Skøyter - Skøytegeografi

(Med litt hjelp fra Dirk Broer og Preben Gorud Petersen)

Hellas kunne vært en stor skøytenasjon hvis det hadde gått som han hadde villet, Hades eller Pluton, underverdenens hersker, da han observerte den usedvanlig tiltrekkende gudinnen Persefone gående og syngende med søstrene sine i de frodige blomsterengene i oververdenen. Han røvet henne fordi han ville ha henne til hustru og slik at hun kunne lyse opp litt i det mørke og dystre riket hans, men problemet var at hun var gudinne for alt som spirte og grodde på jorda, så da hun ble borte sluttet de med det, og kalde vinder blåste over markene og de ble bleke og hvite og øde.

Dette er jo ypperlig for vintersport, men ikke for så mye annet, og oververdningene, representert ved Persephones foreldre Demeter og Zeus, kom til Hades for å forhandle. Etter noen diskusjoner kom de til et kompromiss med Hades. Persefone skulle få tilbringe halve året over bakken og sørge for det som spirte og grodde der. Og resten av året skulle hun være hos ektemaken og gjøre sine plikter hos ham.

Uheldigvis var ikke dette så bra for skøytesporten i Hellas. Riktignok kan det være kaldt mange steder i Hellas om vinteren, og snø og frost er ikke ukjent. Men landet ligger langt sør og vintrene er i almenhet gudsjammerlig dårlige.

Dette affiserte imidlertid ikke Loukas Patsoulas, som bodde utenfor Rotterdam i Nederland og hadde gått på skøyter i den Haag i noen år på et moderat nivå. Han lærte om skøytesport og hørte om skøytebaner, blant annet den berømte Bislettbanen, hvor de nå skulle holde VM for absolutt siste gang. Dette ville han ikke gå glipp av, han tok et par telefoner til idrettsforbundet i hjemlandet sitt og snart etter var han påmeldt som sitt lands beste skøyteløper.

Dermed har altså Hellas en skøytehistorie. Men den ble kort, for etter at Loukas hadde gått på 51,12 og 10.15,11 første dag nektet juryen ham å starte med begrunnelsen at han var for dårlig, til publikums misnøye. Ikke ble det noe Bislett på ham heller, for mesterskapet måtte flyttes til Valle Hovin på grunn av været. Det sier seg vel selv at dette ikke var noe særlig stimulerende for den greske skøytesporten og skøyteverdenen har heller ikke sett noe særlig til Loukas Patsoulas etter 1989, han opptrådte noen få ganger i Berlin på forsesongene1990 og 1991, og to år senere en enkelt gang i Innsbruck. Men trolig har han den tvilsomme æren for at det ble innført kvalifiseringsgrenser i skøytemesterskapene. Den regelendringen var en realitet kort tid etterpå.

Statistikk:

Greske rekorder:

Loukas Patsoulas 47,98 Heerenveen 14 mar 1989
Loukas Patsoulas 1.43,14 Berlin/Sportforum 3 des 1989
Loukas Patsoulas 2.42,34 Berlin/Sportforum 2 des 1989
Loukas Patsoulas 10.15,11 Oslo/Valle Hovin 11 feb 1989
 

De mest brukte landslagsutøverne:

1.Loukas Patsoulas 1 representasjonsoppgave