsen    NOR 18.30,1 Frogner       16.2.1918
3.Jakov Melnikov      RUS 18.38,8 Moskva DP     19.2.1918
4.Ole Mamen           NOR 18.41,7 Frogner       16.2.1918
5.Clas Thunberg       FIN 18.44,8 Helsinki Kai  20.1.1918
6.Olav Olsen          NOR 18.54,7 Frogner       16.2.1918
7.Julius Skutnabb     FIN 18.56,5 Helsinki Kai  20.1.1918
8.Eric Blomgren       SWE 18.56,7 Stockh stadion 2.3.1918
9.Vasilij Ippolitov   RUS 19.01,0 Moskva DP     19.2.1918
10.Roald Larsen       NOR 19.03,8 Frogner       19.1.1918
11.Gustav Gulbrandsen NOR 19.04,0 Frogner       19.1.1918
12.Hans Trygve Hansen NOR 19.05,4 Frogner       16.2.1918
13.Theodor Pedersen   NOR 19.05,5 Frogner       16.2.1918
14.Petrus Axelson     SWE 19.07,0 Frogner       16.2.1918
15.Waldemar Bergström FIN 19.08,8 Helsinki Kai  20.1.1918
16.Ole Olsen          NOR 19.08,9 Trondhjem     23.2.1918
Martin Sæterhaug      NOR 19.09,9 Frogner       16.2.1918
18.Oskar Olsen        NOR 19.15,0 Frogner       19.1.1918
19.Arvo Tuomainen     FIN 19.29,6 Helsinki Kai  20.1.1918
20.Axel Blomqvist     SWE 19.30,7 Frogner       16.2.1918
21.Arvo Jalovaara     FIN 19.41,0 Helsinki Kai  20.1.1918
Aleksanr Gazenfus     RUS 19.41,0 Moskva DP     19.2.1918
23.Paul Poss          SWE 19.42,6 Stockh stadion 2.3.1918
24.Verner Eriksson    SWE 19.44,0 Stockh stadion 2.3.1918
25.Sigurd Syversen    NOR 19.44,2 Frogner       16.2.1918
26.Sverre Aune        NOR 19.45,4 Trondhjem     23.2.1918
27.Gustaf Wiberg      SWE 19.51,5 Frogner       16.2.1918
28.Axel Eriksson      SWE 19.54,2 Stockh stadion 2.3.1918
29.Gösta Strömstén    FIN 19.58,6 Helsinki Kai  20.1.1918
30.Atte Lindqvist     FIN 20.01,4 Helsinki Kai  20.1.1918
3000 m kvinner
1.Abplanalp SUI 9.30,4 Bern 3.2.1918

Gjeldende adelskalender

1.Oscar Mathisen            NOR 43,4-2.17,4-8.36,3-17.22,6 192,960
2.Kristian Strøm            NOR 44,7-2.21,7-8.33,7-17.59,6 197,283
3.Vasilij Ippolitov         RUS 45,4-2.22,2-8.41,6-17.35,5 197,735
4.Nikolaj Strunnikov        RUS 45,1-2.23,8-8.42,9-17.59,8 199,313
5.Thomas Bohrer             AUT 44,8-2.23,8-8.51,0-17.51,0 199,383
6.Peder Østlund             NOR 45,2-2.22,6-8.51,8-17.50,6 199,443
7.Ole Mamen                 NOR 46,3-2.26,7-8.37,0-17.50,3 200,415
8.Martin Sæterhaug          NOR 45,2-2.23,4-8.52,1-18.28,6 201,640
9.Moje Öholm                SWE 44,8-2.23,6-9.01,2-18.24,0 201,987
10.Jakov Melnikov           RUS 46,6-2.26,5-8.50,1-17.53,4 202,113
11.Henning Olsen            NOR 44,9-2.25,0-8.53,9-18.30,3 202,138
12.Gunnar Strömstén         FIN 46,2-2.25,4-8.53,3-18.04,0 202,197
13.Jaap Eden                NED 48,2-2.25,4-8.37,6-17.56,0 202,227
14.Julius Skutnabb          FIN 47,2-2.25,7-8.46,0-18.06,8 202,707
15.Sverre Aune              NOR 47,6-2.27,8-8.33,8-18.12,0 202,847
16.Johan Schwartz           NOR 46,6-2.26,0-8.51,2-18.09,4 202,857
17.Platon Ippolitov         RUS 47,2-2.27,2-8.44,2-18.08,0 203,087
18.Rudolf Gundersen         NOR 44,8-2.26,6-8.54,0-18.41,0 203,117
19.Sigurd Mathisen          NOR 44,4-2.26,2-9.05,2-18.35,2 203,413
20.Arvo Tuomainen           FIN 45,8-2.27,3-8.54,4-18.22,2 203,450
21.Eric Blomgren            SWE 46,6-2.28,1-8.50,7-18.09,3 203,502
22.Trygve Lundgreen         NOR 46,6-2.27,3-8.52,5-18.15,3 203,715
23.Julius Seyler            GER 46,2-2.27,6-9.02,0-18.05,0 203,850
24.Bjarne Frang             NOR 44,3-2.24,4-9.10,9-18.47,7 203,908
25.Frithjof Paulsen         NOR 47,1-2.28,0-8.50,7-18.09,3 203,968
26.Theodor Pedersen         NOR 46,0-2.26,9-8.52,9-18.44,1 204,462
27.Väinö Wickström          FIN 46,2-2.27,3-9.00,4-18.25,3 204,605
28.Otto Andersson           SWE 46,8-2.26,9-8.53,4-18.31,8 204,697
29.Antti Wiklund            FIN 47,4-2.24,2-9.01,4-18.24,0 204,807
30.Arne Schrey              FIN 45,4-2.24,4-9.07,6-18.55,2 205,053
30.Vladimir Kalinin         RUS 45,2-2.28,8-9.04,2-18.51,0 205,770
28.Walter Tverin            FIN 46,0-2.28,5-9.06,4-18.35,4 205,910
Clas Thunberg FIN 46,3-2.26,7-9.05,0-18.44,8 205,940
Waldemar Bergström FIN 48,4-2.35,0-8.46,0-18.15,5 207,442
Gustav Gulbrandsen NOR 46,9-2.29,8-9.03,9-18.43,9 207,418
Sigurd Syversen NOR 45,9-2.29,9-9.00,0-18.51,9 206,462
Axel Lindholm FIN 47,1-2.30,2-9.13,0-19.02,0 209,567
Arvo Jalovaara FIN 49,1-2.30,8-9.03,5-18.35,0 209,467
Alfred Strömstén FIN 49,3-2.34,8-9.09,8-18.41,4 211,950
Gösta Strömstén FIN 50,0-2.34,8-9.17,1-18.58,9 214,255
Axel Blomqvist SWE 45,2-2.30,7-9.10,1-18.34,0 206,143
Ilmari Danska FIN 47,4-2.35,4-9.32,0-19.59,6 216,380
Aksel Belewicz FIN 48,9-2.35,2-9.38,2-20.12,3 219,068
Harald Strøm             NOR 48,7-2.36,1
Ole Olsen                NOR 49,8-2.33,4-9.00,9-19.08,9 212,468
Oskar Olsen NOR 44,9-2.30,4-9.17,1-18.37,2 206,603
Hans Trygve Hansen NOR 47,8-2.30,3-9.07,2-19.05,4 209,890
Roald Larsen NOR 47,0-2.32,5-8.50,4-19.03,8 208,063
Rolf Reiersen NOR 51,2-2.38,1-9.35,0
Eugen Berntzen NOR 48,0-2.37,0-9.21,7
Olav Olsen NOR 47,3-2.29,1-9.00,3-18.54,7 207,765
Gustaf Wiberg SWE 46,6-2.31,5-9.09,2-19.05,8 209,310
Petrus Axelson SWE 47,2-2.29,0-8.56,2-18.29,3 205,952
Knut Sundheim NOR 49,3-2.36,7-9.24,0
Harald Halvorsen NOR 51,1-2.56,9-10.17,5